Oorlogsbelangen van de grootmachten halen Cyprus uit het staatsbankroet

Screenshot_6

Het Britse militaire steunpunt Akrotiri op Cyprus. De amerikanen wilden vanaf hier hun kruisraketten naar Syrië sturen: de Cyprioten zeiden als tegenprestatie voor een schuldsanering door de Russen: Njet!

De Amerikanen en de Britten hebben Cyprus nodig als ze Noord-Afrika en het Midden-Oosten willen controleren. Zaterdag keurden de Russen een schuldsanering van zijn miljardenkrediet aan Cyprus goed. Daarop weigerden de Cyprioten toestemming aan Amerika te geven om Cyprus te gebruiken als basis voor luchtaanvallen op Syrië. Kort daarna deed Obama een stap terug. De eilandenstaat profiteert ook economisch van de geostrategische ambities van de grootmachten – en speelt de tegenstrevers blijkbaar handig tegen elkaar uit.

Het gevaar van een staatsbankroet zou gebannen zijn, zei de president van Cyprus, Nikos Anastasiadis, zaterdag. Als reden noemde hij de geostrategisch belangrijke ligging van het land als drempel naar het Midden-Oosten. Cyprus zou geen nieuw hulpprogramma meer nodig zijn en wil al voor de geplande tijd op de financiële markten terugkeren.

“Natuurlijk zijn er nog moeilijkheden. Maar die zou men overwinnen. We zullen onze verplichtingen nakomen”, zei Anastasiadis vrijdag tegenover het “Handelsblatt”. Behalve begrotingsdiscipline en bezuinigingen, die de weg moeten effenen uit de recessie, noemde de president van Cyprus de geostrategisch belangrijke ligging van het land de “drempel naar het Midden-Oosten”, die voor het land van belang zou zijn.

De geostrategie redt Cyprus uit de hoogste nood: een jaar geleden was het land nog zo goed als bankroet. Nu profiteert het land van zijn ligging in de Middellandse Zee. Vanwege de grote onzekerheid in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika willen alle militaire machten actief worden op het eiland.

Cyprus ligt precies tussen de continenten Europa, Azië en Afrika.

“Cyprus bezit groot geostrategisch potentieel voor alle landen met globale ambities, zoals de VS”, schrijft de Turkse politicoloog Said Yilmaz in een analyse van het land: “Het land is één groot geostrategisch centrum, omdat van daaruit de belangrijke olie- en gasleveringen van de Middellandse Zee tot de Perzische Golf en de Kaspische Zee gecontroleerd kunnen worden.”

Daarom hebben alle wereldmachten troepen op Cyprus gestationeerd en gebruiken ze het eiland als bruggenhoofd naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Akrotiri is een van de twee grote Britse militaire steunpunten van de Royal Air Force op Cyprus en soeverein Brits territorium. Cyprus was ooit een Britse kolonie en ligt slechts 160 kilometer verwijderd van Syrië. Het commando van de United States Air Force ligt verder weg, namelijk in Rammstein in Duitsland. Maar de Amerikanen kunnen Akrotiri ook voor hun troepen gebruiken. Afgelopen vrijdag waren daar gevechtsdronen en bommenwerpers geland, die tegen Syrië ingezet kunnen worden.

De Fransen kunnen de Cypriotische havens gebruiken, bijvoorbeeld voor het vliegdekschip Charles de Gaulle, dat de Fransen willen inzetten in de strijd tegen Syrië.

Wellicht hebben echter de gunstige ligging en de economische problemen van Cyprus eraan bijgedragen dat de Amerikaanse president Barack Obama zijn egotrip tegen Syrië moest afblazen. Het Russische persbureau ITAR-TASS meldde zaterdag dat Rusland Cyprus zou ondersteunen bij de herstructurering van zijn schulden: de Cyprioten zijn Rusland nog 2,5 miljard euro schuldig. De terugbetaling van dit tijdens de eurocrisis verschafte krediet werd door de russen nu gunstiger gemaakt voor Cyprus: ze verlaagden de rente met een looptijd van een half jaar naar 2,5%.

