Deense megamoskee wordt gefinancierd door Iran

Het stadsbestuur van Kopenhagen heeft definitief toestemming gegeven voor de bouw van de eerste “grote moskee” in de Deense hoofdstad. De megamoskee zal een massieve blauwe koepel en twee hoge minaretten en is architectonisch zo vormgegeven, dat zij hoog boven de laag gehouden skyline van Kopenhagen uitsteken.

Anders dan de meeste moskeeën in Europa, die voor Soennitische moslims werden gebouwd, zal de moskee in Kopenhagen de sjiietische islam dienen. De moskee wordt gefinancierd door de Islamitische Republiek Iran; critici zeggen, dat de theocraten in Teheran d.m.v. de moskee een Europees rekruteringscentrum voor militante sjiietische groeperingen als de Hezbollah willen vestigen.

Critici van de sjiietische moskee hebben de locale politici ervoor gewaarschuwd dat het gebouw zowel als propagandacentrum en als platform van het Iraanse regime moet dienen om gemakkelijk te beïnvloeden jongeren onder de islamitische immigranten te rekruteren voor de Hezbollah. Maar het stadsbestuur van Kopenhagen stelde vast, dat het niet tot zijn taken zou behoren om te controleren wie de bouw van de moskee zou financieren.

De Kopenhagen-moskee wordt in werkelijkheid gebouwd door de Ahlul Beit Foundation, een radicale sjiietische groepering, die zich bezighoudt met missionering en politiek lobbyen en door de Iraanse regering wordt aangestuurd. Ahlul-Beit bestuurt al bijna 70 islamitische centra in de hele wereld en heeft als belangrijkste doel de bevordering van de religieuze en politieke opvattingen van de Islamitische Republiek Iran.

Ahlul-Beit is in tegenspraak met alle andere vormen van de islam, die concurreren met de vorm van de islam, zoals die door de theocraten in Teheran wordt gedicteerd: zo heeft de organisatie al opgeroepen tot de vervolging van de Soennieten, Soefisten en Alevieten evenals over het algemeen van alle seculiere en gematigde moslims. De organisatie richt zich ook luidkeels tegen de integratie van de islamitische immigranten in de samenleving van hun gastland.

Ahlul-Beit gaat het vooral om de verbreiding van de islamitische sharia buiten het Nabije Oosten; hun centra in Afrika en Azië bijvoorbeeld hebben bewezen tot een radicalisering van de plaatselijke islamitische gemeenschappen geleid. De organisatie biedt in een typisch voor wat hoort wat arrangement de armen geld aan, zodat zij zich bekeren tot de sjiietische islam en zich onderwerpen aan een religieuze opleiding door imams, die vanuit Iran worden ondersteund. De groepering werd al in minstens 12 landen verboden.

In Europa zullen de moskeeën van Ahlul-Beit aan het publiek in de regel als centra voor culturele en sportieve activiteiten worden gepresenteerd, maar in de praktijk dienen ze vaak voor de Iraanse geheime dienst om in het buitenland wonende Iraniërs te controleren en Iraanse dissidenten te pesten.

In Duitsland werd de Imam Ali moskee in Hamburg in verband gebracht met de moord op vier leiders van de Koerdische Democratische Partij in het restaurant “Mykonos” in Berlijn in september 1992.

In Groot-Brittannië was de moskee van Ahlul-Beit in Londen in bedreigingen met moord op de Brits-Indische schrijver Salman Rushdie verwikkeld. De moskee diende ook om terroristen te rekruteren en in Groot-Brittannië levende Iraniërs in ballingschap te observeren.

Mohammed Mahdi Khademi, die de toekomstige hoogste imam aan de nieuwe moskee in Kopenhagen wordt, is een voormalige officier, die tot 2004 de ideologieafdeling van de Iraanse Revolutionaire Gardes leidde en op grond van zijn verdiensten door het Iraanse regime voor zijn nieuwe toppositie in Denemarken werd uitgekozen. Veel Iraniërs in ballingschap denken, dat Khademi nauwe contacten onderhoudt met de Iraanse geheime dienst en zijn bang, dat hij zijn werk in de nieuwe moskee voornamelijk tegen hen zal richten.

Enkele leden van de Iraanse democratische beweging zeggen, dat het bij de moskee in Kopenhagen om veel meer gaat dan alleen om de vraag van de vrijheid van religie. Volgens hen gaat het om de poging van Iran om in het noorden van Europa een politiek-religieus bastion voor de extremistische islam te vestigen.

Farrokh Jafari, een Iraniër in ballingschap, die kortgeleden een protestactie tegen de moskee organiseerde, zei in het dagblad Berlingske, dat hij zich niet tegen een moskee in de stad zou keren, maar alleen de aandacht zou willen vestigen op de dubieuze bedoelingen van Ahlul-Beit.

“Wij protesteren tegen de plannen van Kopenhagen voor een grote moskee, die door de Iraanse theocratie wordt gefinancierd. Wij zijn bang, dat de moskee niet moet dienen voor religieuze doeleinden, maar slechts als camouflage van Iran´s verlengde arm in Denemarken”, aldus Jafari.

