Hoe uitgerekend vrouwen, Latino´s en zwarten Trump aan de overwinning op Biden helpen

(Door: Boris Cherny – Vertaling: E.J. Bron)

Uit een nieuwe peiling van de “New York Times” blijkt: hoewel Trump door zijn critici vaak als racistisch en vrouwen-vijandig wordt neergezet, haalt hij op dit moment vooral bij minderheden en vrouwen historisch veel stemmen. Na 2016 zou Trump opnieuw de voor een verkiezingsoverwinning beslissende kiezerscoalities volledig op zijn kop kunnen zetten.

Donald Trump is alleen populair bij blanke mannen. Zo in ieder geval luidt het narratief dat talrijke linkse critici van Trump sinds jaren over de voormalige president verbreiden. Deze groep zou Trump´s racisme en nationalisme bijzonder sterk aanhangen, aldus de beschuldiging. Sinds Trump´s uitspraken over criminele Mexicaanse migranten en zijn eisen naar een inreisverbod voor mensen uit enkele islamitische landen geldt hij bij velen als buitenlander-vijandig.

Dit jaar, 8 jaar na zijn eerste succes, kandideert Trump opnieuw voor het presidentschap. Zijn kansen zijn, ondanks juridische problemen, helemaal niet slecht. Zijn concurrent, Joe Biden, heeft behalve talrijke politieke crises (illegale immigratie, economie) vooral ook problemen bij zijn optreden. In toenemende mate hebben veel mensen in de Amerikaanse bevolking de indruk dat Biden seniel zou zijn. De peilingen reflecteren Trump´s voordelen tegenover Biden.

Hij leidt in bijna alle peilingen, deels met 6% voorsprong. Daarbij mag niet vergeten worden dat in de VS de president door kiesmannen van de Amerikaanse staten gekozen worden – een systeem, dat in de afgelopen jaren voordelig was voor Trump, hij hoeft dus waarschijnlijk niet eens dwingend landelijk meer stemmen (Popular Votes) dan Joe Biden halen om te winnen.

Bijzonder interessant zijn peilingen, die meer vertellen over het stemgedrag van de Amerikanen in verschillende kiezersgroepen. Een van de laatste peilingen uit deze serie is een zaterdag gepubliceerde peiling van het Siena Institute in samenwerking met de “New York Times”. Daarin leidt Trump tegenover Biden met 48 tegen 44% onder waarschijnlijke kiezers. Een nauwkeuriger blik op de onderzochte kiezersgroepen verraadt dat Trump´s potentiële electoraat sinds 2020 duidelijk is veranderd. Onder Latino´s leidt Trump met 45% van de geënquêteerden, onder Afro-Amerikanen kan hij altijd nog 20% van de stemmen op zich verenigen. Ook vrouwen willen bij voorkeur op Trump stemmen, daar leidt hij nipt met 47% van de stemmen.

De cijfers, die niet echt bijzonder indrukwekkend klinken, moeten echter in verhouding tot Trump´s verkiezingscijfers in het jaar 2020 bekeken worden. In 2020 kon de voormalige president volgens een Edison-Exit-Poll slechts 12% van de Afro-Amerikaanse kiezers en 33% van de Latino kiezers van zichzelf overtuigen. Destijds verloor hij onder vrouwelijke kiezers met 15% achterstand.

Dit stemgedrag lag niet aan Trump zelf – sinds decennia staan de kiezerscoalities in de VS min of meer vast: terwijl de Democraten vooral onder vrouwen en minderheden populair zijn, kunnen de Republikeinen op de ondersteuning van blanken en mannen rekenen. Sinds 1964 kon geen enkele Republikeinse presidentskandidaat ook maar in beginsel in de buurt komen van de 20% onder Afro-Amerikaanse kiezers. Bij Latino´s kwamen de Republikeinen alleen maar tijdens de Bush-jaren in de buurt van een meerderheid van de kiezers.

Dat uitgerekend Trump, die door veel Democraten als racist wordt beschouwd, zo populair onder minderheden is als geen moderne Republikein voor hem, is wel degelijk ironisch. Deze trend tekende zich wel degelijk af. Al in 2020 kon Trump onder deze kiezersgroepen meer stemmen halen. De oorspronkelijk uit Cuba afkomstige Latino´s in Florida hielpen hem destijds zelfs aan een overtuigende overwinning in de “Sunshine State”.

Voor deze trend bestaan waarschijnlijk meerdere redenen: enerzijds de kwakkelende economie onder Biden vergeleken met de opbloeiende jaren onder Trump, anderzijds bijvoorbeeld de stijgende criminaliteit juist in grote steden, waar veel minderheden wonen. Niet alleen worden deze meestal door Democraten geregeerd, maar hebben de Republikeinen altijd al de naam van “Law-and-Order”. Een andere verklaring zou bovendien de in toenemende mate woke oriëntering van de Democraten kunnen zijn. Vooral bij de voornamelijk katholieke Latino´s zijn maatschappijpolitieke conservatieve waarden populair.

Voor de Democraten dreigen zulke veranderingen bij de kiezers een verkiezingsramp te worden. Sinds jaren konden ze op stabiele meerderheden bij de minderheden rekenen. Rechts-conservatieve critici beschuldigen de Democraten er zelfs van met opzet de grenzen te openen om zo vermeend toekomstige nieuwe kiezers voor de Democraten het land binnen te halen. Afgezien daarvan is duidelijk: deze en andere peilingen, die tot gelijksoortige resultaten komen, vormen een groot probleem voor de Democraten. Joe Biden en Co. Hebben tot november de tijd om dit op te lossen. Anders wordt een tweede ambtstermijn van president Trump waarschijnlijk onvermijdelijk.

Bron:
apollo-news.net
Door: Boris Cherny

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Hoe uitgerekend vrouwen, Latino´s en zwarten Trump aan de overwinning op Biden helpen

  1. Hans van Straaten zegt:

    Ik hoop dat hij de verkiezingen levend haalt, links in het nauw maakt rare sprongen. Ze zullen letterlijk alles doen om te voorkomen dat hij Potus wordt.

    Like

  2. jantjeuitnl zegt:

    Van mannen had hij al een grote stemmenmeerderheid.

    Like

  3. Ravian zegt:

    Bij de ‘Democrats’ draait alles momenteel om “woke”, en “woke” is gewoon principieel uitermate vrouw-vijandig.

    Zo gaan er met “woke” voor vrouwen geen sport carrières meer zijn, en zo’n sport carrière is voor een hoop vrouwen in de VS de enige weg naar een hogere opleiding, en dus de enige manier om aan het getto te ontsnappen.

    Nog een gevolg van “woke” is dat er voor vrouwen geen privacy (en bijbehorende veiligheid) meer gaat zijn, omdat “woke” seksuele roofdieren toegang tot hun toiletten en kleedruimten verschaft.

    Verder wordt dan hun hele vrouw zijn ontmantelt, het wordt van ze afgenomen, het wordt bespot en besmeurd door groteske seksueel gestoorde ‘mannen’.

    Het overgrote merendeel van de vrouwen is echter nog altijd hetero, en de ‘Democrats’ jagen met hun focusseren op de “woke” LGBTQ waanzin, om hun extreem linkse achterban te faciliteren, al deze vrouwen tegen zich in het harnas.

    Gezien we het hier over ongeveer de helft van het niet radicaal linkse electoraal hebben kan en zal dat niet zonder gevolgen blijven…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie