“Strijd om titanium” – VS verwoesten Oekraïne vanwege titanium voorraden

(Door: Dora Werner – Vertaling: E.J. Bron)

De maskers zijn weer eens gevallen: het Amerikaanse tijdschrift “Newsweek” publiceerde onlangs een groot artikel onder de kop “De strijd om het Oekraïense titanium” en laat daarin door vertegenwoordigers van het Amerikaanse Congres en de wapenindustrie verkondigen wat velen al lange tijd vermoed hebben. Namelijk: dat al dat gepraat over de verdediging van de Oekraïense democratie en soevereiniteit schijnheilig is – want in werkelijkheid is de Amerikaanse regering in de reusachtige titanium reserves van het land geïnteresseerd. Het tijdschrift schrijft:

Nu bestaan er in de VS en de geallieerde staten inspanningen om de enorme bronnen van de Oekraïne aan een elementair metaal te identificeren, te ontwikkelen en te gebruiken, dat voor de ontwikkeling van de meest vooruitstrevende militaire technologie van het Westen beslissend is en de ruggengraat van de toekomstige afschrikking tegen Rusland en China zal vormen.”

Als de Oekraïne wint, dan staan de VS en hun geallieerden aan kop om een nieuwe titanium bron te ontsluiten. Lukt het Rusland echter om de voorraden en installaties van het land in beslag te nemen, dan zal Moskou zijn globale invloed op een in toenemende mate strategische bron uitbreiden.”

Zo simpel, zo eerlijk. Eveneens onverhuld betreurt “Newsweek” dat Rusland in de eerste weken van zijn militaire operatie twee grote titanium vindplaatsen in het oosten van de Oekraïne in bezit heeft genomen. En vertelt argeloos dat “de meeste gevechten zich op het oosten en zuiden van de Oekraïne” concentreren, “waar zich bodemschatten ter waarde van biljoenen dollars bevinden.”

Titanium, een zeldzaam metaal, is een schaarse en onvervangbare grondstof. Zonder dit metaal zijn de wapen-, scheepsbouw- en vliegtuigindustrie niet denkbaar. Inderdaad zijn de meeste vooruitstrevende technologieën zonder titanium nauwelijks voorstelbaar. Daarom is titanium zowel voor de VS als voor de EU van beslissende betekenis ter ontwikkeling van hun industrieën en militair-industriële complexen. Maar er is een klein probleem – beide grootmachten beschikken zelf slechts over weinig of helemaal geen titanium. Rusland en China daarentegen wel. En de Oekraïne. “Newsweek” licht toe:

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft titanium als een van de 35 minerale grondstoffen geclassificeerd, die voor de economie en de nationale veiligheid van de VS van beslissende betekenis zijn. De VS importeren echter nog steeds meer dan 90% van hun ijzererts, en dat niet alleen uit bevriende landen. De VS hebben geen titanium poeder meer in hun nationale defensievoorraad, en de laatste binnenlandse producent is in het jaar 2020 gestopt met de productie.

De Oekraïne is een van slechts zeven landen die titanium poeder, de basis voor titanium metaal, produceren. China en Rusland – de belangrijkste strategische rivalen van de VS – behoren eveneens tot deze groep. Volgens informatie van het U.S. Geological Survey produceerde China vorig jaar meer dan 213.000 ton titanium poeder, wat overeenkomt met 57% van de wereldwijde productie. Daarna volgen Japan met 17% en Rusland met 13%. Kazachstan produceerde bijna 18.000 ton en de Oekraïne meer dan 4000 ton. Moskous misbruik van energiebronnen als wapen heeft in Washington, D.C., en andere NAVO-hoofdsteden de vrees veroorzaakt dat het Kremlin op zekere dag ook de export van titanium zou kunnen bevriezen, wat de lucht- en ruimtevaart- evenals de wapenondernemingen in het nauw zou brengen.”

Daarom ontwikkelen zowel de VS als de EU plannen voor een veilige en permanente toegang tot Oekraïens titanium – of veelmeer tot hetgeen zich nog op Oekraïens grondgebied bevindt. Daarbij gaat het vooral om de door de mijnbouwonderneming Velta ontsloten voorraden, die zich ion de buurt van Dnjepropetrovsk bevinden. En precies rondom deze vindplaatsen vinden op dit moment heftige gevechten plaats.

Statistische data bewijzen dat de informatie van “Newsweek” correct is. Zo publiceerde de Oekraïense internetbron GMK Center in september van het jaar 2022 data, volgens welke de belangrijkste afnemers van Oekraïens titanium erts in de periode van januari tot augustus 2022 de Tsjechische Republiek (48,1% in geldwaarde), de VS (13,5%) en Roemenië (7,5%) waren. Volgens mediaberichten zal de Tsjechische Republiek in september van dit jaar een fabriek ter verwerking van Oekraïens titanium in bedrijf nemen, dat dan aan andere EU-landen en de VS geleverd wordt. Dat verklaart veel.

Een anonieme bron uit de Amerikaanse wapenindustrie verklaarde bovendien tegenover “Newsweek” dat titanium “een centrale zwakke plek” van de VS zou zijn:

We spreken van ons vermogen om meer vliegtuigen te produceren, we spreken van ons vermogen om munitie te produceren. Ze zin allemaal op titanium aangewezen, en wij hebben toegelaten om bij deze dingen afhankelijk te worden van buitenlandse leveranciers. Rusland was tot nu toe een van de hoofdleveranciers.”

Daarom concentreren de VS en de EU zich nu op de Oekraïense bodemschatten – om het even hoeveel mensenlevens dat zal kosten.

De informatie past gesmeerd in het totaalbeeld van de westelijke strategie tot nu toe: zowel met het oog op de obsessieve, onrealistische pogingen om Rusland tot de terugtrekking van zijn troepen naar de uitgangsposities van het begin van het jaar 2022 te bewegen (dus: de titanium voorraden vrij te maken voor de VS), als met het oog op het feit dat de NAVO met het sturen van tanks naar de Oekraïne een escalatie van het atoomconflict riskeert (dus: hoopt dat Rusland niet heftig reageert en door de Oekraïense titanium ertsen nog kan worden teruggedrongen).

In de operaversie van “Faust” van Charles Gounod zingt Mefistofeles in de aria “Rondo van het gouden kalf” erover hoe de mensen om het gouden kalf, vanwege de winst, ten strijde trekken, elkaars bloed vergieten en sterven voor verachtelijk metaal. In het Russisch werd de aria in de 19e eeuw zo vertaald dat ze een dramatischer tekst kreeg dan het Franse origineel – en het refrein over het sterven voor metaal behoort sindsdien tot het Russische taakgebruik: “Menschen sterben für Metall, der Satan regiert den Ball!”

Deze uitdrukking, een beetje herschreven, zou wellicht ook de vette kop voor het Oekraïne-avontuur van de Verenigde Staten kunnen zijn: “Mensen sterven voor titanium”.

Ondertussen spitst de strijd tussen de Oekraïense oligarchenelites om de resterende titanium voorraden zich toe. Zo berichtten media aan het eind van het jaar 2022 dat de Oekraïense titanium oligarch Andrej Brodski, eigenaar van de onderneming Velta, zich vanwege de lopende doorzoekingen in zijn onderneming, die “destabiliserend werken”, tot de Oekraïense president Volodymyr Zelensky gewend zou hebben. In het appèl, dat de oligarch ook op zijn sociale media accounts plaatste – en waarin hij zijn volgers ertoe opriep dit te verbreiden om “de kaperij van de autoriteiten te verhinderen”- benadrukte Brodski dat zowel hij als zijn medewerkers altijd een “pro-Oekraïense houding” ingenomen en de Oekraïense strijdkrachten ondersteund zouden hebben. “Sinds het jaar 2014 heeft Velta ondanks dringende verzoeken van Russische ondernemingen geen goederen meer aan Rusland geleverd”, schreef de oligarch en verlangde een persoonlijke ontmoeting met Zelensky.

