Indiase raffinaderijen betalen Russische ruwe olie in yuan i.p.v. in dollars

(Vertaling: E.J. Bron)

Het persbureau Reuters meldt vandaag onder verwijzing naar meerdere bronnen in de Indiase regering en Indiase ondernemingen dat olieleveringen uit Rusland in het Aziatische land in toenemende mate in yuan i.p.v. in dollars betaald worden.

Indiase raffinaderijen zijn ermee begonnen om olie-importen uit Rusland in Chinese yuan te betalen, bericht Reuters vandaag onder verwijzing naar bronnen “met directe kennis van de aangelegenheid”. DA tis volgens het bericht een gevolg van de westelijke sancties, die Moskou en zijn klanten ertoe dwingen alternatieven voor de dollar boor de betalingsafwikkeling te vinden.

De Amerikaanse dollar is tot nu toe de belangrijkste globale olievaluta, ook voor aankopen door India. Nu echter speelt de yuan een steeds belangrijkere rol in het Russische financiële systeem, omdat Moskou door internationale sancties uit de financiële netwerken in dollars en euro´s werd uitgesloten.

China zelf is bij zijn energie-importen uit Rusland, dat in het eerste kwartaal van dit jaar Saoedi-Arabië als belangrijkste leverancier van ruwe olie aan China heeft afgelost, grotendeels op de yuan omgeschakeld.

Reuters citeert een functionaris in de Indiase regering met de woorden:

Enkele raffinaderijen betalen in andere valuta zoals de yuan, wanneer de banken niet bereid zijn om de handel in dollars af te wikkelen.”

De Indian Oil Corporation, de grootste afnemer van Russische ruwe olie, was in juni de eerste staatsraffinaderij die voor enkele aankopen uit Rusland in yuan betaalde, dus drie met de aangelegenheid vertrouwde bronnen.

Minstens twee van de drie private Indiase raffinaderijen betalen eveneens in ieder geval een deel van de importen uit Rusland in yuan, aldus twee andere bronnen van het persbureau.

Er bestaat tot nu toe geen informatie over hoeveel Russische olie de Indiase raffinaderijen met yuan betaald hebben. Reuters gaat er van uit da tin in ieder geval een deel verder met dollars betaald wordt. Het zou echter vast staan dat het aandeel van het betalingsverkeer in yuan gestegen is. De stijging van de betalingen in yuan heeft de inspanningen van Peking om de internationalisering van zijn valuta een impuls gegeven, omdat Chinese banken het gebruik van de yuan speciaal voor de oliehandel ondersteunen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Indiase raffinaderijen betalen Russische ruwe olie in yuan i.p.v. in dollars

  1. wim bierman zegt:

    Ben ik gek als ik bang ben dat nu India aan de beurt is ?

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie