Hans Jansen en Ibn Warraq over Edward Said en diens boek “Oriëntalisme”

                                                   Screenshot_1

Edward Said: een pretentieuze “exotische” poseur

                                                        (Door: Martien Pennings)

Omdat onze lezers hongeren naar kennis over de islam en het altijd zinnig is om een tegenwicht te bieden aan de huidige Krankzinnigheid die de moderne Arabistieke en islamologische academische wereld teistert, denk ik dat het goed is om na tien jaar weer eens te wijzen op de Gigantische Gek die meer dan wie ook die Krankzinnigheid heeft bevorderd: Edward Said. Zijn boek “Orientalisme” heeft grotendeels de Tsunami van Incompetent Gelul mogelijk gemaakt die de Westerse universiteiten vanaf de jaren 1970 heeft overspoeld.

Maar Saids boek, dat van 1978 is, moet wel in perspectief gezien worden. Want er waren nog andere factoren die Europese Culturele Zelfhaat en de Islamofilie bevorderden. Een factor was de oliechantage-crisis van 1973 die door de oude Europese machtselite werd omgesmeed tot een wapen:  Europa zou beste vriendjes worden met de olielanden en aldus een machtsblok rond de Middellandse Zee gaan vormen dat met Amerika kon wedijveren. De Arabische landen stelden als voorwaarden voor de “samenwerking”: nóg meer geld voor de olie, anti-Israël-politiek, pro-islam-politiek en massa-immigratie van moslims naar Europa.

Dat was precies in het straatje van de “revolutionaire generatie van 1968” die in de jaren 1970 begon aan zijn “Mars door de Instellingen” en die meende dat “het Westen” heel wat goed te maken had aan de imperialistisch-kolonialistisch bejegende oliesjeiks en hun prachtige exotische volken. Voor Israël als de laatste “neokolonialistische” roofstaat hadden de “Derde Wereld”-ijveraars een vanzelfsprekende haat. Dat paste dus mooi in elkaar, die oude Europese machtselite en de aanstormende jeugd. Het resultaat –  een monocultuur die zichzelf “links” vindt maar alleen maar erg de weg kwijt is – zien we tot op de dag van vandaag.

Screenshot_2

Screenshot_3

                                                                 
                          Ibn Warraq                                                                                                                   Hans Jansen
 

En nu de stukken uit 2003 van Hans Jansen en Ibn Warraq 

Screenshot_4

Edward Said

(Door Hans Jansen)

Met zijn boek ‘Oriëntalisme’ (1978) werd de vorige maand overleden Edward W. Said wereldberoemd. Deze Amerikaanse beoefenaar van de literatuurwetenschap – van christelijk-Palestijnse huize – was gevierd bij intellectuelen in West en Oost en nam dit voorjaar zijn achttiende eredoctoraat in ontvangst, dit keer van het Instituut voor Strategische Studies in Den Haag, waar een bomvolle zaal ademloos luisterde naar zijn lezing. 

Op de volgende pagina’s blijkt de islamkenner Ibn Warraq minder enthousiast over ‘de multiculturele bestseller’ van Said. Op deze pagina bekritiseert de Arabist Hans Jansen de ideeën van Said en zijn immense invloed: ‘Er gaat in de wereld van de islam geen week voorbij of er wordt wel ergens in een preek gezegd dat de Oriëntalisten verachtelijke en leugenachtige schurken zijn’.

Lees verder >>>>>

Screenshot_5

De ideoloog van de moslimwoede

(Door Ibn Warraq)

,,Edward Saids boek ‘Orientalisme’ rechtvaardigde de haat van de moslims tegen het westen en gaf het boosaardige anti-Amerikanisme een verfijnde, hoogliteraire glans.” De Islam-kenner Ibn Warraq beschrijft de pretenties, de blunders en het zelfbeklag van een bevoorrechte professor die het land haatte dat hem had opgenomen en hem overlaadde met eerbewijzen.

Toen hij al op gevorderde leeftijd was, maakte Edward Said een ongebruikelijk verzoenend gebaar. In 1998 beschuldigde hij de Arabische wereld van hypocrisie omdat ze een Holocaust-ontkenner verdedigde in naam van de vrijheid van meningsuiting. Per slot van rekening, merkte hij op, ‘bestaat de vrijheid van meningsuiting nauwelijks in onze eigen samenlevingen’. Hij gaf toe dat de geschiedenis van de moderne Arabische wereld wordt gekenmerkt door ‘politiek falen, schending van mensenrechten, een verbijsterende militaire incompetentie, afnemende productiviteit en het feit dat wij, als enige van de moderne volken, achteruit zijn gegaan in democratische, technologische en wetenschappelijke ontwikkeling’.

Lees verder >>>>>

Door:

Martien Pennings

(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Hans Jansen en Ibn Warraq over Edward Said en diens boek “Oriëntalisme”

 1. lucky9 zegt:

  Samen met de Britse non Karen Armstrong was Edward Said een specimen van een soort christen die ik verafschuw: hovaardig, schijnheilig, fanatiek, zogezegd rechtschapen maar in realiteit vals van aard, incompetent en in feite onbenullig. Alleen een door linkse gehersenspoelde ezel kon enthousiasme opbrengen voor zijn geraaskal over kolonialisme en imperialisme. Hij zag niet verder dan zijn neus lang was. Maar goed dat Ibn Warraq met hem heeft afgerekend.

  Like

 2. Jan zegt:

  Edward Said en Europese zelfhaat
  http://weblogs.nrc.nl/ellian/2010/07/19/edward-said-en-europese-zelfhaat/

  Een aardig stuk uit American Thinker over Said die over zijn eigen verleden loog:
  Obama Pal Edward Said Another Fraud
  http://www.americanthinker.com/2009/11/obama_pal_edward_said_another.html

  Zie ook:
  “My Beautiful Old House” and Other Fabrications by Edward Said.(Palestinian Arab rights advocate has fabricated his earlier life)
  Author/s: Justus Reid Weiner
  http://cosmos.ucc.ie/cs1064/jabowen/IPSC/glosses/weinerAttackOnSaid.html

  Like

 3. Theresa Geissler zegt:

  In feite erg interessant, maar wat een hondsmoeilijk onderwerp! Ik moest er echt voor gaan zitten om na enige herlezingen de pointe -naar ik hoop- te begrijpen, waarbij ik moet bekennen dat het artikel van Ibn Warraq tenslotte meer helderheid verschafte, dan dat van Hans Jansen. Het lijkt er sterk op, dat deze Edward Said die dus te boek staat als ‘Palestijns Christen’ zich op de eerste plaats Palestijn heeft gevoeld en alles nog eerder door de ogen van de moslims bekeek (waar hij uiteindelijk niet toe behoorde) dan door de ogen van het “Westen.” Blijkens zijn werk beschouwde hij zelfs de wetenschap ‘Oriëntalisme” als niets meer dan een imperialistisch werktuig en overwoog hij zelfs niet de mogelijkheid dat het Westen deze wetenschap óók wel eens in het leven geroepen zou kunnen hebben uit louter belangstelling en honger naar kennis. Het was immers iets van het Wèsten! -Zo bezien vraag je je toch af, wíe zich hier eigenlijk bevooroordeeld opstelt! Maar zich wèl in Amerika vestigen, een leerstoel accepteren en zich laten overladen met eerbewijzen; daar was het Westen kennelijk goed genoeg voor. Natuurlijk was het ook zo, dat de tijdgeest (1978) zich uitmuntend leende voor publicatie van een dergelijk geschrift: De ‘Weg Met Ons- cultuur’ was als het ware in volle gang, dus nogal logisch, dat een dergelijke aanklacht gunstig ontvangen werd. Hoe je het ook wendde of keerde, àlles, maar dan ook àlles was volgens hem debet aan de verkeerde houding van het Westen. Nou ja, het klinkt bekend: De moslims nemen tot op heden geen andere houding aan -en deze Palestijnse Christen lijkt juist voor moslims alle begrip te hebben kunnen opbrengen. Dat hij, teneinde zijn gelijk te kunnen staven, zelfs ongestraft over heeft kunnen gaan tot een verkeerde uitleg van Dante’s Inferno gaat wel héél ver!
  Het is zoals ook Martien zegt: Dit boek kan beschouwd worden als de zoveelste ondersteuning aan de Multikul met haar eeuwig beschuldigende blikken op alles wat ‘Westers’ is en het wordt de hoogste wijd, dat deze gebakken lucht voor eens en voor altijd ontzenuwd wordt!

  Like

 4. Luchtpint zegt:

  Dat boek van Said is een oud zeer. Gebakken lucht die jammer genoeg de status van ultra-intellectueel inzicht gekregen heeft en spijtig genoeg vandaag nog op allerlei mogelijke manieren het Westen in de wurggreep van Schuld en Boete gevoel moet onderdompelen.

  Wanneer gaan we het ooit afleren ?

  Like

 5. Roelf-Jan Wentholt zegt:

  Nederlandse universiteiten zijn nog immer enthousiast over Edward Said. Blader maar eens wat door deze pagina’s: http://www.rabbanifoundation.org/news-detail/aeau-presidents-meeting

  Aan de universiteit van Groningen leren de studentjes braaf Edward Said napraten. Want zelfstandig denken, dat is echt iets van vroeger. Iedereen moet en zal de Pensee Unique aanhangen. En zich daarbij reuze-origineel en heel erg vrij-denkend voelen. Wat een wereld!

  Like

 6. Tom Hendrix. zegt:

  Veel van deze zg. geleerden zouden het boek van IBN WARRAQ, ” Weg uit de Islam-Getuigenissen van Afvalligen (moslims)”, verplicht moeten lezen, met hun gestoorde linkse brein! Misschien gaan dan hun ogen open!

  Like

 7. wim van rooy zegt:

  Interessant is het vrij lange artikel van Kramer in zijn boek ‘Ivory Towers on Sand. The Faillure of Middle Eastern Studies in America’ (2001)’, waarin hij geen spaander héél laat van Said en hem als academicus eigenlijk nergens au sérieux neemt. De overige artikels in dit boek zijn overigens ook erg de moeite waard. De hele academische wereld in de VS is, nog meer dan bij ons, doortrokken van een sinistere pensée unique. Daarover: George Yancey ‘Compromising Scholarschip. Religious and Political Bias in American Higher Education’ (2011), een boek dat je de haren ten berge doet rijzen. De kardinale vraag is: Must I suspend my right and ability to critique ideas I disagree with in my effort to be tolerant? Wij kennen het antwoord. Als Poetin draconische wetten uitvaardigt t.o.v. ‘homoseksuele propaganda’ schreeuwt men hier (terecht) moord en brand, maar de Franse regering heeft sinds 1972 vier wetten (die men effectief toepast) die elk debat over migratie, islam enzovoort smoren: de wet Pleven, Gayssot, Perben en Taubira. Deze wetten ademen dezelfde Poetiniaanse geest uit.

  Like

 8. Pingback: Leids islaminstituut wil feiten bieden – Fenixx.org

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s