Singapore onthult de inzet van de Amerikaanse F-35 in de Oekraïne-oorlog

(Vertaling: E.J. Bron)

De minister van Defensie van Singapore, Ng Eng Hen, wierf in zijn toespraak voor het parlement van de stadstaat voor de koop van vliegtuigen van het type F-35 (foto). Daarbij is hem explosieve informatie ontglipt: de VS zetten hun F-35 in de Oekraïne-oorlog in om stellingen van de Russische luchtafweer voor Kiev te identificeren.

Er zijn nieuwe onthullingen over de omvang van de westerse deelname aan de Oekraïne-oorlog, en ze komen uit Singapore. Al op 28 februari 2024 bevestigde de minister van Defensie van Singapore, Ng Eng Hen, in een toespraak voor het parlement van de Zuidoost-Aziatische stadstaat dat Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen actief aan acties boven de Oekraïne zouden deelnemen. Het doel van deze acties zou zijn om Russische luchtafweersystemen te identificeren.

De minister wierf voor de koop van de F-35 voor de luchtstrijdkrachten van Singapore en zei dat zijn ministerie al in het jaar 2004 eerste stappen voor de deal ingeleid zou hebben. Sindsdien zou men de ontwikkeling van deze techniek geobserveerd hebben en zich in de afgelopen jaren van zijn kwaliteiten hebben overtuigd. Als voorbeelden voor de praktische oorlogsinzet, waarin de F-35 zijn eigenschappen bewezen zou hebben, noemde Ng Eng Hen de bestrijding van de Islamitische Staat door de luchtstrijdkrachten van de VS en Groot-Brittannië en de laatste inzet boven de Oekraïne. De minister letterlijk:

Het laatst hebben de Verenigde Staten hun F-35 ingezet om de stationering van Russische luchtafweersystemen in de Oekraïne te identificeren. De verzamelde informatie wordt aan de NAVO-landen doorgegeven.”

Tot op de dag van vandaag zouden er overal in de wereld 900 F-35 gevechtsvliegtuigen in actie zijn gekomen. Het vliegtuig zou daarmee een beproefd wapen met bewezen gevechtskracht zijn.

Het leger van Singapore beschrijft de F-35 als een “radio-elektronische stofzuiger” met de modernste uitrusting, die in staat zou zijn een groot aantal inlichtingen te verzamelen en een elektronische oorlogsvoering in de buurt van de frontlinie uit te voeren.

Dit is niet de eerste dergelijke informatie over de deelname van de F-35 aan acties in en om de Oekraïne. Een jaar geleden was er een uitvoerig artikel over het sturen van de 388ste en 419de Fighter Wings van de US Air Force Reserve naar de grenzen van de Oekraïne al in februari 2022. Daarin beschreef de commandant van de 388ste Fighter Wing, kolonel Craig Andrle, uitvoerig de deelname van zijn eenheid aan inzetten ter identificatie van Russische luchtafweersystemen. Destijds zei men dat men niet over de grenzen van de Oekraïne heen zou vliegen.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Singapore onthult de inzet van de Amerikaanse F-35 in de Oekraïne-oorlog

  1. Saeftinghe zegt:

    Is Singapore niet dat piepkleine staatje dat, zonodig met slechts één raketje van de wereld gevaagd kan woren door CHina of Rusland?

    Wel dapper om zo´n grote muil op te zetten.

    Like

  2. Ravian zegt:

    Hmm, dit gaat feitelijk over een ELINT missie, dat staat voor ELectronic INTeligence.
    Dit word door allerhande platforms gedaan; door satellieten, en door grondstations, schepen, en vliegtuigen in zowel strategische als tactische uitvoering.

    Wat die vliegtuigen betreft gebruikt de US Air Force hier de RC-135 “Rivet Joint” vliegtuigen voor (variant van het Boeing 707 verkeersvliegtuig), maar ook drones, zoals de Global Hawk, en de US Navy heeft de EA 18-G “Growler” die ook voor ELINT gebruikt kan worden.

    De F-35 beschikt voor zover ik weet standaard over EW/ELINT capaciteiten, maar de vraag is waarom ze die zouden gebruiken (als die capaciteiten al functioneren, het is de F-35 tenslotte).
    Er opereren namelijk regelmatig RC-135’s en Global Hawks boven de Zwarte Zee, en die kunnen veel dichter bij die Russische luchtafweer radars komen dan een F-35, en die kunnen ook aanzienlijk langer in de lucht blijven, wat belangrijk is voor dit soort missies.

    En tactische mobiele grondstations kunnen ook gewoon (illegaal) op Oekraïens grondgebied ingezet worden, nog dichter bij die luchtafweer systemen, wat ongetwijfeld ook wel zal gebeuren.
    Niet zo’n heel erg plausibel verhaal dus…

    Geliked door 1 persoon

  3. Groene Leeuw zegt:

    Dan mogen die kisten neergeschoten worden.

    Geliked door 1 persoon

  4. koddebeier zegt:

    Mooi haal ze uit de lucht !!

    Like

Plaats een reactie