Kroatië: EU-referendum onder ondemocratische omstandigheden

De partij “Jedino Hrvatska” (“Alleen Kroatië”) noemt het EU-referendum van 22 januari een misleiding en eist nog een referendum. De regering en de media zouden samen met de Europese Unie een massale pro-EU-campagne zijn gestart en de Nee-campagne onderdrukt hebben. De bevolking werd bedekt met lofredes op de EU en in veel gevallen zelfs openlijk gechanteerd en bedreigd. De verkiezingsopkomst bij het EU-referendum bereikte met 43% een dieptepunt.

De extreem EU-georiënteerde regering had korte tijd voor het referendum zelfs de grondwet veranderd: daarvoor werd ieder referendum, waarbij de deelname minder dan 505 bedroeg, ongeldig verklaard. De afwijzende houding van de Kroaten, die hard hadden gestreden voor hun onafhankelijkheid, was van tevoren al herkenbaar en moest verbitterd bestreden worden.

In de weken voorafgaand aan het referendum vond er een massale propagandacampagne plaats, die door “Jedino Hrvatska” met de stijl van Noord-Korea werd vergeleken. De voordelen en het nut van het lidmaatschap werden mateloos overgewaardeerd, kritiek werd verduiveld. De regering stopte immense sommen van de rijksbegroting in de pro-EU-campagne, terwijl de Nee-campagne helemaal geen subsidie kreeg. Ook de Europese commissie investeerde in een eigen, peperdure Ja-campagne. Zelfs de staatsbedrijven en de staatsmedia deden mee aan de propaganda: op de staatstelevisie werd gratis pro-EU-reclame uitgezonden, de Kroatische post verdeelde gratis meer dan 2 miljoen Ja-flyers, de stad Zagreb stelde gratis haar trams voor EU-reclame ter beschikking.  Ook Oostenrijkse en Duitse media verbreidden “informatieve” artikelen en zorgden ervoor, dat een Nee-campagne helemaal niet eens bestond.

Gratis reclame voor EU-voorstanders

Reeds in juni en juli 2011 had het Ministerie van Buitenlandse Zaken meer dan 13.000 radiospotjes en meer dan 2.300 tv-spots laten uitzenden. Hoe dichter de datum van het referendum dichterbij kwam, des te meer propaganda werd er uitgezonden, waarbij ook schaamteloos gebruik werd gemaakt van feestdagen zoals de Kerst. Slechts enkele dagen voor het referendum verkondigde de Minister van Buitenlandse Zaken openlijk, dat de 1,2 miljoen gepensioneerden van Kroatië hun pensioenen zouden kwijtraken als ze tegen het EU-lidmaatschap zouden stemmen. Daarna registreerde een verkiezingsdistrict in Zagreb, waarin zich meerdere bejaardentehuizen bevinden, 80% instemming.

Maar het eindresultaat spreekt, ondanks de massale propaganda, boekdelen: van de 43% van de mensen, die überhaupt de moeite hadden genomen om te gaan stemmen, had zich slechts 66% van de maandenlange hersenspoeling laten overtuigen, een derde deel hield vast aan de Kroatische onafhankelijkheid. Dit resultaat kan echter in twijfel worden getrokken, want terwijl de hele bevolking van Kroatië slechts uit 4,29 miljoen mensen bestaat, waren er volgens de verkiezingsautoriteiten 4,5 miljoen kiesgerechtigde personen van ouder dan 18 jaar. Dat kan zelfs niet als je rekening houdt met de 400.000 kiesgerechtigde Kroaten in het buitenland.

“Jedino Hrvatska” houdt er gezien deze omstandigheden aan vast, dat het Kroatische volk in deze ondemocratische omgeving onmogelijk een geïnformeerde beslissing kon nemen en dat de verkiezingsuitslag geen democratische legitimiteit bezit. De partij noemt het referendum “zwendel”, die zelfs niet eens zou hebben voldaan aan de meest fundamentele democratische criteria en waarvan het enige doel geweest zou zijn om een positieve verkiezingsuitslag te produceren. De EU-kritische politici eisen daarom een herhaling van het referendum en roepen – mocht dit niet gebeuren – de EU-landen ertoe op om het EU-lidmaatschap van Kroatië te blokkeren.

Bron:

http://www.unzensuriert.at/content/007171-Kroatien-EU-Abstimmung-unter-undemokratischen-Bedingungen

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Voorts is de vertaler van mening dat een Populistische Omroep goed voor Nederland zou zijn: word lid van PopNed.nl (Populistische Omroep Nederland). Als u dat doet o.v.v. E.J. Bron, is dat in 2012 gratis.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, political correctness, Socialisten. Bookmark de permalink .

10 reacties op Kroatië: EU-referendum onder ondemocratische omstandigheden

 1. Wachteres zegt:

  En dit gebeurt ondertussen in Griekenland. De nieuwste foto’s van protesten uit Athene:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2100099/Athens-protests-Lawmakers-prepare-endorse-austerity-measures-Greece.html

  Athens burns as MPs prepare to endorse hated austerity measures package to stop Greece dropping out of the eurozone.

  By Leon Watson

  Last updated at 8:19 PM on 12th February 2012

  Historic cinemas, cafes and shops went up in flames today as Greek riot police struggled to pin down black-masked anti-austerity protesters roaming around central Athens.

