Hongarije en Griekenland blokkeren elfde EU-sanctiepakket tegen Rusland

(Vertaling: E.J. Bron)

Griekenland en Hongarije hebben een nieuwe versie van het elfde sanctiepakket tegen Rusland geblokkeerd, bericht het persbureau TASS. Over het algemeen zou er onder de EU-lidstaten echter geen sprake zijn van bezwaren met betrekking tot nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland.

Op een vergadering van de commissie van de permanente vertegenwoordigers van de EU-lidstaten hebben Boedapest en Athene een nieuw ontwerp van het elfde sanctiepakket tegen Rusland afgewezen, bericht het Russische persbureau TASS onder verwijzing naar de Belgische zender RTBF. Ze eisten dat meerdere ondernemingen van de lijst met bedrijven worden geschrapt die Rusland zogenaamd helpen de westelijke sancties te omzeilen.

Desondanks zouden er geen principiële bedenkingen van de EU-landen tegen nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland, zei men. Daarvoor had de Europese editie van de krant “Politico” onder verwijzing naar eigen bronnen meegedeeld dat de discussie over sancties met een week – tot 14 juni – zou zijn uitgesteld.

Nadat het eerste ontwerp van het elfde sanctiepakket in mei werd geblokkeerd, presenteerde de Europese Commissie woensdag op een vergadering van de EU-ambassadeurs een nieuwe versie van voorstellen voor sancties tegen Rusland, zei men. Men zou echter niet tot overeenstemming zijn gekomen.

Europese diplomaten hopen op een definitieve overeenkomst tot de EU-top eind juni. De Europese Commissie wil met haar elfde sanctiepakket blijkbaar verhinderen dat de al verboden technologieën en goederen via derde landen in Rusland terechtkomen. Het persbureau AFP had begin mei de woordvoerder van de Europese Commissie, Eric Mamer, met de woorden geciteerd:

Dit pakket zal zich concentreren op de omzetting van de sancties, op hun effect en op hoe we de omzeiling van de sancties kunnen verhinderen.”

De Europese Commissie zou, aldus Mamer, aanbevolen hebben om ook de uitvoer van gevoelige technologieën aan acht Chinese ondernemingen te stoppen, omdat die ervan verdacht zouden worden deze aan Rusland door te verkopen.

EU-functionarissen zouden hebben geklaagd over een enorme stijging van de import van gesanctioneerde goederen in landen zoals Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en voormalige Sovjetrepublieken in de Kaukasus en Centraal-Azië, zei men destijds.

Exportbeperkingen zouden o.a. ook voor ondernemingen in Armenië, Azerbeidzjan, Iran en de Verenigde Arabische Emiraten zijn voorgesteld. De Europese Commissie zou voorstander zijn van de invoering van een mechanisme dat de beperking van de uitvoer van bepaalde goederen naar derde landen mogelijk zou maken, die ervan verdacht worden deze goederen aan Rusland te leveren.

De woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Sacharova, heeft de EU-plannen om het elfde sanctiepakket op te leggen “absurd” genoemd en gedreigd met een doordachte reactie van Moskou op de nieuwe strafmaatregelen van de EU. In een standpuntbepaling eind mei maakte ze duidelijk:

Hoezeer ze ook mogen proberen om dat alles om te zetten en te bedenken – voor ons zal er daardoor niets veranderen.”

Ruslands economie heeft zich in dit opzicht al aangepast aan de nieuwe omstandigheden: “We hebben ons aangepast aan de realiteit. Er zijn reële cijfers en percentages.” De Europese Unie zelf gaf toe dat het arsenaal van pressiemiddelen op Moskou uitgeput zou zijn.

De hoofdzaak is dat Rusland de wederzijdse voordelige samenwerking met betrouwbare partners zal uitbreiden, ongeacht welke restricties en afpersingen van het Westen dan ook.”

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Hongarije en Griekenland blokkeren elfde EU-sanctiepakket tegen Rusland

  1. Andre zegt:

    De EU staat op instorten, het scheurt aan alle kanten. Op asiel parasieten beleid (vooral zweden)staat alles lijnrecht tegenover elkaar. De op printgeld gebaseerde euro en er zijn nu weer 2 landen die wegdrijven van Bruxxel. Oostenrijk en Slowakije.

    https://www.azerbaycan24.com/en/eu-fears-pro-russian-votes-in-key-states-politico/

    Like

  2. bobzelf zegt:

    HET LIED LUIDDE VROEGER AL …

    SCHIJT AAN DE BUREN . DAAR GAAT TIE NOG EEN KEER ..

    HET IS TOCH POKKENWEER.

    Ruslands economie heeft zich in dit opzicht al aangepast aan de nieuwe omstandigheden: “We hebben ons aangepast aan de realiteit. Er zijn reële cijfers en percentages.” De Europese Unie zelf gaf toe dat het arsenaal van pressiemiddelen op Moskou uitgeput zou zijn.

    “De hoofdzaak is dat Rusland de wederzijdse voordelige samenwerking met betrouwbare partners zal uitbreiden, ongeacht welke restricties en afpersingen van het Westen dan ook.

    WELTERUSTEN IN MOCRO COUNTRY . PAPA IS EEN RACIST

    Like

  3. droevige mof zegt:

    De voormalige secretaris-generaal van de NAVO, Anders Rasmussen, heeft
    een geweldig idee: niet de NAVO als geheel, maar individuele NAVO-staten
    zouden actief kunnen deelnemen aan de oorlog tegen Rusland door soldaten te sturen. Hij denkt echt dat de Russen dat toelaten en dat het allemaal een spelletje monopoly is. Rasmussen heeft waarschijnlijk een drone met een Russisch wimpel nodig die in zijn tuin in Kopenhagen landt voordat hij zich realiseert dat hij het is die anderen de dood in stuurt.
    https://www.theguardian.com/world/2023/jun/07/nato-members-may-send-troops-to-ukraine-warns-former-alliance-chief

    Like

  4. Ravian zegt:

    De internationale wet maakt duidelijk geen deel uit van de EU “normen en waarden”.
    En gezien de meerderheid van de EU bevolking deze sancties niet wil is de democratie in de EU dus ook weer eens aantoonbaar niet aanwezig.
    Ondertussen wordt een middels een staatsgreep aan de macht gekomen nazi regime zowel met financiële als militaire middelen ondersteund, opdat dit regime een al negen jaar geleden begonnen genocide voort kan zetten.
    Maar wij behoren wel tot ‘de goeden’ in dit door het westen georganiseerde conflict.
    Het is ten zeerste te hopen dat de Russen straks een tribunaal organiseren en het hele criminele zooitje ophangen.

    Geliked door 1 persoon

  5. karton zegt:

    Met veel bla-bla kondigt de EUSSR aan : wij gaan ons zelf wéér in ons eigen voet schieten !

    Like

Plaats een reactie