Zelfverrijking zonder einde: Corruptieschandaal teistert de Oekraïne

(Door: Heinz Steiner – Vertaling: E.J. Bron)

Een serie vooraanstaande politici trad in het grootste corruptieschandaal sinds het Russische binnentrekken af. Daaronder ook op het ministeries van Defensie en Infrastructuur, die gelden uit het Westen beheerden.

De Oekraïne geldt al lange tijd als een van de corruptste landen van Europa en ook van de wereld. Zelfverrijking van de politieke elites en hoge staatsfunctionarissen is alledaags en zelfs in het lagere staatsapparaat vullen de ambtenaren en werknemers op kosten van het volk hun zakken. Maar het actuele corruptieschandaal geldt als een van de grootste sinds jaren. Ongeveer een dozijn hoge politieke functionarissen zijn daarom hun lucratieve baan kwijtgeraakt. Een hoge adviseur van de president en vier viceministers – waaronder twee ambtenaren van defensie – evenals vijf regionale gouverneurs werden ontslagen. Want terwijl het volk onder de oorlogstroebelen lijdt, schoven zij grote hoeveelheden geld in hun zakken en leefden een luxueus leven.

Daarvoor al had het ministerie van Defensie het aftreden van de viceminister Vjatsjeslav Sjapovalov aangekondigd, die verantwoordelijk was voor de logistieke ondersteuning van het leger. Hij werd er van beschuldigd veel te dure levensmiddelencontracten te hebben afgesloten. Zo kocht het ministerie volgens een bericht bijvoorbeeld eieren voor 17 hryvnia per stuk, terwijl de gemiddelde prijs voor een ei in Kiev ongeveer 7 hryvnia bedraagt. Als je bedenkt dat het ministerie voor het jaar 2023 contracten ter waarde van omgerekend € 328 miljoen voor de verzorging van de soldaten heeft afgesloten, dan kun je je voorstellen hoeveel geld er naar dubieuze leveranciers stroomde, waar vermoedelijk ook de minister bij betrokken is.

Daarbij komt de plaatsvervangend leider van de regering-Zelensky, Kyrylo Timosjenko, die wordt beschuldigd van een verspillende levensstijl tijdens de oorlog. Hij woont in dure villa´s, rijdt in hele dure auto´s en maakt dure buitenlandse reizen (bijvoorbeeld een vakantie naar Spanje in de winter, terwijl thuis de oorlog woedt). Mede een reden waarom het nu voor regeringsvertegenwoordigers verboden is om in het buitenland vakantie te vieren.

De miljarden euro´s en dollars aan westelijke hulp voor de Oekraïne zijn blijkbaar heel goed geïnvesteerd… Hoeveel miljoenen van deze gelden werden er waarschijnlijk al door de zelfverrijkers naar de eigen zakken omgeleid – en hoeveel miljoenen zullen er nog afgetapt worden? Waar het geld stroomt als uit een kan neemt gewoon ook de hebzucht toe.

Bron:
report24.news
Door: Heinz Steiner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

7 reacties op Zelfverrijking zonder einde: Corruptieschandaal teistert de Oekraïne

 1. karton zegt:

  Corruptieschandaal teistert Oekraïne !
  Corruptieschandaal teistert de EUSSR !
  Logisch dat de EUSSR graag Oekraïne wil inlijven als lidstaat !
  “Samen staan we sterker”, zal hun motto zijn !

  Geliked door 3 people

 2. Harry zegt:

  En wat zeggen de Oekraïne liefhebbers ?
  ” Ja , ze hebben nu iemand gepakt die mogelijk corrupt was , maar dat is nu dus opgelost “.
  Als of je door ÉÉN akkefietje een heel land van corrupte rotzakken zou kunnen opschonen .
  Al die anderen gaan gewoon door !

  Like

 3. Hovawart zegt:

  De miljarden die worden weggeven zijn de oorzaak van corruptie, de overheden en ngo’s zijn de veroorzakers van de grootste ellende, dus is de Europese Unie de aanstichter van het kwaad en de corrupte stromannetjes slechts de zondebokken.
  We dragen allemaal inherent bij aan de kwalijk riekende stank van omkoping en het misbruik maken van toegekende bevoegdheden of macht.
  Een zakenman gaat voor zo’n delict jarenlang de cel in maar onze politici blijven buiten schot,..zelfs de internationale justitie draait een blind oog toe.
  Hoelang mag de corrEUptie nog blijven regeren, en zijn wij medeschuldig….
  en onze nakomelingen de kinderen van de rekening…..Nexit, NU!

  Like

 4. Hendrik de Zwijger zegt:

  Zelenski en de zijnen zijn grote criminelen, en daar heeft Poetin voor de volle 100 % gelijk in.
  Maar het westen koos een crimineel uit om oorlog te voeren met de grote beer Rusland.
  Dit om weer beslag te kunnen leggen op de grondstoffen die men in Rusland in overvloed heeft tegen weinig geld zoals in de tijd met Jelsin .
  Nu geeft het westen alles weg aan Zelenski maar straks als Poetin het heeft gewonnen, dan kan hij zo het westen binnen lopen, want die hebben niks meer om hun land te verdedigen.
  Ook is de mogelijkheid aanwezig dat men op belangrijke structuren zoals de Rotterdamse haven een atoombom laat afleveren en dat als dank aan ene Rutte.
  Die is niet bezig voor de Nederlandse bevolking, maar puur uit eigen belang mee doen met de afbraak van ons eens zo mooie Nederland .
  Rutte, rot a.u.b. op !!

  Like

 5. Sinyo zegt:

  Als je er bent geweest als toerist en je ziet de ellende bij de bevolking, dan word je overmand door medelijden. Dan word je beïnvloed door geluiden van buiten, dat “we dit (arme) volk moeten ondersteunen”
  Als je er hebt gewerkt aan projecten in “samenwerking met Oekraïnse buro’s” en je ziet de ellende bij de bevolking, dan overmand je dat eveneens maar dan met afschuw. Dan zie je de corruptie waar dat arme volk aan is overgeleverd. Dat deel van de bevolking is vervangbaar.
  De vader zijn dood (inkomen) is de andere vader zijn brood (inkomen).
  Met andere (bittere) woorden: dat lijdende gezin kan fluiten naar de 70%.

  Like

 6. Ravian zegt:

  Zelenski is zelf ook zo corrupt als de neten…

  Geliked door 1 persoon

 7. Rensk. zegt:

  Het land pas dus perfect bij de mores van de EU. Ze begrijpen elkaar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s