President van de Republika Srpska initieert uittredingsproces uit Bosnië-Herzegovina

(Vertaling: E.J. Bron)

De president van de Republika Srpska kondigde het begin van het proces van de afsplitsing van Bosnië-Herzegovina aan. Dit gebeurt te midden van de gesprekken van Bosnië-Herzegovina met de EU over toetreding tot de unie. Volgens de president zou de EU in toenemende mate onder Amerikaanse invloed staan.

Milorad Dodik (foto), de president van de Republika Srpska, is van plan om de vraag van de uittreding uit Bosniëw-Herzegovina bij de zitting van de regering van vandaag (23 mei) aan te spreken. Dit maakte Dodik zelf gisteren in een interview bekend:

We kiezen voor een vreedzame scheiding en zullen dit morgen tijdens de regeringszitting in Srebrenica voorstellen. We zullen de federale kant van het voorstel voorleggen.”

Bosnië-Herzegovina is een parlementaire republiek, die uit de federatie van Bosnië-Herzegovina, de Republika Srpska en het Brčko-district is samengesteld.

Op 22 maart kondigde de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, aan dat de Europese Unie toetredingsgesprekken met Bosnië-Herzegovina zou opnemen. Hij benadrukte dat er veel werk voor de ontwikkeling van het land en voor het welzijn van de mensen op komst zou zijn.

Milorad Dodik dreigde onlangs met de onafhankelijkheid van de Republika Srpska van Bosnië-Herzegovina, omdat Sarajevo de omzetting van de onroerend goed wet van Banja Luka zou blokkeren, dat de Republika Srpska nu onroerend goed ten gunste van de centrale autoriteiten zou kunnen kwijtraken.

In december 2023 had Dodik verklaard dat de VS grote inspanningen zouden ondernemen om Europa van Rusland te distantiëren. Hij wees er op dat de EU in toenemende mate onder Amerikaanse invloed zou raken, waarbij de beweging in oostelijke richting een voorwaarde voor het overleven van het Westen zou zijn. Volgens Dodik zou Europa in de jaren ´90 een motor van ontwikkeling geweest zijn, maar nu zou het proces in de tegenovergestelde richting lopen.

Dodik keert zich actief tegen de toenadering van Bosnië-Herzegovina tot het Westen en tegen de bedoeling van het land om toe te treden tot de NAVO. De president verklaarde herhaaldelijk dat Banja Luka aan een politiek van militaire neutraliteit zou vasthouden en ook in de toekomst tot geen enkel bondgenootschap zou toetreden. De minister van Buitenlandse Zaken van Bosnië-Herzegovina, Elmedin Konaković, noemde zijnerzijds in april de EU-toetreding en het NAVO-lidmaatschap de hoogste prioriteit voor de federatie.

Bron:
rt.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op President van de Republika Srpska initieert uittredingsproces uit Bosnië-Herzegovina

  1. delamontagne zegt:

    …….. de EU in toenemende mate onder Amerikaanse invloed staan………
    / / / /
    Goh, hoe zou dat nu komen zo’n afwijkende mening van de door russelse opgelegde mening. !
    Wie herinnert zich nog KOSOVO, nu muslimgebied maar de Amerikaanse goetdoeners hebben er nu dus ook de grootste mili-basis in Europa.
    ( om EU te beschermen ! ! !)

    Like

Plaats een reactie