Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neemt wetsontwerp aan dat het de Federal Reserve verbiedt om een digitale dollar uit te geven

(Door: Julia Shapero – Vertaling: E.J. Bron)

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft gisteren een wetsontwerp aangenomen dat het de Federal Reserve verbiedt om een digitale munt (CBDC) uit te geven wanneer ze daartoe niet uitdrukkelijk door het Congres werd gemachtigd.

De CBDC Anti-Surveillance Act passeerde het Congres met 216 tegen 192 stemmen, bijna uitsluitend langs de partijgrenzen.

Terwijl de Europese Centrale Bank (ECB) intensief aan een CBDC werkt, heeft de Federal Reserve nog geen plannen aangekondigd voor de uitgifte van een digitale dollar.

Desondanks hebben de Republikeinen, inclusief Trump, bedenkingen geuit dat een CBDC door de regering misbruikt zou kunnen worden.

Een CBDC is een digitale versie van een munt, die door een centrale bank wordt uitgegeven. In de VS zou dit betekenen dat de Federal Reserve een digitale dollar uitgeeft, die net zoals een gewone dollar gebruikt kan worden.

De fractievoorzitter van de Republikeinen in het Congres, Tom Emmer (Minnesota), die het wetsontwerp had ingediend, argumenteert dat een digitale dollar “het voor de federale regering mogelijk zou kunnen maken om de transacties van de Amerikanen te controleren en politiek ongewenste activiteiten te verhinderen”.

De opvattingen van Emmer over dit thema komen grotendeels met die van Trump overeen, die in het geval van zijn herverkiezing de instelling van een CBDC wil blokkeren. “Als uw president zal ik nooit het creëren van een digitale munt door een centrale bank toestaan”, zei Trump, de zeer waarschijnlijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen van de Republikeinen, op een manifestatie in New Hampshire in januari.

“Zo´n munt zou een federale regering, onze federale regering, de absolute controle over uw geld geven”, voegde hij er destijds aan toe. “Ze zouden uw geld van u kunnen afpakken. U zou niet eens merken dat het verdwenen is. Dat zou een gevaarlijke bedreiging van de vrijheid zijn.”

De afgevaardigde Maxine Waters (Democraat, Californië), het hoogste lid in de commissie voor financiële dienstverleningen van het Congres, argumenteerde gisteren echter in het Congres dat een verbod van CBDC´s “de hegemonie van de dollar rechtstreeks bedreigt”.

“Er bestaat niets aan een CBDC dat de privésfeer zou bedreigen – het is een designkenmerk dat onder onze controle staat”, voegde ze er aan toe. “In plaats daarvan is dit wetsontwerp een poging om de innovatie en het concurrentievermogen van de VS in het buitenland te verstikken en de belangrijkste federale instantie voor de inflatiebestrijding te ondermijnen.”

Bron:
uncutnews.ch

Bron oorspronkelijk artikel:
thehill.com
Door: Julia Shapero

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Amerikaanse Huis van Afgevaardigden neemt wetsontwerp aan dat het de Federal Reserve verbiedt om een digitale dollar uit te geven

  1. Ravian zegt:

    “Desondanks hebben de Republikeinen, inclusief Trump, bedenkingen geuit dat een CBDC door de regering misbruikt zou kunnen worden.”

    Het gevaar zit hem ook niet in het uitgeven van zo’n digitale munt, het gevaar zit hem in het afschaffen van contant geld waar deze digitale munt geheid voor misbruikt gaat worden.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie