7 oktober 1571: een in vergetelheid geraakte herdenkingsdag

Screenshot_23

De Slag bij Lepanto, 7 oktober 1571

Voor vele gelovige en traditiebewuste katholieken is de maand oktober de rozenkransmaand. Hoeveel aanhangers van deze contemplatieve gebedsvorm weten echter nog waar deze traditie van de katholieke kerk vandaan komt? Vandaag, 7 oktober, is de herdenkingsdag van de Slag bij Lepanto in 1571, waarbij de vloot van de Heilige Liga de Turkse vloot overwon. De vloot van de Heilige Liga stond onder commando van Juan de Austria, een buitenechtelijke zoon van keizer Karel V. en Barbara Blomberg uit het Duitse Regensburg. De Turkse vloot was sinds 1538 onoverwonnen en beheerste bijna de hele Middellandse Zee.

Kort daarvoor hadden de Turken Cyprus veroverd, waarbij het tot onvoorstelbare wreedheden kwam. Zo werd na de capitulatie van Famagusta de Venetiaanse commandant levend gevild. Met het oog op de mythe van de onoverwinnelijkheid, die de Turkse vloot vooruit snelde, beschouwden de christenen de zege niet alleen als een verdienste van Don Juan de Austria. Ze verkeerden in de overtuiging dat Maria het lot ten gunste van de christenen had gekeerd. Uit dankbaarheid werd in de katholieke kerk daarom de oktobermaand de aan Maria gewijde rozenkransmaand.

Met Lepanto was de Ottomaanse bedreiging echter nog niet afgewend. In 1573, slechts twee jaar na Lepanto, zegde Venetië zijn bondgenootschap met de Heilige Liga op, zag af van Cyprus en de stadstaat betaalde de Turkse sultan zelfs 100.000 dukaten per jaar om zijn handel in de Levant niet te bedreigen. Toen al was het ellendige geld belangrijker dan het bondgenootschap met de andere katholieke landen. Dit onvermogen om bij elkaar te blijven tegen de islamitische bedreiging maakte het mogelijk dat 110 jaar later de Turken Wenen konden belegeren. De Slag om Wenen behoedde de oude keizerstad op het laatste nippertje voor het lot van Constantinopel.

De katholieken zouden zich eens op de traditie van de rozenkransmaand kunnen bezinnen en aan hun medegelovigen de historische wortels van deze maand kunnen uitleggen. Naast het rozenkransgebed zou men eens kunnen proberen om bij de volgende dialoogmanifestatie in de parochie een paar ongemakkelijke vragen te stellen. Want het is ook zaak om priesters en bisschoppen tegen te spreken, die ons vertellen dat “de moslims God weer naar Europa” gebracht zouden hebben. Dat is niet alleen klinkklare onzin, maar ook koren op de molen van die atheïstische fanatiekelingen, die iedere religie als een bron van het kwaad beschouwen.

Wat de moslims weer naar Europa hebben gebracht, zijn bekrompen fanatisme en religieuze dwang, die volledig onverenigbaar zijn met onze opvattingen van mensenrechten en menswaardigheid. De herdenkingsdag vandaag van de Slag bij Lepanto moet ons eraan herinneren dat het Avondland en zijn cultuur ook nu nog verdedigd moeten worden. Godzijdank niet in bloedige zeeslagen, maar in hartstochtelijke discussies met moslims en hun linkse goedmenschelijke bondgenoten of nuttige idioten.

Documentaire SPIEGEL TV in vier delen – “De Zeeslag bij Lepanto”: de beslissing over kruis of halvemaan:

 

 

 

 

Bron:

http://www.pi-news.net/2013/10/7-oktober-1571-ein-vergessener-gedenktag/#more-363431

Auteur: Florian Euring

Vertaald uit het Duits door:

E.J. Bron

(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, Historie, Islam, Jihad. Bookmark de permalink .

