HISTORIE: De eunuchen – de haremwachters van de islam

Tegenwoordig stellen velen zich het leven van de voormalige eunuchen heel schilderachtig voor. Enerzijds wijden de exotisch-romantische verheerlijkers van de islamitische historie spannende, maar volledig onrealistische detectiveverhalen aan hen, anderzijds worden ze tot ontmenselijkte zinnebeelden voor de huidige transseksuelen, die vrijwillig en geneeskundig gedekt afstand doen van hun seksuele orgaan.

Maar destijds in de bloeiperiode van de islam, toen de islamitische potentaten van de Pyreneeën tot aan India complete legers vrouwen roofden, inkochten en op andere manieren voor hun harems verzamelden, was de behoefte aan legers eunuchen net zo groot, om deze vrouwen te bewaken en de harems te besturen.

Deels was het aantal en de macht van de eunuchen in het bestuur van de islamitische kalifaten en legers zo groot, dat dat zelfs voormalige slaven het korte tijd tot heerser hebben gebracht in het Mamelukkenrijk van de 13e eeuw in Egypte.

Desondanks was de castratie altijd al een vloek voor deze knapen, vergelijkbaar met de brutale genitaliënverminkingen van de vrouwen in de islamitische landen en in Afrika. Nog erger, want deze mannen verloren daarbij hun vermogen om zich voort te planten en het sterftecijfer bij de castratie was veel hoger dan bij vrouwelijke genitaliënverminkingen. Bij de meisjes is het sterftecijfer ongeveer 20%, bij de jongens veel hoger: gedeeltelijk tot 90%!.

Castratie kan gedeeltelijk (d.m.v. het verwijderen van de testikels of van alleen de penis) of volledig (de verwijdering van alles) plaatsvinden. Het schijnt, dat in een latere periode van de slavenhandel, nadat Afrika de belangrijkste bron (van slaven) voor de islam van het Middellandse Zeegebied werd, de eunuchen, die opdoken op de slavenmarkten, een volledige verwijdering van hun geslachtsdelen hebben moeten ondergaan. Hoewel deze manier van opereren de meest geschikte voor eunuchen was die zich in constante nabijheid van hun harem bevonden, vormde deze desalniettemin om twee redenen een levensgevaar. Ten eerste bracht het extreem grote bloedinggevaar het risico van een kort daarna intredende dood met zich mee. Men kon geen traditionele droogleggingmethodes toepassen, want dat zou geleid hebben tot de afsluiting van de urinebuis en zou daarmee ook tot de dood geleid hebben. Ten tweede kon men rekenen op een infectie van de urinebuis; het gevolg daarvan was blokkerende etter, wat na enkele dagen ook tot de dood leidde.

…in de westelijke en centraal westelijke gebieden van Afrika ten zuiden van de Sahara werd vaak een sterftecijfer van 90% aangegeven. Vaak werden zelfs hogere cijfers genoemd, wat niet verrassend is, wanneer men het tropische klimaat met zijn uiterst grote infectiegevaar bij wonden in aanmerking neemt. Een “kostenberaming” uit die tijd ondersteunt het hierboven genoemde cijfer: men zei, dat Turkse kooplieden bereid zouden zijn geweest om in Borno (het noordwesten van Nigeria) 250 tot 300 (Maria Teresa) Taler voor een eunuch te betalen, terwijl de plaatselijke prijs voor jonge mannelijke slaven niet meer dan 20 Taler bedroeg… Veel bronnen wijzen ook op de zeer hoge sterftecijfers in oostelijk Afrika… Het cijfer voor Soedan en Ethiopië, dat door Richard Millant in het jaar 1908 gepubliceerd werd, ligt bij 90%.

De eunuchen kwamen allemaal van buiten het Turks-Arabische islamitische gebied, of uit Europa, of uit Afrika of uit de Oriënt:

Een overzicht van de eunuchenslavernij of de afschuwelijke handel

Om een eunuchslaaf te worden moest een jongen tussen de 4 en 12 jaar gecastreerd worden (vanwege het hoge sterftecijfer gaf men er echter de voorkeur aan te wachten tot ze minstens 8 jaar waren). Ze waren zeer gewild in de islamitische samenlevingen. Ze werden vooral als oppassers voor de harems van de vrouwen van de heersers en de elite van zowel het Ottomaanse rijk als zijn toenmalige buurlanden (zoals de Safawiden in Iran en andere heersershuizen) gebruikt. De omvang en de duur van de eunuchslavernij is een eigenaardigheid, die is voortgekomen uit islamitische heerschappijideologie en toepasselijk de “afschuwelijke handel” wordt genoemd. Hij is ongeveer 200 jaar na de oorspronkelijke Arabische Jihad-veroveringstochten in de 7e eeuw ontstaan en heeft tot het begin van de 20e eeuw bestaan. Ehud Toledano documenteert bijvoorbeeld, dat nog in het jaar 1903 de Ottomaanse imperiale harem uit 400 tot 500 slavinnen bestond, die door 194 zwarte Afrikaanse eunuchen werd bewaakt en beschermd.

Een even belangrijke als unieke karaktertrek van de islamitische eunuchslavernij was het feit, dat de eunuchen uit vreemde, verre “slaven producerende streken” werden gerekruteerd. Ze waren niet afkomstig uit islamitische grensgebieden, die sowieso onderworpen waren aan regelmatige razzia´s. Zoals David Ayalon opmerkt:

…werd het overgrote deel van de eunuchen, net zoals alle andere slaven in de islam, van buiten de islamitische gebieden ingevoerd.

De profeet ( een Frontpage-artikel uit het jaar 2007)

Dit is waarschijnlijk zo te verklaren, omdat in de islam zelf de castratie verboden was. Wat de islam toestond, was de invoer van en de slavenhandel met al gecastreerde jongens. Daaruit kan de rest worden afgeleid. Een tussenpersoon die gespecialiseerd was in de handel van West-Europa tot diep in Afrika en in de Oriënt, die over goede handelscontacten en een goede infrastructuur beschikte, kocht de gevangen jongens op, liet ze op de hierboven genoemde manier castreren, en leidde de overlevende jongens de islamitische landen binnen, waar hun prijs vanwege het hoge sterftecijfer erg hoog was. De eunuchen waren de duurste menselijke waren, die er ooit hebben bestaan. Dit feit betekent uiteraard, dat de tussenpersoon ook de noodzakelijke speciale chirurgische kennis bezat, wat men over christelijke samenlevingen van Europa in die tijd (bijvoorbeeld ten tijde van het Kalifaat van Córdoba) nog niet kon zeggen.

In ieder geval is dat de reden waarom de islamitische geleerden zelf geen echte positie m.b.t. de vraag van de castratie kunnen innemen – zoals hier op een Engelstalige site, waar moslims vragen en experts antwoorden. Men merkt de besluiteloosheid, de dubbelzinnigheid van het antwoord.

Bron:

http://www.kybeline.com/2012/04/26/die-eunuchen-die-haremswachter-des-islam/

Auteur: Kybeline

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Historie, Islam. Bookmark de permalink .

11 reacties op HISTORIE: De eunuchen – de haremwachters van de islam

 1. G.Deckzeijl zegt:

  Handig apparaatje voor alle religieuze stakkers in deze wereld…
  http://www.ad.nl/ad/nl/1014/Bizar/article/detail/3247625/2012/04/27/Uitvinder-maakt-apparaten-die-geesten-opsporen.dhtml
  …maar ik geef ze weinig kans.

  Like

 2. louis-portugal zegt:

  Vroeger had ik daar wel eens over gehoord maar kreeg eigenlijk nooit een fatsoenlijk antwoord op mijn vraag wat dat waren.
  Men wilde er eigenlijk niet over praten of wist het ook niet.

  Like

 3. lucky9 zegt:

  De zwarte antropoloog en economist Tidiane N’Diaye (zie http://www.tidiane.net/sommaire.htm ) schreef hier een boek over: “Le génocide voilé ” (De gesluierde genocide). Uitgegeven bij Gallimard maar helaas nog niet vertaald naar het Nederlands.

  Deze slavendrijvers waren zonder uitzondering allemaal Arabieren en islamieten. Ze omsingelden in zwart afrika dorpen en vermoordden alle manen en iedereen die zich verzette of wou vluchten.
  Vervolgens werden de vrouwen en meisjes geketend doch apart van de gevangen genomen jongens getransporteerd naar de slavenmarkten.

  De geketende jongens werden naar Zuid-Egypte of Noord-Soedan gebracht waar diegene die de moordende tocht in de woestijn hadden overleefd, gecastreerd werden door gespecialiseerde chirurgen. Die waren uiteraard nooit Arabisch. De Arabieren hadden hiervoor niet de vereiste medische kennis noch voldoende cultuur.

