Raadselachtig massagraf in Sirte gevonden

Na het officiële einde van de Libische burgeroorlog komen er meer oorlogsgruwelen aan het licht – deze keer vermoedelijk door anti-Gaddafi-strijders. Het gaat om een massa-executie in Sirte.

De milities van de Libische overgangsraad komen steeds meer in een ongunstig daglicht te staan. Terwijl de omstandigheden rondom de dood van ex-dictator Muammar al-Gaddafi nog steeds niet opgehelderd zijn, hebben mensenrechtenactivisten nu aanknopingspunten voor een slachting onder 53 Gaddafi-aanhangers in Sirte gevonden. Deze zou de zwaarste oorlogsmisdaad van de nieuwe machthebbers zijn. De voorzitter van de overgangsraad, Mustafa Abdul Jalil, komt daarmee direct al op zijn eerste werkdag na de nieuwe start in Libië verder onder druk te staan. Omdat de beschuldigingen over de doelbewuste moord op Gaddafi maar niet willen verstommen, kondigde Jalil een al dagenlang geëist onderzoek aan.

Stoffelijk overschot van Gaddafi zal aan de familie worden overgedragen

“Alle Libiërs waren erop gebrand om Gaddafi vanwege zijn misdaden voor de rechtbank te zien”, verklaarde Abdul Jilal op een persconferentie in Benghazi. “De Libiërs wilden hem in de gevangenis en vernederd zien”, voegde hij er aan toe. Een dag daarvoor had de leidende politicus van de orde van na Gaddafi het land voor bevrijd verklaard. Bovendien had hij tot tolerantie en respect en tot het bewaren van de mensenrechten en de rechtsstaat opgeroepen. De nieuwe machthebbers willen zich bovendien oriënteren op de islamitische rechtspraak, de sharia.

Gaddafi werd in Sirte gedood. Veel aanwijzingen duiden erop, dat strijders van de overgangsraad hem na zijn gevangenneming doelbewust hadden doodgeschoten. Het stoffelijk overschot van de voormalige machthebber bevond zich maandag nog steeds in een mortuarium in de stad Misrata, waar milities het naartoe hadden gebracht. De overgangsraad had vorig weekend verzekerd, dat het stoffelijke overschot zou worden overgedragen aan de familie Gaddafi om het te begraven. Volgens de islamitische traditie moeten moslims normaalgesproken binnen 24 uur worden begraven.

Sporen duiden op een bloedbad

In Sirte intussen vonden medewerkers van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de lijken van 53 mannen, die waarschijnlijk door anti-Gaddafi-strijders werden afgeslacht. Bij enkele doden waren de armen met plastic tape achter hun rug vastgebonden, werd er in het rapport gezegd, dat maandag werd gepubliceerd. Met behulp van bewoners uit de omgeving konden enkele mannen als plaatselijke kaderleden en aanhangers van Gaddafi geïdentificeerd worden.

Human Rights Watch riep de overgangsraad ertoe op om “onmiddellijk een transparant onderzoek naar de kennelijke massa-executie te starten en de verantwoordelijken voor de rechtbank te slepen.” De lijken lagen op een grondstuk dicht bij een hotel, dat op het tijdstip van de dood van de mannen door anti-Gaddafi-aanhangers werd gecontroleerd. De bloedsporen, kogelgaten in het gras en de verdeling van de patroonhulzen zouden erop duiden, dat de meeste slachtoffers gezamenlijk op deze plek vermoord zouden zijn, wordt er in het rapport gezegd.

Aanval op konvooi verdedigd

De NAVO beschouwt het doel van zijn militaire inzet in Libië als behaald. Alle Libische gebieden zouden nu onder controle zijn van de Nationale Overgangsraad, zegt de commandant van de NAVO-inzet, de Canadese generaal Charles Bouchard in zijn hoofdkwartier in Napels. “Het gevaar van georganiseerde aanvallen door restanten van het Gaddafi-regime is voorbij.” Tegelijkertijd verdedigde Bouchard de aanval op een konvooi van 175 voertuigen, waarmee Gaddafi had geprobeerd uit Sirte te vluchten.

“We waren bang, dat de strijders uit Sirte zich bij de rest van de strijders uit Bani Walid zou aansluiten om daarna burgers in een stad als gijzelaars te nemen”, berichtte Bouchard. “Daarom hebben we besloten om het konvooi open te breken en in controleerbare delen op te splitsen. We hebben onze wapensystemen tweemaal op het konvooi gericht en dit doel bereikt.” Op enkele van de voertuigen zouden zich machinegeweren en raketten hebben bevonden: “Volgens onze inschatting was dat een duidelijke potentiële bedreiging van de burgerbevolking.”

Bron:

http://www.n24.de/n/7366314

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Arabische Lente", Afrika, NAVO. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s