De communicatieve vaardigheden van Breivik

Op Snaphanen staat weer een artikel van Fjordman waarin hij belangstellende fans op de hoogte brengt van de laatste afwijzingen door Noorse krantenredacties of uitgevers. Zo vertelt hij dat het script c.q. de ruwe tekst van zijn boek over de zaak Breivik af is. Zijn pogingen om het in Noorwegen uitgegeven te krijgen zijn mislukt. Niemand wil het hebben of zijn vingers eraan branden. De titel is “Witness of Madness” en komt komend voorjaar uit in het Engels. De hoofdmoot van het boek zal bestaan uit een bespreking van het manifest en de psychologie van Breivik. Naar dat laatste ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig, omdat Fjordman zelf voortdurend heeft gezegd dat hij op dat gebied een halve leek is. In ieder geval wordt het boek gepubliceerd in het Engels en kunnen de meesten van ons het ook lezen.

In zijn laatste artikel gaat Fjordman in op de manier waarop Breivik zich heeft geuit in zijn manifest en ook verbaal in het proces. Hier een kort gedeelte uit dat artikel in vertaling:

….. In de eerste plaats, natuurlijk, stofzuigerverkopers zijn niet-criminele mensen die een eerlijk beroep uitoefenen zonder schade te doen. Ten tweede is Breivik, strikt genomen, geen goede verkoper. Zowat het enige waarmee hij enig succes in zijn levenheeft gehad, zowel persoonlijk als professioneel, was de verkoop van nep-diploma’s en certificaten aan andere mensen om daar geld mee te verdienen. Hij deed dit meerdere jaren en verdiende een beetje geld. Breivik is dus een redelijk bekwame oplichter. Hij is er ook in geslaagd om tot de Vrijmetselaars toe te treden als een aspirant lid, hij was daar hevig en zichtbaar trots op. Dit kan heel goed zijn fetish voor speciale uniformen en vreemde rituelen hebben ondersteund.

Het is mogelijk dat zijn gematigde en tijdelijke succes met de verkoop van nep-diploma’s aan Breivik de indruk heeft gegeven dat hij een ervaren verkoper was. Net als met zoveel andere dingen m.b.t. zijn gevoel van eigenwaarde is dit ook niet realistisch. Een goede verkoper moet minimaal twee dingen kunnen:

1. Het verkooppraatje beperken tot korte en bondige zinnen of beelden die mensen zich herinneren. Vraag dit maar eens aan iemand die in de reclame-industrie werkt.

2. Weten hoe te communiceren met de gekozen doelgroep en begrijpen hoe deze mensen denken en reageren.

Breivik mislukte met vlag en wimpel op beide punten. Laten we de inhoud (van het manifest) overslaan en alleen kijken naar de vorm. Zijn zogenaamd manifest van 1518 pagina’s is van een hopeloze en absurde lengte. Ik heb het van de eerste tot de laatste pagina gelezen en ik kan er tot nu toe geen enkele rationele rechtvaardiging voor vinden. Dus we moeten op zoek naar irrationele redenen.

Mijn theorie is dat het manifest de primaire functie heeft om Breiviks ingebeelde grootsheid als man en denker te benadrukken. De secundaire functie kan zijn het kwetsen van veel van de mensen die hij in de tekst noemt, zowel zijn directe familie en tot op zekere hoogte de schrijvers die hij daar citeert, misschien als een vorm van wraak op degenen die zijn vermeende voortreffelijkheid nog niet erkenden. In zijn eigen hoofd is Breivik een zeer groot persoon en moet dus een Zeer Groot Manifest voorleggen om dit te bewijzen. Ik denk niet dat het manifest op een andere manier kan worden verklaard.

