“De aanvallen op mij hebben effect”, zegt Lars Vilks

De strategie van verstoring en intimidatie van lezingen van Lars Vilks werkt, stelt de controversiële Zweedse kunstenaar Lars Vilks, die heeft gemerkt dat uitnodigingen voor lezingen zijn gedaald, omdat organisatoren bang zijn voor rellen en omdat de lezingen als “racistisch” worden bestempeld. Precies zoals een cirkel geen einde heeft, lijkt de nationale plaag hetzelfde lot beschoren in de vorm van de “rotonde hond.” Hij komt steeds weer terug alsof het nieuws van vandaag is.

Onlangs werd een lezing aan de Karlstad Universiteit onderbroken door luid geschreeuw en gegooide eieren. “De actie begon toen ik mijn dia’s uit 2006 toonde als een commentaar op de toen lopende Deense cartoon kwestie. De afbeelding toont de profeet en H.C. Andersen tijdens een uitstapje naar de Carlsberg Brouwerij”(zie foto boven artikel). De afbeelding kan in de traditionele media niet gepubliceerd worden, maar kan hier worden bekeken.  “De cartoon werd zonder ophef in Noorwegen tentoongesteld. Het was daarom vooral toevallig dat de aanval in Karlstad werd uitgevoerd, omdat de aanstichters slechts hebben gewacht op een gunstige gelegenheid.”

“Je kunt je afvragen wie ze waren. In de media werden ze beschreven als “een groep uit het publiek” en daar kun je alles onder verstaan als het geen neonazi’s waren, omdat die groep steeds in de berichten in de media wordt vermeld.”

“Mijn lezing ging over de vrijheid van meningsuiting en de ontwikkelingen van het “rotonde hond”- verhaal. Het had een speciale band met Karlstad, omdat de hele reis begon in de kleine gemeenschap Tällerup waar de schetsen in 2007 zouden worden tentoongesteld………… Dat ik was uitgenodigd ontstemde de Islamitische Culturele Associatie en de Jonge Moslims Karlstad, die tot een boycot van mijn lezing opriepen…… Voor deze organisaties ligt de uiterste grens van vrijheid van meningsuiting daar waar symbolen van de islamitische godsdienst in twijfel worden getrokken.”

“Men moet toegeven dat de verstoring effectief is gebleken. Omdat de winnaars, in ieder geval op de korte termijn, de eierengooiers zijn. Het leek misschien een overwinning dat de lezing kon worden voortgezet, nadat de herrieschoppers waren verwijderd, maar het was een Pyrrusoverwinning.”

“Respectabele instellingen en vertegenwoordigers ervan zullen zich distantiëren van dit soort methoden, maar niet veel meer dan dat. En welke instellingen willen lezingen organiseren met het risico dat ze in rep en roer eindigen en bovendien aanzienlijke veiligheidsmaatregelen vereisen? Voeg daarbij de eis van moslimorganisaties dat ze zullen worden ´gerespecteerd´op hun eigen voorwaarden.”

“Deze strategie is aan de winnende hand.”

“Afbeeldingen van de profeet zijn al lang officieel verboden en het label ´racisme´ zweeft boven diegenen die deze situatie willen bespreekbaar willen maken. Het is dan ook eerder zeldzaam dat ik de kans krijg in het openbaar mijn perspectief op de kwestie uit te leggen. Verder is het deze dubbele angst (risico van rellen + mogelijk racistisch label) die heeft geleid tot een significante vermindering van zelfs mijn reguliere lezingenschema.”

“Tijdens de discussie na de recente toespraak in Karlstad uitte een moslim in het publiek de steeds terugkerende mening dat mijn schetsen slecht zijn gemaakt. Hij eindigde zijn bijdrage met te zeggen dat zijn kinderen het beter zouden hebben gedaan, stond op en vertrok.”

“Techniek en stijl kunnen niet volledig irrelevant zijn, omdat het vaak in de discussies naar voren wordt gebracht. Maar in deze kwestie kan ik iedereen tegemoet komen en kan (inmiddels) een grote selectie van stijlen en variaties aanbieden. Toegegeven, het is dezelfde ´rotonde hond´ die is uitgevoerd op verschillende manieren.”

Deze afbeeldingen zijn ook niet te publiceren in de conventionele media, maar zijn hier te zien:

Konstvilks :

http://thub.wordpress.com/

Bron:

http://www.thelocal.se/39432/20120307/

Vertaald uit het Engels door:

vederso 

Opmerking vertaler: Misschien kan Lars Vilks voor een lezing in De Balie worden uitgenodigd.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Islamofobie", Islam, Islamkritiek, Zweden. Bookmark de permalink .

23 reacties op “De aanvallen op mij hebben effect”, zegt Lars Vilks

 1. Marijke . zegt:

  Nou daar hoeven we dan niet voor naar het buitenland te gaan en eens goed hier in de ronte kijken en niet naar de moslims maar naar onse fijne nederlandse vrienden die niks anders hebben gedaan als Linsky afgezeikt en beledigt hebben en een grote mond hebben over free speech.Linsky heeft altijd als een heer geantwoord ook al werd hij zwaar beledigt ook door pennings die zelf geen kritiek kan verdragen en door verderso die ap een afvoer put noemde en die er nu een art op plaatste en zo kan ik nog wel even door gaan.zonder reden word zijn art er afgehaalt wachteres en ik waren het er niet helemaal mee eens maar als een heer gaf hij ons antwoord,Ik heb al eerder hier geplaats we moeten eerst naar ons zelf kijken en free speech laat me niet lachen .De een waar ik altijd respeckt voor heb gehad is Wachteres en haar man die gaat op haar doel af en nooit iemamd afgezeikt.Dat noem ik brains/hoe kunnen we iets oplossen terwijl ze hier elkaar het licht niet in de ogen gunnen.ik houd het voor gezien zo als verderso al zei ik was de slechste blokker die hij kon maar ik zeg wel wat ik doe en loop niet mensen af te zeiken.Met mij missen jullie niks maar ik zou zeggen grow up and be a men,veel geluk allemaal

  Like

 2. E.J. Bron zegt:

  Het spijt me heel erg dat je op deze manier mijn blog gaat verlaten Marijke. De reden waarom ik het artikel van Linsky heb weggehaald, is eenvoudig. In het artikel werd taal gebruikt waardoor zowel hij als ik moeilijkheden zou kunnen krijgen met de waakhonden van Internet. That´s all. Het heeft wat mij betreft, en dat weet je (!), helemaal niets, maar dan ook niets met de persoon Linsky te maken!!

  Like

 3. louis-portugal zegt:

  Marijke ,prima dat je het voor Linsky oponeemt maar ik heb de indruk dat hij zichzelf wel kan verdedigen.
  Idd. probeert men ons hier ook de mond te snoeren.
  Kijk maar naar de beveilliging die Wilders hard nodig heeft.

  Like

 4. Kafir Harby zegt:

  Het tij zal keren. Zoals het tij altijd keert. Doorzetten, recht tegen de wind in. Stand your ground, never give in, never give up.

  Like

 5. vooral niet tegen dat loederende Volk als moslims en vooral immams
  Noooooooooooooooooooooooit , nooooooooooooooooooooooooooit
  mee in zee gaan .
  Blijf bij je eigensoort je ziet wat er van komt verrekte islam als je nodig kotsen
  moet doe het over een islamiet .

  Like

 6. friki zegt:

  De balie zou hem moeten uitnodigen, ben daar helemaal voor.
  Het is allemaal diep en diep treurig.

  Like

 7. jowitteroos zegt:

  Ik zeg tegen alle Moslims:

  Wij eisen respect op ONZE EIGEN Voorwaarden

  Like

 8. G.Deckzeijl zegt:

  SUPER, jowitteroos! Maar ik zag de omslag van dat Franse weekblad Charlie Hebdo met de omslag waarover zoveel te doen is geweest(lach je dood of je krijgt 100 zweepslagen).
  Die slopers hadden beter een cartoon van Westergaard kunnen gebruiken.

  Like

 9. G.Deckzeijl zegt:

  Kijk naar het op te blazen gebouw, jowitteroos:
  http:/tinyurl.com/74umxa9

  Like

 10. jowitteroos zegt:

  French satirical magazine does not hold back in latest issue despite firebomb attack after printing Muhammad cartoon
  http://www.guardian.co.uk/world/2011/nov/08/charlie-hebdo-muslim-kissing-cartoonist
  On the front page of the latest edition is a drawing of a male Charlie Hebdo cartoonist passionately kissing a bearded Muslim man, under the headline:love is stronger than hate
  http://leplus.nouvelobs.com/contribution/211759-charlie-hebdo-l-amour-plus-fort-que-la-haine-vraiment.html

  Like

 11. jowitteroos zegt:

  @ Marijke

  IK weet niet geheel wat er aan de hand is anders dan ik denk dat het over een artikel gaat ( gezien reactie van E.J.Bron) die niet geplaatst kon worden.

