Orbán over migratie: “Wij willen onszelf in de eerste plaats deze problemen helemaal niet op de hals halen.”

(Door: Bettina Nemes en Rainer Ackermann – Vertaling: E.J. Bron)

De Hongaarse minister-president Viktor Orbán (foto) gaf zijn gebruikelijke interview aan “Kossuth-Radio”, deze keer in het nieuwe mediacentrum van de Hongaarse publiekrechtelijke media in Brussel. In het gesprek met minister-president Orbán ging het om de EU-begroting, ongecontroleerde immigratie en de Oekraïne-oorlog evenals om de betrekkingen met China en verdere Nationale Consultatie.

De Nationale Consultatie zou een goed instrument zijn, waarmee de burgers hun mening over belangrijke vragen kunnen uiten. Op dit moment zou er een dozijn thema´s actueel zijn. De de door miljoenen burgers verklaarde ondersteuning zou de regering versterken bij haar onderhandelingen in Brussel, juist dan wanneer haar daar een krachtige wind in het gezicht zou blazen.

Migratiestromen buiten controle

De zevenjarige EU-begroting werd pas drie jaar geleden aangenomen, herinnerde Orbán. “We hebben nog niet eens de helft van de tijd achter ons, en nu komt Brussel en eist nog eens € 100 miljard van de lidstaten voor de Oekraïne en ter afweer van de migratiecrisis.” Een deel daarvan zou naar de bescherming van de buitengrenzen stromen, daarover valt te discussiëren.

Er moet echter veel geld opgebracht worden om de verdeling van de illegale immigranten te organiseren. “Er wordt een al lang mislukte politiek met steeds nieuw geld voortgezet, waarvan de catastrofale gevolgen dagelijks in de grote steden van West-Europa te zien zijn. De ongecontroleerde immigratie bracht terreur, criminaliteit en conflicten naar Europa, die oorspronkelijk duizenden kilometers verwijderd waren”, benadrukte de minister-president.

Hongarije zou er al in 2015 op hebben gewezen dat de illegale migratie niet te overziene politieke spanningen en een grote hoeveelheid uitgaven met zich mee zou brengen. Destijds werd Hongarije voor het grenshek en zijn houding fel bekritiseerd en was het land het zwarte schaap van de EU. Terwijl het Hongaarse model het land en het continent beschermt, doordat het de buitengrenzen streng beveiligt en er strikt op staat asielaanvragen nog buiten de EU in te dienen.

De West-Europeanen mogen dan wel tot op de dag van vandaag geloven ongewenste immigranten naar believen te kunnen uitzetten, maar de praktijk zou aantonen dat “wanneer de tandpasta eenmaal uit de tube is, deze er met geen mogelijkheid weer in terug te krijgen is.” Het Hongaarse standpunt zou daarom luiden om zich “deze problemen in de eerste plaats helemaal niet op de hals te halen”.

Hoe willen de West-Europeanen het aanpakken om de ongewenste illegale immigranten weer kwijt te raken? Ik weet het niet, maar dat is ook niet Hongarije´s probleem!”

De immigratievriendelijke landen dachten dat ze hun migranten wel op de een of andere manier zouden kunnen kneden. “Maar deze mensen brengen hun eigen cultuur mee, die de mensen hier volledig vreemd is.” Orbán verklaarde de islam als een grote cultuur te beschouwen. Maar de vraag zou zijn waarom deze cultuur naar Europa verplant wordt? “Wie kan garanderen dat er bij deze vermenging van culturen iets goeds uit voortkomt? In de grote steden van West-Europa tekent zich al af dat het niet goed zal aflopen.”

Orbán: “Plan A voor de Oekraïne is mislukt”

Orbán herinnerde aan het plan van de EU bij het uitbreken van de Oekraïne-oorlog om de Oekraïne in zijn verdedigingsstrijd geld en militaire uitrusting ter beschikking te stellen, omdat men kennelijk geloofde dat er een kans op de overwinning aan het front zou zijn. “Zolang dit er als een realistisch scenario uitzag, kon met over de beschikbaarstelling van geld spreken om dit strategische doel te bereiken. Maar ook al durft niemand het uit te spreken, is het ondertussen duidelijk dat deze strategie mislukt is: de Oekraïners zullen niet winnen, de Russen niet verliezen.”

Als men toegeeft dat plan A mislukt is, zou men ermee kunnen beginnen een plan B te ontwerpen. “Zodra er een plan B is, laten we het er dan over hebben wat dit kost en hoe we de lasten verdelen. Andersom gaat niet”, benadrukte de minister-president. Hongarije zal in ieder geval geen belastinggelden van zijn burgers in het buurland pompen, tenzij deze dienen voor humanitaire doelen.

Groene verandering samen met China aanpakken

Over zijn gesprekken in het kader van de Belt and Road Initiative (de “Nieuwe Zijderoute”) in Peking zei de minister-president: “Ik kom uit een anticommunistische studentenverzetsbeweging. Ik vind het heel moeilijk om te zeggen dat er ook maar iets goeds aan het communisme geweest zou zijn. Maar enkele dingen waren het wel. We hadden bijzonder goede betrekkingen met China, deze basis van vertrouwen zouden we niet moeten weggeven.”

De grootste vraag waar de economie voor staat, luidt nu: “Wie zal in staat zijn de geproduceerde groene energie op te slaan en precies dan in te zetten wanneer ze nodig is?” Orbán ziet in deze belangen een voorsprong van China. Wanneer Hongarije vóór anderen in de nieuwe technologieën zou stappen, zou het in korte tijd een groot deel van zijn ontwikkelingsachterstand kunnen goedmaken.

Bron:
budapester.hu
Door: Bettina Nemes en Rainer Ackermann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Orbán over migratie: “Wij willen onszelf in de eerste plaats deze problemen helemaal niet op de hals halen.”

  1. karton zegt:

    Al zo vaak gezegd : “Orbán, wát een man !”
    Vergelijk deze échte leider nou eens met uhhh. ……. bijv. Jetje of met Vette Fransje.
    Als NL’er schaam je je toch kapot ?

    Geliked door 3 people

    • stradivotsi zegt:

      Nog erger die lamlul Rutte als gewezen premier eigenlijk, die
      geen kruimel geeft voor eigen Land.
      Gaat dus nu wel een baantje als secretaris-generaal van de NAVO
      ambiëren. Hoe ver kun je zakken.

      West-Europa al sinds 1945 bevrijd en weer bezet door een
      natie die het al had zien aankomen, en ons bevrijdt met als gevolg
      de betaling ervan. Al 78 jaren lang…………… betalen.
      En die bevrijders gaan al sindsdien overal de oorlogen stoken.
      Ruttemans volgt ook het plan.

      Dubbel genaaid? Jazeker

      Like

  2. stradivotsi zegt:

    Mooie praat , maar dan wel zien gebeuren. is een ander verhaal.
    Met China als een grootmacht in zee gaan is wel opletten!
    En behoedzaam zaken doen.
    Zoals Orban zijn Land regeert ( nouja niet persé hijzelf in kwestie )
    maar het “beleid” als zodanig, verkies ik dat als een dichtsbijzijnd
    toevluchts oord mocht het hier té ondraaglijk worden.

    Geliked door 2 people

  3. IFF zegt:

    Hongarije is een prachtig land, op ALLE vlakken. Ja, misschien overwegen om uit dit verloren land te vertrekken. Nu het nog kan…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie