Duitsland heeft nog lange tijd Poetin-gas nodig: Prijzen blijven hoog

(Door: Kornelia Kirchweger – Vertaling: E.J. Bron)

Duitsland is er nog jaren van verwijderd om Russische gasimporten via pijpleidingen door vloeibaar gemaakt aardgas te vervangen. Want in de komende drie tot vier jaar zou de wereldcapaciteit voor de productie van vloeibaar gas (LNG) niet volstaan om de stijgende vraag te dekken, zei Christian Leye, Duits parlementariër van de fractie van “Die Linke” in de Duitse Bondsdag, tegenover “Bloomberg”.

Duitsland zou hier niet publiekelijk over praten. Maar het zou zijn strategie zijn om krankzinnige prijzen te blijven betalen. Russisch vloeibaar gas komt overigens via de wereldmarkten nog steeds in Duitsland terecht. LNG is niet onderworpen aan EU-sancties.

Alleen bezuinigen helpt

Tot nu toe kon Duitsland zijn afhankelijkheid van Rusland alleen maar door besparingen op het totale verbruik verminderen. Bovendien werd vloeibaar gas via de Europese buurlanden geïmporteerd en werden de leveringen via pijpleidingen uit Nederland en Noorwegen opgevoerd. Maar ook daar stagneert het weer: een deel van deze verzorging is onzeker, want in het komende jaar zal het gasveld in Groningen in Nederland gesloten worden. Op vragen van “Bloomberg” zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vorige week dat men de les uit de grote afhankelijkheid van Rusland geleerd zou hebben. Het doel zou nu zijn om capaciteiten uit te breiden.

Strategie-noodtoestand

Duitsland zou dan net zo veel gas als voor de Russische speciale militaire operatie hebben en onafhankelijk zijn van importen uit Rusland. Dat zou echter tot 2026 duren. Dan pas zal de capaciteit voor 56 miljard m³ importen van vloeibaar gas geïnstalleerd zijn. Dat komt ongeveer overeen met de uit Rusland geïmporteerde hoeveelheid van 2021. Tot 2030 zullen de capaciteiten 76,5 miljard m³ of ongeveer 80% van het totale Duitse gasverbruik in het jaar 2021 bedragen, zegt men. Ook hier hapert het: want er zou een tekort aan LNG-schepen kunnen ontstaan, die al jaren vooruit volgeboekt zijn. Deze data blijken uit een beantwoording van de Duitse regering op vragen van parlementariërs van de fractie van “Die Linke”.

Russische roulette

Aanleiding voor de vragen was de twijfelachtige uitspraak van de Groene minister van Milieu Robert Habeck: Duitsland zou de kans hebben om zonder Russische gasleveringen de winter door te komen, maar alleen wanneer er veel energie bezuinigd zou worden en het weer zou meewerken. Russische roulette dus. De parlementariërs wilden meer weten over de gaten in de gasvoorziening. Daarover wordt in de beantwoording o.a. gezegd: in Wilhelmshaven, Brunsbüttel en Lubmin worden nieuwe capaciteiten voor LNG-importen gecreëerd. Voor circa 13 miljard m³ gasbewerking.

Prijzen verminderen de vraag

De industrie zou een bijdrage moeten leveren door “fuel-switch”. Het stroom maken uit gas zou gereduceerd worden, de gasreservoirs goed gevuld en er zou geen sprake zijn van verplichte besparingen voor ondernemingen, privépersonen en gemeenten. Dat zou het aardgasverbruik in oktober en november 2022 al met 32% respectievelijk 27% in vergelijking met 2018 tot 2021 hebben verminderd. In 2021 heeft Duitsland 96 miljard m³ verbruikt. Duidelijk meer dan 1/3 deel kwam op naam van de industrie, 1/3 deel op naam van private huishoudingen, bijna 20% op naam van de energie-economie en de rest op naam van bedrijven, handel en dienstverleningen. Voor 2023/2024 verwacht men – vanwege de hoge energieprijzen – een geringer gasverbruik. Het doel zou 20% minder zijn.