Een ander probleem voor Breivik is dat hij niet goed is in het communiceren met degenen van wie hij beweert dat het zijn publiek is, omdat hij eenvoudig niet begrijpt hoe ze eigenlijk denken of reageren. Hij heeft een wereldbeeld dat zo fundamenteel verschilt van dat van andere mensen, dat zijn verklaringen in de rechtbank bij verschillende gelegenheden werden ontvangen of met verontrusting of met spot en spontaan gelach. Hij is er blijkbaar in geslaagd om een ​​aantal vervalste documenten te verkopen, maar over het algemeen is Breivik zo verloren in zijn eigen fictieve mentale universum dat hij niet in staat is om effectief te communiceren met gewone mensen en dat is een fundamentele voorwaarde voor elke verkoper.

Mij werd door de politie gevraagd en ook door anderen of ik Breiviks manifest ook had ontvangen. Het antwoord is nee. Dit verbaast me een beetje, omdat hij mijn e-mailadres had. Misschien beschikte hij niet over de tijd of had problemen met het spamfilter.

Bron:

http://snaphanen.dk/2012/10/23/fjordman-og-breiviks-eposter/

Auteur: Peder Jensen alias Fjordman

Vertaald uit het Noors door:

Vederso (voor https://ejbron.wordpress.com/)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Noorwegen. Bookmark de permalink .

28 reacties op De communicatieve vaardigheden van Breivik

 1. E.Eliveld zegt:

  Fjordman is een meelifter. Een parasiet.

  8122

  Like

 2. E.J. Bron zegt:

  Uitleg graag!

  8122???

  Like

 3. vederso zegt:

  @ E.Eliveld. Ik wil ook wel graag ietsje meer tekst. Ik wil er echter aan herinneren dat Fjordman door (bijna) de gehele Noorse samenleving is uitgekotst. Dat het hem fysiek niet meer mogelijk is in zijn land te leven. Dat men zijn teksten niet wil publiceren en als men al iets print het elke keer gehavend, gecorrumpeerd, uit context verschijnt. Men hem daarna zelfs nog geen ingezonden brief toestaat. En dat zou een parasiet zijn?

  Like

 4. toetssteen zegt:

  Wat mij bevreemd is dat deze Breivik toerekeningsvatbaar is verklaard. Elke keer als ik wat lees over deze persoon denk ik: deze man is schizofreen.
  En daarmee bedoel ik bepaald niet dat de man dom is, integendeel.
  Ik zal het u sterker vertellen, een familielid van mijn vrouw moet vroeger voor de KLM handmatig (was zo) uitrekenen hoeveel kerosine een vliegtuig in moest nemen bij welke belasting. Daar was hij uniek goed in.
  Maar als u me vraagt of de man een ehh, afwijking had, moet ik dat beamen.
  Toch was hij (een paar jaar terug overleden) een weergaloze techneut.
  Ik heb wiskunde gedaan, maar ik stond perplex als ik zag wat deze man tekende en ontwierp.

  Like

 5. vederso zegt:

  @ toetssteen. Hans Rustad van Document.no zegt zonder omwegen dat het vonnis een politiek vonnis is. Een ander zou voor de culturele elite onacceptabel zijn geweest en daar heeft de rechtbank zich aan geconformeerd. De inhoud van het eerste psychiatrische rapport is op zich al een wonder, en werd dus ook niet gepikt. Dus moest er een tweede rapport komen.

  Like

 6. vederso zegt:

  Norway: Terror danger is greater than ever

  You did not need no doctor ring on your finger to figure out that the court again soon would become everyday life in Norway by Breivik. Europol statistics have for years shown who to fear. There has so far made ​​relatively few plays on them, but they could also be insulted and threaten the pussilanime artists, and they know very well what they risk. There are courageous artists, but the percentage could hardly be higher than in the general population, and it is not as high.

  The expanded foreign affairs and defense committee was at a meeting on 1 October informed the government and security services Wed jihadists that originated in Norway who traveled two Syria and elsewhere two wage jihad. It’s Dagbladet that tells this. The Government wants this time to be ahead. PST received criticism for the agency in the past årsvurdering maintained that extreme Islamism constitutes the major threat against Norway. Recent Developments have confirmed this assessment two excess. A number of jihadists have traveled from Norway to fight in Syria. Estimates vary from 7-8 Thurs 30-40.

  Figure 40 dangerous people was MENTIONED at the meeting of Parliament. Dagbladet sources say PST and service will have the situation under control. It is highly Doubtful Whether the services are two shadow comfortable so many at once. If one is in control, they must shading around the clock. General monitoring does not Provides adequate control. These are people who know they are being watched.

  The best preventive measure would be two leak the names of the most dangerous people. But Norwegian media did not care about it even when western intelligence leaked that a Norwegian had been trained by al Qaeda and posed a threat to the Olympic Games in London. The name was familiar, but was not made public. Governments around knew who he was, but not the public. If one were to be built maximum one should be published. Had it been a right-wing extremist would both name and image have been made ​​public, the media would probably be cut two do so. However, the same cash attitude does not jihadists, although they represent a more serious threat. Is it fear?

  http://snaphanen.dk/2012/10/24/fugl-foniks-videoerne-genopstar/

  Like

 7. Ko Lumbus zegt:

  @vederso

  Dat Breivik een ernstig tekort aan invoelend vermogen heeft is duidelijk maar Fjordman’s woorden in het stuk hierboven dat Breivik niet goed is in het communiceren met degenen van wie hij beweert dat het zijn publiek is, ‘omdat hij eenvoudig niet begrijpt hoe ze eigenlijk denken of reageren’ betwijfel ik.
  Voor zover het publiek zich onder de policor goegemeente bevindt zal die stelling van Fjordman zeker opgaaan, maar onder veel aanhangers van de counter jihad beweging heeft zijn manifest herkenning en ook waardering gevonden.

  Like

 8. Ko Lumbus zegt:

  @toetssteen

  Ja dat is een moeilijkheid , wanneer je gedachte dat Breivik schizofreen is gebaseerd op wat je OVER hem leest.
  Onder een andere draad verwees ik naar de twee verklaringen die Breivik voor de Noorse rechtbank heeft uitgesproken en dat zijn coherente verklarigen weliswaar gekleurd door een pathologisch narcisme maar zonder greintje psychotisch (schizofreen) symptoom.

  Like

 9. vederso zegt:

  @ Ko. Dat is juist. Waarom denk je dat dit bovenstaande artikel hier een hele dag heeft gestaan zonder één reactie? Omdat de inhoud van de boodschap dat Breivik van de pot gerukt is zo populair is? Welnee, held Breivik valt van z’n voetstuk. (is allang) en dat bericht is niet populair onder de antiJihadistische Breivikaanhangers hier op E.J.Bron. Of zou er een andere verklaring zijn? Jij mag het zeggen Ko!!!

  Like

 10. Ko Lumbus zegt:

  @vederso 00::18

  Vederso, ik begrijp niet wat je bedoelt wanneer je spreekt van een politiek vonnis en daarbij verwijst naar afwijzing van de eerste psychiatrische rapporten waarin Breivik gek werd verklaard.
  Naar mijn idee past zo’n niet toerekeningsvatbaarheid verklaring veel beter bij een politiek vonnis dan een psychiatrishe rapportage waarin Breivik ‘sane’ bevonden wordt.

  Like

 11. vederso zegt:

  @ Ko en aan wiskundige @ toetssteen. Ik weet dat jullie van puzzelen houden, geef het maar toe!
  Daarom de volgende puzzle; wat betekent 8122? Voor de winnaar is er een spannende conversatie met Je Cammé de Cont Lique.

  Like

 12. rommel zegt:

  Een nieuw merknaam van Eau De Cologne 4711

  Like

 13. rommel zegt:

  Waar kan ik mijn prijs ophalen?

  Like

 14. vederso zegt:

  @ rommel. Oeps, dat moet ik even met dhr. Klont overleggen, maar eerlijk rommel, denk je het antwoord te weten? Nog niet zeggen.
  @ Ko Lumbus. Zie de link. Daar staat het antwoord op de kwadratuur van de cirkel.

  https://ejbron.wordpress.com/2012/08/24/hans-rustad-een-problematisch-vonnis/

  Like

 15. Ko Lumbus zegt:

  @vederso 01:15

  Ik heb totaal niks met de kabbala, dus geef mijn portie maar aan rommel.

