Iran wil oorlogsschepen naar de Amerikaanse kust sturen

Is het een loos dreigend gebaar of riskeert Teheran een confrontatie met de VS? De chef van de Iraanse marine heeft aangekondigd dat zijn land oorlogsschepen in de buurt van de Amerikaanse territoriale wateren wil sturen – een revanche voor de Amerikaanse schepen dicht bij de zeegrens van Iran.

De gespannen relatie tussen Iran en de VS staat voor een volgende krachtproef: Teheran wil marineschepen naar de Amerikaanse territoriale wateren sturen en een duidelijk signaal van militaire kracht afgeven. “Onze marine zal sterk vertegenwoordigd zijn in de buurt van de Amerikaanse territoriale wateren”, zei de commandant van de Iraanse marine Habibollah Sajari volgens het Iraanse persbureau “Irna” op dinsdag. De reden zou de militaire aanwezigheid van de “globale onderdrukker” dicht bij de zeegrens van Iran – daarmee bedoelde Sajari de VS.

Al in juli had de admiraal aangekondigd, dat Iran een “vloot naar de Atlantische Oceaan” zou sturen.

De Iraanse marine versterkt al sinds het afgelopen jaar haar aanwezigheid in internationale wateren. Regelmatig worden er schepen naar de Indische Oceaan en de Golf van Aden gestuurd om Iraanse handelsschepen in de regio te beschermen tegen aanvallen van Somalische piraten. In februari had Iran voor het eerst twee schepen naar de Middellandse Zee gestuurd. Ze passeerden destijds het Suezkanaal – de actie gold destijds als massieve provocatie van Israël.

De aankondiging van Iran om oorlogsschepen naar de Amerikaanse kust te sturen, komt op een gevoelig moment: uit zorg voor een marineconflict overwegen vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering een rechtstreekse telefoonlijn naar Teheran, berichtte de “Wall Street Journal” vorige week. De reden zouden gebeurtenissen in de Perzische Golf zijn. Daar zou het tot bijnabootsingen tussen Iraanse en Amerikaanse schepen gekomen zijn. Volgens de krant zouden Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers bang zijn dat een vergissing op volle zee tot een conflict tussen de beide landen zou kunnen leiden.

Een soort rode telefoon tussen de beide landen wordt door Teheran kennelijk niet gewenst. Vanuit Iraans oogpunt zou de Amerikaanse aanwezigheid in de Perzische Golf “illegitiem” zijn en helemaal geen zin hebben, citeerde het persbureau AFP Ali Fadavi, een hoge vertegenwoordiger van de Iraanse Revolutionaire Gardes.

Lees ook: Islamitische ideoloog definieert Iran´s buitenlandse politiek

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,788746,00.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Bovenstaand artikel geeft niet per se de mening van de vertaler weer. Dit geldt overigens eveneens voor alle andere vertalingen van E.J. Bron)

E.J. Bron is ook te volgen via Twitter

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, Nieuws. Bookmark de permalink .

2 reacties op Iran wil oorlogsschepen naar de Amerikaanse kust sturen

 1. potlood zegt:

  Gaaf, nu maar hopen dat treffen tussen de USA en Iran live op TV te volgen zal zijn!
  Ayatollah’s met hoogmoedswaanzin, leuker kunnen we het niet maken.

  Like

 2. Bart zegt:

  En dan komen ze opgerend met zwaard en vlag net als de middeleeuwen .
  Kom maar op hoor . Gekke uitgebroeide kakel kippen zijn het .Met die vissers bootjes

  en ja Potlood :H.M. waanzin ten top he .
  Ha ha ha ha

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s