Zoals het eruitziet, zou het de komende weken en maanden in de Oekraïne wel eens tot een harde strijd om titanium kunnen komen. Of in het karakteristieke handschrift van het Westen: een harde strijd om democratie en volkerenrecht.

Bron:
rt.de
Door: Dora Werner

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

13 reacties op “Strijd om titanium” – VS verwoesten Oekraïne vanwege titanium voorraden

 1. waalkade4bd8489a57 zegt:

  Amerika heeft na WW2 meer dan 100 oorlogen gevoerd en die gingen allemaal om Macht, olie, gas, mineralen.

  Amerika heeft samengewerkt en oorlogen gevoerd met Saddam Hoessein en Gaddafi totdat deze landen hun olie in euro’s of goud gedekte dinar wilde gaan verkopen.

  Ik ben blij dat steeds meer landen lid worden van de BRICS landen zodat iedereen weer in zijn eigen valuta kan betalen.

  De macht van Amerika, England, EU, NATO, WHO, UN, IMF, WORLD BANK, BIS moet gebroken worden willen wij ontsnappen aan de wereldwijde slavernij van de CBDC.

  Maxima is z’n UN monster dat onder valse voorwendselen de CBDC probeert te verkopen.
  Kijk deze video goed :

  https://rumble.com/v27guzl-geheimen-van-de-verenigde-naties-wat-iedereen-zou-moeten-weten.html

  Geliked door 4 people

  • bobzelf zegt:

   waalkade4bd8489a57

   DIKKE 12 POINTS MAKKER. HELE DIKKE 12 . WHAHAHAHA

   HUGGIE

   BOBOBOBOBOB

   Geliked door 1 persoon

  • stradivotsi zegt:

   aha, iemand die iets begrijpt! Als de Ami’s het slechter gaat, steekt er ergens wel een vuurtje op.
   De Britse Kroon mét de NL Kroon twee handen op een buik beste Waalkade.
   Dat Maxima mens, de Mabel Wisse en trawanten, een zure kost.
   Zitten er allemaal mee in. De US , een voormalig gekonoliseerd
   Land dóór Europeanen, avonturiers en criminelen, net zoals naar Australië onder Britse kroon. EEN TUIG van de richel zogenaamde ADEL.

   Like

 2. bobzelf zegt:

  ZOAL IK AL MEERMALEN HEB VERMELD

  ZIJN DE USA STRAKS ALLES KWIJT, EN ALLEMAAL AAN MIJN OOM VLADIMIR

  U WEET WEL EENS UW GROOTSTE VRIEND

  OP NAAR DE TOTALE ARMOEDE. HET IS U GEGUND

  OOM TITANIUM IS FIJN ALS JE HET HEBT WHAHAHAHA

  Geliked door 4 people

 3. Ali Ben Zaklamp zegt:

  Afbeelding: Monsanto KANKER Ratte…Dank U Rutte
  Zie: https://de.sott.net/image/s15/316726/full/Ratte2_pt_8.jpg


  ———————————————— Landroof in Oekraïne is Monsanto’s achterdeur naar de EU
  De zoektocht naar de legendarische zwarte aarde van Oekraïne is bijna voltooid. Tot ontsteltenis van Franse, Poolse, Duitse boeren hebben de multinationale landbouwonderneming Monsanto, evenals DuPont Pioneer en John Deere allemaal gelobbyd voor toegang tot de grootste landbouwmarkt in Oost-Europa. Dit zal binnenkort de markt voor landbouwproducten in de EU hervormen en de Europese boeren de das omdoen.>>>>>https://prn.live/land-grab-in-ukraine-is-monsantos-backdoor-to-the-eu/
  ————————————————–
  MONSANTO-voorwaarden voor IMF-lening voor Oekraïne vergemakkelijken de teelt van GGO-gewassen | Eco Plus | RIA Novosti
  De Amerikaanse auteur en geopolitiek analist William Engdahl verduidelijkt de implicaties voor de Oekraïense ™landbouw van wetgeving die is ingeluid met nieuwe IMF-leningen aan Oekraïne. Dergelijke wetgeving maakt het mogelijk om GGO-gewassen in Oekraïne te verbouwen.