  Like

 16. rommel zegt:

  Met dien verstande welk portie je aan mij geeft Chantal.
  Horney smiley

  Like

 17. toetssteen zegt:

  Zucht, een schizofreen is niet gek in de zin dat hij/zij meent dat hij/zij meen Napoleon of Marie Antoinette te zijn!
  Ik vermoed dat u niet een aanzet snapt waar u het over heeft!
  Natuurlijk zijn er erg domme schizofrenen, maar er zijn er ook met een IQ die u ongeloofwaardig voorkomen.

  @Vederso
  Na mijn opleiding ging ik verder voor economie. Ik zal wel stapelgek zijn.

  Maarre, wat ik bedoel te zeggen is dat schizofrenen bepaald niet gek zijn. Of beter gezegd, ze zijn dat veelal niet, maar daarom zijn ze nog wel schizofreen!

  Like

 18. Ko Lumbus zegt:

  @vederso 01:22

  Dank voor de link naar je vertaling daar. Had ik gemist.
  Inderdaad dubieuze logica waar op wordt gewezen.
  ‘Het kwadrant van de cirkel vinden’, ook een vorm van kabbala.
  Het moet niet gekker worden bij die multikul promotie

  Like

 19. rommel zegt:

  Ons kent ons.

  Like

 20. vederso zegt:

  Luister, ik hoor zojuist van Piet Klont dat de tante van Jean Cammé ernstig ziek is geworden, dus dat wordt niks vanavond. De oplossing is; vul voor de cijfers de letters in van het alfabet en dan heb je E.Eliveld geïdentificeerd als fan van de Knights Templar, wie had dat gedacht. Ik niet!

  Like

 21. Ko Lumbus zegt:

  Rommel, lul terug in je broek en bij zinnen komen!

  Like

 22. Ko Lumbus zegt:

  @toetssteen omp 01:30 “Zucht”

  Toets, alvorens je weer opnieuw het wiel gaat uitvinden even de link hieronder aanklikken.

  http://home.wanadoo.nl/~ruudzonneveld/DSM/DSM-IV_files/_257Eproust/asi-5.html#schizofrenie

  Like

 23. rommel zegt:

  Moet jij zeggen. Met je nijdige bilspleet.
  Laat mij lekker met rust. Ga Martien lastigvallen.

  Like

 24. vederso zegt:

  @ toetssteen. Om het nog ingewikkelder te maken, eigenlijk waren er drie rapporten. Het derde van van een deskundige op persoonlijke titel, wel een autoriteit, die autisme of Asperger als mogelijke verklaring toevoegde en dan worden de mogelijkheden wat ruimer. Overigens voor de aanhangers van 8122 nog steeds een niet te verteren boodschap.

  Like

 25. toetssteen zegt:

  @Ko
  Heeft u dat rapport echt goed gelezen, ik vrees van niet.

  @Vederso
  Ik heb het er met iemand die wat beter ingelicht was eens over gehad.
  Natuurlijk zijn de scheidslijnen altijd dun. Hij hield het wel degelijk op schizofrenie, gekoppeld aan een persoon die zeer intelligent genoemd mag worden.
  Kijk nu bijvoorbeeld al eens naar hoe Breivik de methode van Al Qaida verheerlijkte, dat is op zijn minst raar, maar staat wel in zijn manifest…..

  Like

 26. vederso zegt:

  @ toetssteen. Dat is niet alleen raar, dat is totaal van de ratten besnuffeld. Spijt me toets, ik moet slapen, groet.

  Like

 27. toetssteen zegt:

  @Vederso
  Maf ze, moet ik ook doen.

  Nite lui.

  Like

 28. Piet Klont zegt:

  Gaat het hier, behalve over alweer ratten, nog ergens over?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s