Slaven in Saoedi-Arabië

Vrouwelijke huishoudelijke hulpen worden in Saoedi-Arabië vaak mishandeld en als slaven uitgebuit. Hun werkgevers worden daarvoor zelden of nooit bestraft.

De huishoudelijke hulp Maria Estramo moest 20 uur per dag werken, zeven dagen in de week. Haar wekgever schold haar uit voor “hond” en “stuk stront”, sloeg haar enkele malen in haar gezicht en dreigde met uitzetting als ze hierover een klacht zou indienen. “De familie behandelde me als een slavin”, zegt de 33-jarige. Klinkt dat niet bekend? Het is het verhaal van een Filippijnse huishoudelijke hulp, die 14 maanden in een Saoedische huishouding heeft gewerkt in Riyad. In de overgrote meerderheid van de gevallen in Saoedi-Arabië worden de werkgevers, die hun huishoudelijke hulpen gekweld en geslagen zouden hebben, hiervoor niet bestraft.

In naar schatting negen van de tien Saoedi-Arabische huishoudingen werken huishoudelijke hulpen, die meestal uit Indonesië, de Filippijnen en Sri Lanka komen. In veel gevallen doen de arbeidsomstandigheden herinneren aan moderne slavernij. Ze werken de hele dag, hebben geen vrije dagen, en dat voor omgerekend € 140,- in de maand. Velen worden helemaal niet betaald, vaak jarenlang niet. In de twee Engelstalige kranten in Saoedi-Arabië, die vooral door Aziatische gastarbeiders worden gelezen, staan bijna iedere week gruwelijke verhalen van huishoudelijke hulpen, die veel verdergaan dan slechte arbeidsomstandigheden. In juni werd een huishoudelijke hulp uit Sri Lanka bevrijd uit een huishouding in het zuidwestelijke Jizan. Ze was 13 jaar lang zonder betaling door haar werkgever vastgehouden. Al in februari was het geval van een vrouw uit Sri Lanka bekend geworden, die 17 jaar lang als slavin werd gehouden. Toen ze gered werd, was ze haar moedertaal vergeten en “gedroeg ze zich als een robot”, schreef een krant.

Druk van de internationale pers

“Dagelijks horen we van zes tot tien gevallen, waarin huishoudelijke hulpen beweren seksueel misbruikt of geslagen te zijn”, zegt John Monterona van Migrante Middle East, een lobbygroep van Filippijnse gastarbeiders. “Helaas echter”, aldus Monterona, “worden de Saoedische autoriteiten pas actief als de internationale pers de gevallen oppakt.” Zelfs dan zouden de resultaten vaak schrikbarend zijn. Monterona haalt het geval aan van de Filippijnse huishoudelijke hulp Romelyn Eroy-Ibañez, waarover de Engelstalige kranten in de herfst van 2010 berichtten. Ze werd met meerdere steekwonden in de rug en het bovenlichaam in de keuken van haar werkgever in Dammam gevonden. Bovendien waren haar mond en armen weggevreten door zwavelzuur. De Saoedische politie noteerde de zaak echter als zelfmoord. Het geval van de Indonesische huishoudelijke hulp Sumiati Bint Salan Mustapa kreeg internationale bekendheid. Toen de 23-jarige in november 2010 door haar werkgeefster bewusteloos een ziekenhuis in Medina werd binnengebracht, had ze wonden over haar hele lichaam en was haar bovenlip gedeeltelijk weggeknipt, blijkbaar met een schaar. Ze had zware brandwonden aan haar hoofd, in haar gezicht en op haar lichaam, vermoedelijk aangebracht met een strijkbout. Haar ribben en vingers waren gebroken, haar benen bijna verlamd.

Drie jaar gevangenisstraf voor mensenhandel

De 53-jarige werkgeefster beweerde, dat de huismeisje zichzelf de wonden zou hebben toegebracht. Na een schreeuw van verontwaardiging in de internationale pers werd de werkgeefster echter tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld – vanwege mensenhandel. De regering van Indonesië bekritiseerde het vonnis als veel te mild en tekende beroep aan. In maart sprak het hof van beroep de werkgeefster echter vrij. Volgens een mediabericht, omdat de eerste rechtbank geen eed bij het dienstmeisje zou hebben afgenomen. Volgens een ander bericht, omdat de rechtbank niet het vonnis zou hebben afgewacht in het parallel aan de zaak verlopende civiele proces. De regering van Indonesië tekende opnieuw beroep aan, maar de advocaat van de werkgeefster maakte na de vrijspraak bekend, dat zijn cliënte nu een schadevergoeding van omgerekend 6 miljoen euro zou willen. Zowel de Indonesische als de Filippijnse regering onderhandelen op dit moment met Saoedi-Arabië over betere arbeidsomstandigheden voor huishoudelijk personeel. Ze eisen een minimumloon van $ 400,- en dat Saoedische families moeten kunnen bewijzen, dat zij zich huishoudelijk personeel kunnen permitteren.

