Turkije 2011: Woekerrentes ondanks islam en AKP

Hoewel er in de islam een verbod bestaat om rente te vragen (soera 3, vers 130: O gij die gelooft, neemt geen rente, daar [deze] aanleiding geeft tot eindeloze vermeerdering [van bezit] en vreest God, opdat je mag slagen.”) verlangen Turkse banken, die van oudsher vast in handen zijn van Turkse zakenlieden of de Turkse staat, van de kaarthouders rentes, die alleen met het begrip “woeker” treffend kunnen worden beschreven.

Volgens mediaberichten heeft de schuld van de Turkse burger in de afgelopen twee jaar een bedreigende omvang aangenomen. Nog in het begin van zijn regeringsperiode had de Turkse minister-president gehekeld, dat intussen bijna iedereen een creditcard zou bezitten. In Turkije had dit destijds voor verontwaardiging gezorgd, omdat Erdoğan daarmee de minder verdienende Turkse burgers zou hebben gediscrimineerd. Maar die tijd is al lang voorbij. Jarenlang hebben Erdoğan en zijn AKP gekozen voor een ongebreidelde economische groei. Zo wilde men aan de eigen burgers en de wereld bewijzen, hoe succesvol de eigen partij kon handelen. Een goede basis om af te leiden van de conservatief-nationalistisch-islamitische politiek.

Nu komen Erdoğan en zijn AKP echter met beide benen terug op de grond. De Turkse burgers hebben inmiddels een schuld van ongeveer 200 miljard euro. Een groot deel van deze schulden komt op rekening van consumptie- en investeringsgoederen met een geringe levensduur, voor een aanzienlijk deel gefinancierd met creditcards, die tegenwoordig door de banken aan bijna iedere burger royaal ter beschikking worden gesteld.

Betalen op rekening is traditie in Turkije

Daarbij wordt niet gecontroleerd of ze überhaupt in staat zijn om te kunnen voldoen aan de financiële verplichtingen, die ze aangaan bij het kopen met creditcards. Nu is het betalen op rekening bij de koopman in Turkije sowieso een tientallen jaren oude traditie. Dit werd echter bij het directe contact tussen de koper en de verkoper regelmatig binnen de perken gehouden en zo kon een te hoge schuld van de koper worden vermeden.

Door de gemakkelijke uitgifte van creditcards en het feit, dat men in heel veel verschillende winkels kan kopen en daarbij anoniem blijft, is men niet meer aangewezen op deze persoonlijke relatie met de koopman. Daarmee vervalt de barrière, die in het verleden meestal een te grote schuld van de individuele burger kon voorkomen.

Daarbij komt, dat bij de koop door de creditcards korte tijd bij de koper de indruk wordt gewekt, dat men geld tot zijn beschikking zou hebben. Per slot van rekening is het voldoende om bij de koop je pincode in te voeren of “met je goede naam” te ondertekenen.

Woekerrentes ondanks islam en AKP

Intussen wordt echter duidelijk, dat er een heel ander probleem bestaat, dat voor veel Turkse burgers fataal is. Hoewel er in de islam een verbod bestaat om rente te vragen (soera 3, vers 130: “O gij die gelooft, neemt geen rente, daar [deze] aanleiding geeft tot eindeloze vermeerdering [van bezit] en vreest God, opdat je mag slagen.”) verlangen Turkse banken, die van oudsher vast in handen zijn van Turkse zakenlieden of de Turkse staat, van de kaarthouders rentes, die alleen met het begrip “woeker” treffend kunnen worden beschreven.

Al in het jaar 2008 had de Turkse regering de maandelijkse rente voor het gebruik van het kredietkader bij creditcards willen beperken tot 2½% per maand. Wat er eerst naar verhouding onschuldig uitziet, ontpopt zich echter als een jaarrente van ongeveer 34%!. Een percentage, dat voor iedere kredietnemer wel fataal moet zijn. Bovendien is het de vraag in hoeverre verdraagt zo´n krasse verhoging van de schuldenlast tegenover het toegestane krediet zich met het hierboven genoemde renteverbod in de islam?

Volgens de nieuwste mediaberichten wordt niet alleen de wettelijk toegestane 2½% rente gevraagd, maar gedeeltelijk zelfs meer dan 4% per maand. Omgerekend een jaarrente van 60%, die Turkse banken van Turkse burgers verlangen. Banken, die – zo mag men aannemen – in handen zijn van streng gelovige islamitische zakenmensen!

Intussen heeft ook de AKP van Erdoğan herkend, dat zij iets moet doen. De consequentie: met onmiddellijke ingang mogen banken geen krediet meer verlenen aan burgers, zolang deze niet minstens 50% van hun bestaande verplichtingen hebben afgelost. Dat zou voor vele Turkse burgers echter bij de beperkte inkomensmogelijkheden op de korte termijn wel eens niet mogelijk kunnen zijn.

