Stapt Finland uit de eurozone?

Gisteren stond dit bericht een tijdje op de voorpagina van “Die Welt”. Daarin wordt de Finse Minister van Financiën Jutta Urpilainen geciteerd, die hardop nadenkt over het opstappen uit de eurozone. De sociaaldemocrate is geen Zuid-Europese praatjesmaakster, die iedere dag, ieder uur, iedere minuut van mening verandert. Zij wordt veelmeer als bedachtzaam gezien. Haar woord legt gewicht in de schaal en normaalgesproken zegt ze alleen iets wanneer ze weet dat haar regering achter haar staat. Desbetreffend hebben dan ook de financiële markten gereageerd. Finland is een van de laatste landen in de eurozone met een AAA-status. Logisch dat de Finnen deze status niet willen kwijtraken.

Natuurlijk werd haar uitspraak onmiddellijk dienovereenkomstig geïnterpreteerd en tegengesproken dat alles niet zo bedoeld zou zijn en dat ze verkeerd werd begrepen. Gewoon de gebruikelijke verdachtmakingen. Het is echter de moeite waard om een keer na te denken over de uittreding van Finland uit de eurozone. Aan een uittreding van Griekenland, Italië, Spanje, Portugal of Frankrijk hoeven we waarschijnlijk niet te denken, in ieder geval niet zolang zij de rijkere eurolanden kunnen plukken. En dat de euro niets te maken heeft met verstandige financiën, wordt voor de oplettende burger iedere dag duidelijker. De euro was vermoedelijk vanaf het begin bedoeld als instrument ter herverdeling, wat ook door het lidmaatschap van Griekenland duidelijk wordt.

Wat gebeurt er echter wanneer Finland weigert om de schulden van bankroete landen en banken over te nemen en uit de euro stapt, mede om zijn AAA-status te behouden? Eerst zal het waarschijnlijk tot een opwaardering van de Finse mark komen, die de export weliswaar moeilijker, maar de import van grondstoffen goedkoper maakt. Dan kan men ook de vraag stellen of een overmatige export überhaupt wel zo zinvol is voor een land. Temeer wanneer deze door de importerende landen niet betaald wordt, zoals op dit moment bij ons het geval is, waar Duitse bedrijven jarenlang naar Griekenland hebben geëxporteerd en de belasting betalende Duitse burgers nu de schulden van Griekenland overnemen. Ik kan in ieder geval geen economische schade herkennen, in ieder geval niet voor de Finnen. Het beheer van de gemodificeerde Finse centrale bank zal vermoedelijk ook eerder goedkoper dan duurder worden.

Wat echter bijzonder interessant wordt als Finland eruit stapt, is het effect op de overgebleven landen met een AAA-status. Die kunnen dan zien dat een uittreding niet tot een bankroet leidt, in ieder geval niet wanneer men dit vroeg genoeg doet. Dat zou in die landen nagedaan kunnen worden. Landen, waar nog verstandige politici zijn, zoals in Nederland en Oostenrijk. En voor onze regering zou het dan steeds moeilijker worden om het verblijf in de eurozone te rechtvaardigen zonder het eigen totale falen toe te geven. Alhoewel, we hebben geleerd dat onze regering in staat is om elke puinhoop mooi te praten.

De hoop sterft als laatste en op dit moment heeft de Finse Minister van financiën ons een beetje hoop gegeven. Mocht zij de veroorzaker zijn die deze onbeschrijflijke europuinzooi stopt, dan zou het op zijn plaats zijn om een levensgroot standbeeld voor deze vrouw op te richten. Of naast de Overwinningszuil in Berlijn of naast Wilhelm bij het Deutsches Eck in Koblenz!

Bron:

http://www.pi-news.net/2012/07/tritt-finnland-aus-der-euro-zone-aus/#more-264060

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EU, Eurocrisis, Europa, Finland. Bookmark de permalink .

10 reacties op Stapt Finland uit de eurozone?

  1. G.Deckzeijl zegt:

    Truste!!!
    http://www.damnlol.com/web-browser-comparison-10379.html
    JKdJ in actie zien in het jeugdjournaal van gisteren? Kijk bij de draad “als de euro mislukt”.

    Like

  2. piet klont zegt:

    Dat standbeeld…was ik maar beeldhouwer!
    Da’s nog eens wat anders dan een cartoon van die Friese KOEBOE Jorritselmaaeeuuuh…..

    Like

  3. Rudor zegt:

    Misschien kan in het kader van de EU tot een uitwisselingsprogramma voor bewindslieden worden besloten. De Finnen krijgen dan namaakvrouw De Jager en wij deze prachtige ECHTE vrouw.
    Dan hebben we niet alleen een mooie minister van financiën maar ook nog eens één die wel begrijpt hoe het wel en niet verder moet met Europa.

    Like

  4. Tom Hendrix zegt:

    @Rudor 07.28. uur, helemaal mee eens, dat is pas een strak plan Rudor. Maar ik moet nog zien hoe dit gaat aflopen. Natuurlijk is het volkomen waanzin, dat de nog redelijk gezonde euro landen, hun eigen export subsidieren. Van het huidige eurofiele zooitje in Den Haag verwacht ik niets. Buiten uiteraard de partijen die tegen het ESM verdrag hebben gestemd in Juni.

    Like

  5. Ik denk dat deze dame het goed bekeken heeft en de regering haar hierin steunt. Het zou een goed voorbeeld kunnen zijn van hoe we uiteindelijk uit de EUSSR zouden kunnen stappen. Het is echter even wachten op de reactie van de EUSSR wanneer Finland daadwerkelijk zou besluiten uit deze waanzin te stappen. De EUSSR is net een op hol geslagen trein op een defect spoor waarbij de machinist en de conducteurs meldden dat alles onder controle is terwijl de reizigers, nadat ze naar buiten hebben gekeken, constateren dat de volgende brug neergestort is…

    Like

  6. Petrossa zegt:

    We kunnen alleen maar hopen. Maar ik ben bang dat ze gewoon een goeie deal eruit wil slepen.

    Like

  7. treintrien zegt:

    @Pieter: mooie vergelijking, die trein dendert maar door.
    Nou maar hopen dat iemand de noodrem kan vinden.
    Of dat de dodeman ergens ingrijpt…

    Like

  8. Tom Hendrix zegt:

    @treintrien de trein dendert nog veel harder door! Op http://www.elsevier.nl staat nu de crimineel van Goldman Sachs, zetbaas van de criminele EUSSR te Brussel, Monti te eisen, dat er wordt ingegrepen op de financiële markten omdat de rente op leningen voor Spanje en Italië op aan het lopen zijn. Gaat fijn met die euro vindt U ook niet. Zum kotzen, de enigste hoop is morgen 10 juli het proces van duitsers bij het BVG in Karlsruhe TEGEN het ESM. Ik ben benieuwd!

    Like

  9. louis-portugal zegt:

    Petrossa ik heb de indruk dat de finnen de eersten zijn zijn die gaan uittreden.
    Als dat gebeurt hebben we goede kans dat het hele slecht geconstrueerde misbaksel genaamd EU met € in elkaar stort.
    Ik begin me al heel voorzichtig te verheugen.

    Like

Plaats een reactie