De voorwaarde die de Russen echter stelden, zou een mogelijke oorzaak geweest kunnen zijn voor de verminderde strijdlust van Obama: de schuldsanering zou alleen doorgaan als Cyprus de Amerikanen en de Britten de rode kaart voor een militaire actie zou geven. Prompt verkondigde minister van Buitenlandse Zaken Ionassis Kasoulides zaterdag dat Cyprus niet gebruikt zou mogen worden voor militaire acties tegen Syrië.

De Russen proberen met deze maatregel hun invloed op het eiland terug te krijgen. Op het hoogtepunt van de eurocrisis had Moskou de Cyprioten met hun hulpgeroep om meer geld in de steek gelaten (hier). Daarop had de EU Cyprus gedwongen met een gedwongen heffing zijn banken te redden. Deze maatregel trof vooral Russische oligarchen, die hun geld op het eiland geparkeerd hadden. Poetin was toen woedend en beschuldigde de EU van het niet in acht nemen van recht en wet evenals van de onteigening van Russische staatsburgers.

Zonder een onbeperkte gebruikmaking van Cyprus is een militaire aanval van de Amerikanen op Syrië weliswaar niet onmogelijk, maar wordt toch duidelijk moeilijker. De aankondiging van de Cyprioten om de Amerikanen de vrije toegang tot de militaire bases op het eiland te weigeren, heeft bij het Amerikaanse leger vermoedelijk voor aanzienlijke kopzorgen gezorgd. De militairen hadden sowieso al enorme bedenkingen tegen de militaire actie (meer hier).

Minister van Buitenlandse Zaken Kasoulides zei zaterdag dat Cyprus zijn rol niet in oorlogstwisten, maar in humanitaire hulp zou zien: het land zou bereid zijn om tijdelijk tot 10.000 vluchtelingen dagelijks voor steeds een periode van 48 uur op te nemen.

Tot de definitieve beslissing over de militaire aanval op Syrië zal Cyprus vermoedelijk blijven profiteren van de hebzucht van alle conflictpartijen.

Het land zal zich iedere tegemoetkoming duur laten betalen.

De economische situatie van Cyprus is echter met geen cent verbeterd.

Maar het kleine land zal proberen uit de oorlog van de groten een zakenmodel te ontwikkelen.

Per slot van rekening weten de Cyprioten wat zakenmodellen zijn – zeer tot spijt van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble, die als hardliner het luidst tekeer ging tegen de zwartgeld en lage rente praktijken van Cyprus.

In de concurrentie om de hoogste bieder in geval van oorlog speelt Schäuble echter geen rol.

Deze wedstrijd heet Poetin tegen Obama.

En het is nog helemaal niet zeker wie deze wedstrijd gaat winnen.

Bron:

http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/09/01/kriegs-interessen-der-grossmaechte-holen-zypern-aus-der-staats-pleite/

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Cyprus, Eurocrisis, Obama, Poetin, Rusland, Syrië, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

5 reacties op Oorlogsbelangen van de grootmachten halen Cyprus uit het staatsbankroet

  1. Jan zegt:

    En Cyprus is in bezit van enorme gasvoorraden die zij samen met Israël gaan exploiteren. Eens zien hoe lang die boycot nog volgehouden wordt door de roden, hoe opportunistisch zij straks zijn, welke smoezen verzonnen worden om de boycot op te heffen. “In het belang van de huidige geopolitieke situatie blablabla….”

    Like

  2. Jean zegt:

    Bij deze is bewezen dat de bankrekening primeert boven het leven van duizenden mensen. Dat heeft een naam nl. POLITIEK.

    Like

  3. guusvelraeds zegt:

    Ook Nederland ligt geostrategisch prima als aankomst en doorvoer land voor het Europese achterland. Alleen heeft Nederland de opbrengsten van haar strategische ligging volledig verkwanselt aan de EU, de multiculturele waanzin, de klimaatwaanzin (onrendabele windmolenparken op zee) en de nog steeds niet ophoudende miljarden verkwisting aan ontwikkelingssamenwerking.

    Like

  4. Pingback: Obama vs. Poetin | Golfbrekers

Plaats een reactie