Grieken stelen in hun nood van boeren

Of het nu om perziken gaat of om spades, op Griekse boerderijen is niets meer veilig. De crisis heeft de landelijke regio´s bereikt. Er wordt gestolen om te overleven – en boeren dragen plotseling wapens.

Als de boeren van Moschochoris, een dorp in de centrale Griekse regio Phthiotis, ´s morgens aan het werk gaan, is het altijd maar weer de grote vraag of de tractor nog functioneert. De accu wordt  gestolen (dat kwam de afgelopen drie maanden 20 keer voor), dan de olie of de kabels. Want daar zit koper in – en dat kun je smelten en verkopen.

Het is een fenomeen, dat in toenemende mate overal om zich heen grijpt op het Griekse platteland: alles, wat op de Griekse boerderijen en de daarbij behorende velden kan worden gestolen, wordt gestolen. Nood maakt dieven.

“Ze hebben een krat met 16 kilo perziken van me gestolen”, citeert de krant “Kehimerini” een boer uit het departement Imathia. “Wie weet, misschien zitten de daders wel naast me in het café. Dat kan ik niet weten.” Maar hij begrijpt wat de diefstallen veroorzaakt en wil er geen zaak van maken: “Misschien ben ik morgen degene die uit nood moet stelen”.

Tot nu toe was de vlucht in het plattelandsleven de oplossing voor veel stedelijke Grieken om een uitweg uit de economische crisis te vinden. Maar intussen heeft de crisis de plattelandsregio´s bereikt – er wordt gestolen, om te overleven.

De boeren zijn niet op dieven ingesteld

In Kipseli op het eiland Zakinthos zijn boeren woedend, omdat dieven hun kassen binnendringen om massaal aardappelen, uien en tomaten te stelen. In het departement Ilia op de Peloponnesos gaat het vooral om tomaten, meloenen en aardappelen. In de plaatselijke media heet het, dat zoiets vroeger niet gebruikelijk was – juist daarom is het voor de rovers zo gemakkelijk, want boeren zijn niet op dieven ingesteld.

Maar het is vooral de diefstal van gereedschap, die de boeren tot wanhoop drijft. In de omgeving van het plaatsje Trikala (regio Thessalia) wordt bijna dagelijks waardevol gereedschap gestolen, vooral machines om het land van water te voorzien. Motoren om het land van water te voorzien (nieuwwaarde ongeveer € 1700,-) en “waterkanonnen” (ongeveer € 1000,-) behoren tot de meest gestolen voorwerpen. Ook banden en waterslangen zijn populair bij de dieven.

“Het klopt. Onlangs werd er voortdurend gestolen”, zegt een boer uit de omgeving rondom Tolo tegen “Die Welt”. “Er werd een kettingzaag van me gestolen en de olie uit mijn tractor.” Een vriend van hem zou het erger zijn vergaan. Van hem zou een machine ter waarde van € 2500,- zijn gestolen.

De boer wees erop, dat de politie onlangs in een plaatsje genaamd Ermioni op de Peloponnesos op een compleet magazijn vol gestolen landbouwmachines zou zijn gestuit, wat op georganiseerde gangsterbendes zou duiden.

Boeren organiseren gewapende groepen

Veel boeren hebben zich al aaneengesloten tot gewapende groepen en patrouilleren ´s nachts op de velden. “We duurt meestal drie dagen om een tractor weer te repareren en zonder materieel kunnen we de velden niet van water voorzien” – onze schade is enorm, veel groter dan alleen de gestolen goederen”, zeggen gedupeerde boeren in een reportage van de zender “Star TV”.

“Als we de dieven te pakken krijgen, zal het serieus worden – wij, eerlijke mensen, verkeren in gevaar om tot geweldsmisdadigers bestempeld te worden als de politie niet doet wat ze moet doen, namelijk ons beschermen.”

De autoriteiten grijpen tot nu toe niet in en beroepen zich op machteloosheid. Een gevaarlijke ontwikkeling: in de stedelijke context is zo de militant rechts-extreme “Gouden Dageraad” sterker geworden, als reactie op toenemende stedelijke criminaliteit door migranten (maar waarschijnlijk ook door verarmde Grieken). Ook in Hongarije is vanwege precies dezelfde verbreding van agrarisch materieel (door werkloze zigeuners) de rechts-extreme partij “Jobbik” inclusief “verzetsgroepen” een echte speler op het politieke toneel geworden.

Rechts-extreme partijen maken gebruik van agrarische diefstallen

Eenzelfde effect dreigt nu in Griekenland te gaan plaatsvinden: Nu al publiceert de “Gouden Dageraad” de hulproepen van verbitterde boeren aan de partij – en haar beruchte, in het zwart geklede knokploegen. Een “burger uit Thebe” genaamd “Nikos” schreef aan de partij: “De zigeuners stelen onze auto´s, ons ijzer, transformators, landbouwwerktuigen, ze breken in huizen en kerken in, ze stelen zelfs van begraafplaatsen. Met de gestolen auto´s zonder nummerborden scheuren ze over de wegen en de politie doet niets.”

