Een daad van soevereiniteit: Militaire regering in Niger gooit de Amerikanen eruit

(Vertaling: E.J. Bron)

Een bittere strategische nederlaag van de VS, waarmee men vooral in Moskou blij zal zijn: de militaire regering in het Noordwest-Afrikaans eland Niger, die in juli 2023 door een putsch aan de regering kwam, heeft met onmiddellijke ingang de militaire samenwerking met de VS opgezegd. Dat is een harde klap voor de Amerikaanse positie in Afrika. Met Air Base 201 onderhielden de VS in Niger tot nu toe hun op een na grootste dronen-basis in de wereld en de grootste in Afrika. Er zijn 1000 Amerikaanse soldaten in het land gestationeerd.

Niger gold lange tijd als partner van het Westen in de Sahel-zone. De EU had speciaal het ECOWAS-bondgenootschap in het leven geroepen om haar invloed in de regio te versterken. Maar na de putsch in Niger probeerde ze ECOWAS tegen de nieuwe machthebbers in stelling te brengen. De putsch-regering stapte uit het bondgenootschap en zette eerst de Fransen het land uit.

Nu zullen de Amerikaanse soldaten hen moeten volgen. DE regering zou “rekening houdend met de belangen van de bevolking besloten hebben om met onmiddellijke ingang het akkoord over de status van het Amerikaanse militaire personeel en de burgerwerknemers van het Amerikaanse ministerie van Defensie op het staatsgebied van Niger op te zeggen”, las een regeringswoordvoerder zaterdagavond een verklaring op de staatstelevisie voor.

De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Matthew Miller, verklaarde dat Washington notitie had genomen van de verklaring. Ze zou genomen zijn na “open discussies” over de “bedenkingen” van de VS met betrekking tot de “ontwikkeling van de junta”, verklaarde Miller op X/Twitter. Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaf een gelijkluidende verklaring af.

Vrijdag nog had een hoge Amerikaanse delegatie een driedaags bezoek aan Niger beëindigd, waarmee eigenlijk de contacten met de putsch-regering vernieuwd hadden moeten worden.

Het Westen volgt heel argwanend dat de overgangsregering in Niamey zich sinds haar machtsovername eind juli 2023 steeds meer op Rusland oriënteert. Al bij de protesten tegen de Fransen kort na de machtsovername waren er talloze Russische vlaggen in het straatbeeld opgedoken. En in december werd een akkoord over militaire samenwerking met Moskou gesloten – sindsdien bleef de kwestie van de uitzetting van de Amerikanen onopgelost. Rusland biedt zichzelf aan talrijke zwarte Afrikaanse landen als bondgenoot aan en stelt militaire hulp en ontwikkelingshulp in het vooruitzicht.

Bron:
zuerst.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Een daad van soevereiniteit: Militaire regering in Niger gooit de Amerikanen eruit

  1. 007lucia zegt:

    Zeer verstandig!!!
    zouden we allemaal moeten doen.

    Geliked door 1 persoon

  2. jthanks2020 zegt:

    Mooi. Ik hoop dat Israel hetzelfde doet. Hoog tijd.
    “with friends like these we don’t need enemies”

    Like

Plaats een reactie