Kosovo-Serviërs vragen Russisch staatsburgerschap aan

Op grond van de toenemende conflicten in Kosovo vroegen tot nu toe al meer dan 50.000 Serviërs, voornamelijk uit de streek rondom Mitrovica, het Russische staatsburgerschap aan. Ze willen echter niet naar Rusland emigreren, maar de politieke bescherming van een grootmacht in hun overlevingsstrijd krijgen, zoals het Russische nieuwsbureau RIA Novosti bericht

Dit lijkt enerzijds een legitieme politieke strategie, omdat de leden van de Servische minderheid in Noord-Kosovo de Republiek Servië ervan beschuldigen hun interesses – in haar streven naar het EU-kandidaat-lidmaatschap – te verwaarlozen. Het gisteren tussen Servië en Kosovo tot stand gekomen akkoord over de controle van de grenzen is voor hen verraad. Anderzijds mag men echter ook niet vergeten, waar de verlening van het Russische staatsburgerschap aan buitenlandse burgers tot nu toe voor diende: Georgië kan er een woordje over meespreken.

Eerst verdeelde de Russische Federatie gul paspoorten onder de bewoners van die noordelijke provincies van Georgië, die separatistische tendensen lieten zien: Abchazië en Zuid-Ossetië. Daarna steunde Rusland hun opstand tegen de (prowesterse) regering van Georgië – en uiteindelijk “bevrijdde” Rusland deze gebieden “in de interesse van zijn (nieuwe) staatsburgers” in de korte oorlog in augustus 2008. Ook de separatistische regio Transnistrië met haar talrijke Russen wordt in haar streven gesteund om zich los te maken van Moldavië.

Rusland houdt beslissing nog open

Nog heeft Rusland de Servische aanvragen uit Kosovo niet beantwoord. Wat er op de lange termijn beslist zal worden, liet Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, die tot nu toe steun toegezegd had aan de “rechtvaardige interesses van de Slavische broeders”, in het midden. Bij een gunstige gelegenheid zouden deze aanvragen zeker kunnen worden opgebouwd tot een haard van onlusten.

Oostenrijk en Europa hebben niet alleen vanwege hun inzet voor de destijds door Milosevic onderdrukte Kosovaren de plicht om aandacht te schenken aan de afscheiding van de voormalige Servische provincie en overvallen door de nieuwe machthebbers te verhinderen, ook uit eigen belang zijn ze ertoe genoodzaakt iedere vorm van opkomende conflicten op de Balkan te verhinderen.

Ook Serviërs hebben recht op zelfbeschikking

De Serviërs in Kosovo hebben evengoed recht op onze steun voor hun eisen van zelfbeschikking (bijvoorbeeld de “aansluiting van Noord-Kosovo aan Servië”) zoals destijds de Kosovaren. Al het andere zou terecht als dubbele moraal te bestempelen zijn. En het zou, volgens een citaat van Winston Churchill “erger dan een misdaad zijn – namelijk een politieke domheid!”

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/006299-Kosovo-Serben-ersuchen-um-russische-Staatsbuergerschaft

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

 

 

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan. Bookmark de permalink .

Een reactie op Kosovo-Serviërs vragen Russisch staatsburgerschap aan

 1. Linsky zegt:

  Doet me denken aan al die Palestijnen die liever in Israël blijven;

  http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/1377-enquete-jeruzalemse-arabieren-willen-in-israel-blijven

  En aan:
  De nieuwe rechts-conservatieve regering van Hongarije heeft een wetsvoorstel ingediend op grond waarvan Hongaren in de omliggende landen ook een Hongaars paspoort kunnen krijgen.
  http://www.slowakije.net/forum/viewtopic.php?t=1620

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s