Berlin-Neukölln: Iedere maand een nieuwe Roma-klas (+ video)

Ze zijn gekomen om te blijven: Steeds meer Roma-families uit EU-landen trekken naar Berlijn.

Berlin-Neukölln probeert op voorbeeldige wijze de situatie te beheersen. Zo gaat het al sinds januari: Per maand worden er meer dan 20 Roma-kinderen op scholen in Berlin-Neukölln aangemeld, zegt de wethouder van onderwijs Dr. Franziska Giffey. “Er staan 50 op de wachtlijst voor de middelbare school”, aldus de vrouw van de SPD, die nu financiële middelen bij elkaar schraapt voor de bouw van een nieuwe school.

Probleem: Geen van de kinderen spreekt Duits. Aan de Mörike-basisschool is één op de zeven kinderen afkomstig uit Roma-families. Oana Bauer, een in Roemenië opgeleide lerares Duits, leert de kinderen vanaf groep 5 in kleine groepen de Duitse taal. “Dat gaat echter niet met alle vakken. Als we niet meer ondersteuning krijgen in bijvoorbeeld wiskunde en natuurwetenschappen, zie ik de toekomst duister in”. Alle kinderen zouden wel de wil tot leren meebrengen. In Neukölln zijn 11 tolken/vertalers, dat is goed. In andere districten met een groot Roma-aandeel zijn het veel minder.

Sinds 2011 hebben 2400 Roma in Neukölln een bedrijfsvergunning aangevraagd, veelal als “PR-assistent” – het verspreiden van folders. Zij hebben als EU-burgers recht op een uitkering. Veel gezinnen leven heel dicht op elkaar in ongeveer 20 woonunits in Berlin-Neukölln. Het gaat echter beter met hen dan in hun landen van herkomst, waar armoede en dicriminatie hun leven bepalen.

Video:

Bron:

http://sosheimat.wordpress.com/2012/05/16/neukolln-jeden-monat-eine-neue-roma-klasse/

Auteur: derpatriot

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron (www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, EU, Immigratie. Bookmark de permalink .

8 reacties op Berlin-Neukölln: Iedere maand een nieuwe Roma-klas (+ video)

  1. G.Deckzeijl zegt:

    Let maar goed op: wij maken mee dat daar een revolutie uitbreekt. Dat is niet een kwestie van of maar van wanneer.

    Like

  2. Seculiere zegt:

    Hier in het Gentse T’rabot een voormalige Turkse buurt is in 5 jaar tijd al ongeveer 50 procent van de Turkse inwoners veranderd in Oost europese inwoners.

    Dit komt waarscheinlijk omdat de Turkse geboortecijfers lager licht dan die van de autochtoon en veel veel lager dan die van de Oost Europeaan en Noord Afrkaan.En veel Turken terug keren naar het land van herkomst en door deze 2 factoren wat je terug vindt op wikipedia zal de Turkse gemeendschap niet kunnen standhouden. (goed nieuws voor jullie)

    Een bezondere kenmerk van de Oost Europeaan in het Gentse is dat 94 procent van het o.c.m.w (dus niet werkt) leeft.Ook voor elke supermarkt staan er mensen de bedelen wat voor 2007 ongezien was.

    Toch wordt deze buurt nog steets als een Turkse buurt gezien wegens het contrast Turkse kleine zelfstandigen.Wat het Gentse bestuur toegegeven heeft een enorme inkomen voor het Belgische schatkist is.

    Like

  3. Columnist zegt:

    Wat zijn de verhoudingen tussen Roma en Turkse, Koerdische en Arabische moslims?

    Like

  4. Seculiere zegt:

    Arabieren vindt je weinig in deze buurt.Dit is meer antwerpen.
    Het zijn vooral Turkstalige Bulgaren,Roma’s en Albanesen,bij dat laatste brengt veel gecontroleerd criminaliteit mee.
    En bij de Bulgaren is het vooral prostitutie.

    En op zijn beurt buiten de Turken van deze mensen hun uit voor zwart werk aan 10 euro per dag ofzo.

    Like

  5. Seculiere zegt:

    En bij de roma’s is het kinderuitbuiting wat ik het laagst vindt,bedelende kinderen aan 12 uur per dag ofzo.

    Nu bij al die groepen incl. de Turken vindt je zo goed als geen islamitische kenmerken.

    Wel komt de Afgaanse en Pakistaanse populatie op,vooral komen er van die lage tarief belkabientjes en zeer dure nachtwinkels. Hun vrouwen ziet je gewoonweg niet in het straatbeeld en ik overdrijf hier niet in.En als je wel eentje ziet b.v. als het echt moet voor weet ik wat,dan is het volledig bedekt met een boerka.

    Trabot is het dichtsbevolkt gebied van vlaanderen,helaas ben ik daar ook van afkomstig.
    Maar toch het buurt ziet er niet vervallen uit zoals de meeste dat zouden denken,het Genste bestuur heeft zijn werk hier zeer goed in gedaan.Straten worden steets vernieuwd er is daar een enorme moderne rechtbank gekomen.Belgische winkeltjes kennen terug hun opvlakkering.Je ziet supermarkten,de zeeman,kruitvat, en nog van die lage prijs winkeltjes….

    Like

  6. Seculiere zegt:

    Dit is b.v. gebeurt aan het trabot.Maar oke ik geef toe dat ik niet zo sympathieke Turk ben als deze Turken.Want de banken zijn de grootste dieven

    Like

  7. Seculiere zegt:

    Ze hebben uiteindelijk MAAR 10.000 Eur vindersloon gekregen.

    Like

  8. Kijk op http://www.roemenie.com – we bevinden ons in een nogal gemoedelijke rroma-roemeense gemeenschap

    Like

Plaats een reactie