Iran kondigt rakettentest in de Perzische Golf aan

Iran schakelt in het conflict omtrent de Straat van Hormuz over naar het volgende escalatieniveau: Het regime wil raketten testen in de Perzische Golf. Dit zou deel uitmaken van de manoeuvre in het zeegebied – kan echter als duidelijke provocatie van aartsvijand Amerika worden opgevat.

De sowieso ijzige diplomatieke toon tussen Iran en de VS zou door deze aankondiging nog wel eens verder kunnen afkoelen. Na de dreiging om olietransporten in de Perzische Golf te blokkeren, heeft Teheran nu manoeuvres met raketten in het strategisch belangrijke zeegebied aangekondigd. “Zaterdagmorgen zal Iran enkele van zijn langeafstandsraketten in de Perzische Golf testen”, zei de plaatsvervangende bevelhebber van de marine, admiraal Mahmud Mussawi, tegen het persbureau Fars.

De testen zouden horen bij de groots opgezette manoeuvres van de Iraanse strijdkrachten in het zeegebied. Deze waren het afgelopen weekend begonnen. Het doel van de manoeuvres zou zijn om de Iraanse marine voor te bereiden op situaties die op oorlog lijken, zei Mussawi. Iran spreekt van langeafstandsraketten, hoewel hun reikwijdte de 2000 kilometer niet zouden overschrijden. Volgens de definitie zijn dat echter middellangeafstandsraketten. De Iraniërs kunnen hiermee echter de belangrijkste Amerikaanse steunpunten in de Golfregio en in Afghanistan bedreigen. Welk type raketten zullen worden gebruikt, is niet bekend

Door de Straat van Hormuz transporteren tankers tot 40% van de wereldwijd met schepen getransporteerde olie – o.a. naar West-Europa en de VS.

Ondanks duidelijke waarschuwingen uit de VS dreigt Iran nog steeds met een blokkade van olietransporten in de Perzische Golf. Daarmee zou men willen reageren op de steeds hardere sancties vanwege het Iraanse atoomprogramma, werd er vanuit Teheran gezegd. De VS zouden niet in de positie zijn om het land voor te schrijven wat het zou moeten doen of laten, zei de vicepresident van de Revolutionaire Gardes, generaal Hossein Salami. Daarop verscherpten de VS hun toon. Een belemmering van het vrije scheepvaartverkeer zou niet worden getolereerd, verklaarde de Amerikaanse marine.

Vliegdekschip in het crisisgebied ontdekt

Donderdag al had het conflict zich verscherpt, toen de Iraanse marine een Amerikaans vliegdekschip had ontdekt. Een verkenningsvliegtuig zou het schip in de zone ontdekt hebben, waarin de Iraanse marine zaterdag een 10-daagse manoeuvre gestart zou zijn, zei admiraal Mahmud Mussawi donderdag tegen het Iraanse persbureau Irna.

De marine zou foto´s en filmopnames van het vliegdekschip gemaakt hebben, inclusief opnames van raketten, radarapparatuur en vliegtuigen aan boord. Mussawi raadde volgens de website van de staatstelevisie buitenlandse strijdkrachten van uiten de regio aan om de “waarschuwingen” van Iran serieus te nemen en niet het manoeuvregebied binnen te dringen.

Het Pentagon in Washington had woensdag meegedeeld, dat het Amerikaanse vliegdekschip “USS John Stennis” en de kruiser met geleide wapens “USS Mobile Bay” de Straat van Hormuz richting de Arabische Zee gepasseerd zouden zijn.

Volgens de woordvoerder van het Pentagon, George Little, ging het daarbij om een va tevoren geplande manoeuvre om de soldaten in Afghanistan te ondersteunen.

Bron:

http://www.spiegel.de/politik/ausland/0,1518,806359,00.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

(Voorts ben ik van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Iran, VS. Bookmark de permalink .

19 reacties op Iran kondigt rakettentest in de Perzische Golf aan

 1. seculiere turk zegt:

  ah vieren ze daar ook de nieuwejaar met rakketjes

  Like

 2. Linsky zegt:

  Goh, als er nu maar niet zo’n rakketje afzwaait…toevallig op een USA schip.
  Dan zitten we met oorlog…..toch?

