“Islamofobie? Een grap!”

Ze kreeg net de Axel-Springer-Ereprijs voor haar moed: Een gesprek met de islamcritica Ayaan Hirsi Ali.

Donderdagavond kreeg de islamcritica en publiciste Ayaan Hirsi Ali de Vrijheidsprijs van uitgeverij Axel Springer, die aan haar werd overhandigd door uitgeefster Friede Springer in Berlijn; de prijsuitreiking vond plaats in het kader van de Axel-Springer-prijs, de belangrijkste onderscheiding voor jonge journalisten in het Duitstalige gebied. Hirsi Ali, wiens familie haar genitaal liet verminken en haar gedwongen wilde uithuwelijken, was ooit uit Somalië gevlucht en had in Nederland niet alleen asiel gevonden, maar ook een thuis. Als parlementsafgevaardigde bekritiseerde zij de lakse omgang van de politiek met integratieonwillige onwillige moslims en ze werd bedreigd met moord. De stemming keerde zich tegen haar, omdat men haar verweet bij de eigen asielinformatie gesjoemeld te hebben. In 2006 ging ze naar Amerika naar het conservatieve Free Enterprise Institute. De zo fragiele als onverschrokken vrouw is getrouwd met de Britse historicus Niall Ferguson. Hij bracht haar kort voor de prijsuitreiking haar zwarte korte jurk en schoenen met hoge hakken. Ze lachte en zei: “Thank you, darling sweet”. Dat doet denken aan Leonard Cohen´s “She called it love, I called it service”.

Die Welt:

Ik heb zojuist opnieuw het “Manifest van de 12” gelezen, waarin u in 2006 samen met Bernard-Henri Lévy, Salaman Rushdie en Irshad Manji het islamisme het nieuwe totalitarisme noemde. En nu?

Ayaan Hirsi Ali:

De islamisten nemen de macht over in het Midden-Oosten, dat is er veranderd! Het is heel treurig dat zij de verkiezingen in Tunesië en Egypte gewonnen hebben, dat zij Libië controleren. Het slechte nieuw krijgt men snel bij elkaar, en het goede? Desondanks: Mensen zijn opgestaan tegen de dictators. Weliswaar kiezen zij de islamisten, maar het is hun keuze, zij moeten met de gevolgen daarvan leven en ze kunnen niet meer de Joden of Amerika tot zondebok maken. Zij alleen hebben zich dat op de hals gehaald.

Die Welt:

U hebt in Nederland een modern sprookje beleefd, van asielzoekster tot parlementsafgevaardigde. En daarna een diepe val. Was u te radicaal, te inspannend?

Ayaan Hirsi Ali:

Mijn leven is zeer zeker geen sprookje geweest. In 2001, na de 11e september, werd ook de waarneming van multiculti in Nederland doorbroken. Destijds vroeg men mij waarom ik als moslima, die pas tien jaar in het land was, meer geassimileerd leek dan veel andere moslims zelfs na twee generaties. Daarop wilde ik niet alleen een intellectueel antwoord geven, maar mijn identiteit zat erin verweven. Daaruit is de rest van het verhaal te verklaren. Tegenwoordig leid ik een rustig leven en heb mijn privésfeer.

Die Welt:

Integratie is en blijft een krachtproef. Staan de zaken er nu beter voor?

Ayaan Hirsi Ali:

Beide zijden, de immigratiesamenleving en de migrant, hebben een compleet verschillend beeld over hoe de samenleving eruit moet zien en wat daartoe de eigen bijdrage is. Al te lang hebben de immigratiesamenlevingen de nieuwkomers in het geloof gelaten dat een sociale uitkering in orde zou zijn, de eigen cultuur en religie ook. En daarna draait men opeens de hele zaak om en zegt: Het spijt ons. Niet zo. Jullie moeten er wel iets voor doen. Dat leidt tot verwarring en zo komt het, dat islamistische groeperingen die eenvoudige migranten toefluisteren: niet integreren, dat zijn ongelovigen! Alles wordt luider, opgewondener, uiteraard ook aan de kant van de rechtse populisten, die helemaal geen immigranten willen. Maar zou men vanwege hen geen problemen mogen benoemen? Het zwijgen is in ieder geval doorbroken. Ik hoop, dat er nu eindelijk meer openheid heerst en echte integratie mogelijk is.

