Slowakije en Hongarije wijzen deelname aan munitie-initiatief voor Kiev af

Juraj Blanár (links) en Péter Szijjártó.

(Vertaling: E.J. Bron)

Bratislava en Boedapest zullen zich niet aansluiten bij het Tsjechische initiatief om munitie voor de Oekraïne in landen buiten de Europese Unie aan te schaffen. Dit verklaarden de ministers van Buitenlandse Zaken van Slowakije en Hongarije tijdens een bijeenkomst in Praag.

Gisteren kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Viségrad-groep (V4) uit Tsjechië, Polen, Hongarije en Slowakije in Praag bijeen. Volgens mediaberichten zouden Bratislava en Boedapest daar de Europese Unie voor de financiering van wapenleveringen aan de Oekraïne bekritiseerd hebben. Tegelijkertijd hebben zij haar echter ook verweten de oorlog in plaats van de vrede te bevorderen.

Zoals het persbureau TASS meldt, verklaarden de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken Juraj Blanár en de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó dat hun landen niet aan het initiatief zouden deelnemen om granaten voor de Oekraïne buiten westerse landen aan te schaffen.

Op een persconferentie in aansluiting op de bijeenkomst zou Blanár duidelijk gemaakt hebben dat Slowakije geen militaire leveringen aan Kiev zou doen. Het desbetreffende standpunt van de nieuwe regering in Bratislava zou duidelijk zijn, voegde Blanár er aan toe. TASS citeert de Slowaakse diplomaat als volgt:

Wij denken dat er voor dit conflict geen militaire oplossing bestaat. Daarom sluiten we ons niet aan bij het Tsjechische initiatief. Ik wil graag ook benadrukken dat wij humanitaire hulp bieden en de Oekraïne met niet-militaire goederen zullen helpen.”

Ook de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó zou duidelijk gemaakt hebben dat Boedapest tot nu toe geen militaire hulp aan Kiev geleverd zou hebben en dit ook niet zou gaan doen. Volgens Szijjártó zou Boedapest aan geen enkel voornemen deelnemen dat zou voorzien in de levering van oorlogsmaterieel en munitie aan de Oekraïne.

De Tsjechische president Petr Pavel had op de Veiligheidsconferentie van München midden februari aangekondigd dat Tsjechië in staat zou zijn om een aanzienlijke hoeveelheid wapens voor de Oekraïne buiten Europa aan te schaffen. Pavel sprak destijds van 500.000 stuks 155 millimeter munitie en 300.000 stuks 122 millimeter munitie, die hij al gevonden zou hebben.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op Slowakije en Hongarije wijzen deelname aan munitie-initiatief voor Kiev af

  1. C.A. Boon zegt:

    Ze hebben groot gelijk. Het is niet “onze oorlog”.

    Geliked door 4 people

  2. karton zegt:

    Hongarije en Slowakije hebben helemaal gelijk. Óf ze hun poot stijf houden vraag ik mij wél af. Nederland had zich al veel eerder van deze EUSSR-oorlog bevorderende mastregelen moeten distantiëren en het hieraan bestede geld (uw én mijn geld !!) beter kunnen besteden aan échte NL’ ers : woningen, zorg, voedsel enz. 

    Zelensky lacht zich helemaal kapot en mevr. Zelensky loopt dagelijks te shoppen in Parijs, Londen, Milaan of New York. Dief & diefjesmaat.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie