“Onderdrukking” in plaats van wetenschap – Richard Dawkins rekent af met de woke universiteitswereld

(Door: Pauline Schwarz – Vertaling: E.J. Bron)

Richard Dawkins (foto), de waarschijnlijk bekendste evolutiebioloog van onze tijd, heeft er in een interview met “The Spectator” voor gewaarschuwd dat de wetenschap in gevaar zou zijn. Er zou dwaasheid en censuur heersen – en daar zouden vooral ook de universiteiten schuldig aan zijn.

Er bestaan “exact twee geslachten en alleen maar twee geslachten” – dit simpele feit moest Richard Dawkins, de waarschijnlijk bekendste evolutiebioloog van onze tijd, de vorige week politici en onderzoekers in het Britse Lagerhuis bijbrengen. Dawkins, die niet alleen bekend werd door zijn zakelijke boeken, maar ook door zijn harde kritiek op religiositeit, verklaarde in zijn toespraak dat er een “aanval op wetenschap en rede” zou plaatsvinden. In het interview met “The Spectator” maakte hij duidelijk: de wetenschap wordt bedreigd – en daar zijn vooral ook de universiteiten schuldig aan.

De Brit, die 13 jaar lang aan de Oxford University doceerde, zei dat hij zich er aan zou ergeren dat de universiteiten een smeltkroes voor de vernietigende cultuur van het zwijgen geworden zijn, die op dit moment in de samenleving overheerst. Eigenlijk, aldus Dawkins, zouden universiteiten de plaats zijn waar jonge mensen zouden moeten leren nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen bij hun mening en rationeel te discussiëren – “Het gaat er om naar alle standpunten te luisteren”. Maar de universitaire wereld zou vandaag eerder met “onderdrukking” dan met openheid in verband worden gebracht.

Dat zou komen, omdat “ruggengraatloze” bestuurders zouden hebben toegestaan dat “censurerende” studenten de parameters vastleggen waarover gedebatteerd en wat gepubliceerd zou kunnen worden – ook via “lastig vallen, pesten en intimidatie”. Dawkins vertelt tegenover “The Spectator” dat hij “meer dan een uitgever” ontmoet zou hebben, die hem zou hebben verteld dat ze “door jonge mensen in hun eigen uitgeverij geïntimideerd worden, opdat ze boeken onderdrukken of censureren.”

Volgens Dawkins – die in het verleden al onderscheidingen werden geweigerd vanwege zijn kritiek op de trans-ideologie – zou er in de samenleving in haar geheel op dit moment echter ook een soort “puriteinse afschuw” tegen de discussie van bepaalde dingen bestaan. Alleen al een gesprek aangaan, zou iemand nu al aan een bepaalde kant plaatsen. Hijzelf zou vanwege zijn pensioen “minder te verliezen hebben dan anderen”, zodat hij het gevoel zou hebben “dat ik een verantwoordelijkheid heb om me te uiten.”

En er dus ook gewoon over dat de wetenschap door ideologie bedreigd zou worden en er dwaasheid in wetten en richtlijnen zou stromen. Dawkins is er echter van overtuigd dat de rede weer tot zijn recht zou komen zodra “temporaire moderne” voorstellingen over geslacht en “verschillende soorten kennis” uitgediend zouden hebben. Want de vraag van de geslachtsidentiteit bijvoorbeeld, zou niets zijn “waarover een stamlid in Afrika zich zorgen zou maken”. Net zomin als een marsmannetje of iemand buiten het Westen zich daarover bezorgd zou maken – “het is gewoon een triviale zaak, die buiten alle proporties is. Het is alleen daarom belangrijk, omdat zoveel mensen het serieus nemen.”

Bron:
apollo-news.net
Door: Pauline Schwarz

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

2 reacties op “Onderdrukking” in plaats van wetenschap – Richard Dawkins rekent af met de woke universiteitswereld

  1. nemo zegt:

    Wokisme is een religie met openbaringen die je moet geloven. De moraal is streng en wordt geformuleerd door een onfeilbaar leergezag. Er is een ingewikkelde leer over de eindtijd, die voortdurend wordt aangepast door nieuwe en nog betere openbaringen. En er is een duidelijke karma-doctrine: blanken moeten de enorme zonden van duizenden jaren goedmaken.

    En dat past niet bij Dawkins.

    Geliked door 2 people

  2. nikrophorus zegt:

    Dawkins is een gerenommeerd wetenschapper, een wereldvermaarde bioloog die duidelijk stelt dat er maar twee geslachten bestaan. Waar blijven nou al die lui die steeds “follow the science!” roepen? Geldt dat alleen maar als dat toevallig in hun straatje te pas komt?

    Like

Plaats een reactie