Die Welt:

Om hoop uit uw mond te vernemen is heel mooi.

Ayaan Hirsi Ali:

Multiculturalisme in deze vorm van wegkijken heeft niet gefunctioneerd. Angela Merkel en vele andere staatslieden in Europa hebben dat herkend. Dat is goed.

Die Welt:

U hebt altijd uw recht verdedigd om te provoceren, ook om te kwetsen. Zijn er grenzen?

Ayaan Hirsi Ali:

Jazeker. Als men oproept tot geweld. Doe ik dat? Ik ben een vrouw van mijn woord, ik wil leven, niet sterven. Niet echter de Jihadisten, zij gaan je te lijf, zij willen de geest, die vrij denkt, lichamelijk vernietigen. De vrije rede is een kostbaar goed. In Europa heeft men zich ermee beziggehouden en er bestaan duidelijke grenzen in grondwetten. Meer beperkingen zijn niet nodig.

Die Welt:

Wat zegt u, als men u een islamofoob noemt, een fundamentaliste van de Verlichting?

Ayaan Hirsi Ali:

Dat werkt me gewoon op de zenuwen. Ik kan alleen maar zeggen: Verlichting kan nooit fundamentalistisch zijn. Haar  kern is kritisch denken en dat is dynamisch. Ik vraag na wat jij denkt en jij doet hetzelfde. En nu naar de islamofobie, de grootste onzin van onze tijd! Die bestaat niet. Er bestaat misschien christofobie, want Christenen worden wereldwijd vervolgd. Maar islamofobie? Een pr-grap van de islamisten in het Westen om de samenlevingen schuldgevoelens te geven. Islam wordt psychologisch op hetzelfde niveau geplaatst als volk of seksuele oriëntering. Paradox: Een religie zoals de islam, kwezelachtig tegen vrouwen, ongelovigen, homoseksuelen, stileert zichzelf tot slachtoffer!

Die Welt

Wat u betreft is het multiculturalisme mislukt. Hoe zou een beter samenleven eruit moeten zien of denkt u dat vooral moslims niet tot integratie in staat zouden zijn=

Ayaan Hirsi Ali:

Veel moslims zijn inderdaad geïntegreerd, dat is goed nieuws. Maar niet de meerderheid, anders zouden we hier niet zitten. Er zullen vanwege de omwentelingen in Noord-Afrika nog meer moslims komen. Gaat u maar naar Lampedusa, dat is een eiland van vluchtelingen geworden, die naar Europa willen. Hier moeten we iets aan doen: Alleen wie een eed aflegt, zoals die in Amerika, onze waarden te accepteren, dus de vrijheid van het individu en de gelijkheid van man en vrouw, het respect voor het eigendom, onze westerse minimale morele eisen, alleen zij mogen hier komen. En diegenen, die hier al zijn: Een afwijzing van de politieke islam evenals van culturele praktijken, die andere individuen schade kunnen toevoegen. Ik bedoel gedwongen besnijdenissen, gedwongen huwelijken, “eermoord”. Dat voegt individuen schade toe.

Die Welt:

Heeft Amerika u speelruimte gegeven die u in Europa niet kende?

Ayaan Hirsi Ali:

In Nederland bereikte ik op een punt, waarop niemand meer naast mij wilde wonen. Zelfs de buren gingen naar de rechtbank, omdat zij vanwege mijn persoonsbescherming de waarde van hun onroerend goed zagen dalen. Vreselijk!

Die Welt:

In 2005 koos “Time Magazine” u tot de 100 meest invloedrijke persoonlijkheden ter wereld. In 2006 was u de Europese vrouw van het jaar. Het is rustiger rondom u geworden.

Ayaan Hirsi Ali:

Hoe wordt invloed gemeten? Vaak schrijf ik artikelen, die een grote weerklank vinden. Dat vind ik voldoende. De vrijheid om mezelf uit te drukken, zonder daarbij met partijpolitiek rekening te hoeven houden, prikkels geven.

Die Welt:

Was de oorlog tegen het terrorisme voor niets? Irak, Afghanistan, Pakistan – vergeefse moeite?

Ayaan Hirsi Ali:

Nee, in ieder geval waren er verkiezingen in Irak en in Afghanistan. Er waait een zuchtje democratie door deze landen. Ik vind het desondanks jammer, dat de Amerikanen vertrekken, vooral uit Afghanistan. Ze hebben de verkeerde oorlog gevoerd en de oorlog van de ideologie van de islam en van Al Qaida niet beantwoord. Het Westen zegt nog steeds dat de islam een religie van de vrede zou zijn en niets te maken zou hebben met geweld. Dat kan echter niet.

Die Welt:

Wat heeft uw vrijheidsdrang te midden van een traditionele familie opgewekt: Kinderboeken van de Britse Enid Blyton? Moeders en grootmoeders konden niet lezen.

Ayaan Hirsi Ali:

Mijn wereld ging open door lezen. Ik geloof er rotsvast in, dat vooral voor meisjes lezen en schrijven de eerste stappen naar emancipatie zijn. Men transcendeert de armoede.

Die Welt:

Waarom zijn mensen, die in het Westen studeren en met diens waarden in aanraking komen, zo verstard? Ik denk aan Pol Pot, die in Parijs studeerde, Assad geneeskunde in Londen.

Ayaan Hirsi Ali:

Welke opvoeding? Ze krijgen een opleiding in economie, ingenieurswetenschappen, natuurkunde, maar niet in humaniteit en vrijheid van het individu. Dat begrijpen ze niet.

Die Welt:

U beleef iets, wat uw leven meer zou kunnen veranderen dan wat dan ook: U bent met over de 40 jaar moeder geworden.

Ayaan Hirsi Ali:

Als je moeder wordt, moet je zorgen voor een ander hulpeloos levend wezen. Ik ben enerzijds gelukkig en ongelooflijk moe.

Die Welt:

Uw man, de historicus Niall Ferguson, is er trots op om met een feministe samen te zijn. Dat zegt ook niet iedere man.

Ayaan Hirsi Ali:

Heeft hij dat gezegd? Dat vind ik fijn.

Die Welt:

De “Arabische Lente” verbleekt. Welk islamitisch land zal het eerst democratisering en modernisering lukken?

Ayaan Hirsi Ali:

Enkele landen worden getest. Iran is gek genoeg niet alleen land, dat met zijn atoompoker een wereldoorlog zou kunnen veroorzaken, maar ook een land van de hoop. De samenleving wil de moellahs kwijt. Ze zijn ze zat. Sharia en alles. Dus blijkt toch, dat de menselijke ervaring het machtigste leermechanisme is.

Die Welt:

In uw laatste boek hebt u een brief aan uw ongeboren dochter gepubliceerd. Nu is het een jongen geworden. Hij heet Thomas. Naar wie is hij genoemd? Jefferson? Van Aquino?

Ayaan Hirsi Ali:

Ik voel me vereerd dat u deze grote namen noemt. Maar hij is gewoon vernoemd naar Nial´s grootvader van moederskant. Hij stimuleerde zijn kleinkinderen, hij inspireerde hen om te gaan lezen, om van woorden te houden, om de historie te doorgronden.

Die Welt:

U wilt geen voorbeeld zijn,. U zegt echter, dat men “aan een boom zou moeten schudden”. Wat is eruit gevallen?

Ayaan Hirsi Ali:

Domheid.

Bron:

http://www.welt.de/print/die_welt/kultur/article106294669/Islamophobie-Ein-Gag.html

Interview: Andrea Seibel

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (http://ej.bron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Islamofobie", Immigratie, Islam, Islamkritiek, Vrijheid van meningsuiting. Bookmark de permalink .

20 reacties op “Islamofobie? Een grap!”

 1. lucky9 zegt:

  Dit zegt veel meer over “Die Welt” dan over Hirsi Ali.
  Op de keper beschouwd is dit artikel pure politiek correcte recuperatie.
  Hier word ik dus moe en kotsmisselijk van. Je staat er bij, leest het en kan slechts vaststellen dat wat je net gelezen hebt slechts overeen stemt met het laatste woord van Ayaan: domheid.
  Triestig!
  Het springer-concern is links en absoluut niet te vertrouwen. De valsheid en pogingen tot indoctrinatie druipen er af.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Goed interview en dank voor je vlekkeloze vertaling, Bert!
  Maar als Ayaan Hirsi Ali over rechts populisme begint, gaan m’n nekharen recht overeind staan.
  Dit, omdat dat woord populisme iedere keer verkeerd wordt toegepast.!!!!
  Wilders krijgt dat stempel continu van al die linkse idioten opgedrukt, daar moet wat mij betreft eens een keer een eind aan komen.

  Like

 3. vederso zegt:

  @ lucky9. Lees de link naar Wikipedia over Axel Springer. Aanrader.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Axel_Springer

  Like

 4. lucky9 zegt:

  Groot gelijk Deckzeijl. Ze moet, god verdom me, eerst terug Nederlands leren. Want hier gebeurt het, en niet in de VS.

  Het gebruik en de aanwending van de term populistisch is zo schriel, intellectueel armzalig, politiek correct gekaapt en onoverwogen dat het op de keper beschouwd islamofiel en kont-likkend voor de eurofiele monarchie en de linkse regenten is

  No way to treat the truth!

  Ayaan. De kracht van de democrate komt uit het volk. Daarom doen zo veel leugenaars en fascisten hun uiterste best zo niet zelfs het onmogelijke om dat volk te beïnvloeden en te bedriegen.
  Populus = het volk in het latijn. Derhalve is populistisch = van het volk. Dat volk kan verkeerd zijn. Bij voorbeeld omdat het slachtoffer geweest is van een generatie-lange indoctrinatie. Even goed kan het correct zijn en het onverzettelijk bij het rechte eind hebben.

  Stop a.u.b. met het gebruik van dit woord dat in je mond gelegd is maar waarvan je de draagwijdte onmogelijk kan begrijpen omdat bij ons in Nederland, Duitsland en Vlaanderen voor een zeer groot deel van de autochtone bevolking, “volks” iets anders is dan collectivistisch en ook niet eigen aan de “clan.”

  In de Nederlanden is “volks” en derhalve populistisch een echt verlicht begrip dat een hekel heeft aan dwingelanden en dictators. Leve de Geus!

  Like

 5. lucky9 zegt:

  @ Vederso
  Done. Verandert niets aan mijn opinie. Ik leef in het heden en klamp me niet vast aan historische figuren. Anders zou ik misschien nog een groepie zijn van vadertje Stalin of Benito Mussolini. Grapje! 😆

  Like

 6. G.Deckzeijl zegt:

  @Lucky9: A.H.A. werkt hier: http://www.aei.org

  Like

 7. l zegt:

  @ Deckzeijl
  Nog nooit een antwoord gekregen op mijn vraag waarom de kerncentrale gebouwd was op de verkeerde kant van het eiland want er zijn er maar twee.
  Is er een Jap die me hierop een antwoord wil geven?
  Hallo? Allo?
  Ze zijn blijkbaar allemaal doof.

  Like

 8. vederso zegt:

  Ayaan Hirsi Ali bij Eva Jinek (vanaf +/- minuut 6)

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1251872

  Like

 9. JooJootje zegt:

  Wat is dat toch een vreselijke vrouw als er 1 bedreven in demagogie is dan is zij het wel.
  Ik ben blij dat ze is opgerot naar Amerika.
  Ze heeft niets maar dan ook niets bij gedragen aan het politieke debat in Nederland.
  Alles wat zij doet is uit narcisme.

