De waanzin van de energietransitie: Duitse stroomimport uit Frankrijk na stoppen met kernenergie meer dan verviervoudigd!

(Vertaling: E.J. Bron)

Sinds Duitsland in april van dit jaar definitief gestopt is met kernenergie is volgens mediaberichten de stroomimport uit Frankrijk met sprongen gestegen. Ze schoot in de eerste helft van het jaar 2023 omhoog naar een record van 18 Terawattuur (Twh) en is zodoende tegenover het vergelijkende jaar 2020 meer dan verviervoudigd. Berekend per jaar zou de stroomimport uit Frankrijk zelfs kunnen verachtvoudigen, verwachten experts. Meer de de helft van de Franse stroomproductie is afkomstig uit kerncentrales.

Ondertussen heeft het staatselektriciteitsbedrijf “Électricité de France SA” (EDF), de grootste stroomproducent van Europa, vanwege dreigende eigen tekorten in Frankrijk verminderingen van de stroomproductie aangekondigd. Onderhoudswerkzaamheden aan de deels verouderde kerncentrales evenals corrosie problemen zijn er een reden voor waarom tijdelijk maar bijna de helft van alle 56 Franse kerncentrales in bedrijf is. Daardoor was de stroomproductie in het jaar 2022 naar 279 Twh tot de laagste stand sinds 30 jaar gedaald. Op dit moment is nog maar 61% van de Franse atoomstroom capaciteiten beschikbaar – met een dalende tendens.

In deze voor Frankrijk steeds neteliger wordende situatie moet Europa´s grootste stroomproducent EDF nu ook nog Duitsland van extra stroom voorzien. Omdat de stroom in Duitsland alleen maar voldoende is wanneer er genoeg energie uit Frankrijk geïmporteerd wordt, raken de verzorgingstekorten in Frankrijk Duitsland rechtstreeks. Want het staatsbedrijf EDF verzorgt eerst de Franse klanten, voordat het ook maar een kilowattuur stroom naar het buitenland exporteert.

Bron:
deutschlandkurier.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op De waanzin van de energietransitie: Duitse stroomimport uit Frankrijk na stoppen met kernenergie meer dan verviervoudigd!

  1. Htskday zegt:

    Het zou wel eens een héle koude winter kunnen worden…

    Geliked door 2 people

  2. Andre zegt:

    De Franse ambassadeur heeft 48 uur gekregen om op te rotten uit Niger. Frankrijk kan niet meer export stroom leveren. Duitsland nog meer kapot.

    Geliked door 3 people

  3. Ravian zegt:

    Het is niet de vraag OF Duitsland op zwart gaat, het is de vraag WANNEER Duitsland op zwart gaat…

    Geliked door 4 people

  4. Sinyo zegt:

    Mijn Hooggeleerde heer zei toen wijze woorden. Dat was al ruim 60 jaar geleden.
    Heren studenten als wij onze energievoorziening uit handen geven dan komen we in de keuken van de duivel. Dan wordt ellende op onze borden geserveerd. Dat verzeker ik u. Wij hebben de kennis en de wil in ons wetenschappelijk huis om deskundigen op te leiden, die er voor zorgdragen, dat bij kerncentrales de veiligheid de prioriteit nr 1 zal zijn. Maar de wind komt noch van noord, noch van zuid van oost of van west.
    De tegenwind komt van links. Q.E.D. [Quod Erat Demonstrandum]

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie