Doodzwijgen – de door Washington opgelegde omgang met de mislukkingen van Kiev aan het front

(Door: Cyrill Benediktov – Vertaling: E.J. Bron)

Nadat westerse strategen het Oekraïense commando ertoe hadden gedwongen zijn oorspronkelijke tactiek van het oprukken aan het hele front op te geven en in plaats daarvan alle inspanningen te concentreren op de doorbraak naar de Zee van Azov – ja, sindsdien tekende zich in de berichtgeving van de westerse media over het Oekraïense tegenoffensief een serieus intern conflict af.

Eind augustus verscheen er in de Amerikaanse media een serie berichten, waarin niet nader genoemde Amerikaanse functionarissen klaagden over de langzame vooruitgang van het tegenoffensief van Kiev. In het bijzonder de “New York Times” citeerde (abonnee artikel) vermeende beweringen van westerse functionarissen dat het tegenoffensief nauwelijks vooruitgang zou boeken, “omdat de Oekraïne teveel troepen op de verkeerde plaatsen heeft”.

Dit zorgde voor hysterie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev: op een conferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU in Spanje ging diens leider Dmitri Kuleba tekeer tegen de anonieme critici van de Oekraïense strijdkrachten met de woorden dat ze de Oekraïense soldaten in het gezicht zouden spugen en in plaats daarvan “hun bek zouden moeten houden”. Daarop nam ook het Witte Huis officieel het woord – en sprak zich ondersteunend ten gunste van Kiev uit.

Op 2 september verkondigde de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby (foto, een figuur van Jake Sullivan, die op zijn beurt een man van Obama is) dat er “in de afgelopen 72 uur of zo opmerkelijke vooruitgang was geboekt door de Oekraïense strijdkrachten in zuidelijke richting van het grote offensief vanuit het gebied Zaporozja.”

Kiev zijnerzijds meldde dat zijn leger eindelijk de eerste Russische defensielinies op meerdere plaatsen aan de frontsector doorbroken zou hebben – en tegen deze achtergrond kwam de verklaring van Kirby behoorlijk verontrustend over. Daarmee had Kirby de overwinningstoespraken van het Oekraïense leger niet rechtstreeks bevestigd, maar wel aangeduid dat er iets waar van zou zijn – en maakte zelfs bekend dat de Oekraïense troepen “enkele successen tegen de tweede Russische verdedigingslinie behaald zouden hebben”.

Het belangrijkste punt in de toespraak van Kirby was echter dat hij de kritiek op de inspanningen van Kiev door anonieme Amerikaanse functionarissen in de mediaberichten nutteloos noemde – en alle verantwoordelijken met behoorlijk transparante aanduidingen dringend opriep tot meer bezonnenheid:

We hebben allemaal kritiek van de kant van anonieme functionarissen gezien, die, eerlijk gezegd, niet bijdraagt aan het succes van de Oekraïne.”

En daarna berichtte daadwerkelijk “The Guardian” dat een “vooraanstaande westerse functionaris” onverbloemd tegenover journalisten verklaard zou hebben dat allerlei commentatoren en de media “er zich niet op zouden moeten fixeren hoeveel honderd meter terreinwinst er vandaag werden geboekt.” Ook zou de Oekraïne in delen van het zuidelijke en oostelijke front “langzame, maar methodische vooruitgang boeken”. Maar zelfs deze anonieme persoon (waarbij het vermoeden bestaat dat dit of Sullivan zelf of een van zijn medewerkers is) zag zich echter gedwongen tot de bekentenis dat deze vermeende vooruitgang “langzamer is dan nog enkele maanden geleden verwacht”.

In plaats van over de problemen van het tegenoffensief te schrijven, zouden dus de successen tot nu toe van de Oekraïne benadrukt moeten worden, aldus de maatregel van de functionaris aan de journalisten. Hiertoe zou behoren dat Rusland Kiev niet kon innemen, “de helft van het oorspronkelijk veroverde gebied” aan Kiev moest overlaten en dat de NAVO-leden zich rond Zelensky scharen.

Waarom is het voor het Witte Huis zo belangrijk om elke twijfel uit te roeien dat alles goed loopt voor Kiev? Omdat ondertussen zelfs media die met Kiev sympathiseren, moeten toegeven: bij het Oekraïense tegenoffensief lukte het tot nu toe niet ook maar één groter dorp te heroveren. De al geciteerde “Guardian” schrijft:

Rusland noemt het Oekraïense tegenoffensief al als mislukt.”

Daarbij probeert de krant niet eens om deze uitspraak te weerleggen. En met het inzetten van het koude weer en regen zal deze mislukking nog duidelijker worden.

