Volgens de Europese Commissie zorgt de euro voor “toenemende werkeloosheid en een verharde samenleving”

Screenshot_3

Rijke en arme eurozone-landen dreigen de Europese Unie te ondermijnen door het intensiveren van economische tweedeling tussen Noord en Zuid. De eenheidsmunt zorgt voor ongelijkheid en het verlies van soevereiniteit dat onlosmakelijk verbonden is aan het lidmaatschap van de eurozone heeft geleid tot “toegenomen werkeloosheid en een verharde samenleving” in veel landen, aldus een verslag van de Europese Commissie. Het 496 pagina’s tellende verslag met de titel “Werkgelegenheid en sociale ontwikkelingen in 2013 in Europa” waarschuwt dat de toenemende economische verschillen tussen het rijke Noorden en het arme Zuiden de eurozone dreigen te ondermijnen.

De harde uitkomsten, afkomstig van László Andor, commissaris van Sociale Zaken van de EU, laten zien dat het verlies aan soevereiniteit dat verbonden is aan het omruilen van de nationale munteenheid heeft geleid tot een verlies aan flexibiliteit bij het oplossen van de economische crisis.

Met het verlies van de mogelijkheid een nationale munt te devalueren om de concurrentiepositie te versterken, zijn leden van de eurozone gedwongen het niveau van welvaart te verlagen tot een ongekend niveau sinds de jaren ’30 van de vorige eeuw – Griekenland heeft z’n inkomsten met meer dan 30% zien instorten.

“In afwezigheid van een mogelijkheid de nationale munteenheid te devalueren, moeten eurozone-landen die pogen de concurrentiepositie te herstellen, terugvallen op interne devaluatie (bevriezen van lonen en prijzen)”, zo concludeerde het verslag.

“Dit beleid kent z’n beperkingen en keerzijden, niet in de laatste plaats in termen van toegenomen werkeloosheid en sociale verharding.”

Martin Callanan, leider van Europese Conservatieve en Hervormingsgezinde Europarlementariërs, prees het rapport vanwege de eerlijkheid over de gevolgen van het lidmaatschap van de euro.

“Dit is een verbazingwekkende erkenning van een commissaris die gezien zal worden als onorthodox in de Europese instellingen.”

“Ondanks deze waarschuwing zijn er nog steeds mensen die het Verenigd Koninkrijk hebben opgeroepen bij de Euro te komen sinds de ellende begon.”

Als kritiek op de Europese Centrale Bank en het eigen beleid van de commissie concludeerde het verslag ook nog dat interne devaluatie niet werkt en katalyserend werkt op de voortdurende recessie in de eurozone, die erg achteropgeraakt is vergeleken met de VS en Engeland in termen van economische groei.

“Steeds hogere looneisen voor nieuwe medewerkers en verzwakte economische stabilisatoren in individuele eurolanden sloegen over op andere eurolanden in de vorm van een afnemende vraag naar import [bij die landen], gezien de wederzijdse afhankelijkheid tussen leden van de eurozone”, aldus Martin Callanan.

Het verslag laat een sterk opkomende scheiding zien tussen het Noorden en het Zuiden van de eurozone, met een gemiddelde werkeloosheid van 17% in de zuidelijke landen vergeleken met 7% in het rijkere noorden, dat het economische beleid bepaalt.

“Scheidingen in werkgelegenheid en op sociaal vlak zijn een teken dat de EU er niet in slaagt haar belangrijkste doel te vervullen, namelijk het opkomen voor de belangen van alle lidstaten”, aldus het verslag. “Deze trends zijn niet alleen een enorme ondermijning van werkgelegenheid, saamhorigheid en mensen binnen de lidstaten, maar tasten ook concurrentievermogen en groei binnen de EU als geheel aan.”

Nigel Farage, de leider van Ukip, heeft de woede geuit dat, ondanks de uitkomsten van het verslag, de “enorme keerzijden” van het lidmaatschap van de eurozone een spoor van vernieling zullen blijven trekken. “Na economische verloren jaren en miljoenen werklozen over de gehele EU is het te weinig en te laat voor de commissie om bij zinnen te komen”, volgens Farage.

Andor heeft hervormingen aangemoedigd om “de kosten en baten eerlijker te verdelen onder de eurolanden”, wat zou betekenen dat het EU-verdrag zou moeten worden gewijzigd en Duitsland en de rijkere Noord-Europese landen zijn het daar niet mee eens.

“Het verslag ondersteunt vergaande herstructurering van de eurozone en het intensiveren van de sociale dimensie”, volgens László Andor.

Matthew Elliott, de hoogste baas van Business for Britain, zei dat de eurozone een verdragswijziging nodig heeft om zichzelf te herstellen en bood daarmee een kans aan de Britse regering.

“De regering moet deze mogelijkheid gebruiken om een betere positie voor Groot-Brittannië te bewerkstelligen. Het zakenleven wil niet onder de duim gehouden worden door verdere onnodige en dure regelingen, die uiteindelijk onze concurrentiepositie in de wereldwijde economie geweld aandoen”, aldus Elliott.

