Na bezoek van Blinken: Mohammed bin Salman bespreekt “gezamenlijke projecten” met Russische president

Mohammed bin Salman en Vladimir Poetin.

(Vertaling: E.J. Bron)

Vorig jaar heeft Saoedi-Arabië zijn betrekkingen met meerdere Amerikaanse rivalen, waaronder Iran en Syrië, duidelijk verbeterd. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman sprak op 7 juni met de Russische president Vladimir Poetin, minder dan een dag na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Djedda.

Volgens informatie van het Kremlin spraken de beide staatshoofden over “maatregelen voor de verdere uitbreiding van de handels- en economische betrekkingen evenals over de omzetting van veelbelovende gezamenlijke projecten op de gebieden investeringen, transportlogistiek en energie.”

Ze bespraken ook uitvoerig de “waarborging van de stabiliteit op de wereldenergiemarkt” en werden het eens over een grote mate van samenwerking binnen de OPEC+-alliantie.

Het bezoek van Blinken aan het koninklijk was het eerste sinds China Saoedi-Arabië en Iran bij de normalisering van hun betrekkingen in maart had ondersteund. Het bezoek viel samen met de heropening van de Iraanse ambassade in Riyad en vond plaats in aansluiting op de beslissing van de OPEC+ om de productieverlagingen van olie te bevestigen, die het Westen sinds een jaar belasten.

Bovendien ging zijn reis vooraf aan de onverwachte aankomst van de Venezolaanse president Nicolas Maduro aan het koninkrijk, wat volgens waarnemers nog een bewijs voor de nieuw ontdekte interesse van Saoedi-Arabië in de opbouw van allianties buiten de invloedssfeer van Washington is.

Woensdag nam de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken aan een ministersbijeenkomst van de Samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten (GCC), waar hij zich inzette voor een normalisering van de betrekkingen met Israël en benadrukte dat de VS nog steeds “sterk in West-Azië geïnvesteerd” zouden zijn.

“We werken met de landen van de regio samen om de betrekkingen met Israël uit te breiden en te verdiepen”, zei Blinken, en voegde er aan toe: “De Verenigde Staten zijn in deze regio om te zeggen dat wij nog steeds sterk in een partnerschap met u allen geïnvesteerd zijn… De GCC is de kern van onze visie voor West-Azië dat stabieler, veiliger en rijker is.”

Aan de vooravond van zijn reis naar Saoedi-Arabië bevestigde Blinken in een toespraak tijdens een topontmoeting van het American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), dat “de VS een echt nationaal veiligheidsbelang aan de bevordering van de normalisering tussen Israël en Saoedi-Arabië hebben.”

Hij voegde er echter aan toe dat Washington zich “geen illusies” zou maken dat deze snel of eenvoudig te bewerkstelligen zou zijn.

De betrekkingen tussen Mohammed bin Salman en Biden begonnen te verslechteren tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van Biden in het jaar 2019, toen hij zei dat hij Riyad “zou behandelen als de paria die ze zijn”. Kort na zijn ambtsaanvaarding publiceerde Biden een bericht van de geheime dienst, waaruit bleek dat de kroonprins de operatie tot de ontvoering van en de moord op de columnist van de “Washington Post”, Jamal Khashoggi, in het jaar 2018 had goedgekeurd.

Bron:
uncutnews.ch

Bron oorspronkelijk artikel:
thecradle.co

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Na bezoek van Blinken: Mohammed bin Salman bespreekt “gezamenlijke projecten” met Russische president

  1. Peter. zegt:

    Von der Leyen kan boycotten zoveel als ze wil,uiteindelijk zal ze toch bakzeil halen als keizerin van niemandsland .Vroeger sprak men in Brussel van bruggen bouwen ,nu zijn het ophaalbruggen ,en we moeten iemand daar op een post die de handel weer op gang slingerd en geen tuthola met eigen principes ,en trekpop van een clown in de Ukraine dat was en is een komediant .

    Like

  2. bobzelf zegt:

    GEWELDIG OM TE ZIEN NATUURLIJK ..

    WELKE LANDEN ONDERTUSSEN

    ALLEMAAL EEN “” DEAR JOHNNY GOOD – BYE LETTER AAN

    DE BEVRIJDERS VAN DE BELGISCHE FRIETKOTTEN

    HEBBEN GESTUURD ..

    WEL 80 JAAR TE LAAT …

    MAAR BETER LAAT DAN OOIT

    WHAHAHAHAHAHAHAHHA

    OOM JOHNNY BE GOOD

    A Dear John letter is a letter written to a man by his wife or romantic partner to inform him that their relationship is over, usually because his partner has found another lover. The man is often a member of the military stationed overseas, although the letter may be used in other ways, including being left for him to discover when he returns from work to an emptied house.

    Like

Plaats een reactie