Trump behaalt ook in South Carolina een daverende overwinning op Nikki Haley

(Vertaling: E.J. Bron)

Het begint zich steeds meer af te tekenen wie de presidentschap kandidaat van de Republikeinen bij de Amerikaanse verkiezingen op 5 november en zodoende waarschijnlijk de 47e president van de Verenigde Staten wordt – Donald J. Trump! Trump zette gisteren zijn grandioze triomftocht bij de voorverkiezingen van de Republikeinen voort en won ook in de thuisstaat van zijn laatste rivale, Nikki Haley, in de staat South Carolina, met meer dan 60% van de stemmen.

Haley, die ooit gouverneur van de conservatieve staat in het zuidoosten van de VS was, leed zoals verwacht een zware nederlaag en haalde maar 39% van de stemmen. De voorverkiezing in South Carolina was de eerste stemming in een zuidelijke staat van de VS. Trump had in South Carolina in de peilingen al bijna 30% voorsprong op Haley gehad.

In landelijke peilingen leidt Trump met een duidelijke voorsprong. De voormalige Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, worden nauwelijks nog kansen toegedicht om uiteindelijk van Trump te winnen. De voorverkiezingen tot nu toe in de staten Iowa, New Hampshire en Nevada had Trump al gewonnen.

Ondersteuners van Trump dringen er bij Haley al langere tijd op aan om uit de partijinterne race te stappen. Ondanks haar nieuwe nederlaag bevestigde Haley echter dit niet te willen doen. “Ik heb deze week gezegd dat ik verder zal kandideren, wat e rook in South Carolina gebeurt”, zei ze.

Nu is de aandacht gericht op de “Super Tuesday”op 5 maart, waarop in 15 Amerikaanse staten tegelijkertijd voorverkiezingen van de Republikeinen plaatsvinden. Trumps overwinning in de thuisstaat van Haley onderbouwt eens temeer de steun van de 77-jarige bij de partijbasis. Ondanks zijn juridische problemen heeft hij bij zijn aanhangers niet aan populariteit verloren – integendeel.

De overwinning in South Carolina maakt een kandidatuur van Trump voor de Republikeinen bij de presidentsverkiezing in november waarschijnlijker. Alles duidt op een nieuw duel tussen de lichamelijk en geestelijk topfit overkomende Donald Trump en de onlangs in het afsluitende bericht van de speciale onderzoeker Robert Hur over Bidens documentenaffaire als “oudere man met een slecht geheugen” beschreven huidige Amerikaanse president.

Navenant richtte Trump zijn blik op de verkiezingsavond op de presidentschapsverkiezingen. “We zullen er op 5 november zijn (…) en we zullen zeggen: ´Joe, je bent ontslagen. Wegwezen hier´”, zei de ex-president bij zijn overwinningsfeest in de hoofdstad van South Carolina, Columbia.

Bron:
pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Plaats een reactie