  As MPs prepared to vote on an EU/IMF bailout to save Greece from a messy bankruptcy, buildings nearby were engulfed in flames and huge plumes of smoke rose in the night sky.

  Youths fought with police outside parliament for hours. Legislators are hoping to secure the deeply unpopular multi-billion-euro bailout and avert what Prime Minister Lucas Papademos warned would be ‘economic chaos’.

  Like

 2. Linsky zegt:

  Prima link Wachteres.
  het is verdomme echt oorlog daar!

  Hier ook nog een link die de toestand van minuut to minuut geeft:

  http://www.zerohedge.com/news/athens-burning-police-runs-out-tear-gas

  23:35 Ministerie van Volksgezondheid zegt dat 54 mensen zijn gebracht naar het ziekenhuis, aldus Skai televisie.

  23:12 Nieuwe Democratie leider Antonis Samaras veroordeelt rellen. Zegt Athene is scènes moet voorkomen dat getuigen. Dringt aan op meer patriottisme.

  23:11 Radicale linkse coalitie (Syriza) leider Alexis Tsipras: 500.000 mensen protesteerden. De politie viel betogers, maar hield niet op brandstichting. Claims relschoppers zijn “parastate” elementen.

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  En die eurofiele fascisten blijven maar doorgaan.

  Like

 4. Wachteres zegt:

  Dit filmpje vond ik op Angeltjes. De Grieken zijn overduidelijk razend. Ben benieuwd of http://www.eurogendfor.eu/ hier bij aanwezig is. Daar zullen we wel niet achter komen.

  Like

 5. Wachteres zegt:

  Ik ben bang dat je gelijk hebt, E.J.!

  Gruwelijk, ons is niets gevraagd aangaande Europa en als er d.m.v. een referendum een uitspraak komt, wordt er niets mee gedaan.
  De ellende wordt wel op het bord van het ‘klootjesvolk’ gelegd, waar ik mijzelf ook maar toe reken.

  Gaat men uit frustratie protesteren, omdat men zijn gezin niet meer te eten kan geven, of omdat men het niet met de ontwikkelingen eens is, dan komt de special force om je mores te leren.

  Toen ik las over de oprichting van eurogendfor wist ik meteen, die zullen in actie komen als het volk de islam niet meer accepteert en gewelddadig gaat protesteren.

  Ik heb nog niet gemerkt dat zij worden ingezet tegen moslimgeweld waar dan ook in Europa en dat zal ook niet gebeuren.

  Turkije controleert mee, godbetert! Zie jouw artikel!

  Like

 6. Linsky zegt:

  Ik heb eens gesproken met mensen die in dat eurogendfor zitten. Er werd mij verteld, dat veel Europeanen, gestald zijn in de USA, en Amerikanen bij in ons Europa.
  Dat zit een psychologie achter…. Een Amerikaanse vechtmachine heeft geen enkele moeite een Europeaan neer te schieten. en vice versa!

  Een feit is dat in de USA, in ontelbare steden, vaak op pleinen, in wijken en in de centra’s, vreemde soldaten staan. Ze staan alleen, wandelen vaak rond, maar niemand weet waar ze daar voor zijn. Vaak hoort men ze spreken, in volslagen vreemde talen. Dikwijls lijkt het zuid Europees…Russchisch…?

  Alex Jones heeft er elke dag een radio programma over en laat het horen en zien in film-opnames.
  Ik vraag me af, wanneer wij die gasten hier ook massaal gaan zien
  http://www.infowars.com/

  Like

 7. G.Deckzeijl zegt:

  @Linsky: lijkt me sterk dat die gecamoufleerde juten ook in Iran of Noord-Korea te vinden zijn.

  Like

 8. Pingback: Woede om klaagsite Polen - Pagina 13

 9. Seahawk zegt:

  You don’t understand how the EU referendum in Croatia was conducted in an undemocratic way.It all began in June 2010 when the changes in the Constitution of Republic of Croatia were done.According to the Constitution,the changes had to be approved in a referendum,however there wasn’t any referendum on the Constitutional changes.The Parliament (in Croatian:Sabor) got together and voted the changes and the media kept its mounth shut and no one knew what was happening.The political elite in Croatia at all costs wanted to enter the EU and changed the Constitution of my country in an illegal way.The votes in the Parliament were 133 YES,4 NO,1 Abstained.

  The campaign for the referendum began on the 3rd of January 2012 and the Eurosceptics including Jedino Hrvatska got together under the Council For Croatia-No In The EU,but it was a one-sided campaign besides there were calls to broadcast Anti-EU videos,the media which is under German (Bertelsmann AG,WAZ Mediagroup) and Austrian (Styria) control demonized opponents of the EU.I know on the day when the referendum was held,that the Morning Papers (Jutarnji list) have run a large number of articles which are 100% pro-EU and I felt that I was like in North Korea due to the propaganda,similar was on the radio and TV,no Anti-EU video was broadcasted during the campaign

  Besides a good grassroots campaign by the Council For Croatia-No In The EU,they had no chance against the political elite which condemned us to slavery in the EU.The whole referendum was set up from the beginning and Croatia lost its independence.

  my blog:http://occidentallibertas.wordpress.com/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s