Zeezoogdieren sterven massaal door klimaathysterie

(Door: Drs. E.N. Schilder)

Let op: de Japanners worden onder andere door de VN en deug-organisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds veroordeeld en vervolgd voor de inderdáád absurde walvisjachten en -slachtingen. Ook de plastic soep is een gevaar voor de walvis. Leg ik zo uit. Nu weten we van de plastic soep dat die zogenaamde ‘berekeningen’ – voor de natuur en het klimaat, dus goedbedoeld… – met slechts een kleine 97% (!) zijn overdreven… zoals zij al ruim vijftig jaar werkelijk àlles aangaande het weer en het klimaat overdrijven, aan elkaar liegen, met valse modellen manipuleren en in scène zetten (actueel de zogenaamde ‘natuurbranden’). Keiharde leugens en bedrog derhalve om de/het schuld(gevoel) altijd maar weer bij ú neer te kunnen leggen. Hieronder leg ik u echter uit hoe hypocriet en ronduit misdadig (!) deze hele klimaathysterie is en wat deze daadwerkelijk met de natuur en het klimaat doet. Ofwel: DÉ geldige reden waarom deze klimaatdrammers/natuurvernietigers (!) levenslang opgesloten zouden moeten worden.

Vier jaar geleden was ik samen met mijn echtgenote, de kinderen en kleinkinderen op vakantie op de Azoren. Overal rondom deze Portugese eilanden zijn waarnemingspunten om walvissen te lokaliseren en derhalve was een van de trips die wij maakten: met een boot naar een spotplek voor walvissen. Op die boot waren drie jonge, Nederlandse zeebiologen aanwezig waar wij veel van leerden. Uit respect voor de walvis mocht het schip niet dichterbij komen dan vijftig meter. Of de walvis daarna zelf dichterbij zou komen was aan de walvis zelf. Wat ook gebeurde, want een enorme bruinvis kwam tot op ongeveer tien meter even bij òns kijken. Wat een prachtige ervaring. Sowieso werden we op zowel de heen- als de terugreis links en rechts begeleid door scholen vrolijke dolfijnen die de prachtigste capriolen uithaalden om indruk en plezier te maken. Prachtig!

Plastic in zee

Wat de zeebiologen de mensen aan boord bij elke trip vertelden, was dat de walvis (die niet bejaagd en verstoord mag worden…) elk jaar volgens een vaste route en derhalve redelijk vaste tijdstippen over de wereld zwemt. Daarbij gebruik makend van sonar en magnetische velden. Deze dieren worden door slechts twee dingen verstoord: harde geluiden en trillingen die hen desoriënteren en plastic (tassen en andere dunne materialen) in het water die zij niet opmerken. Dergelijk plastic slipt namelijk samen met de plankton en kleine zeeorganismen eenvoudig tussen de baleinen door waardoor de maag zich vult met plastic. Doordat de maag zich vult met plastic hebben zij geen hongergevoel meer èn wordt er derhalve onvoldoende voedsel opgenomen in het lichaam met alle gevolgen van dien. Gaat u maar na wat er met ú gebeurt als u te weinig voedzame stoffen tot u krijgt: U wordt suffig, organen werken niet meer naar behoren, u raakt van slag en u zult uiteindelijk sterven. En dat is precies wat ook de walvis door plastic in zee meemaakt. Wat het echter nog veel erger maakt, is dat scholen/families walvissen achter de leider aanzwemmen die navigeert (op sonar en magnetische velden), maar door het plastic in zijn maag en het uitvallen van zijn organen niet meer kan navigeren en daardoor afwijkt van zijn route. Zo komen hele walvispopulaties van hun vaste route en zullen uiteindelijk letterlijk verdwaald sterven.

Nòg erger en derhalve ronduit CRIMINEEL!

Wat het voor de walvis (die niet bejaagd en verstoord mag worden…) echter nog véél erger maakt, zijn de vele windmolenparken die men op en rondom de vaste routes van walvissen in zee plaatst. Ik hoef u niet uit te leggen dat de herrie en trillingen (en slagschaduw) die deze ‘oplossing’ zowel boven als onder het zeeoppervlak maakt, uitermate (ver)storend zijn voor deze daarvoor zeer gevoelige dieren …die niet bejaagd en verstoord mogen worden… ECHTER; dit wetende (!), en vervolgens vrolijk door blijven gaan, maakt ‘mensen’ als Timmermans, Jetten, Klaver en al die andere hypocriete GRAAI-‘activisten’ de zwaarste misdadigers ter wereld. Deze klimaatsekte, zoals zij zich presenteren, is echter slechts een ‘tool’ om de wereld middels de VN, WHO en ook de NAVO in een nieuwe totalitaire onderwerping te brengen en daarbij gaat hen klaarblijkelijk geen ‘offer’ te ver… om naar vermeend de wereld te redden…

En hetzelfde geldt voor de windmolens op land, die hele vogelzwermen uit de lucht meppen, bijenpopulaties verstoren en wegjagen en zonnecel-velden die de natuur vervuilen. Zij hebben het over “de natuur weer teruggeven”, maar ze slopen de natuur op diverse punten zeer intensief en klaarblijkelijk zijn al die ronduit achterlijke ‘oplossingen’ ver verheven boven bijvoorbeeld de schoonste en veiligste soort van kernenergie: de Thoriumreactor. Alles lijkt erop gericht te zijn dieren en mensenlevens te verstoren en uit te roeien om de absolute macht te kunnen grijpen/op te leggen en werkelijk NIETS gaat deze ‘mensen’ te ver. NIETS, NIETS, NIETS gaat ze te ver om hun ‘doel’ te bereiken: totale werelddominantie en de mensheid inperken. Nevenschade, hoe groot ook, is klaarblijkelijk allemaal geaccepteerd…

Green deal of klimaat-psychopaat?

Brandstichting om zogenaamde ‘natuurbranden’ te creëren, bomen en oerbossen (de longen van de wereld!) kappen om die op te stoken (!) voor ‘biomassa-energie’, dieren verdrijven uit hun natuurlijke omgeving om zogenaamd ‘de natuur terug te geven’, windmolens en zonnecelvelden bouwen om ‘de natuur terug te geven’… WAAR is de logica?! Deze misdadigers zijn zowel voor de natuur, de dieren als de mens op aarde l e v e n s gevaarlijk en zouden per direct verwijderd moeten worden uit de samenleving. Wij behoeven geen figuranten te zijn in de psychose van Klaus Schwab en zijn open psychiatrische inrichting. Mens, dier en natuur behoeven niet onderdanig en manipuleerbaar te zijn aan deze geesteszieke psychiatrische patiënten. Alle ‘argumenten’ die zij – en hun vazallen (Klaver, Timmermans, Jetten, Dassen) – pretenderen voor te staan, hebben een honderdtachtig graden omgekeerd effect op zowel de natuur als de mens en derhalve zijn het de leugens en de manipulatie van de zwaarste topcriminelen. Doel? De macht over de gehele wereld! Één wereldregering, één gezondheid, één diversiteit, één wereldreligie… één open psychiatrische inrichting!

En dan mijn gebruikelijke vraag: waarom hoor ik Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en de mainstream media hier niet over? Waarom blijven zij zo angstvallig stil? Komt dat door intimidatie? Bedreiging? Manipulatie? Omkoping? Hoe fucking hypocriet bent u dan? De nieuwe wereldorde: Ze zijn compleet gestoord (àllemaal!) en de meesten blijven maar doen en na-kakelen wat deze volslagen GEKKEN ons iedere dag weer vertellen wat WIJ moeten doen.

Door:
Drs. E.N. Schilder
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

37 reacties op Zeezoogdieren sterven massaal door klimaathysterie

  1. stradivotsi zegt:

    E.N Schilder, goede punten en bedenkingen aangaande klimaat verhaal.
    men zou met enig gezond verstand en iets wetende van techniek
    ( die ik heb ) weten moeten dat een en ander in conflict raakt. Maar ja
    de knechten der globalisten voeren uit de taken ter gewinne op termijn.
    Wat laten ze zelf voor hun kroost achter? Dat is dus kortzichtigheid
    en egoistisch denken. vergetende dat hun iegen nageslacht het ook
    niet gaat redden inzoverre levende in een utopie.
    Trillingen in een vloeistof medium overdraagt ca. 8 maal zo snel als in lucht.
    Sonar op veel zeeleven gebaseerd, gaat stuk door verstoring door
    frequentie resonantie van door pilaren boortorens, winsturbines in zee en
    haar bodem. De Rob Jetten en Co weten helemaal niks van datgene. Juist
    diende uitvoerende taken, en het salaris is hun blik op hun eigen belang.

    Ach wie is de mens ook alweer??

    Geliked door 6 people

    • karton zegt:

      @ stradivotsi op 26-8-2023 om 20.28 u.
      Hetgeen u zegt betr. trillingen, resonantie, veroorzaakt door in zee geplaatste windmolens, boortorens enz. had ik al eens ergens gelezen, en ik geloof daarin.
      Zeezoogdieren communiceren met elkaar over grote afstanden, hun geluiden worden overstemd door genoemde trillingen enz., hierdoor raken zij vaker de weg kwijt en stranden, waarna ze op ’t strand overlijden wegens “gebrek aan zee”.
      Wél las ik dat Jetje thuis een aquarium bezit, gevuld met Maanvissen, Black Molly’s (!!!!) en een enkele Gup; ik heb begrepen dat het kereltje (Jetje dus) af en toe tegen het aquariumglas tikt om te zien of de vissen ook schrikken, dat bleek niet het geval, dus Jetje heeft de gehele “energie-operatie op zee” als “volkomen veilig” bestempeld.
      Dat deze kwast (Jetje dus) zich voordoet als “minister” is toch lachwekkend ?!

      Geliked door 6 people

  2. Henk der Niederländer zegt:

    En dan mijn gebruikelijke vraag: waarom hoor ik Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds en de mainstream media hier niet over?
    Eenvoudig, omdat al deze organisaties gekaapt dan wel over genomen zijn door linkse activisten en daar nu dus de dienst uit maken.

    Geliked door 9 people

    • mooinique zegt:

      WNF is niet voor de natuur maar voor de rijken en van de rijken. Ik heb div. onderzoeken gezien inzake de corruptie van de WNF. Staan helaas op FB waar ik niet meer zit. Zoek op Ik steun WNF niet. Of zoiets.