  Like

 3. vederso zegt:

  Misschien vindt Obama een oorlog misschien niet zo erg?

  http://vladtepesblog.com/?p=42167

  Like

 4. chantal zegt:

  E.J., d’r zit een typootje in ‘Door de Straat van Hormuz transporteren tankers tot 405 van de wereldwijd met schepen getransporteerde olie – o.a. naar West-Europa en de VS.’
  Zie in de Duitse tekst 40 %.

  Like

 5. E.J. Bron zegt:

  Chantal, dank je! Inmiddels verbeterd. 🙂

  Like

 6. Nou ik hoop het niet hoor linsky.

  Like

 7. Linsky zegt:

  ‘Fals Flag’ is ze niet geheel onbekend Marijke.
  Ik vertrouw ze niks!
  Ze grijpen denk ik alles aan om er een te beginnen. 😦

  Like

 8. vederso zegt:

  Er gaan momenteel wel erg veel wapens richting de Golf. zie de link;

  http://www.newsnow.co.uk/h/Current+Affairs/War+%26+Terrorism/Arms+Trade

  Like

 9. vederso zegt:

  Tenslotte, welke rol speelt Turkije? Hier de link naar een lang artikel dat de belangen van Turkije op een rijtje zet, door hudson-ny.org

  http://www.hudson-ny.org/2715/us-eu-rebuff-iran-hormuz-passing-threat

  Like

 10. louis-portugal zegt:

  Het lijkt wel of er allerlei kwajongens cowboytje zitten te spelen en niet beseffen hoe gevaarlijk het is.
  Stel je voor dat iemand ergens een verkeerde beweging maakt.
  De olieprijs wil al niet omlaag.

  Like

 11. Linsky zegt:

  Soms gaat er met opzet wat verkeerd niet waar?
  Ik geloof echt dta de zaak binnen de kortste keren in brand staat en dat uiteindelijk Israël de grote boosdoener wordt.
  Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar alles wijst echt op een enorme voorbereiding tot grote oorlog.
  Het punt is dat voor een middelgrote legeroefening meestal zeker een vol jaar tot zelfs twee jaar nodig is.
  Hoe kun ja dan onvoorbereid aan een oorlog beginnen.
  Wachten op het toeval??? 😦

  Like

 12. vederso zegt:

  @ Linsky. Is er momenteel ook niet een grote gezamenlijke legeroefening aan de gang van Israël en de V.S? Waarbij heel veel amerikaanse manschappen zijn verplaatst naar Israël? En wat doen 600 Special Forces, die zich hebben bewezen in Lybië, nu opeens aan de grens Turkije-Syrië?
  (bron: Kopp-online, 23 dec.)

  Like

 13. Linsky zegt:

  Yep, en er ligt ook het grootste USA vliegdekschip tussen een stuk of drie Russen daar.

  Het is een kwestie van tijd vederso.
  We weten allen niet precies wanneer!
  Je moet een blinde ziel hebben om het niet te zien.
  Vakanties zijn altijd een gunstige tijd om rellen, revoluties en oorlogen te beginnen.

  Voor mezelf ben ik er echt van overtuigd.
  Ik hoop echt dat ik vreselijk ongelijk heb, want er zullen heel wat zielen naar Huis gaan in een heel nabije toekomst….

  Op zich niet erg, maar de meesten zullen niet klaar zijn! 😦

  Like

 14. Vasti zegt:

  Damn, al die feiten op een rijtje, en ik was al wat Oud en Nieuw downerig….
  De mensheid op de grens van 2011-2012, niet iets op vrolijk van te worden.

  God sta ons bij.

  Like

 15. Linsky zegt:

  Luchtaanval op Gazastrook voorkomt raketaanval

  Vrijdag, 30 December 2011
  De Israëlische luchtmacht heeft vrijdagochtend een raketlanceerbasis in het noorden van de Gazastrook aangevallen. De Palestijnse strijders hadden al enkele raketten gereed staan voor afvuren, toen ze werden aangevallen.
  Deze militanten waren ook verantwoordelijk voor de raketbeschietingen van de afgelopen dagen. Zij behoorden vermoedelijk tot de terreurorganisatie Islamitische Jihad.