Bron:

http://koptisch.wordpress.com/2011/09/26/sklaven-in-saudi-arabien/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Bovenstaand artikel geeft niet per se de mening van de vertaler weer. Dit geldt overigens eveneens voor alle andere vertalingen van E.J. Bron)

E.J. Bron is ook te volgen via Twitter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam. Bookmark de permalink .

8 reacties op Slaven in Saoedi-Arabië

  1. het is een wreed volk hoe wreed lezen we vaak en die er heen gaan zien het wel gebeuren.ze stralen het ook uit,En alles wat moslim is is beter af op een andere planeet hun kerken op te zette n dan kunnen ze zoveel zij willen galmen naar alla .

    Like

  2. Het is verbazend dat er blijkbaar steeds opnieuw meisjes/vrouwen worden gevonden die bereid zijn naar SA te gaan. Het moet nu toch wel algemeen bekend zijn in hun landen dat het beslist geen paradijs op aarde is in SA?

    Like

  3. Linsky zegt:

    Deze website zou verplichte lectuur moeten zijn als onderdeel van de inburgering cursus…..
    Met natuurlijk de verplichting op elk artikel een uitgebreid commentaar te geven.

    Like

  4. verwilderd zegt:

    En geen bea die haar arabische collegae op de vingers tikt , geen Amnesty International , anti-discriminatieburo’s , vakbonden en kerken die adequaat reageren , Zelfs geen eigen bevolking want net als in Nederland te lui , te bang of puur uit winstbejag ‘niet geinteresseerd in dat leed en uitbuiting van goedkope (bijna gratis) arbeidskrachten Derde Wereld. De islam gaat ooit zo vanzelf de RKK nog achterna…Ook al zo’n relibende dat vooral in verleden nietsontziend over bergen lijken van ‘andersdenkenden’ heen zich verrijkte ..Oud bloedgeld …
    .

    Like

  5. ejbron zegt:

    @Verwilderd

    Welkom!! 😀 (en houd het netjes alsjeblieft!)

    Like

  6. boze burger. zegt:

    Geen land of regering die er wat aan doet.SA. kan doen wat zij wil met deze huishoudelijke hulp.Geen reactie van de mensenrechten organisatie of Amnesty Internationaal of hoe dat
    organisatie mag heten.Waarom ? Omdat zij bang zijn ,geen olie meer van SA.te krijgen.
    Olie schijnt belangrijker te zijn dan mensen.(blijkt maar weer.)

    Like

  7. pax zegt:

    Gaat onze minister van buitenlandse zaken ,deze en nog andere mens onterende misstanden ook aankaarten bij zijn bezoek aan S.A. als hij over de sticker actie van Wilders gaat spreken?
    Het enige democratische land in het midden oosten is Israël,deze wordt door een aantal Nederlandse bedrijven geboycot,het ware beter om die connectie,s te herstellen en S.A. te boycotten.

    Like

    • fleckie zegt:

      uit NIW 23.5.2014,…..HENNIS in ISRAEL………._…..-Tijdens een kort bezoek aan ISRAEL heeft minister van Defensie Jeanine-Plasschaert uitgebreid gesproken met haar ambtsgenoot Moshe Ya’alon over de lopende militaire samenwerking.”Beide Defensie-ministers ondertekenden een verklaring dat zij streven naar afspraken over de status van ingezette militairen en over uitvoeringsaspecten,zoals de financien”,zo liet de RVD in een verklaring weten.Nederland en Israel werken op verschillende vlakken samen.Zo maakt het Korps Commandotroepen dit jaar-net als in 2012-enkele weken gebruik van Israelische trainingsfaciliteiten.Daarnaast wisselen beide landen kennis uit over technologische aspecten van op afstand bestuurbare vliegtuigen en maatregelen tegen geimproviseerde explosieven.(IED’s)………..-Hennis nam ook een kijkje bij het defensie-electronicabedrijf Elbit en een vestiging van Israel Aerospace Industries.Beide bedrijven zijn onder meer betrokken bij de productie van de F-35 straaljagers die door zowel Nederland als Israel worden aangeschaft.
      #######################################################################

      Like

Plaats een reactie