      Like

  3. Rini Stegeman zegt:

    Dat van die windmolens op de zee daar geloof ik wel in.Er spoelen mij te veel van die grote beesten aan de laatste tijd. Die windmolens op
    het land en in de zee maken MEER MEER MEER stuk dan gewenst is .Maar zeg dat maar eens……..

    Geliked door 5 people

  4. Harry zegt:

    Bij mijn werkzaamheden in het buitenland werd ik vaak geconfronteerd met de enorme vervuiling van het milieu .
    En wie deden dat ?
    Aziaten en zwarten !
    Waarom pakken ze dat soort ellende niet bij de bron aan ?

    Geliked door 4 people

  5. Saeftinghe zegt:

    Met de techniek van Water-Wind-Zonenergie is niets mis.
    Alle bronnen hebben hun positieve en negatieve eigenschappen.

    Wel ben ik het met de argumenten van de schrijver schrijver eens dat ze niet in zee behoren te staan, molens horen op een comfortabele afstand van de verbruikers te staan, dat spaart enorm op de bedrading van het net en de toegangkelijkheid.

    Bij W-W-Z is dat de afhankelijkheid van onregelmatig voorhanden zijn van wind en zon.
    Daar valt goed mee te leven, het betekent dat er altijd Fosiel mee moet draaien om het net goed te laten werken,
    W-W-Z dient NIET gezien te worden als VERVANGER van Fosiel, maar als besparing op brandstof verbruik.
    Windmolens draaien op 80% van hun kunnen, kunnen zich zeer snel aanpassen aan de wijzigingen van produktie en verbruik..
    Het langzamer reagerende Fosiel heeft dan de tijd om zich ook aan te passen.

    Het probleem ligt bij het slechte beheer van het geheel.

    Dat gaat in Portugal heel wat beter dan in NL.
    In Portugal is W-W-Z capaciteit ruim groter dan het verbruik, de overproduktie van Fosiel wordt dan verkocht aan de buurlanden. Spanje heeft maar 60% W-W-Z Capaciteit.

    Molens en panelen zijn in Portugal geplaatst waar er weinig hinder van is.
    Panelen op rotsachtige (zuid)hellingen, die nergens anders voor gebruikt kunnen worden, molens staan waar de wind het meeste rendement geeft, en niet in de nabijheid van de achtertuintjes.
    Op bergtoppen waar weinig tot geen bewoning is. De nieuwere molens zijn absoluut geluidloos, wanneer ik er langs kom ga ik altijd even kijken of er dode vogelresten liggen en luisteren. MUISSTIL!! Nooit vogelresten gevonden, wel van konijnen die door de vos gevangen zijn.

    De enige vogel die gevaar loopt bij een windmolen is de gier, die zoekt een plaats met themiek om met weinig energie op hoogte te blijven, dat is naast berghellingen ook aanwezig boven windmolens.
    De gier heeft geen vijanden in de lucht waarvoor hij moet oppassen, daar gaat het wel eens mis, hij heeft geen vliegende belagers, dus let wat minder op.
    Bij GOED BEHEER is W-W-Z een prima stroombron.

    Privé wek ik aan boord zelf mijn energie op met wind en zon, geen verbinding met het net.
    De capaciteit van miin Wind en Zon produktie is 2 keer het verbruik, zodat ik op een donkere 21 december toch ruim het verbruik kan produceren, het beheer van mijn spulletje is wat beter dan in NL gebeurt.

    Heb vele jaren een snel groeiende wolk dwergpapagaaitjes aan boord gehad, ze vliegen vrij rondom de boot, die liepen geen enkel gevaar door de molen, ze zijn echt niet achterlijk.
    Ik ken (oudere) windmolens waar de vogels nesten in de kap maakten, nooit een dode vogel!!

    Op de wegen zie ik wel dode vogels liggen, daar stoppen we toch ook het autoverkeer niet voor!

    Geliked door 2 people

  6. Blaffertje zegt:

    @Drs. E.N. Schilder
    Prachtig geschreven.
    Zo zie en roep ik ook al jaren dat de klimaatmaatregelen desastreus zijn voor natuur en klimaat.
    Ieder weldenkend mens kan weten dat zonder voldoende licht en water er niets onder de panelen kan groeien en dat de trillingen in de zee het zeeleven desastreus beïnvloed.

    Daarbij komt ook nog eens dat de windturbines invloed hebben op luchtstromen omdat zij de koelere lucht omhoog stuwt en dat warmere lucht naar beneden duwt.
    En bij de zonneparken heb je het hitte eiland effect.
    Boven de panelen is het vaak 5 à 6 graden warmer en eronder inherent koeler.

    Op deze manier beïnvloeden wij zelf met onze klimaat idioterie het klimaat ten nadele.

    Geliked door 5 people

    • Saeftinghe zegt:

      Die beïnvloeding is niet speciaal bij solar en wind.
      Er is geen verbranding van fosiel aanwezig.

      Bij centrales is er warmte ontwikkeling door het electrische circuit, maar daarnaast ook door verbranding van fosiel, die velemalen hoger is.

      Ooit ergens in de jaren 70 heb ik met mijn scheepje wel eens een drijvende meet eenheid gesleept waarmee een aantal zaken in het water gemeten werd.
      Waaronder de watertemperatuur nabij en verder weg van centrales aan het Markermeer. Daar was een duidelijk verschil kortbij of verweg van de cemtrales.
      Van de hoevelheid verbruikte fosiele brandstof kan maar ongeveer 40% in nuttige stroom terecht komen,
      De rest moet afgevoerd worden met koelwater.

      Dat is een veelvoud van de warmte ontwikkeling van zon en wind produktie

      Geliked door 1 persoon

    • Saeftinghe zegt:

      En bij de zonneparken heb je het hitte eiland effect.

      Zonne straling verwarmt ieder oppervlak waar de zon op schijnt. en dit oppervlak verwarmt weer de lucht die ermee in aanraking komt.
      Dat is géén speciaal zonnepaneel effect. Dat heeft ieder oppervlak.

      En onder de panelen kunnen planten groeien die minder direct zonlicht
      nodig hebben.
      Dat zijn zon volgende panelen waar planten onder groeien diew weinig zon
      verlangen, Aardbeien bijvoorbeeld.
      Mensen die op zo´n park werken parkeren hun auto´s er onder.
      In Portugal wordt hiermee goed rekening gehouden.
      Zuidelijke berghellingen die de goede hoek en rotsachtige bodem, hebben
      de panelen direct op die bodem vast gezet, er groeit toch niets.

      Hier in Portugal wordt goed opgelet dat er niets fout gaat in het beheer ervan.

      Daar kan NL nog heel wat leren

      Geliked door 1 persoon

      • Blaffertje zegt:

        “En onder de panelen kunnen planten groeien die minder direct zonlicht nodig hebben.”

        Wat een BULSHIT.
        Kijk eens op die velden wat er onder de panelen groeit.
        NIETS.
        Op de velden waar de panelen als daken /\ zijn opgesteld komt al helemaal geen licht op de bodem terecht, dat kan een kind zelfs zien.
        Onder de panelen word het een dorre zanderige woestijn.

        Zon volgende panelen?
        Ik zie ze alleen op daken van bedrijven en bij ons op de daken van de Rijks Universiteit, maar op de velden echt niet, droom zacht, dat is veel te kostbaar.
        Op alle velden staan panelen die in een vaste richting staan opgesteld.

        Aardbeien die met weinig tot geen zon toekunnen 🤣.
        Die bestaan niet.
        Je kan zo’n plant proberen eronder te laten groeien, maar daar kruipt die gewoon met zijn lange uitlopers onderweg en vruchten, die komen er echt niet aan, die hebben zon nodig alleen al voor het suikergehalte in de vrucht.

        Ik begrijp het al, u bent ook zo’n klimaathoax believer.
        Sterkte.

        Geliked door 2 people

    • BosscheBol zegt:

      @Blaffertje. Ik zet het maar hier neer, waar nog een “Beantwoorden” vrij is. Anders krijg jij geen notificatie.

      Sorry dat ik me hiermee bemoei maar ik zie dat jij en Saeftinghe onenigheid hebben over wat er onder zonnecellen kan groeien.
      Het lijkt me een misverstand.

      In Nederland hebben ze gekozen voor vaste cellen die de zon niet kunnen volgen. Dat verlaagt de opbrengst maar dat wordt weer goed gemaakt omdat die cellen niet draaien en dus weinig ruimte nodig hebben en je er dus hele velden mee kunt volzetten. Gevolg: daaronder geen madeliefjes en zeker geen aardbeien.

      In Portugal hebben ze (mede wegens bodemgesteldheid en bevolkingsdichtheid) gekozen voor cellen die de zon volgen. Die dingen staan constant op de zon maar er passen er minder op een veld omdat ze draaien en elkaar niet mogen raken en ook geen slagschaduw op elkaar mogen werpen. Daar kunnen prima madeliefjes onder groeien!

      Geliked door 3 people

      • karton zegt:

        @ BosscheBol op 1-9-2024 om 15.03 u. Hoewel ik mij absoluut niet in uw discussie met mevr.Blaffertje en/of Saeftinghe wil mengen, (ik heb überhaupt geen verstand van zonnepanelen of windmolens, behalve dat ik ze zeer landschap ontsierend vind) moet ik u zeggen dat ik uw poging om te interveniëren tussen beide “kemphanen” buitengewoon waardeer. Dit wilde ik ff kwijt.

        Geliked door 2 people

      • BosscheBol zegt:

        @Karton. Ik weet niet zeker of je hiervan een notificatie krijgt, ik probeer het uit.
        Bedankt voor je compliment. Wat landschapsbederf door windmolens en zonnecellen betreft, ben ik het 100% met je eens. De laatste “berg” die ik beklom was een jaar of 7, 8 geleden. Nouja, beklom? Ik ben boven geraakt, nog over wat rotsen gekropen op alle 4 de pootjes en daar was het uitzicht! Windmolens die strompzinnig stonden te wieken tot aan de horizon. Ik ben zo blij dat ik grotendeels op de wereld ben geweest ZONDER die klote-dingen!