De politie kan er tot nu toe geen informatie over geven wie de dieven op de Griekse velden zijn. De boeren zelf beschuldigen, zoals “Nikos”, vaak “de zigeuners” en waarnemers speculeren – zo berichten de media – dat er drie verschillende groepen daders zijn. Zij, die stelen om iets te eten te hebben, kleine boeren, die de oogst stelen om hun eigen oogst te vermeerderen of machines stelen, omdat zij zich deze zelf niet kunnen permitteren; en bendes, die de goederen verkopen, vaak als tweedehands spullen aan andere boeren.

Hoe wijdverbreid dit fenomeen inmiddels is, blijkt uit adviezen van de politie aan boeren. Men moet foto´s maken van alle belangrijke spullen om ze te kunnen identificeren als ze gestolen worden. Men moet spullen en machines niet zomaar laten rondslingeren en indien mogelijk overal sloten en alarmsystemen aanbrengen. Bij dure spullen moet men het serienummer opschrijven, voor zover aanwezig.

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article108768350/Griechen-pluendern-in-der-Not-die-Bauernhoefe.html

Auteurs: Boris Kalnoky & Dimitra Moutzouri

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, Griekenland. Bookmark de permalink .

21 reacties op Grieken stelen in hun nood van boeren

 1. Ik vrees dat het niet zo heel erg lang meer kan duren voordat dergelijke voorvallen ook hier in Nederland gaan gebeuren. Met de snelheid waarmee de overheid en de EUSSR ons het zuurverdiende geld uit de beurs rooft, kan dit nooit lang meer duren!

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  @Pieter Veenstra 18.08. uur, inderdaad Pieter, deze misere hebben we vooral te danken aan de EUSSR, de banken zoals GOLDMAN SACHS, en onze achterlijke politici die uit naam van Jan en Mien DOORSNEE, 10 tallen miljarden flikkeren in een bodemloze put. De gore misdadigers zitten bij de banken en bij de politici! Dit gaat NOOIT GOED aflopen! Rutte en de Jager, verkwanselaars van ons GELD, ik hoop dat jullie met jullie partijen WEGGEVAAGD worden 12/9.

  Like

 3. Anneke zegt:

  @Tom Hendrix en Pieter Veenstra: Met z’n allen volop hoop blijven houden, hoop doet – en laat leven!!!! Specifiek hoop blijven houden dat er NOG méér ogen en oren van de burgers open gaan staan. Hopen dat men door al de ellende beseft dat men JUIST door het socialistische sprookje fiks is bedrogen !!!! Wat zeiden we vroeger tegen onze kinderen??? “Sprookjes bestaan niet, ben nu niet bang, het verhaal is verzonnen door de schrijver….” En tòch is menig burger er-in getrapt, enige tijd onder een fikse HYPNOSE van de linkse duvel en ja; BINGO voor een te lange tijd, voor de socialistische bloed-/uitzuiger!!!! “Vreselijk, wat was/is dit frustrerend. Men besefte niet eens meer waar der herr A.Hitler vandaan kwam…welke politieke stroming deze satanische moordenaar vertegenwoordigde!!!! De socialistische….verkeerde richting….” Menig links-stemmer die dit radicaal ontkend, nog onder bedwelming van …..bijv. de Satanic Party !!!! Kijk heel erg uit naar twaalf september en wat de nabije toekomst brenge zal. Ben huiverig dat er op 31-12-2012 nog géén actief kabinet in Den Haag aanwezig zal zijn…..

  Like

 4. PVV! (niet de Pieter Veenstra Vereniging 😉 )

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  @Pieter 18.57. uur en/of de SGP. Deze waren en zijn ook tegen de ISLAMISERING!

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  @Anneke 18.52. uur, bedankt Anneke voor je steun! Nu baal ik weer, net op het DUITSE JOURNAAL, ze noemen ANDERS BEHRING BREIVIK extreem rechts, maar daarmee willen ze, de maffia van de TV- dat alle mensen die anders denken, monddood te maken. Wat de HUICHELAARS VERGETEN zijn de MASSALE MOORDEN van DE MUZELMANNEN over de hele wereld. NEEN, de gore vuile LINKSEN kijken daar voor weg, net als voor de MASSAMOORD op 11 september 2001 in NEW YORK, daar hoor je de LINKSEN NOOIT over! KOTS.

  Like

 7. @Tom: Mag van mij ook 😉 Maar het is natuurlijk wel zo dat wanneer puntje bij paaltje komt dat het dan even afwachten wordt wat het daadwerkelijke standpunt van de SGP zal zijn. Dat is nu nog niet echt kristalhelder. Corrigeer me gerust als ik het mis heb.