Tegenstrijdige AKP

Een andere – veel redelijker – oplossing om de in het nauw gebrachte burgers te hulp te schieten, kon de AKP echter niet bedenken! Dan vraag je je af waarom deze islamitisch conservatieve regering niet gewoon de koranconforme weg gekozen heeft en de banken opdracht heeft gegeven om af te zien van het grootste deel van de volgens de koran verboden rentes.

Het is wel merkwaardig: als het om alcohol en sigaretten gaat, moeten de burgers steeds meer betalen, omdat de koran zulke “genot”middelen verbiedt. Als het om geld verdienen gaat, moeten dezelfde burgers ook betalen, ook als dit in tegenspraak is met datgene dat in de koran staat.

Bron:

www.s-o-z.de

Auteur: Jürgen P. Fuß

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Islam, Turkije. Bookmark de permalink .

42 reacties op Turkije 2011: Woekerrentes ondanks islam en AKP

 1. koddebeier zegt:

  Bankiers of ze nou moslim, christen enz.zijn het maakt niet uit ze zijn net als geld het Slijk der Aarde..

  Like

 2. hans van de mortel zegt:

  Kan wel zijn en het is ook zo, maar het zijn nog geen regelrechte huichelaars.
  Deze eer komt uitsluitend mohammedanen toe die zo levensvreugdevol in de kont van de historsiche profeet Mohammed willen kruipen. En het allerergste, zij willen daar nog voor betalen ook. Een soort islamitische hoerenlopers van de verkeerde kant.

  Islam, islam. In werkelijkheid zijn het altijd twee woorden geweest: . . . is lam.

  Like

 3. Linsky zegt:

  Al het bestuurlijke schorem en ruggegraatloze tuig wat de overheden vormt zijn regelrechte huichelaars!

  Like

 4. seculiere turk zegt:

  AKP is islamitisch maar turkije is nog steets een republiek he,maar die rente’s zijn inderdaad dodelijk,de inflatie schiet ook de ruimte in
  http://www.nederlandersinturkije.nl/nieuws/turkse-inflatie-sinds-drie-jaar-niet-zo-hoog-geweest/
  of
  http://www.nederlandersinturkije.nl/nieuws/veel-turkse-leerkrachten-hebben-schulden-volgens-een-studie/

  Like

 5. Linsky zegt:

  Turkije viert Leraren!
  Doen dat bij hullie ook E.J. ?

  Like

 6. Linsky zegt:

  Verrek Seculiere, je komt voorst beslagen ten ijs! 🙂
  Goeie links hoor!

  Like

 7. seculiere turk zegt:

  ze vieren daar ook,moederdag,vaderdag,maar ook kinderdag,dan zijn er hele dag activiteiten met de openbare diensten zoals bij de politie,brandweermannen enzo….turkije heeft maar 10 procent feestdagen dat met de islam te maken heeft

  Like

 8. Linsky zegt:

  Wij hebben ook dierendag!
  Behalve voor pinguïns!

  Like

 9. seculiere turk zegt:

  met pinguins bedoelt u vrouwen met hoofddoek? 🙂

  Like

 10. Linsky zegt:

  Wat u denkt doet u voor eigen rekening heer Turk! 🙂
  Ik ben geheel duidelijk!

  Wat ben je ernstig en serieus zo in ene, is de raki en de pindakaas op? 🙂

  Like

 11. Linsky zegt:

  Verdomme Seculiere, moeten we dan allemaal aan de raki! 🙂

  Like

 12. Linsky zegt:

  Eerlijk gezegd dacht ik zelf meer een Palinka!

  Like

 13. seculiere turk zegt:

  ja dat is inderdaad lekker,ik heb dat is gedronkenin hongarije

  Like

 14. E.J. Bron zegt:

  En wat te denken van een overheerlijke Tsjechische Slivovitsj!!:

  Like

 15. seculiere turk zegt:

  er bestaan turkse wijnen,bieren (slecht) ma dat maakt nu niet uit 🙂 en nu raki,een echte moslimland turkije he,acoholische dranken uitbrengen en drinken

  Like

 16. seculiere turk zegt:

  nooit gedronken E.J. maar kzou het wel is willen proberen,krijg dorst

  Like

 17. Linsky zegt:

  Maar wat hebben ze daar aan, als vrijwel niemand het mag drinken, Seculiere?

  En als de EU en de USA is geislamitiseerd, kunnen die raki fabrieken toch sluiten?

  Of hebben die ook al een verborgen agenda?