        Geliked door 2 people

  7. koddebeier zegt:

    Al die “goed bedoeld” rotzooi blijk bij nader beschouwing een ramp voor milieu en dieren te zijn :
    Elektrische auto’s: de batterijen winning kobalt door kind slaven, de latere verwerking
    van de batterijen.
    Zonnepanelen : de verwerking na gebruik tijd. niet verwerkbaar. schadelijk voor
    het milieu.
    Windmolens : roeien vogels en insecten uit, de verwerking na gebruik tijd, bladen
    breken niet af en niet verwerkbaar, schadelijk voor het milieu.
    enz. enz.

    Geliked door 3 people

    • Saeftinghe zegt:

      Elektrische auto´s zijn nog lang niet voldoende ontwikkeld.
      Ze dienen vol met zonpanelen te zitten, dan wordt geladen op de bedrijfsparkeerplaats. En onderweg!
      Elk wiel dient een eigen motortje te hebben, daarmee gaat de actieradius omhoog omdat er geen energie verslindende overbrenging nodig is. En er is dan ook veel meer kofferruimte, of grotere accu´s

      Electra haalt 300 km, waar een dieseltje 1300 km haalt vanaf volle tank/accu

      De accu´s hadden van een onbrandbaar type dienen te zijn, daar begint men nu pas mee!
      Het belangrijkste: Het netwerk had als eerste uitgebreidt dienen te worden.zodat vlot een grootaantal geladen kan worden.

      Duidelijk het slechte beheer door de overheid van de laatste 20 jaar.

      Geliked door 1 persoon

      • LUCIA zegt:

        Verfrissend hr Saefthinge uw kijk op energiebronnen en uw vergelijkingen met Portugal , mijn complimenten u weet duidelijk waar u het over heeft

        Geliked door 1 persoon

    • Blaffertje zegt:

      @koddebeier.
      Juist. 👍🏻

      Maar mensen als Saeftinghe willen dit niet horen, die vinden het prima omdat het hun een goed deug gevoel geeft.

      Zonnepanelen zijn het nieuwe asbest.
      Krijg je brand op zo’n zonnepark, dan vinden ze in een omtrek van zo’n drie kilometer zeer fijne splinters van de zonnecellen.
      Akkers zijn naderhand niet met te gebruiken en vee mag er nooit meer grazen.
      Met Kobaltwinning maak je je schuldig aan slavernij omdat kindslaven het moeten delven.
      Windturbines op zee doden walvissen, dolfijnen etc., wat een desastreuze impact heeft op het toch al kwetsbare ecosysteem in zee.
      Wieken van windturbines zijn niet te recyclen.
      De enorme betonblokken waar de windturbines in staan zijn niet te vernietigen dus is die grond op land nooit meer te gebruiken voor landbouw of bebouwing.

      En dat allemaal voor het deuggevoel.

      Geliked door 3 people

      • Saeftinghe zegt:

        Koddebeier en blaffertje.

        Bij deze een uitnodiging om eens te komen kijken hoe het KAN gaan bij goed geplaatste molens en panelen.
        Jullie zijn duidelijk niet op de hoogte hoe het kan bij een goede voorberewiding..
        Hier denkt men vóór men gaat doen, gewoon zoals het hoort.

        En er is hier ook meer gelegenheid voor goed werkende plaatsing.
        Rotshelling onder een goede hoek voor zonpanelen zijn voor niets anders nuttig te maken, op rots groeit geen plant.
        Op voor landbouw onbruikbare rotsgrond worden de panelen de zon volgend geplaatst.

        Kom maar eens kijken, kun je veel van leren

        Geliked door 1 persoon

      • Blaffertje zegt:

        Ik weet heel goed hoe het gaat Saeftinghe.
        Ik heb bijeenkomsten en colleges gevolgd over deze materie op de universiteit vriend.
        Je hoeft mij niets te vertellen.
        Maar ja, ik denk zelf na een laat mij niet leiden door wat mij word verteld door MSM, iets wat jij maar al te graag doet.

        Geliked door 1 persoon

  8. mooinique zegt:

    Ik word zo intens triest van dit verhaal. Ik ben gek op de natuur. Walvissen zijn prachtig en maken mooi geluid. Japan gaat het vervuilde water van die kerncentrale in zee dumpen. Dat houdt dus in dat alles kapot gaat in zee. En wij ook trouwens de zee geeft ook veel zuurstof af. Wij worden al kapot gemaakt door de elite. De rest gaat vanzelf.

    Like

    • Saeftinghe zegt:

      Lucia,

      Dank voor het compliment

      in mijn optiek verdeel ik de bevolking in twee hoofdgroepen. Of dat juist is laat ik aan de lezer over om ZELF te BEDENKEN.

      De zelfdenkenden en de geprogrameerden.

      Tijdens mijn lagere schooltijd was er een leraar die ons heel duidelijk leerde om zelf na te denken.
      Hij vertelde geschiedenis verhalen met daar bewust fouten erin. Aan ´t einde vroeg hij wie de missers had herkend, dat waren er weinig, maar na langere tijd werden het er meer.

      Ik ben van voor de computertijd, zelfs nog voor er TV was.

      Met TV begon het programeren van de jeugd. Je hoorde steeds vaker: Maar op TV werd het heel anders vertteld..
      Met de computer en internet werd het veel sterker.
      Het zelf beoordelen van de aangeboden informatie werd steeds minder.
      In discussies werd steeds meer gehoord: Maar op internet staat het anders en dat is juist.

      In aantal is die jongere, geprogrameerde groep veel groter dan het aantal zelf denkenden.

      Nu is het naar mijn mening niet zo dat “meeste stemmen gelden”
      Ik denk dat één Einstein beter inzicht heeft dan duizend geprogrameerden.

      En dat is nu juist het probleem van deze tijd; Veel schreeuwers en weinig denkers.
      Kijk naar onze recente overheid: Een minister op defensie die niet het verschil weet tussen een generaal en een korperaal.

      Geliked door 1 persoon

      • mooinique zegt:

        Klopt. Ik ben helaas nogal thuis in medische shit. Ik kijk vaak medische series. Ik heb altijd begrepen dat ze altijd iemand inhuren om geen fouten te maken. Nou klopt geen reet van. Het lijken wel sprookjes.😉

        Like

    • Saeftinghe zegt:

      Mooinique,

      De zee bestaat uit zuurstof, gebonden aan waterstof. Met daarin vele andere stoffen opgelost.
      Wanneer wij mensen daar zoveel mogelijk afblijven is natuur in een prima balans. Maar niet altijd hetzelfde. Door buitenaardse invloeden is er voortdurend een onvoorspelbare verandering, kunnen we weinig aan doen.
      Ook het ingrijpen van de mens is van invloed, maar daar gaat het vaak flink mis, door gebrek aan inzicht en onverschilligheid.

      Voorbeeldje: dieren(en mensen) ademen CO2 uit als afvalstof
      Planten nemen die C tot zich als voeding, (door fotosynthese) die O hebben ze niet nodig, die kan de dierenwereld goed gebruiken. En met de als voedsel gegeten planten weer uitademen als CO2.
      Dat is van nature prima in balans, van die CO2 produktie (voetprint) is niets mis mee, een prima kringloop.
      Door bossen te kappen verminderen we dus de O (zuurstof) produktie.
      Maar hoe maken we dat aan de heersers duidelijk?

      Geliked door 1 persoon

      • mooinique zegt:

        Plankton is ook een belangrijke bron voor onze zuurstof. Vele dieren uit de zee eten dat. Is dat er niet meer dan maak je het ecosysteem kapot.

        Like

  9. Saeftinghe zegt:

    Blaffertje,

    Wanneer mag ik je begroeten en rondleiden langs hetgeen ik beschreven heb?

    Geliked door 1 persoon

    • Saeftinghe zegt:

      Blaffertje,

      U schrijft alsof u mij kent en weet hoe ik denk.
      Dat is typisch voor mensen die prat gaan op universiteits bezoek.

      Ik ben van mening dat juist sommige universiteiten de plaatsen zijn waar grote groepen mensen geprogrameerd worden.
      Maar ik denk dat ik onvoldoende kennis over u heb om een mening over u te kunnen vormen.
      Maar ik leer graag en ben bereid om mijn mening te herzien voor een BETERE.

      En wanneer mag ik u ontmoeten om mijn MENING te bewijzen of die van u te corrigeren? Of het omgekeerde natuurlijk.

      U kunt dan ook nog een aantal instalaties van mijn hand bewonderen, of verafschuwen natuurlijk.

      Geliked door 1 persoon

      • BosscheBol zegt:

        @ Saeftinghe. Hoewel ik Blaffertje niet ben, zou ik het graag komen bekijken. Helaas ik Portugal voor mij nu te ver weg.
        Ik maak uit uw verhalen op wat ik ca. 15 jaar geleden ook met eigen ogen gezien heb: in Portugal hebben ze veel meer ruimte dan in Nederland. Dus in Portugal kunnen ze mooie plekjes bedenken waar windmolens en zonnecellen een maximum aan opbrengst en een minimum aan overlast hebben.
        Nederland is vol. Er moet eerst oeverloos gebakkeleid worden met talloze betrokkenen, rekening gehouden worden met bestemmingsplannen en met veel regels en wetten en uiteindelijk plempt men de zaak maar neer waar het “mag” en waar het nog enigszins wat oplevert en niet te veel overlast veroorzaakt.

        Uw verhaal over vogels en windmolens vind ik mooi. Vogels kijken heus wel uit en vliegen niet tegen de wieken. U zag dat op uw boot en onder de windmolens in Portugal. Als je iets niet weet, dan gaat er niets boven: zelf gaan kijken,

        Geliked door 1 persoon

  10. Saeftinghe zegt:

    BosscheBol,

    Dat is nu taal die ik goed begrijp en natuurlijk bent juist u ook welkom.
    Uw trekt de juiste conclusies, die velen over het hoofd zien of helemaal niet kennen en niet zouden kunnen begrijpen.
    Portugal is ongeveer 3 keer groter dan NL meen ik (niet nagemeten) en heeft 10.000.000 inwoners. Dat lijkt lekker ruim, maar veel van die oppervlakte bestaat uit rotsige berghelling, die daar door juist uiterst geschikt is om zonpanelen te plaatsen op de naar het zuiden gerichtte hellingen, er groeit niets omdat de zon de rotsen blakert, landbouw voertuigen kunnen er niet rijden, dus geen misbruik van terrein.
    De beste tijd,qua klimaat om hier, Algarve, te zijn is april of oktober.
    We hebben dit jaar in augustus frequent 45º C moeten doorstaan, dat HEEL HOOG en maakt dat je de siesta begrijpt.