  Zoals elke geldschieter stelt het IMF voorwaarden wanneer het geld leent. In de meeste landen dringt het IMF aan op zijn minst op het openstellen van markten voor buitenlandse bedrijven. Met een failliete economie zal Oekraïne alleen buitenlandse investeringen in zijn landbouw verwelkomen. Op grond van artikel 404 van de associatieve overeenkomst die Oekraïne met de EU heeft ondertekend, stemt het land ermee in om samen te werken â € ̃om het gebruik van biotechnologie uit te breidenâ €™, wat het Monsanto-eufemisme is voor GGO-gewassen. De teelt van GGO-gewassen werd in Oekraïne verboden totdat de huidige leiders de macht in Kiev overnamen. Amerikaanse GGO-bedrijven kunnen nu beginnen met grootschalige teelt van GGO-gemodificeerde gewassen en een achterdeur naar de EU opzetten,
  Waarom is de Oekraïense landbouw van belang voor andere landen?

  William Engdahl: De Oekraïense bodem is een van de beste hoogwaardige voedingsstoffen en rijke grond in de wereld van vandaag. Een van de ironische voordelen van de 70 jaar onder het Sovjetsysteem, is dat de landbouw in Rusland en Oekraïne vrijwel geen zware chemicaliën ontving. Alle chemicaliën werden omgeleid voor militaire doeleinden tijdens de Koude Oorlog enzovoort. En de bodem, door de natuur, de zwarte grond van Oekraïne is absoluut de beste grond op aarde.
  http://adam.curry.com/art/1410988431_sguLBG8z.html
  ————————————————-
  Monsanto’s geheime oorlog tegen de Europese voedselzekerheid
  https://truthout.org/articles/monsanto-s-covert-war-on-european-food-security/
  ————————————————-
  Het Chinese staatsbedrijf Xinjiang Production and Construction Corps heeft een rapport van South China Morning Post huurde 100.000 hectare landbouwgrond in de buurt van Dnjepropetrovsk. Het contract loopt 50 jaar. Dit is echter slechts de eerste stap. Over het algemeen wil het bedrijf, dat dicht bij het Chinese Volksbevrijdingsleger ligt, drie miljoen hectare bebouwen in Oost-Oekraïne – een gebied dat ongeveer zo groot is als de hele deelstaat Brandenburg. Of nog duidelijker: drie miljoen hectare, wat overeenkomt met ongeveer een kwart van het totale bouwland in Duitsland.https://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/ringen-um-nahrungsmittel-china-pachtet-gigantische-ackerflaeche-in-der-ukraine-1.1777437
  —————————————————-
  https://eraoflight.com/2022/08/12/monsanto-and-blackrock-are-buying-up-ukraine/
  De Vanguard Group daarentegen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de op één na grootste investeringsmaatschappij ter wereld – met vermogensbeheerder BlackRock op de eerste plaats. BlackRock heeft ook enorme belangen in de hierboven genoemde agribusiness. In het geval van DuPont is BlackRock de op één na grootste aandeelhouder met 4,33 procent – d.w.z. 22.021.770 aandelen. De Vanguard Group heeft nog meer – het staat op de eerste plaats met 7,66 procent tot 38 962 143 aandelen.

  (((NAVO treedt op als politieagent voor zakelijke belangen?)))

  Geliked door 1 persoon

  • bobzelf zegt:

   Ali Ben Zaklamp

   DUIDELIJK . DUIDELIJK HEEEEEL DUIDELIJK

   IK HOOP DAT IK EVEN MAG INBREHEN

   OOM VLADIMIT HEEFT MONSANTO AL WAT TIJD GELEDEN HET LAND UIT GEPLEURD ..
   DUS U HEEFT VOLKOMEN GELIJK HOOR, …

   DE VRAAG IS NU . WAT GAAT OOM VLADIMIR ALLEMAAL BIJ DE DONBASS VOEGEN . ????

   UKRAINE TOT AAN DE DNEPR. ALS EXTRA BUFFER TEGEN DE NAVO ??

   ALS DAT ZO IS. IS UW BOVENSTAANDE STUK WAARHEDEN DUS OOK
   HELEMAAL NAAR DE KLOTEN

   DUS SLAVA OOM VLADIMIR. PLEURT DE NAZI’S NAAR DE GROTE MANITOU

   EN LATEN WE DAN DE USA HEEL HARD UITLACHEN VOOR HUN 205 NEDERLAAG. WHAHAHAHA

   MIJN GOD IK HOOP DAT WE DIT ALLEMAAL NOG MEE MOGEN MAKEN

   OOM BOB MET EEN DIKKE GLIMLACH

   Geliked door 2 people

 4. BosscheBol zegt:

  Ik wil niet opscheppen, hoor,(kuchekuche) maar meteen in het begin van die sancties vroeg ik me al af hoe dat dan met die titanium verder moest. Want de meeste titanium komt uit Rusland en het is nodig voor oa vliegtuigen en ruimteschepen. Dat het uit Oekraïne komt, wist ik dan weer niet.
  Normale mensen gaan dan zaken doen, westerse politici denken dat ze god zijn dus die mogen het blijkbaar gewoon stelen. Ik hoop dat de varkens het nooit meer krijgen.

  Geliked door 4 people

 5. Andre zegt:

  Lithium zit er ook en heel veel aan de oostkant, dat zijn nu 2 Russische middelvingers naar de EU. Maar rotzak Rutte heeft al een mooie Kosovo clusterbom achter op zn fiets liggen voor Zelenskii.

  Geliked door 1 persoon

 6. Peter zegt:

  Waar het werkelijk om gaat wordt door de elite nooit verteld .Geld .

  Like

 7. jantjeuitnl zegt:

  In de Donbas regio zit nog veel meer. Olie en ijzer (wist Hitler ook al, maar die was zo dom om eerst naar Moskou te willen) 30% van de wereldvoorraad mangaanerts. Verder beschikt Oekraïne over voorraden uranium, kwik, nikkel, kwik, kalk, zout, zwavel, grafiet en wat goud.
  Die rijke buit willen de Amerikaanse CEO’s graag hun handen op leggen.

  Like

 8. stradivotsi zegt:

  U weet wel waarom alles draait? Inderdaad, Grondstoffen.. profijt… maar ook kennis is macht.
  Grondstoffen zoals meest bekende OLIE!! ter vele miljarden $$ handel met, en daar zijn we ook… met scepsis naar allen, HANDEL. Iedere Natie min of meer is nooit te vertrouwen,
  immers om geldgewin en die “wellustigen” is alles daar onder een bijzaak.

  Like

 9. Ravian zegt:

  “Moskous misbruik van energiebronnen als wapen heeft in Washington, D.C., en andere NAVO-hoofdsteden de vrees veroorzaakt dat het Kremlin op zekere dag ook de export van titanium zou kunnen bevriezen”

  Ze hebben van Goebbels geleerd dat als je de leugen maar vaak genoeg herhaalt deze vanzelf waarheid wordt.
  En dus blijven ze deze pertinente leugen maar pushen, terwijl zij zelf de kraan hebben dicht gedraaid.

  Like

 10. Belozersky zegt:

  Geloof de drogredenen niet van Rutte. Onze democratie loopt gevaar, onze veiligheid als we geen zware wapens sturen. Het volk wordt bedrogen vanaf het begin.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s