  Like

 10. JooJootje zegt:

  G Deckzeijl
  Was al bekend Japan kunnen zowiezo afschrijven dat land bestaat over een paar jaar niet meer.
  Maar de gevolgen voor de rest van de wereld zullen rampzalig zijn.
  http://xandernieuws.punt.nl/?id=658499&r=1&tbl_archief=&

  Like

 11. JooJootje zegt:

  Ik ben even lekker bezig.
  Of krijgen we dit weer eens te horen.
  [audio src="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/59/Colijn34.ogg" /]

  Like

 12. Tom Hendrix zegt:

  Inderdaad, het woord populisme is onderhevig aan ernstige inflatie.Zoals Lucky9 al terecht erop wijst, komt het woord uit het Latijn. Het betekent gewoon volk, niet meer en niet minder. Trouwens IEDERE PARTIJ is gedeeltelijk populistisch, voor de verkiezingen beloven ALLE partijen hun kiezers zoet i.p.v. zuur. Dit woord wordt constant uit het verband gerukt, met name om de PVV zwart te maken. Maar ze doen maar 12/9 zullen we zien.

  Like

 13. G.Deckzeijl zegt:

  Niet on topic, maar iedereen in DIT land heeft er maandelijks mee te maken en voor mij is de rit bijna ten einde: http://www.amsterdampost.nl/der-spiegel-pleit-voor-griekse-exit-uit-euro/#comment-69763
  Lees 8 maar. Sorry mensen, ik heb ’t even niet meer.

  Like

 14. Vasti zegt:

  Ben het volkomen eens met haar visie dat de menselijke ervaring het machtigste leermechanisme is. Met de komst van de arabische lente hebben verschillende volkeren kunnen kiezen. Daar gaan zij nu de vruchten van plukken.
  Eten en leren.
  En de wereld anno 2012 kan toekijken, en meeleren.

  Deze zin:
  “Alles wordt luider, opgewondener, uiteraard ook aan de kant van de rechtse populisten, die helemaal geen immigranten willen.” – mocht zij dit werkelijk zo woordelijk gezecht hebben – betekent mijn inziens dat ze, overigens geheel voorstelbaar, het contact met de nederlandse samenleving is kwijtgeraakt.

  Voor de rest: Geweldige vrouw!

  Like

 15. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl 09.21. uur, ik heb het gelezen, ik ben er ook kotsmisselijk van. Het gedrocht EU knijpt ons uit als een melkkoe. By the way, ik heb vanmorgen al een kamerlid gemaild, met mijn BEZWAREN tegen het ESM VERDRAG. Bedankt voor uw info hierover. Laten we nu eens allemaal gaan mailen, dan DOEN WE in ieder geval IETS. Ik zeg niet dat het helpt, maar we kunnen onze gram halen. Mensen op deze SITE REAGEER AUB!

  Like

 16. G.Deckzeijl zegt:

  Bedankt Tom, voor je steun, je bezorgt me tranen in m’n ogen. Belangrijke tip! De emailadressen van Kamerleden zijn stuk voor stuk correct. Toch komt het vaak voor dat mails onbeantwoord terugkomen(demon mailer, niet aanwezig, standaard dooddoener “ik heb uw bericht gelezen”,etc, etc) Accepteer het niet! Print dergelijke mails uit en stuur ze per post naar het desbetreffende Kamerlid, Postbus 20018, 2500 EA Den Haag.
  Er moet meer VERZET komen in dit land, GROOTSCHALIG, MASSAAL AANHOUDEND VERZET.
  Want de euries groeien ons niet op de rug.

  Like

 17. Tom Hendrix zegt:

  @G.Deckzeijl, dat heb ik graag gedaan. Als we dit nog langer accepteren,G ik ken uw voornaam niet, dan is het hek werkelijk van de dam. De Eu brengt ons een hoop goeds zeggen dwazen, dan antwoord ik heel eenvoudig”Jawel hoor voedselbanken, en nog meer voedselbanken”. G. ik sta volomen achter U, en ik denk nog veel meer weldenkende nederlandse patriotten.

  Like

 18. G.Deckzeijl zegt:

  Gerrit.
  Het allerbelangrijkste: probeer zoveel mogelijk geestverwanten te mobliseren. Zaken veranderen alleen als continu druk op de aanstichters van alle ellende wordt uitgeoefend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s