  Het Israëlische leger is van plan om een vierde Iron Dome raketafweersysteem (foto) in het zuiden van Israël te plaatsen. Zoals een IDF officier meldde licht de trefkans momenteel op 75 procent. Hoewel dit ‘indrukwekkend’ is, wordt er hard aan gewerkt om deze trefkans te verbeteren, zei de officier.
  De op Israël afgevuurde raketten kunnen al op een afstand van 4 tot 70 kilometer in de lucht worden vernietigd. Een onderscheppingsraket kost 50.000 dollar, meestal worden er twee gebruikt.
  Bron:http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/1921-luchtaanval-op-gazastrook-voorkomt-raketaanval

  Like

 16. Linsky zegt:

  Straat van Hormuz 5 uur lang gesloten na Iraanse raketdreiging!

  De Straat van Hormuz, die de toegang vormt tot de Perzische Golf waardoor zo’n 40% van de wereld olietransporten plaatsvinden, is vanochtend vroeg vijf uur lang gesloten geweest vanwege het Iraanse dreigement om daar met lange afstandsraketten te gaan oefenen. Uiteindelijk vuurde de islamitische republiek niet één raket af, maar ondertussen durfde geen tanker, vrachtschip of marineschip zich in de 50 kilometer brede zeestraat te wagen.

  Om 9 uur plaatselijke tijd verklaarde marine commandant Mahmoud Moussavi dat de aangekondigde raketlanceringen niet hadden plaatsgevonden, maar dat dit in de komende dagen alsnog staat te gebeuren. Iran houdt op dit moment de massale 10 dagen durende marine oefening ‘Velayati 90’, waarin het land onderstreept dat het bij nieuwe sancties -die volgende maand zouden moeten ingaan- de hele Perzische Golf dreigt af te sluiten. Hierdoor zou de olieprijs exploderen, wat dramatische gevolgen voor de toch al wankele wereldeconomie zou hebben.

  Het regime in Teheran is er in ieder geval in geslaagd om zonder ook maar één raket af te vuren het scheepvaartverkeer in de Perzische Golf vijf uur lang te blokkeren. Het laat duidelijk zien dat Iran het niet bij dreigementen en stoere taal zal laten als het zich teveel in het nauw gedreven voelt, bijvoorbeeld door de aanwezigheid van het Amerikaanse supervliegdekschip John C. Stennis. De geplande oefeningen -met Shahab-3 ballistische raketten en Nasr-1 kruisraketten- zijn een boodschap aan de VS dat geen enkele Amerikaanse basis of marineschip in de Golfregio veilig is als besloten wordt tot een militaire aanval op de Iraanse nucleaire installaties.

  De VS verkocht afgelopen week voor $ 30 miljard 84 F-15 gevechtsvliegtuigen aan Saudi Arabië en voor bijna $ 3,5 miljard 94 THAAD afweerraketten aan de Verenigde Arabische Emiraten. De wapenverkopen tonen aan dat de Arabische Golfstaten voorbereid willen zijn voor een eventueel toekomstig militair conflict met Iran.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id=649262&r=1&tbl_archief=&

  http://www.debka.com/article/21608/

  Like

 17. G.Deckzeijl zegt:

  Ik heb eens goed naar de 1e foto gekeken en ben tot de conclusie gekomen, dat als dit de nieuwste Iraanse rakettechnologie moet voorstellen, een en ander niet meer is dan old school!
  Waarom ik dat vind blijkt uit het volgende filmpje van een door de Duitsers ontwikkelde geleide anti-scheepsraket. http://tinyurl.com/73huugh
  De gelijkenis is m.i. treffend te noemen. Daarbij dringt zich de vraag op of Iraanse raketgeleerden hebben gespit in oud Duits materiaal…

  Like

 18. deneus zegt:

  Het ziet ernaar uit dat het creepje zn plan om van Israel (het voormalig nazi-duitsland van tegenwoordig)een parkeerplaats te maken serieuze vormen aan laat nemen.
  Ben benieuwd want het is er een goed jaar voor.

  Like

 19. Columnist zegt:

  Iran is ook een bedreiging voor Saoedi-Arabië. Het zal interessant worden wie het eerste slachtoffer van Iran zal worden. Afgaande van hun uitlatingen, Israël, maar wat zijn hun uitlatingen waard?
  Ik ben bang dat het Midden-Oosten òf zichzelf opblaast, òf zichzelf bekeert tot andere godsdiensten. God bestaat, de Hel is eeuwig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s