    De portugezen “bakkelijen” bijna niet . Al de Water-Wind-Zon opwekking is goed op elkaar aangepast. De stuwmeren (wanneer ze vol zijn) drijven water turbines aan die dan ook weer stroom opwekken, is er veel wind dan kan het gebeuren dat waterturnines niet nodig zijn, die schakelen dan over op electra en pompen het water terug naar het hoger gelegen stuwmeer. Dat spaart weer water wat karig is hier.
    Alles gebeurt bijna automatisch. Het zou door de zuinige Zeeuwen bedacht kunnen zijn.

    De gastvrijheid is enorm, een buitenlander die een terrein oploopt en vragen stelt, ik in dit geval, wordst (bijna) alles uitgelegd. Toen ik 20 jaar geleden vroeg hoe ze de frequenties van de verschillende bronnen aanpasten was het antwoord: “Een paar kleine geheimpjes bewaren we nog even.” Zonpanelen waren in het lab al in de buurt van 40% rendement.
    Daar wilde ik wel eentje van hebben, ik kreeg het telefoon nummer, belde en vroeg of
    ik kopen kon. Dat was geen probleem, ” zegt u maar hoeveel hectare u wilt aanschaffen” Ik : “Een vierkante meter is voor mij genoeg op mijn scheepje:”

    Dat kon niet, het waren ook niet van die platte panelen van een paar kilo, maar forse dingen met een fresnel lens die een brandstreep op de cel zette. Te zwaar voor m´n bootje.
    Onder deze richtbare panelen (waaronder ze hun auto´s uit de zon parkeerden) groeide zoveel gras dat er wel schapen en geiten konden grazen.
    Dat werd niet gedaan omdat geiten ook wel bij de kabels konden komen en ze stuk knagen.

    Het is inmiddels een heel stuk tekst geworden.
    Op één of andere privé manier contact maken zal toch wel lukken.
    laten we daar later eens op terugkomen,

    Groet, Saeftinghe.

    mm

    Geliked door 2 people

  11. BosscheBol zegt:

    Saeftinghe. Ik was ca 1980 in Portugal (nog vóór de brand in Lissabon?) en nog eens in ca 2004. We campeerden bij dat stuwmeer in Noord-Portugal dat Salazar liet aanleggen en waarbij een dorp onder water kwam.
    Vandaar heb ik ooit een bergwandeling gemaakt naar een verlaten mijndorp. Een kroegbaas zei dat het 3 uur was heen en terug. Hij was vast superman want het kostte mij bijna 8 uur. Alles witte rots met een priemende zon erop en het pad van onregelmatige rotsblokjes van 1 to 12 cm. Doodvermoeiend. Elders ook in het landschap gelopen. Wit en dor. Lijkt vriendelijk en soms sprookjesachtig maar je moet op tijd weg zijn. Lissabon is nog steeds mooi. Mooiste plekje het jodenkwartier tegen die stijle helling en het stukje bovenaan de lift.

    Met de zon meedraaiende zonnepanelen hebben de hoogste opbrengst maar zijn zwaar en duur. Ze staan op een constructie die ook voor astronomische kijkers worden gebruikt: de parallactische montering. Fresnellenzen: ook duur.

    Het terugpompen van water het stuwmeer bij elektriciteitsoverschot hebben ze in Thüringen (Duitsland) mee geëxperimenteerd maar de bevolking stapte naar de rechter en die rechter verbood het want ze moesten er een heel dal voor ontbossen en afsluiten. “Kein speicher am Rennsteig!” En het ging niet door. Het rendement is dan ook uitermate laag. Zelf zie ik het hele gedoe met windmolens en zonnepanelen als een leuke aanvulling. Maar het moet niet veel groter worden dan 10%. De opbrengst is ook veel te onrustig. Als kolen of gas of kerncentrales de hele tijd moeten aanpassen, daalt het rendement daar ook dramatisch van.

    Geliked door 1 persoon

    • BosscheBol zegt:

      Ik wil er nog aan toevoegen dat meedraaiende zonnepanelen net alleen duur en zwaar zijn maar ook veel meer ruimte nodig hebben. Een voordeel is dat er onder veel meer zonlicht kan komen.

      De Hollandse en Duitse oplossing: goedkope vaste panelen die zo ongeveer hetzelfde opleveren omdat er ondanks lager rendement meer op een veld passen. Op de plek van één meedraaiende zonnecel kinnen 2 of 3 vaste panelen liggen. . Nadeel: de ondekant is afgesloten.

      Like

    • BosscheBol zegt:

      Ik leg het niet goed uit. nog een keer. Sorry.
      Meedraaiende cellen staan altijd recht op de zon. Hoog rendement.
      Vaste cellen staan maar even recht op de zon en voor de rest niet. Lager rendement.
      Maar vaste cellen gaan er meer op een oppervlak en ze zijn veel goedkoper. Dat zou elkaar wel eens kunnen compenseren.
      Nadeel: hele oppervlakten worden afgesloten voor zonlicht. Ook is het brandgevaarlijk.