  Alleen het allersterkste deel van de zwarte slaven overleefde met enig geluk ook de operatie en werd dan afgevoerd naar de steden waar de vraag naar Eunuchen vandaan kwam: de centra van de islamitische macht.

  Hetgeen voorafgaat is een van de vele redenen waarom ik op mijn tanden moet bijten telkens een islamofiele hufter een westerling durft uit te schelden voor racist.

  Like

 4. Columnist zegt:

  Castreer moslims.

  Like

 5. kim zegt:

  beetje eenzijdig om moslims alleen van slavernij te beschuldigen…..denk ook dat vandaag de dag moslims hier niet om staan te juigen,wat er int verleden is gebeurt,niet alles verliep ook volges de koran,jij noemt ze hufters heel kinderachtig ,dan bijt ma op je tanden ,ik vind het belachelijk,racisme komt zeker niet voor in islam, kijk na het verhaal van bilal ,maar daar nemen jullie zeker de moeite niet voor ,om te kijken naar de regels die er waren voor de slaven ,in de koran zelf ,bijv,abu bakker heeft honderden slaven vrijgekocht van de meest barbaarse meesters en ze vrijgelaten,het khalifaat van umar begon de slavernij terug te dringen,vrouwen werden teruggestuurd naar hun familie,slavinnen,die een kind van haar meester had umm walad,kreeg de status als een vrij vrouw,t zit tog wel efe anders in mekaar ,dan jij het hier beschrijft ,deb rijken moslims maakte misbruik ervan ,en maakte harems,,hadith,degene die een overdreven luxe leven lijd is geen dienaar van allah,wie een slavin vrij maakt en met haar trouwt zal een dubbele beloning ontvangen al bukhari,dan de geboden in de koran wanner een slaaf om een akte van vrijmaken wenst geef t m dan zelfs nog met een geldbedrag zodat de slaaf zijn leven kon lijden,de slaven konden alle soort posities bekleden en niet alleen ma t rotte werk,geef een slaaf te eten zoals je eet ,kleed hen zoals je je kleed,en dan huw de alleeenstaande en passende slaven,de kinderen van slavinnen,werden vrijgeborenen,en erfde ,wie een slaaf slaat laat hem onmiddelijk vrij,zo kan ik nog wel doorgaan,als je over islam wilt beginnen moet je verder kijken dan je neus lang is,ik hoop alleen maar dat mensen elkaar respecteren ,niet uitschelden ,en elkaar in hun waarde laten ,als het gaat om geloof of wat dan ook,mekaar vewijten van zaken ,waar de hele geschiedenis en wereld zich aan schuldig heeft gemaakt, achterwege te laten,fijne dag mensen grt kim

  Like

  • fiona zegt:

   Mischien moet je je even in het leven van Mohammed verdiepen, hij heeft duizenden mensen tot slaaf gemaakt en aan zijn legers gegeven om er sex mee te hebben zo vaak ze maar wilden, want een slaaf was geen mens….

   Like

 6. Linsky zegt:

  Kim;
  Dit blog is er niet om alle misdaden van de wereld bloot te leggen.

  Dit is een blog waar we ons verzetten met alle middelen tegen de meest verderfelijke vertoning van onmenselijkheid; de islam dus! Een levensvijandige stroming die een wereld-kalifaat wil grondvesten, zodat vrouwen als jij zich onder tentzeilen moeten verbergen en je kinderen door die baardapen gverkracht kunnen worden met de koran in de hand!

  Als je zieltjes wilt redden of steun zoekt voor je gematigde instelling kun je beter een ander blog opzoeken.
  Misschien als je de rest van dit blog eens door spit met open ogen en volkomen objectief, en daarbij ook de films bekijkt, heb je voorlopig druk zat en kom je misschien nog eens tot bezinning.

  De enige die hier niet verder kijkt dan die neus waar je het over hebt, ben je zelf!
  Kijk zelf maar eens wat verder en houd op met je door de MSM te laten informeren.
  LEER VOOR JE ZELF DENKEN EN OORDELEN!

  Like

 7. E.J. Bron zegt:

  @Kim

  Knoop je wel je hoofddoek stevig vast als je de deur uitgaat? Men heeft storm voorspeld!!!

  Like

 8. Linsky zegt:

  E.J. , ik heb sterk de indruk dat je grap helemaal niet begrepen worden, hoor! 🙂

  Like

 9. Pingback: De islamitische slavernij Holocaust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s