  In uw betoog neemt u het op voor een aantal mensen en uit zich tegen een aantal mensen.
  Op deze Site bij E.J. Bron heeft een ieder hele ruime mogelijkheid zich te uiten!!
  Ik heb ook wel eens een meningsverschil gehad met Linsky maar dat moet kunnen vind ik.

  Hoop zeer dat zowel u als Linsky als Wachteres blijven reageren want al uw reacties stel ik persoonlijk zeer op prijs ( maar ben het er niet altijd mee eens en dat mag!) u leert mij ook zien!! en daarom bent u voor mij van onschatbare waarde.
  Een ieder doet dit op zijn/haar eigen wijze en niveau.
  Om de site van E.J. Bron en een aantal reageerders te vergelijken met hetgeen in Hoofdartikel staat en ook in die context te plaatsen vind ik netjes gezegt misplaatst, maar uw gevoel zal het tijdens uw reactie gewonnen hebben van verstand, ook dat mag HIER, want uw reactie staat nog!.
  Ik beledig u niet en niemand niet maar wil dit gewoon even kwijt.

  Nogmaals uw bijdragen en die van Wachteres en Linsky vind ik heel prettig en vaak een eyopener,let wel niet iedereen ziet zoals u ziet dus kunnen reacties anders zijn dan u gewend bent. Punt is: iedereen krijgt hier op E.J. Bron de gelegenheid!! Op andere sites ( buiten AP) wordt u van de site geknald!

  Vriendelijke groet en hopenlijk tot ziens alhier of op AP
  Jowitteroos

  Hoop dat u me deze reactie toestaat E.J. Bron anders hoor ik het graag!

  Like

 12. toetssteen zegt:

  goes great bron mag ik toetssteen weer terug?

  Like

 13. toetssteen zegt:

  plop, ik krijg pukkel van het overal opnieuw inloggen en dat op mijn leeftijd nog… Nou ja, we moeten toch door tot aan het gaatje nietwaar. Maakt het uit.

  Like

 14. G.Deckzeijl zegt:

  Marijke: als je online bent en dit ziet: BLIJF SCHRIJVEN! Als iedereen stopt met schrijven dan heeft dat islamitische zooitje gewonnen, dat kan NOOIT de bedoeling zijn…!!!
  So, don’t give up the fight..!!!

  Like

 15. E.J. Bron zegt:

  @toetssteen

  Sorry toets, open net mijn mail. Geen idee hoe dat kan. Moet een WordPress-probleem zijn. Je heet nu weer gewoon “toetssteen”. 😉

  Like

 16. Pingback: Legitimeert u hun opvattingen, meneer Vilks? | E.J. Bron

 17. Breget. zegt:

  Marijke .De weg die leid naar vrede en beschaving heeft vele ook persoonlijke hindernissen ,maar trots zullen we hem bewandelen .M.V.G.

  Like

 18. Ik hoop dat je op je besluit terug komt, Marijke. Hoewel Linksy aardig hard qua uitspraken kan zijn, net als anderen hier, vind ik zijn artikelen prima. Ook ik overschrijd wel eens grenzen. Maar elkaar persoonlijk aanvallen, nee, dat is zeker niet correct en helemaal niet als je elkaar eigenlijk niet eens persoonlijk kent. Laten we van dat soort dingen afzien en als, dat hoop ik oprecht, vrienden onder elkaar zijn. Ik hoop in ieder geval het het jullie niet tegen houdt om te blijven op deze blog.

  Laten we elkaar op z’n minst in waarde laten. We streven tenslotte allen hetzelfde na…

  Like

 19. E.J. Bron zegt:

  Beste reaguurders: Marijke is inderdaad een poosje weg geweest. Echter, dit is een oude draad uit maart en Marijke is al lang weer terug!! Gelukkig! 😀

  Like

 20. Oeps 😉 Had even niet naar de datum gekeken. Maar iemand een hart onder de riem steken is altijd goed 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s