Nooit meer oorlog

Screenshot_1

(Door: Joost Niemöller)

De desastreuze gevolgen van de inleving: Pacifisme.

Ik weet heel goed wat pacifisme is. Ik ben namelijk opgegroeid bij ouders voor wie het pacifisme een zeer levende gedachte is. Mijn vader leeft niet meer, maar mijn moeder is er nog steeds van doordrongen. Mijn ouders stemden PSP, en ik ook toen ik het mocht. Het ging natuurlijk om het milieu en dat soort zaken, maar het ging vooral om de gedachte: Nooit meer oorlog.

Wie het pacifisme niet van binnenuit kent, zal er nooit iets van begrijpen. Er is namelijk zoveel tegenin te brengen dat je het in de pure vorm niet serieus kan nemen. Rationele gedachten die vaak begonnen met het type: “Ja maar wat hadden we dan tegen Hitler moeten doen.” (Hoe kan het ook anders: Hitler is het begin- en eindpunt van ons morele kompas geworden.)

Het antwoord van pacifisten zal dan zijn: “In een pacifistische wereld had Hitler nooit bestaan.” Je voelt gelijk aan dat er iets niet deugt aan dat tegenargument. Het gaat in tegen iedere oorzaak-gevolg logica. Maar je voelt ook tegelijk aan dat je mensen met zo’n diepe overtuiging nooit met tegenargumenten kunt weerspreken. En vooral: je voelt iets aan van de diep gevoelde overtuiging die schuilgaat achter zo’n onnadenkend tegenargument. Tegenover de realiteit staat de utopia. Utopia is altijd sterker.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", Multiculti, Naïviteit, Pacifisme. Bookmark de permalink .

6 reacties op Nooit meer oorlog

 1. Louis H. Ruijtenbeek zegt:

  De Romeinen wisten het al lang: wil je vrede, bereid je op de oorlog.
  En zo zal het altijd blijven.

  Like

 2. Benedict Broere zegt:

  In het zicht van de vijand is pacifisme net zo gevaarlijk als de vijand.

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  Je kunt dan ook wel stellen dat het pacifisme het ‘goedmensendom’ bij uitstek is, dat zich vanaf de late jaren ’60 als een olievlek heeft uitgebreid over heel Links. Ze vinden het kennelijk een mooie gedachte, met z’n allen. Kwestie van smaak, denk ik. Mij is het bespaard gebleven omdat ik al vanaf mijn jonge jaren al dat lieve niet ‘karakteristiek’ vond, zoals ik het als, pakweg, twintigjarige voor mijzelf betitelde. Beter kon ik het toen niet formuleren. Gevoelskwestie. Nu ben ik daar dankbaar voor, want het heeft mij geholpen, mijn ogen open te houden. Dat de wereld maakbaar zou zijn heb ik niet alleen nooit geloofd, ik WOU niet eens, dat het zo was.

  Like

 4. Anneke zegt:

  -Nooit meer oorlog-….”Hmmm; zeg nóóit NOOIT….Je weet maar nooit”.

  Like

 5. luckybee zegt:

  Daar om nodigen wij moslims naar ons land toe?Met over 1 millioen moslims is de tijd voor de Jihad bijna aangebroken.
  Dit zegt de Koraan hier over
  8. De Oorlogsbuit (Al-An’faal)

  Geopenbaard nà de Hidjrah. Dit hoofdstuk heeft 75 strofen.
  65. O profeet, spoor de gelovigen aan om te vechten. Als er twintig onder u zijn die stand houden, zullen zij tweehonderd overwinnen en als er honderd uwer zijn zullen zij duizend der ongelovigen verslaan, omdat zij een volk zijn dat niet wil begrijpen.
  Tegen de VOC was het niet gelukt, wij hebben ze met een paar honderd hendelsposten bewakers hele armeen van ze verslagen.(Mataram en Ternatee)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s