Poetins vloeibaar gas welkom

Ook wordt duidelijk gemaakt dat de regering geen idee heeft met welk land en partners er contracten voor gasleveringen bestaan. Zulke contracten sluit de regering niet af, dat doen concerns of handelaars. Men zou daarom noch schattingen noch data hebben. Op welke basis de regering haar strategieën voor een energievoorziening die betaalbaar is, opstelt, staat in de sterren geschreven. De regering is zich er ook van bewust dat LNG via de wereldmarkten gekocht zou worden en er zodoende ook Russisch LNG in Duitsland terecht zou komen. LNG zou echter niet onder de EU-sancties vallen.

Vanaf nu Amerikaanse afhankelijkheid

De regering laat eveneens weten dat de prijzen voor aardgas op de middellange termijn dalen, maar niet naar het niveau van begin 2021. Interessant is ook de vaststelling dat er geen wettelijk verankerde definitie of een te kwantificeren drempel over gasafhankelijkheid van een leverancier bestaat. Afhankelijkheid zou van iedere leverancier bestaan. De afhankelijkheid van Rusland, van ongeveer 50%, zou echter niet meer adequaat zijn. Wie dat beweert, zegt de regering niet. De aanbeveling zou echter wel eens afkomstig kunnen zijn van de Amerikaanse regering, die nu een dankbare afnemer voor haar vloeibaar gas heeft.

Bron:
auf1.info
Door: Kornelia Kirchweger

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Duitsland heeft nog lange tijd Poetin-gas nodig: Prijzen blijven hoog

  1. bobzelf zegt:

    heerlijk heerlijk heerlijk
    een stiuk volledig gevuld met ???

    SPROOKJES //
    DUIM ZUIGERIJ
    VERMOEDENS
    IK DENK DAT ..???
    WE VERMOEDEN DAT .. ??
    HULP ZAL WEL KOMEN VAN WIE ?? GEEN IDEE ????
    HEBBEN WE LNG TANKERS GENOEG ?? ZEKER WETEN VAN NIET RIEP OOM BOB
    WIR WISSEN ES NICHT ZO GUT .
    VIELLEICHT IST OOM VLADIMIR DA ??

    JA DIE IS ER WEL , KLOOTZAKKEN . MAAR JE HEBT NET BESLOTEN OM TANKS TE STUREN
    OM OP MEIN OOM VLADY TE GAAN SCHIETEN , DOOR UW SS. NAZI AZOV BANDERA FREUNDEN MIT EIN KEPPELTJE
    BEGREIFEN SIE DASS DANN NOCH MAHL DU ZWEINHUNDEN

    WHAHAHAHAHAHA

    EEN LAND . DE MOTOR VAN HEEL EUROPA. HEBBEN NA “”” WIR SCHAFFEN DASS.””” UND MINSK 1. 2. ODER 3. HABEN WIR SCHEISSE AN

    HUN EIGEN BED OPGEMAAKT.

    U MAG ER NI OOK IN SLAPEN

    EEN LAND DAT 2 X UITGEMOORD IS DOOR DE RUSSEN ZOEKEN HUN
    3 X SCHEEPSRECHT MOGELIJK HEID
    PROBEER STALINGRAD NOG EEN KEER. MOET TOCH GOED BEVALLEN ZIJN ?
    DACHT IK ..
    HET VOORWAARTS KAMERADEN WE MOETEN ZURUCK NIET GELEZEN
    ALS RATTEN WERDEN ZE VOOR DE RUSSISCHE TROEPEN TERUG GEJAAGD RICHTING BERLIJN

    WO IEST STEINER. SCHEISSE RIEP ADOLF . UW OUDE ZELENSKI

    DOOR TOTAAL 198 TANKS TE STUREN

    ER STAAN ER GODVERDOMMEN EEN DIKKE 1000 NIEUWE AL KLAAR . U GAAT ZE EERST NOG EVEN EEN BEETJE OPPOETSEN ??
    EN HERSTELLEN

    EN DAN DE BESTUURDERS TRAINEN ??

    ZIJN JULLIE GODVERDEGODVER VAN DE POT GEPLEURD ??

    IK DENK HET WEL .

    VEEL PLEZIER IN DE HELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

    DE MOFFEN LEREN HET NOOIT. VRIENDSCHAP MET RUSLAND.
    NEE KIEZEN VOOR DE USA FAILLIETE MAFKEZEN

    WAT EEN GENIALE DOMHEID. DUS GAZZZZ WEG . OLIE WEG. EN HEERLIJK

    PEPERDUREN RUSSISCHE OLIE TERUG MET SCHEPEN VANUIT HER VERRE OOSTEN

    WAT ALLE JEZUS SLIM

    OOM UND JETZT ZUERST DAS RADT MEINES VATERS ZURUCK

    GNA GNA GNA GNA GNA .
    EN DAN ROEPEN OOM BOB IS GESCHIFT … JA TUURLIJK

    Like

  2. BosscheBol zegt:

    Volgens mij is duitsland kaputt. Hun grote vrienden uit amerika hebben de duitse pijpleidingen voor goedkoop Russisch gas opgeblazen. Nu “mogen” de duitsers 10x zo duur amerikaans frackinggas kopen. Of ze kopen russisch gas in India en China die het goedkoop van Rusland krijgen en er een heel mooi centje op verdienen. De duitse industrie zal op de fles gaan. Of ze mogen in het bevriende (?) Amerika verder gaan. Mercedes zal een Amerikaans merk worden, Porsche, BMW, hahaha.

    En als duitsland op de fles is, is nederland al lang ter ziele. En heel Europa gaat er achter aan.En dan mogen we nog heel erg blij zijn als ze NIET met atoombommen gaan gooien. Eentje op Rotterdam (om de “Nachschub” voor de oekies te blokkeren. Eentje op Volkel (daar liggen Amerikaanse atoombommen) en dan is er misschien nog een basis in Friesland of Groningen waar Amerikaanse atoombommen liggen en misschien ook nog een bij Tilburg.

    Nou, denkt u, dat overleef ik wel want ik zit overal 50 km vandaan. Nee hoor, u sterft alleen langzamer want niks zal meer functioneren in Nederland. Geen voedselvoorziening, geen energie, niks.
    The living will envy the dead (Chroetsjev).

    Like

  3. Ja joh, Russisch gas boicotten maar wel hetzelfde Russiche gas voor een veel duurdere prijs kopen via derde landen.
    En nog maar steeds geloven dat regeringen het beste voor hebben met de bevolking.
    Je moet toch verdomme wel verschrikkelijke grote oogkleppen op hebben om al deze onzin te blijven slikken

    Geliked door 1 persoon

  4. bobzelf zegt:

    DE MOFFEN HADDEN DIT STUK POEZIE NOU AL 2 X GELEZEN
    DE 3E KEER LEZEN ZE NADAT BERLIJN SPOORLOOS VERDWENEN IS
    DENK IK ??

    WO IEST KEITELL ??

    “… And the shocked enemies shouted:
    “Maybe the Russians are bewitched?”
    You pierce them with an arrow, and they live,
    Burn them with fire, and they live,
    And they live and fight!… ”
    “… And who was weak became strong immediately,
    And who was strong – became a hundred times stronger!
    And the shocked enemies shouted:
    “Maybe the Russians are bewitched?!
    You pierce them with a sword – and they live!
    Burn them with fire – and they live!
    You hit them with an arrow – and they live!
    YOU KILL THEM A HUNDRED TIMES – AND THEY LIVE!
    AND THEY LIVE – AND FIGHT!.. ”
    Lines from the poem “The Chronicle”.
    The author of the poem poet Robert Rozhdestvensky

    OOM VLADY HEEFT U NOG WAT GAZZ EN OLIE FUR UNS ??? WHAHAHAHAHA

    Like

  5. karton zegt:

    Of Duitsland inderdaad nog lange tijd Putin-gas nodig heeft is nog maar de vraag. Ik hoorde gisteren n.l. dat bijv. een grote fabriek van Ford-automobielen in Keulen (mogelijk) grotendeels zal gaan sluiten, waardoor er 1000-den mensen zónder werk komen. Maar in Duitsland schijnt het 0verigens helemaal niet zó goed te gaan, economisch gezien, dus bij ’t sluiten van bedrijven zal er minder gas nodig zijn; ergo conclusio : het gas tekort valt mogelijk nog wel mee.
    Ik vermoed dat ’t in ons landje niet veel anders zal zijn.

    Geliked door 3 people

  6. Harry zegt:

    Is dat LNG gas niet een smerig gas , dat gewonnen wordt door giftige stoffen in de grond te spuiten , waardoor dat gas vrij komt ?
    Wordt heel de aarde zo niet verpest ? Vergiftigd ? Of geeft dat niet ?
    En die voorraad houdt ook een keer op .

    Hier in Nederland krijg je al ellende met de milieudienst als er een stukje roestig ijzer buiten je bedrijf ligt , want dan komt er roest in het grondwater !