15 reacties op 7 oktober 1571: een in vergetelheid geraakte herdenkingsdag

 1. manna zegt:

  met dank aan maltezer ridders

  Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Zijn er dan bisschoppen en priesters die DAT zeggen?! Het is toch ook……Godgeklaagd! Niet dat het al te ongeloofwaardig klinkt: De moslim-paaiende houding van Franciscus I deed het al vermoeden Tja, een aantal Decennia tegengas geven aan progressieve stromingen binnen de R.K. Kerk heeft z’n vruchten afgeworpen: Ze wordt nu weer geheel gedomineerd door conservatieve voorgangers, die het waarschijnlijk in stilte wel mooi vinden, die ingepakte moslima’s. Misschien denken ze wel: “Die vrouwen kennen tenminste hun plaats nog,” of iets dergelijk verachtelijks. De R.K. Kerk hangt haar hele bestaan al van de uiterlijkheden aan elkaar en die haatbaarden in haatjurken, die in de moskee lekker onderworpen met hun kont omhoog zich ín het stof’ werpen, kan ze wel aanspreken. Geestelijken zijn toch ook overal hetzelfde!
  En prààt me niet van die rozenkrans! Als kind moest ik al van mijn ouders naar het Lof en ‘mijn avondgebedje opzeggen, bàlen deed ik er al gauw van! Overigens doet het woord rozenkrans me ook nog denken aan de “Kindergebedsstorm” van ‘Ome’ Nico Schneiders, een zwitserse discipel van ‘Tegenpaus’ Clemens van Avignon, die in de jaren ’70 en ’80 in Limburg rondstruinde en met veel ‘lieve woordjes en verhaaltjes’ de kinderen van zijn overspannen volgelingen het liefst de hele dag achter de rozenkrans liet zitten! In plaats van te spelen! En die ouders het maar prachtig vinden! Behalve dat het een volslagen onnatuurlijke toestand was, zijn zowel hij als Clemens, geloof ik, later ook nog beschuldigd van Pedofilie! Klinkt bekend, hè?
  Tjesus, wat die dwangmatige roomse rituelen niet allemaal bij mij oproepen! En nou weer dit soort uitspraken! Nou, laat de R. K. Kerk maar lekker de moslims gaan aflikken:IK heb er tenminste niets meer mee te maken!

  Like

  • oogenhand zegt:

   Ik heb een jaar of wat de Rozenkrans gebeden voor legalisatie van abortus in Marokko, enige tijd later kwam de abortusboot.
   Maar goed, ook zonder Christendom kun je volhouden dat God uit drie Personen bestaat. Te denken valt aan Hecate, die immers óók drie gezichten heeft. Zelfs de Salafisten moeten toegeven dat de (veronderstelde) Eenheid van Allah drie onderdelen heeft, Eenheid van Heerschappij, Eenheid van Aanbidding, en Eenheid van Namen en Eigenschappen.

   Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  Helaas is zowel de Roomse Kerk als de Protestantse Kerken in Nederland, compleet overlopen door de RODEN, zij zijn in alle geledingen van de samenleving geinfiltreerd, en aangezien de socialisten en sociaal democraten de 5e colonne der HAATBAARDEN uitmaken, hou ik mijn hart vast. Daarom heb ik eeb spuughekel gekregen aan de INSTITUTEN der christelijke KERKEN, de stank van SATAN is daar volledig doorgedrongen. Het is om te kotsen!

  Like

  • luckybee zegt:

   Dat Klopt, dus volg ik alleen de kerk die de leer van Jezus Christus 100% volgden Alles staat in de Staten bijbel geschreven., ik ben en blijf Calvinist.Mijn voor vaderen die hugenoten waren,volgen.Ook dan als ik helemaal alleen hier voor moet staan.
   De laatste Khalief der Omayaden, Abd-El Rachman al Ghafiqi hebben de de Frankische Ridders onder leiding van Karel Martel in de slacht bij Tours gedood.Zinds dien zaten de Arabieren zonder leider, en verschuivd hun macht aan de Turkmenen die met de Mongolen mee waren gekomen.Dit heb ik geschreven om te begrijpen hoe de zaak in elkaar zit.

   Like

 4. Tom Hendrix. zegt:

  On Topic: ik lees net op http://www.geenstijl.nl dat de HAATJURK MAIWAND Wilders wenst te vermoorden, en verder iedereen die niet zich overgeeft aan de SATAN ALLAH. En dat kan hier allemaal maar in NEDERLAND-ABSURDISTAN! Hallo TEEVEN en OPSTELTEN waar zijn jullie nou?

  Like

 5. Willie zegt:

  In die tijden had men blijkbaar meer BALLEN !!!!! Nu een stelletje zakkenwassers

  Like

 6. Republikein zegt:

  Wat een smurrie lees ik toch weer op mijn verjaardag! Nou, de visite is weg, Even deze ellende doornemen, en de rest natuurlijk
  Nog 2 minuten.

  Like

 7. Republikein zegt:

  tytyty very much!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s