  Like

 8. Anneke zegt:

  @Tom Hendrix: Denkt men niet met de links-socialisten mee, dan draagt men à la minute het stempel -rechtsdenker of extreem rechts-. Wat me de laatste decennia eveneens zo is opgevallen, de term…sociaal-democraten. Klinkt zachter/vriendelijker dan linkssocialstisch, een zoveelste misleiding zonder waarde!!!! Wat ‘Malle’ Sion ook al heeft geschreven; het is te gek voor woorden dat o.a. befaamde wetenschappers dit soort gedrag eveneens tonen en in dit soort termen spreekt. En inderdaad het zijn immer de linkse-denkers die de term -rechts- in de mond nemen. Ze beseffen niet meer dat hun opper-god Hitler gewoon hartstikke links-socialistisch was…”Of toch wel, vandaar de term -sociaal-democraten-. Ook zij (de wetenschappers) zijn er-in gestonken, misleid tot in d’n opperste top. Dóór de bloedige uitzuigers van de maatschappij; de bloedzuigers.

  Like

 9. Aryan zegt:

  Gewoon terug naar de EEG met de PVV!!!

  Like

 10. SGP Standpunten:
  Europa: http://www.sgp.nl/Direct_naar/Standpunten?letter=E&standid=77 – Ronduit slap en uiteindelijk toch Pro-EU

  Islam: http://www.sgp.nl/Direct_naar/Standpunten?letter=I&standid=117 – Heeft meer viagra nodig

  Vrijheid van meningsuiting: http://www.sgp.nl/Direct_naar/Standpunten?letter=V&standid=252 – Niets nieuws onder de zon

  Euthanasie: http://www.sgp.nl/Direct_naar/Standpunten?letter=E&standid=410 – Fail! Ik bepaal altijd nog zelf wat ik met mijn lichaam doe en dat geldt ook voor de donorregistratie.

  Standpunten mbt Eigen bijdrages/Eigen risico: http://www.sgp.nl/Direct_naar/Standpunten?letter=E&standid=70 – Als ze alleen al deze genoemde punten zouden blijven vasthouden dan zijn ze op dat punt goed bezig!

  Andere standpunten zijn niet vernieuwend, van zweverige opzet of zijn op meerdere manieren te interpreteren. Ook zijn er standunten die goed zijn en behouden moeten worden maar ik zie toch teveel mogelijkheden om te draaien en zolang de SGP ruimte geeft aan de EUSSR dan kunnen ze mijn stem vergeten.

  Nee, ik blijf bij de PVV ook al zijn daar ook een klein aantal (2 of 3 zo uit het hoofd) standpunten waarin ik me niet kan vinden…

  Like

 11. Oh? Kwam mijn post met al die links er in één keer door :8

  Like

 12. Aryan zegt:

  En dit is min of meer hoe ik het zie:
  SP = Maoisten
  GroenLinks = Communisten
  PvdA = Socialisten
  D’66 = Socialistische Liberalen (oxymoron)
  VVD = Liberalen
  CDA en CU = Kerkelijke Socialisten
  SGP = Kerkelijke Nationalisten
  PVV = Sociaal-Nationalisten

  Like

 13. E.J. Bron zegt:

  @Pieter

  NEE! E.J. was er “toevallig” snel bij om hem door te laten met zoveel links 😉

  Like

 14. 😀 Dank! 😀 Ik vond het al wat raar dat hij er door kwam 😉

  Like

 15. willemientje zegt:

  Wat ik jammer vind, is dat er zoveel nieuwe splinterpartijen bijkomen, als de oprichters van deze partijen, echt het belang van ons land voor ogen hebben, zouden ze, eerst, en vooral de enige bestaande antie islam,en Europa partij moeten steunen, en tegen de tijd dat er veranderingen zijn ingevoerd, kunnen ze hun eigen partij proberen op te starten, nu wordt het politieke landschap nog meer verdeeld, jammer, ik blijf bij Geert

  Like

 16. Tom Hendrix zegt:

  @Pieter Veensta 19.34. uur, bedankt voor de toelichting Pieter.

  Like

 17. Het kan helemaal geen kwaad om de diverse verkiezingsprogramma’s en standpunten van partijen eens door te nemen.

  Like

 18. Tom Hendrix zegt:

  Off Topic, op nu.nl wordt de PVV en Wilders totaal afgezeikt. Dus, als de politiek correcten en links zich beklagen over ” modder gooien ” daar hebben zij evenzeer of nog wel meer een handje van!

  Like

 19. Tja… nu.nl -> links bolwerk. Net als fok.nl

  Like

 20. Turul zegt:

  dit loopt allemaal naar grote etnische conflicten in geheel Europa….een kwestie van,naar mijn idee, zeer korte tijd.

  Like

 21. Pingback: Is Rusland het nieuwe Paradijs? (video’s) | Linsky's Place

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s