Daarbij komt nog een wekroep voor Kiev: voor de volgende ontmoeting van de westerse ministers van Defensie in september, die gewijd zal zijn aan de coördinatie van de militaire hulp voor de Oekraïne, is een ander zwaartepunt gepland dan gebruikelijk: deze keer zal het zwaartepunt niet liggen op de beschikbaarstelling van een grote hoeveelheid nieuwe militaire uitrusting, maar op het onderhoud en de reparatie van de al gekregen uitrusting.

Bron:
rt.de
Door: Cyrill Benediktov

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Doodzwijgen – de door Washington opgelegde omgang met de mislukkingen van Kiev aan het front

    • bobzelf zegt:

      ZET DE AIRCO EFFE AAN WHAHAHAHAHAHAHA

      HUGGIE BOB . WAT TEST ??

      Like

      • Htskday zegt:

        @Ome Bob,

        Ja, beetje gekut met reageren, dus moest even testen.
        Vandaag even gemeld bij onze webmaster:

        Ik kan via mijn telefoon geen reactie meer plaatsen!!
        Van alles geprobeerd…
        Via de computer lukt het wel.

        Het gaat naar mijn idee al een poosje wat rommelig met het plaatsen van reacties, steeds inloggen enzo, maar nu werkt het op mijn telefoon dus helemaal niet meer.. (het inloggen popt niet op..)
        Ik heb ook het idee dat er de laatste tijd wat minder reacties worden geplaatst dan gewoonlijk, misschien omdat er meer mensen problemen hebben met posten???
        Mvg,
        Htskday

        Goedemorgen,
        Dat klopt. WordPress is aan het knoeien. Sommige mensen kunnen zelfs helemaal niet meer inloggen!
        Mvg,
        E.J. Bron

        Like

      • bobzelf zegt:

        WHAHAHAHAH
        NOU ZE HEBBEN DE PAGINA’S BIJ DAT WORLD .COM CENTRE VERANDERD. DUS JE WEET WEL MODERNISEREN
        MEER KEUS EN

        HET STERFT ER NU VAN DE PROBLEMEN WHAHAHAHAHA

        DUS JE KUNT KLACHTEN IN DIENEN . EN SOMS KRIJG JE HEEL SNEL ANTWOORD

        DUS BLIJF NIET WACHTEN OP ???

        REAGEER OP DIE PAGINA EN BEGIN TE ZEUREN ZEIKEN EN TE VRAGEN

        MIJN PROBLEMEN WARE 3 DAGEN LATER ZO GOED ALS OPGELOST

        NIEUW IS DUS NIET ALTIJD BETER HUGGIE

        BOBOBOBOBOBO

        Geliked door 1 persoon

  1. Henk der Niederländer zegt:

    Soms vraag Ik me wel eens af of deze zogenaamde “strategen” wel enig idee hebben van het oppervlak van Oekraine.
    Het is een land met ongeveer het hele gebied Duitsland en Polen bij elkaar.
    Dan zijn er wat zoals ze noemen bressen geslagen in de stellingen die aangelegd zijn door Rusland.
    Maar die bressen beslaan een maximale afstand van elkele kolometers (als het al zoveel is)
    Daarbij komt dat het Russische leger samen met de geallieerden eenvoudig een terugtrekkende beweging maken om zo een ketel te creëeren dieeenvoudig dient om alles wat zich daar vertoont eenvoudig met allerlei soorten geschut uit te roeien.
    Zoals Ik al in een eerdere reactie aan gaf bijvoorbeeld Rabotino (Robotino) waar het Russische geschut in en om de heuvels staat opgesteld om de zaak bij tijd en wijle totaal om te ploegen en alles wat zich daar bevind eenvoudig te elimineren.
    Dus als je het allemaal samen neemt hebben zoals de “strategen” het noemen de Oekrainers een of wat meer kilometers bezet ten koste van 40.000 doden en gewonden.
    Voor diegenen die de zaak een beetje van dichtbij volgen kun jedit nog niet eens propaganda noemen maar eenvoudig een massamoord.
    Ondertussen gebeuren er ook andere dingen, namelijk hele peletons die zich over geven en de boel de boel laten in de hoop dat ze mettertijd levend en wel terug kunnen keren naar huis en haard.
    Dat zijn namelijk de zaken waar je de media nooit over hoort.

    Geliked door 3 people

  2. Ravian zegt:

    De Oekies zijn nergens “doorgebroken”, ze hebben enkel, tegen enorme kosten in mensen en materieel, wat inmiddels platgeschoten gehuchten in het niemandsland bezet.
    Er is dus zowel tactisch als strategisch geen resultaat geboekt, en alles wat de welbekende trekpoppen in dit artikel beweren is gewoon vierkant gelogen.
    Op zich is dat beangstigend, omdat ze enkel maar een groter gat voor zichzelf aan het graven zijn, en er straks enkel nog maar middels een enorme escalatie “mee weg kunnen komen”.

    Geliked door 4 people

Plaats een reactie