    Als ze hier in Europa niet zo stom waren om achter Biden aan te lopen , hadden we nog voor honderden jaren energie uit Rusland kunnen krijgen .
    En nog heel betaalbaar ook .

    Geliked door 2 people

    • BosscheBol zegt:

      Juist Harry. We moeten het nu eerbiedig LNG noemen, maar het is in feite fracking gas. Toen in Amerika het natuurlijke gas begon op te raken, verzonnen ze een nieuwe (dure) methode: fracking gas. Chemicaliën worden in het gesteente gespoten dat daardoor verpulvert en dan kan het ingesloten gas gewonnen worden.
      In de tijd dat ze daarmee begonnen (jaartje of 10 geleden) verschenen er video’s op de TV van mensen die de waterkraan opendraaiden, er een vlammetje bijhielden en er ontstond een steekvlam. Omdat het gas ook in het grondwater terecht kwam.

      Like

  7. bobzelf zegt:

    The Huge Gap Between How Serious Nuclear War Is And How Seriously It’s Being Taken

    “Sometimes
    I’m not sure what presents a greater threat to humanity,
    nuclear war

    or the colossal stupidity that has made it possible.”

    OOM THE NONONONONONONOOOOOOS OVER U

    Geliked door 1 persoon

  8. bobzelf zegt:

    US May Help Ukraine Launch An Offensive On Crimea

    “Are US officials willing

    to bet the life of every terrestrial organism

    that the course of action

    they’re considering won’t trigger a chain of events

    leading to the end of the world?”

    Geliked door 1 persoon

  9. bobzelf zegt:

    The Doomsday Clock is now at 90 seconds to midnight,

    meaning the world is closer than ever

    to global catastrophe.

    Isn’t this enough reason to call for negotiations in Ukraine???

    Geliked door 1 persoon

    • saddy zegt:

      Blijkbaar zijn er nog meer mensen die zich wat zorgen maken.

      Ik zie op andere kanalen ook wat plaatjes over russische vaartuigen die de VS aan beide kanten naderen.

      Niet goed, niet goed.

      Geliked door 1 persoon

      • bobzelf zegt:

        saddy

        YES DE GEVAARLIJKSTE LIGGEN HEEEEL DICHT BIJ EN ONDERWATER

        MIJN OOM NEEMT GEEN ENKEL RISICO MEER .

        BIDEN ZEI GISTEREN HET IS NU WW 3 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        DUS VOORZICHTIGHEID IS DE MOEDER VAN DE PORCELEIN KAST

        WHAHAHAHAHAHAHA

        EN INDERDAAD . DOOMS CLOCK ??? DOOMSCLOCK ??

        ZE HEBBEN GEEN IDEE ..

        DUS DAN INEENS KOMEN MIJN DIKKE 17 MILJOEN SLAPENDE HERSENDODEN WEER NAAR VOREN

        DANK DANK

        DIKKE HUG

        OOM VLADIBOB

        Like

  10. bobzelf zegt:

    Doomsday Clock

    Bijna niemand

    denkt logisch na over het risico van een nucleaire oorlog

    Het Bulletin of the Atomic Scientists

    heeft zijn symbolische Doomsday Clock verplaatst

    naar negentig seconden voor middernacht ,

    het dichtst bij ooit

    sinds de oprichting na de Tweede Wereldoorlog.

    De belangrijkste reden hiervoor is de steeds gevaarlijker wordende oorlog in Oekraïne.

    Like

  11. Ravian zegt:

    “Op vragen van “Bloomberg” zei de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vorige week dat men de les uit de grote afhankelijkheid van Rusland geleerd zou hebben.”

    De les die ze hadden moeten leren is dat het prima is om van Rusland afhankelijk te zijn, omdat dat een spotgoedkope en zeer betrouwbare leverancier is gebleken.
    Nog een les die ze hadden moeten leren is dat al hun duurbetaalde “duurzame energie” meuk niet werkt.
    Die lessen hebben ze niet geleerd.
    De les die ze dan nu gaan leren is dat de beschikbaarheid van aardgas dat je niet kunt betalen van generlei waarde is…

    Geliked door 2 people

  12. Hovawart zegt:

    Gelukkig liggen de ankerplaatsen voor de Nederlandse kust vol met chemietankers, voor het geval dat……

    Like

Plaats een reactie