Hij verklaarde verder: “We zijn niet bang voor de moskee als zodanig. We zijn overtuigde voorvechters van de vrijheid van religie en uiteraard zouden ook de moslims in Denemarken een echte moskee moeten hebben. Maar we zijn bang, dat deze door Ahlul-Beit geleide moskee angst onder de democratische Iraniërs in Denemarken zal verbreiden en gebruikt gaat worden voor het witwassen van geld, concreet: de mensen van het regime dient te helpen geld naar het buitenland over te maken, dat zij van het Iraanse volk hebben gestolen. Diezelfde ervaring heeft men al met Ahlul-Beit in Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Frankrijk opgedaan.

“Ahlul-Beit beweert, dat de financiële middelen voor de grote moskee in Kopenhagen afkomstig zijn van privépersonen in Iran en van collectes in Denemarken. Wij geloven dat niet. Ahlul-Beit wordt rechtstreeks vanuit Iran aangestuurd. Het is naïef om aan te nemen, dat een vereniging, die enorme sommen geld voor de leiding van religieuze centra in de hele wereld uitgeeft, zich uitsluitend moet financieren door privéschenkingen uit een land, dat getroffen wordt door een economisch embargo.”

De aan de stadsplanning van het stadsbestuur van Kopenhagen deelnemende socialistische politicus Lars Weiss zei tegen de Deense publieke omroep, dat de financiering van de moskee een zaak van de politie en niet eentje van het stadsbestuur zou zijn. “Als er bij de financiering zaken opgehelderd dienen te worden, dan is dat een zaak van de politie of in laatste instantie een zaak van de Deense veiligheidsdiensten. We beoordelen bij andere bouwplannen immers ook niet waar de financiering vandaan komt”, aldus Weiss.

De afmetingen van de nieuwe moskee zijn voor Deense begrippen enorm. De 2000 m² grondoppervlakte omvattende Imam Ali Moskee zal een grote gebedsruimte bevatten, die in één keer plaats biedt aan 3000 islamitische gelovigen, evenals een amfitheater, een conferentieruimte, een bibliotheek en veel woonruimte voor imams, die op bezoek komen uit Iran. De moskee, die in het stadsdeel Vibevej in het noordwesten van Kopenhagen gebouwd zal gaan worden, dient de op dit moment 80.000 in Denemarken wonende sjiietische moslims te bedienen.

Zoals de Deense publieke omroep DR berichtte, zou het stadsbestuur van Kopenhagen behalve de toestemming voor de bouw ook toestemming voor een uitbreidingsplan hebben gegeven: volgens dit plan dienen er naast de moskee nog twee elk 32 meter hoge minaretten te worden opgericht.

Het stadsbestuur van Kopenhagen wordt gedomineerd door linkse en extreem-linkse partijen; de toestemming voor de moskeebouw kwam tot stand met de stemmen van de Sociaaldemocraten, de Radikale Venstre (letterlijk: Radicaal Links), de Socialistische Volkspartij (een linkse Groene partij, die door leden van de voormalige Communistische Partij van Denemarken werd opgericht) en de Eenheidslijst (een rood-groen bondgenootschap van de Linkse Socialisten, de Communistische Partij van Denemarken en de Socialistische Arbeiderspartij). De Conservatieven en de rechts van het politieke midden opererende Deense Volkspartij waren tegen de moskeebouwplannen.

Onafhankelijk van het hierboven beschreven project heeft het stadsbestuur van Kopenhagen ook toestemming gegeven voor de bouw van een tweede megamoskee op het eiland Amager bij Kopenhagen, die de Soennitische moslims moet bedienen. De stad had al een stuk grond aan deze moskeebouw toegedacht, maar het kwam door een twist over de financiering van de bouwkosten tot een voorlopige stilstand van het project. Men zegt, dat Saoedi-Arabië de financiering van de moskeebouw op zich zou willen nemen, enkele locale moslims zetten zich er echter voor in, dat het project uitsluitend door de islamitische gemeenschap in Denemarken gefinancierd zou moeten worden.

Bron:

http://sosheimat.wordpress.com/2011/09/23/danische-mega-moschee-wird-vom-iran-finanziert/

Auteur: Soeren Kern

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Bovenstaand artikel geeft niet per se de mening van de vertaler weer. Dit geldt overigens eveneens voor alle andere vertalingen van E.J. Bron)

E.J. Bron is ook te volgen via Twitter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Islamisering. Bookmark de permalink .

6 reacties op Deense megamoskee wordt gefinancierd door Iran

  1. laura van der storm zegt:

    Te triest voor woorden. Wat is er toch in hemelsnaam aan de hand in Europa?

    Begint te lijken op een groot complot, maar wat is de bedoeling van dit complot ? Waarom laat links zich totaal opslokken door de islam? Wat is uiteindelijk hun voordeel?

    Zij zullen ook onderworpen worden aan de islam, net zoals alle “gematigde moslims”.

    Op naar Eurabie!

    Like

  2. Pingback: Wereldwijde plotselinge toename van megamoskeeën | E.J. Bron

  3. Pingback: Athene moet grote moskee bouwen | E.J. Bron

  4. Het wordt al gekker en gekker en de lokale overheden lijken het allemaal prachtig te vinden, deze wanstaltige bouwwerken en de gewelddadige gedachte die er achter steekt!
    Bah! Zum Kotzen!

    Like

  5. Pingback: Druk van de EUSSR: Athene moet moskee bouwen | Golfbrekers

  6. Tom Hendrix zegt:

    En overal zijn de RODEN de wegbereiders, voor de weerzinwekkende ideologie der Islam.

    Like

Plaats een reactie