  Palinka, heb trouwens je ook van allerlei vruchten hè.
  Die van meloen is ook heel lekker! 🙂

  Like

 18. seculiere turk zegt:

  euhhmmmm,niet drinken zegt u
  ik ben er bijna zeker van dat ze daar meer drinken dan nederland,overal waar ik ging schenken ze alcohol in,tussen instaboel en ankara,goe het in de bergen ertoe gaat weet ik niet,turkije is 23 keer groter dan nederland dusja hoe het overal eraantoe gaat weet ik niet

  Like

 19. Linsky zegt:

  Ze zullen ons toch geen raki aansmeren, met wat hallucinerende middelen er in hè?
  Als ik straks gratis proefmonsters krijg geef ik het aan de buren!

  Like

 20. seculiere turk zegt:

  hier ziet u reclame dat vrouwen alcohol drinken,durf dat is in een islamitisch land uitzenden

  Like

 21. Linsky zegt:

  Familie van je?

  Like

 22. seculiere turk zegt:

  nee dit is mijn familie

  Like

 23. seculiere turk zegt:

  die zatlappen op het einde :p

  Like

 24. seculiere turk zegt:

  er moet veel veranderen in turkije dat ga ik niet ontkennen,maar wie zegt dat turkije zoals marokko of eender welke islamtischhe het zelfde is,hij of zij weet niet waarover ze praat,b.v. deze shoot goe islamtisch is dat

  Like

 25. Linsky zegt:

  Dus niet die wilde beestjes? 😦

  Like

 26. seculiere turk zegt:

  neen,waarom zo erg linky? 🙂

  Like

 27. seculiere turk zegt:

  ik type enorm veel spelfouten,ik ga het vervolg eerst is nalezen wat ik type 🙂

  Like

 28. E.J. Bron zegt:

  @seculiere

  Heb je niet toevallig een Vlaams toetsenbord….? Zeker en vast! 😉 😀

  Like

 29. seculiere turk zegt:

  ja een azerty he 🙂 ik moet nog wat aan mijn blind type werken,en mijn ‘n’ en de ‘v’ blijft veel haperen,ik moet er extra hard op type

  Like

 30. seculiere turk zegt:

  en kijk de turkken hebben zelfs een nederlandse programma volledig gekopieerd,de dieven!

  Like

 31. Linsky zegt:

  Nou da’s niet echt erg, maar als het je harem was geweest, of je zussen, kon ik je misschien wat ontlasten. 🙂

  Like

 32. seculiere turk zegt:

  ik denk dat je wat oud bent voor mijn zussen,en je zou naar turkije moeten gaan dus ik vrees ervoor,en trouwens kijk is in je achtertuin,prachtige hollandse vrouwen waarom zou je overgrens moetren gaan he 🙂

  Like

 33. seculiere turk zegt:

  en was Marijke je vriendin niet?

  Like

 34. Linsky zegt:

  Hé, hallo! Seculiere! 😦

  Te oud?
  Waarvoor?
  En waaruit leid je dat af?

  Die beestjes lijken internationaal georiënteerd en zien er uit alsof ze een dooie nog tot leven kunnen wekken! 🙂

  Like

 35. seculiere turk zegt:

  mijn zus is minderjarig
  en jij bent 45 klopt het?

  Like

 36. Linsky zegt:

  Marijke is een heeeeeel goede vriendin, maar wat heeft dat allemaal met mijn leeftijd, mijn viriliteit te maken?

  Jij zoekt overal wat achter. Ik wilde alleen een vriendelijk gebaar maken en je ontlasten van de zorg voor die hele harem. 🙂

  Like

 37. JiepMK zegt:

  Wij gaan hier ook steeds meer betalen voor sigaretten en alcohol, maar dat is meer omdat de Grieken geld nodig hebben.

  Like

 38. Linsky zegt:

  Ik reageerde op die wilde bende die je ons voorschotelde man!
  Niet op kinderen die ik nooit heb gezien.
  Als daar een zus van je tussen zat, is die beslist niet minderjarig, hoor. 🙂

  Like

 39. seculiere turk zegt:

  die reclame was toch goed gedaan he,ik vond het grappig,dat krijg je dus he als je teveel raki drinkt

  Like

 40. Linsky zegt:

  Da was hartstikke leuk seculiere.
  ik wist niet eens dat er zulke reclame was, anders keek ik wel vaker.
  Ik kijk juist nooit TV omdat die K* reclames komen en die wil ik nooit zien.
  Maar ik heroverweeg mijn oordeel. 🙂

  Like

 41. Linsky zegt:

  JiepMK :
  Zouden ze dan ook niet beter maar weer het roken vrijgeven in de horeca? 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s