Chef van het Internationaal Energieagentschap: “Stoppen met kernenergie is historische fout”

(Vertaling: E.J. Bron)

De uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap, Fatih Birol (foto), bekritiseert in duidelijke taal de energiepolitiek van de Duitse regering. Hij heeft geen begrip voor de in 2011 besloten en onder de “stoplicht”-regering gerealiseerde eigen Duitse weg.

In een interview met het “Handelsblatt” pakt de chef van het Internationaal Energieagentschap (IEA) de Duitse regering hard aan. Hij noemt de Duitse uitstap uit kernenergie een “historische fout”:

Ik respecteer de beslissing, maar ze heeft negatieve effecten op het stroomaanbod en de mogelijkheden de uitstoot te verminderen. Duitsland had in ieder geval de nog resterende kerncentrale aan het net kunnen laten. Maar daarvoor is het waarschijnlijk nu te laat.”

De Duitse eigen weg zou hij niet kunnen begrijpen, temeer daar atoomenergie wereldwijd in opkomst zou zijn en deze techniek steeds veiliger zou worden: “We maken in de hele wereld een comeback van de kernenergie mee. Twee jaar geleden heb ik dat hier in Davos voorspeld. En het is uitgekomen: in China, India, Nederland, Zweden, Frankrijk, Canada, de VS en zelfs in Japan. Als we kijken naar het globale energiesysteem, dan zien we dat de hernieuwbare energieën daarvan een groot deel uitmaken, maar de nucleaire energie komt weer terug.”

Ook kan de 65-jarige Turk het vertrouwen van de Duitse regering in zonne-energie niet begrijpen. Daarbij zou China heel duidelijk vooroplopen, vooral wat de techniek en de capaciteiten zou betreffen. Birol benadrukt:

De regeringen zouden moeten kijken op welke gebieden men concurrerend kan zijn. In de zonne-industrie bestaan er vanwege China weinig kansen. China heeft daar enorme overcapaciteit, het gebruikt maar 40% van zijn capaciteiten.”

De hype rondom waterstoftechnologieën wordt eveneens niet geapprecieerd door Birol:

Slechts 7% van de wereldwijde waterstofprojecten zullen tot 2030 afgesloten zijn. De kosten zullen heel hoog zijn. En het is nog volledig onduidelijk welke vraag er naar waterstof zal zijn.”

Over het algemeen beschouwt Birol de hoge energieprijzen in Europa als duidelijk concurrentienadeel tegenover de VS en China.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Chef van het Internationaal Energieagentschap: “Stoppen met kernenergie is historische fout”

  1. J.v.d.Heijden zegt:

    Sorry, betaalmuur….
    https://www.trouw.nl/politiek/formerende-partijen-willen-af-van-het-klimaatfonds-is-hun-kritiek-terecht~b59ba641/
    Klimaatfonds?
    Alleen in dit landje, een stip op de wereldbol.??
    Is het klimaat een mens met een bankrekening.???

    Geliked door 1 persoon

  2. BosscheBol zegt:

    Nu maar afwachten wat er gebeurt. Ondanks een rechtse verkiezingswinst zien we “links” nog “gewoon” doorgaan met zijn wil op te leggen.
    En mócht de politieke wind uiteindelijk uit de rechterhoek gaan waaien, dan zullen we moeten hopen dat er nog geld is voor voldoende kerncentrales. Want links is druk doende de economie te vernietigen.

    Geliked door 2 people

  3. Ravian zegt:

    “Als we kijken naar het globale energiesysteem, dan zien we dat de hernieuwbare energieën daarvan een groot deel uitmaken, maar de nucleaire energie komt weer terug.”

    Die hernieuwbare energieën slurpen inderdaad het merendeel van de budgetten op, maar het effectieve aandeel in de energie levering is gewoon minimaal.
    Duitsland is daar het perfecte voorbeeld voor, omdat in Duitsland, ondanks de gigantische investeringen gedaan in “zon & wind”, het fossiele brandstof verbruik per aan het net geleverde kilowatt gewoon hetzelfde is gebleven.

    Simpel gezegd verlaagt de “wiebelstroom” factor van “zon & wind” het rendement van de conventionele centrales in Duitsland zozeer dat er gewoon geen daadwerkelijke besparing is.
    En dit is dus een probleem met “zon & wind” waar geen oplossingen voor bestaan, en ook niet kunnen bestaan.

    Inmiddels is het aandeel “zon & wind” in Duitsland zo groot dat de Duitse conventionele centrales de zaak niet meer recht gestreken krijgen, en er dus zeer regelmatig (om niet op zwart te gaan) stroom van over de grens ingekocht moet worden (meestal van Franse kerncentrales).
    De “energie wende” is dus gewoon een gevalletje “de kleren van de Keizer”, waarbij er werkelijk gigantische hoeveelheden belastinggeld weg gepist zijn, en de Keizer inmiddels loopt te klappertanden van de kou…

    Geliked door 1 persoon

  4. Hovawart zegt:

    De stekker eruit in Brussel, en dan in Straatsburg, en er nooit meer een deur openen……de gebouwen teruggeven aan de andere gestoorden, criminelen, verslaafden en illegalen.

    Like

Plaats een reactie