      Geliked door 1 persoon

      • Saeftinghe zegt:

        BosscheBol,

        Dat is een prima weergave van wat in Portugal de praktijk is.
        Zelfrichtende panelen dienen op enige afstand van elkaar te staan om niet in elkaars schaduw te komen.
        Dat maakt ze ook goed toegankelijk voor onderhoud en om schoon te maken.
        Vaste panelen zijn meer geplaatst op bestaande rotshellingen waar niets anders mee aangevangen kan worden. Er groeit toch al niets, het is te steil voor landbouwvoertuigen of bebouwing/wegen.
        Ze zijn doorgaans zo geplaatst dat met een speciaal wagentje tussen de rijen panelen bereikbaar zijn voor onderhoudt en schoonmaken.

        Dicht bij mij in de buurt (Matim Longo) zijn 2 gelijke oppervlakte velden met richtbare panelen.
        Één met Duits fabrikaat, het ander Portugees fabricaat met speciale fresnel lenzen uitgevoerde panelen. Met het doel te kunnen vergelijken wat juist uit het lab vrijkwam.
        Op beide velden groeit en bloeit het met wilde planten onder die panelen.
        Alles werkt automatish, zelden zijn er nog mensen bezig.
        Zodra ik er mensen bezig zie zal ik weer eens een babbeltje maken, ben best wel benieuwd wat het verschil tussen die velden in produktie is.
        Het brandgevaar lijkt me mee te vallen, nog niet gehoord of gelezen dat branden verorzaakt zijn door panelen.
        En weggegooide peuk als oorzaak wel. En, wat erger is, bewust aangestoken!!

        Geliked door 2 people

      • Saeftinghe zegt:

        BosscheBol,

        Iets mis gegaan met m´n antwoord, opnieuw.

        Helemaal eens met wat je stelt.
        In Portugal is ruimte genoeg, maar toch prbeert men zo zuinig mogelijk te plaatsen.
        En helling, op het zuiden, rots bodem waar niets op groeit, overigens ook te steil voor landbouw vervoermiddelen .
        Hier op rijen panelen, min of meer parallel met helling, ruimte tussen de rijen panelen waar een speciaal wagentje voor onderhoud en schoonmaken komen kan voor vaste panelen.

        Er is hier ook veel horizontale bodem die te rotsig is voor landbouw of ander gebruik worden vaak automatisch richtende panelen geplaatst, die dienen ver genoeg afstand te hebben in verband met schaduw.
        Daaronder groeit en bloeit de natuur, zoals te verwachten aangepast aan het licht wat daar is en de bodemgesteldheid.
        Er zouden schapen en geiten kunnen grazen. Wat niet gebeurd omdat de geiten bij de bedrading kunnen komen en deze kapot zouden kunnen knagen.
        Vlak bij mij in de buurt (MartimLongo) zijn 2 gelijke oppevlakte paneelparken , één duits fabrikaat, de standaard lichtgewicht panelen en het andere met Portugees fabrikaat panelen met Fresnel lenzen die de cel met een geconcentreerde streep zonlicht belichten. Waarschijnlijk een vergelijkende test lokatie.
        bij eerste gelegenheid weer eens een babbeltje maken wanneer ik er mensen zie

        Geliked door 1 persoon

    • BosscheBol zegt:

      Saeftinghe. Ik denk dat wij het eens zijn. Zelfrichtende cellen moeten een stuk uit elkaar staan omdat ze 1) moeten kunnen draaien zonder elkaar te raken en 2) geen slagschaduw op naburige cellen mogen werpen. Het lijkt me nog een hoop gepuzzel. En je moet er de ruimte voor hebben.

      Het idee om de cellen gewoon in een vaste hoek te leggen, is zo dom nog niet. De meeste tijd schijnt de zon er dan in een hoek op (wat de opbrengst vermindert) maar je kunt er veel meer kwijt per oppervlakte. En aangezien ze niet meer zo duur zijn …

      Het nadeel is dat er onder die cellendeken alleen nog maar mollen kunnen leven (bij wijze van spreken). Madeliefjes zul je er niet veel vinden. Hier in Nederland zijn er al problemen geweest met huizen waarvan ze het dak hadden volgelegd met die dingen en als er dan brand uitbreekt, is het moeilijk te blussen.
      Ook zijn de dingen niet te recyclen en bij brand komen er splinters vrij in de wijde omtrek.

      Geliked door 1 persoon

      • Saeftinghe zegt:

        Alle energy producerende zaken hebben hun min en plus punten. Het verstandig om dat zo goed mogelijk uit te nutten.
        DAT wordt in Portugal beter gedaan dan elders, er is veel meer capaciteit geinstalleerd dan de vraag is, Het netwerk is op tijd uitgebreid en men heeft er aan gedacht dat het nog flink zal kunnen groeien.
        De eerste keer dat 24 uur aanééngesloten Water-Wind-Zon meer dan de vraag verzorgden was dat een hele voorpagina in de kranten, toen het een tijd later een hele week aaneengesloten was, een klein artikeldje op pagina 3
        Fosiel bleef gewoon draaien en werd verkocht aan Spanje.
        In Spanje is ongeveer 60% van de vraag WWZ , neemt het overschot van Portugal af en supleert zelf nog een deel fosiel bij.
        Spanje heeft daar een mooie grafiek van . Met de energy werken beide landen goed samen.

        Geliked door 2 people

Plaats een reactie