China wil troepen op Cuba stationeren: Dreigt de volgende Cuba-crisis?

(Vertaling: E.J. Bron)

De krachtmeting tussen China en de VS gaat een nieuwe – en gevaarlijke – ronde in. Mogelijkerwijs is er een nieuwe versie van de Cuba-crisis van 1962 op komst.

De achtergrond is de omstandigheid dat de VS al maanden geleden hebben toegegeven dat zij zelf troepen op Taiwan gestationeerd hebben. Daarover berichtte de “Wall Street Journal” in februari onder verwijzing naar bronnen in het Pentagon. De Amerikaanse soldaten zouden trainings- en opleidingstaken op zich nemen en de strijdkrachten van de eilandenstaat er bij helpen het een agressor in het geval van een aanval zo moeilijk mogelijk te maken.

Voor Peking is dat niet alleen vanwege de militaire aspecten een affront. De Chinese leiding beschouwt Taiwan nog steeds als territoriaal en integraal bestanddeel van China.

Nu is Peking blijkbaar bereid om met gelijke munt terug te betalen. Volgens een actueel bericht van de “Wall Street Journal” onderhandelt China met de Cubaanse leiding over de oprichting van een gezamenlijke militaire trainingsinstelling. Cuba ligt ongeveer net zo ver verwijderd van het Amerikaanse vasteland als Taiwan van het Chinese.

Waarnemers herinneren er aan dat een gelijksoortige constellatie in 1962 tot een acute crisis tussen de supermachten VS en USSR leidde. Destijds ging het echter om de stationering van Sovjetraketten op Cuba. Het oorlogsgevaar kon op het laatste moment bezworen worden door het inbinden van de Sovjets.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op China wil troepen op Cuba stationeren: Dreigt de volgende Cuba-crisis?

  1. Boike zegt:

    Bijna elk eilandje in de Stille Oceaan is een Amerikaanse militaire basis.
    China is daar echt niet blij mee.
    Nu wil China Amerika dus een koekje van eigen deeg geven.
    Maar dat mag niet van Uncle Sam. Dat is echt niet de bedoeling.
    Wat Amerika wel magt, mag de rest van de wereld niet.
    Dat is duivelse logica. Ja toch ???

    Geliked door 5 people

  2. Ravian zegt:

    “Het oorlogsgevaar kon op het laatste moment bezworen worden door het inbinden van de Sovjets.”

    Dat is wat het westerse publiek destijds door politiek en media is wijsgemaakt.
    Realiteit is dat de Sovjet actie om nucleaire ballistische wapens op Cuba te installeren een reactie was op het door de Amerikanen installeren van ballistische nucleaire wapens in Turkije.
    En de Russen hebben dus “ingebonden” nadat ze de Amerikaanse toezegging hadden dat deze de door hen in Turkije geïnstalleerde wapens onmiddellijk zouden verwijderen.

    Geliked door 1 persoon

  3. bezigebij63 zegt:

    Oog om oog tand om tand. Waarom maken de Russen er nog steeds geen gebruik van? Venezuela wil ook graag militaire samenwerking en bescherming van beide landen.

    Geliked door 1 persoon

  4. Hovawart zegt:

    Cuba in Russische of Chinese handen, het is mij om het even zolang men de Cohiba’s maar blijft produceren………eu-handelssancties of niet, ik rook gewoon doorrrrrrrrr.

    Like

Plaats een reactie