“Wij zijn de winnaars, jullie de verliezers”, geeft de Taliban als steek onder water aan de VS en de NAVO in het 12e jaar van de oorlog in Aghanistan

De door de VS aangevoerde oorlog tegen Afghanistan gaat het twaalfde jaar in. De strijdkrachten van de NAVO “vluchten vernederd en geblameerd uit Afghanistan”, jubelen de Taliban. “Met hulp van Allah hebben de dappere Afghanen onder de Jihadistische leiding van de islamitische emiraten tegen de militaire macht en de talrijke strategieën van Amerika en de NAVO de overwinning uit het vuur gesleept”, stond er in een verklaring van de Taliban van afgelopen zondag.

De zich in het land bevindende buitenlandse strijdkrachten zijn al met de aftocht uit het land begonnen, dat in het kader van de “oorlog tegen het terrorisme”, die de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september 2001 in New York en Washington wereldwijd hadden uitgeroepen, verwoest werd.

Aangedreven door de aan zichzelf opgelegde verplichting de leider van Al Qaida, Osama Bin Laden, uit te schakelen, hadden de Amerikanen honderden soldaten naar Afghanistan gestuurd. Ze hadden in het begin de opdracht om de Taliban-regering ten val te brengen, die Bin Laden toevlucht had toegestaan, en moesten daarna de door de Taliban aangevoerde opstand indammen en neerslaan.

“Na meer dan 11 jaar van onophoudelijke terreur, eindeloze tirannie, na jaren van misdaden en brutaliteit verlaten ze zo vernederd en geblameerd vluchtend Afghanistan, dat ze nog steeds naar een verklaring zoeken”, zeggen de Taliban.

De VS begonnen de oorlog in Afghanistan op 7 oktober 2001. De hoofdstad Kaboel kon zonder grote verliezen aan Amerikaanse zijde snel ingenomen en het hardnekkige regime van de Taliban ten val gebracht worden, maar toen verplaatste president George W. Bush zijn troepen naar Irak. Met deze stap onttrok hij de de dringend benodigde vuur- en gevechtskracht aan zijn NAVO-bondgenoten. Tot 2006 kon de Taliban zich zodoende tot een duidelijke militaire bedreiging ontwikkelen.

Toen de door het Westen gesteunde Afghaanse president Hamid Karzai aan de macht kwam, werd zijn regering door 130.000 soldaten uit 50 verschillende landen ondersteund. Maar desondanks kwam het, vooral in de afgelopen vijf jaar, tot een voortdurende toename van geweld , waarvan in totaal 3199 NAVO-soldaten het slachtoffer werden. Volgens informatie van de internetsite icasualties.com zijn hiervan 2100 Amerikaanse militairen.

Ook het Afghaanse volk betaalde een hoge prijs. Volgens schattingen van de VN vonden tussen het jaar 2007 en het midden van 2012 meer dan 13.000 burgers de dood in dit conflict. Als je de periode vanaf het begin van de invasie in 2011 meerekent, gaan deskundigen uit van meer dan 20.000 gedode burgers.

“Men moet er om terechte redenen vanuit gaan, dat de enige, alhoewel twijfelachtige, verworvenheid (van de oorlog) erin bestaat dat de opiumproductie nieuwe records heeft bereikt”, zegt Rick Rozoff, deskundige internationale aangelegenheden, tegenover “Russia Today”. “Vanuit het oogpunt van de Afghaanse bevolking, die onder mensonwaardige omstandigheden, luchtaanvallen en helikopteraanvallen evenals onbeschrijflijke bloedbaden zoals in Kandahar in maart van dit jaar, waarbij 16 Afghaanse burgers (onder wie 3 kinderen) om het leven kwamen toen een Amerikaanse soldaat het vuur op hen opende, had te lijden, is er niets waarvoor zij de NAVO dankbaarheid verschuldigd is.”

Washington en de NAVO hopen dat de Afghaanse veiligheidstroepen na de volledige aftocht van de buitenlandse troepen in 2014 in staat zijn de strijd tegen de Taliban op eigen kracht te voeren. Maar veel deskundigen vrezen eerder de uitbraak van een algemene burgeroorlog tussen de vele ruziënde fracties en groepen. “Het lijdt geen twijfel, dat het Afghaanse leger de veiligheid in het land niet kan handhaven. Daartoe is het eenvoudig niet in staat”, zei Rozoff verder, maar hij herinnerde eraan dat de NAVO Afghanistan niet volledig ontruimt. Enkele steunpunten met een beperkt aantal soldaten zullen ook nog na 2014 in het land blijven om de veiligheid te garanderen en door te gaan met het opleiden van de Afghaanse strijdkrachten.