Bron:
www.telegraph.co.uk
Auteur: Bruno Waterfields

Vertaald uit het Engels door:
Wans Horst
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, Europa, Europese Commissie, EUSSR. Bookmark de permalink .

14 reacties op Volgens de Europese Commissie zorgt de euro voor “toenemende werkeloosheid en een verharde samenleving”

 1. luckybee zegt:

  Zo lang als Europa door de linksen geliefde moslims bevolkd wordt zal de economie van Europa als maar achteruit gaan, en niet beter worden.

  Like

 2. Bob Fleumer zegt:

  Het schijnt dat er enig gezond verstand doorbreekt?

  Like

  • Wans Horst zegt:

   Niets ervan, pure schijnbewegingen om a la VVD de dag na de Europese verkiezingen radicaal met de beloftes te breken. Dit is gewoon een zoethoudertje om de anti-EU partijen in het EU-parlement de wind uit de zeilen te nemen. Trap er niet in, stem anti-EU, stem PVV!

   Like

 3. koddebeier zegt:

  Uit de Europese Unie, NU !!!!

  Like

 4. bobzelf zegt:

  Je verwacht het niet heee ?
  Iedere 5e klas lagere school ,niet zo oplettende leerling had u dit in 2002 zo kunnen vertellen , maar toen was het niet waar en we moesten meedoen anders werden we
  “”EEN DERDE WERELD LAND “” en “”” GING HET LICHT UIT !! “”
  STABILITEIT, EN EEN LEIDER IN DE WERELD ,DAT GING HET WORDEN MET 1 EUROPA !!
  Nou zou zeggen : HELEMAAL GELUKT , KNAP DAT HET ALLEMAAL ZO GOED GAAT !!

  KOMT TIE : whahahahahahahahaha

  Zolang landen in de Euro zitten en niet kunnen “”DEVALUEREN “” , BLIJFT het zo’n zooitje en zal er niemand ontsnappen aan DE TOTALE ONDERGANG !!

  welterusten kussie x x x x

  Like

 5. fleckie zegt:

  Steeds hogere looneisen verzwakken de concurrentiepositie van EU landen, dat is toch logisch, zeker als men alleen al bedenkt,:de import uit AZIATISCHE landen, waar men( waarschijnlijk) voor veel minder geld zijn kost mag verdienen,en er misschien ook nog langere werktijden zijn?

  Like

  • fleckie zegt:

   P.s.men heeft het er NOG altijd over dat CHINA communistisch zou zijn, terwijl er 20 puissant-rijke families de dienst uitmaken,die al EERDER,de “ommezwaai” naar HET KAPITALISME ..hebben gemaakt!!!

   Like

 6. bigljohn zegt:

  Hitler voorzag een duizendjarig nazi Rijk. De E.U. is ook vanzins om tot de jongste dag verder te gaan. Vergeten wordt echter dat NIETS in de geschiedenis blijvend kan zijn, en ooit moet ophoepelen. Al duurt het zolang als de 80 jarige oorlog, maar er komt ooit een eind aan. En dat geld ook voor de hier aanwezige Moslims !

  Like

 7. apelstaartje zegt:

  En dan toch stug doorgaan met die EU en die Euro

  Like

 8. Sjaak8.1.2014 zegt:

  Vandaag in het journaal de niet van het Nederlandse Volk
  gekozen pseudo koning prins pispils heeft de eerste munt
  met zijn kont(arfei) gestanzt ! Jammer genoeg was de
  stanzvoorrichting te traag zodat hij zijn klautengels
  rechtijdig terug kon trekken ! Het niet te geloven wat
  voor debielen in Nederland aan het roer zitten die dit
  mogelijk hebben gemaakt ! En dan ook noch wetend
  dat het 22 en 25 mei voorbij is met de Euro en Europa !

  Like

 9. Sjaak8.1.2014 zegt:

  Recordaantal faillissementen in 2013
  AMSTERDAM –
  In het afgelopen jaar zijn 12.306 faillissementen uitgesproken; 10 procent meer dan in 2012. Dit is het hoogste aantal sinds de start van de waarneming in 1951. Wel was de toename van het aantal
  faillissementen in de tweede helft van het jaar kleiner dan in de eerste helft. De handel werd het hardst getroffen.
  Slaap Nederland slaap !

  Like

 10. Jan zegt:

  Hoe dichter bij de verkiezingen, hoe groter de leugens:
  Eurocommissaris Olli Rehn: de euro is uit de gevarenzone
  De euro bevindt zich niet langer in de gevarenzone. Mede dankzij omvangrijke reddingsoperaties van de Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt is het herstel in de eurozone ingezet.
  Rehn zei in Davos dat het economische klimaat de afgelopen anderhalf jaar STERK (!) is verbeterd en dat het herstelproces zich dit jaar zal voortzetten.
  http://www.elsevier.nl/Economie/nieuws/2014/1/Eurocommissaris-Olli-Rehn-de-euro-is-uit-de-gevarenzone-1451396W/

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s