Kim-Jong-un roept op tot hereniging van Korea

Screenshot_37

Kim-Jong-un tijdens zijn nieuwjaarsboodschap

De machthebber van Noord-Korea, Kim-Jong-un, richt zich in een Nieuwjaarstoespraak tot de buitenwereld. In 2013 wil hij van zijn land een “economische reus” maken – en de strijd met het zuiden beëindigen.

De Noord-Koreaanse machthebber Kim-Jong-un heeft zich voor een “radicale” verandering in de politiek van zijn al decennia lange hermetisch afgesloten land uitgesproken. “Het is belangrijk de confrontatie tussen het noorden en het zuiden te beëindigen”, in zijn dinsdag op de staatstelevisie uitgezonden nieuwjaarsboodschap. Zo zou er “een einde kunnen komen aan de deling van het land en een hereniging bereikt kunnen worden.” Het verleden zou aantonen dat confrontatie tussen landgenoten “tot niets anders dan oorlog” zou leiden.

Het was de eerste audioboodschap van een Noord-Koreaanse machthebber met Nieuwjaar sinds de grootvader van Kim-Jong-un, Kim-Il-sung, zich in het jaar van zijn dood 1994 tot de buitenwereld richtte. Kim-Jong-un, die na de dood van zijn vader Kim-Jing-il in december 2011 de macht in de staat had overgenomen, kondigde aan dat 2013 een “radicale ommezwaai” bij de opbouw van de economie zou brengen. Het grootste deel van de bevolking van Noord-Korea is arm gemaakt.

Screenshot_38

Park Geun Hye, de eerste vrouwelijke president van Zuid-Korea

“Jaar van de grote uitvindingen en veranderingen”

In Zuid-Korea werd midden december de conservatieve politica Park Geun Hye als president gekozen. Ze heeft zich van de harde lijn van haar voorganger Lee Myung Bak tegenover Pyongyang gedistantieerd en zich uitgesproken voor de noodzaak van een sterkere samenwerking met Noord-Korea.

De betrekkingen tussen de beide landen zijn sinds de Korea-oorlog in de jaren-50 gespannen. Tegen Noord-Korea werden vanwege zijn atoomwapen- en rakettentesten meerdere malen VN-sancties uitgevaardigd. De bevolking van Noord-Korea lijdt onder extreme armoede, terwijl de strijdkrachten van het land getalsmatig groot en goed uitgerust zijn.

Kim-Jong-un is sinds de dood van zijn vader Kim-Jong-il in december 2011 in functie. Hij bevestigde in zijn nieuwjaarsboodschap dat het land “zich alleen kon ontwikkelen op voorwaarde dat het zijn militaire macht op alle terreinen uitbreidt.”

Tegelijkertijd kondigde hij echter aan dat het jaar 2013 een jaar van “de grote uitvindingen en veranderingen”, vooral in de economische politiek, moet worden. Noord-Korea moet een “economische reus” worden, zei Kim-Jong-un.

Screenshot_36

Nieuwjaar in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang

Bron:

http://www.welt.de/politik/ausland/article112327718/Kim-Jong-un-fordert-die-Wiedervereinigung-Koreas.html

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Communisme, Mensenrechten, Noord-Korea. Bookmark de permalink .

9 reacties op Kim-Jong-un roept op tot hereniging van Korea

 1. guusvelraeds zegt:

  Laat hem dan vooral beginnen met een einde maken aan de decennia lange massieve onderdrukking, vervolging en opsluiting in kampen van Katholieke Noord Koreanen. Dat zou in elk geval een stap zijn in de goede richting.

  Like

 2. G.Deckzeijl zegt:

  Kim-Jong-un mag wel eens naar de kapper.

  Like

 3. G.Deckzeijl zegt:

  Aanvulling op mijn vorige comment…
  Altijd als ik die Noord-Koreaanse koppen zie krijg ik meteen een lachstuip en al helemaal als ik via de satelliet zo’n nieuwslezers uit dat land kond zie doen van nieuwe socialistische prestaties en verworvenheden… PRICELESS..!!!

  Like

 4. E.J. Bron zegt:

  Is dat niet de vlag van de Noord-Koreaanse McDonalds daar naast zijn onderkin?

  Like

 5. G.Deckzeijl zegt:

  Nee, de nieuwe partijvlag van Samsom & Co…

  Like

 6. Jan zegt:

  11 maart is het dan zo ver, dan valt Noord-Korea Zuid-Korea aan

  North Korea vowed Tuesday to cancel the 1953 cease-fire that ended the Korean War, citing a U.S.-led push for punishing U.N. sanctions over its recent nuclear test and ongoing U.S.-South Korean joint military drills.
  http://bigstory.ap.org/article/nkorea-vows-cancel-korean-war-cease-fire

  Like

 7. Jan zegt:

  Aangezien Obama een eerste klas idioot is, een socialistische gek gebeurt dit:
  North Korea says it will launch nuclear attack on America

  The provocative statement comes weeks after the country conducted underground nuclear tests which caused a massive earthquake.

  America’s west coast cities of Los Angeles and San Francisco are feared to be in Kim’s sights.

  A foreign ministry spokesman said: “Since the United States is about to ignite a nuclear war, we will be exercising our right to pre-emptive nuclear attack against the headquarters of the aggressor in order to protect our supreme interest.”
  http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4829035/north-korea-says-it-will-launch-nuclear-attack-on-america.html#ixzz2MrpVPoLR

  Obama niet bereikbaar voor commentaar. Is koffers aan het pakken voor vakantie. Heeft hard gewerkt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s