Deze oorlog is, na de Vietnamoorlog, de tot nu toe langste oorlog die door de VS werd gevoerd. Obama had weliswaar beloofd dat de meeste Amerikaanse gevechtstroepen het land uiterlijk eind 2014 verlaten zouden hebben, maar tot dat moment zal er volgens schattingen van het persbureau AP nog steeds iedere dag een soldaat van de geallieerde strijdkrachten sneuvelen. De afloop van de oorlog is onzeker en hangt ook af van het resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar Rick Rozoff betwijfelt dat er opnieuw Amerikaanse soldaten naar dit verhitte land gestuurd zouden worden. “Volgens mij heeft de Amerikaanse bevolking er genoeg van – en dat geldt ook voor de politici van dit land, of Obama nu herkozen of Romney gekozen wordt. Geen van beide zou zo´n stap durven nemen”, zei hij tegenover “Russia Today”.

Bron:

http://tinyurl.com/8zf8xkg

Auteur: Redactie KOPP-Verlag

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Islam, Taliban, Verenigde Staten, Westen. Bookmark de permalink .

9 reacties op “Wij zijn de winnaars, jullie de verliezers”, geeft de Taliban als steek onder water aan de VS en de NAVO in het 12e jaar van de oorlog in Aghanistan

 1. Dappere taliban??
  gisteren waren ze zo dapper om een kind van 14 recht in haar hoofd te schieten…omdat ze onderwijs wil, voor zichzelf en anderen

  Like

 2. Als de Taliban echte kerels zijn plegen ze allemaal zelfmoord in deze goddeloze wereld en stijgen ze op naar Allah in het hemels paradijs waar ze allemaal 72 maagden krijgen en waar Mohammed aan de hemelpoort ze verwelkomt. Mohammed schreeuwt dan; “hoeveel ongelovigen hebben jullie vermoord”?

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  @Jack Terrible 20.57. uur, deze achterlijke weerzinwekkende haatbaarden, krijgen geen 72 maagden maar een maagd van 72 Jack. En voor mij mogen ze nu nog allemaal dood vallen!

  Like

 4. Joop Klepzeiker zegt:

  Wij zijn de winnaars, jullie de verliezers

  En daar heeft de taliban helemaal gelijk in.

  Ze vechten al eeuwen tegen overheersers na de russen druipen de navo en de yanks ook af.

  Kijk als je dit wil aanpakken moet je er met een miljoen troepen ingaan en alles wat weerstand bied afschieten zo niet dan verlies je op den duur , zij zijn gelouterd in dit soort ellende

  Like

 5. Jan zegt:

  Dit doet zeer:
  Ex-Embassy Security Officer In Libya: “The Taliban Is On The Inside Of The Building” At State Dept

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  De amerikanen leren niets van de situatie.
  In Viëtnam hebben ze huisgehouden en nu in Afganistan.
  Ze hadden het bij wat bommen op Osama bin Laden en nog wat lui van dat haatcircuit moeten laten.
  Gaan naar een wereld die volkomen anders functioneerd als onze westerse wereld loopt bijna altijd anders af dan wij verwachtten.
  Daar zijn inmiddels genoeg voorbeelden van.

  Like

 7. Ko Lumbus zegt:

  ‘In gewoon Nederlands betekenen zijn woorden: de westerlingen beschikken over een moderne uitrusting, maar wij bepalen de oorlog. De westerlingen denken met hun moderne uitrusting deze oorlog te winnen, maar wij zijn de overwinnaars – ondanks onze schaarse middelen. Want wat wij hebben, daar beschikken zij niet over en dat is: de tijd.’

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/archief/article/detail/315785/2009/02/16/Jullie-hebben-horloges-wij-hebben-de-tijd.dhtml

  Like

 8. Ko Lumbus zegt:

  Malala Yousafzai: Pakistan Taliban causes revulsion by shooting girl who spoke out
  Attempt to kill activist Malala Yousafzai, 14, could be ‘watershed’ moment that turns public tide against militants and extremism’

  Ijdele hoop,naar ik vrees.

  http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/09/taliban-pakistan-shoot-girl-malala-yousafzai

  Like

 9. Jan zegt:

  Dappere Afghaanse vrijheidsstrijders vermoorden schoolmeisje

  A schoolgirl has been shot dead allegedly by local Taliban members while on her way home from school in eastern Kapisa province, provincial officials said Tuesday.
  The girl, Anisa, was in Grade 10 and working as a volunteer on a polio campaign in Kapisa. She was returning home from the Mahmoud Raqi Girls High School on Sunday when she was killed in a volley of bullets from armed men.
  http://www.tolonews.com/en/afghanistan/8598-schoolgirl-shot-to-death-in-kapisa-

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s