Turkije vermoedelijk achter gifgasaanval in Syrië

Screenshot_19

Syrische slachtoffers van gifgas: zware beschuldigingen tegen Turkse regering

De Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh heeft zware beschuldigingen geuit tegen de Turkse regering. Volgens Hersh komt de gifgasaanval bij Damascus op 21 augustus 2013, waarbij 1.700 mensen om het leven kwamen, op haar rekening. De Turkse minister-president Erdoğan zou hiertoe opdracht hebben gegeven om de VS te betrekken bij een oorlog tegen Syrië. De Amerikaanse president Barack Obama had de inzet van gifgas daarvoor de “rode lijn” genoemd en hiervoor later de Syrische president Bashar al-Assad verantwoordelijk gemaakt.

In een bericht voor de “London Review of Books” beriep Hersh zich op gesprekken met mensen van de Amerikaanse geheime dienst. Volgens deze gesprekken is men in Amerika pas aan het eind van het jaar 2012 tot de conclusie gekomen dat de opstand tegen Assad mislukt was. De turkse regering wilde tot iedere prijs een nederlaag verhinderen, waarvoor zij echter Amerika tot een direct ingrijpen in het militaire conflict had moeten bewegen.

Turkije smokkelde Sarin naar Syrië

In werkelijkheid stond er volgens Hersh een Amerikaanse aanval op stellingen van het Syrische leger op punt van beginnen. Chemische proeven van de aanslag bij Damascus, die de Britse geheime dienst veilig stelde, hadden echter een deelname van Syrische regeringstroepen uitgesloten. Bij het hier ingezette gifgas ging het om Sarin, dat een andere chemische structuur bezit dan die in de bestanden van Assad.

“We wisten van enkele mensen in de Turkse regering”, citeert Hersh nu een Amerikaanse ex geheimagent, “die dachten Assad met een aanval met Sarin in Syrië kapot te kunnen maken.” Daartoe werd een aanslag op Damascus gepland, toen zich daar in augustus inspecteurs van de VN bevonden. In het voorjaar van 2013 kwamen Amerikaanse en Britse diensten erachter dat Erdoğan het radicaalislamitische Al-Nusra-Front had laten scholen in de productie en het gebruik van Sarin. Ook was er Sarin uit Turkije gesmokkeld.

Provocatieve aanval op Turkije gepland

De Turkse regering wees iedere betrokkenheid van de hand. Regeringswoordvoerder Bülent Arinc noemde het bericht volgens “Focus” een “pure leugen”. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat er geen twijfel over bestond dat Syrische regeringstroepen voor de gifgasaanval verantwoordelijk waren. De Turkse regering liet onlangs nog het videokanaal YouTube verbieden, nadat er compromitterende geluidsopnames van regeringsleden werden gepubliceerd.

Behalve corruptieschandalen, waar leden van de regering bij betrokken waren, is er o.a. ook een gesprek tussen minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu, de chef van de geheime dienst Hakan Fidan en twee andere hoge ambtenaren te horen, hoe zij een aanslag op Turkije bespreken om een Turkse invasie te rechtvaardigen. Volgens de opname planden ze het afvuren van acht raketten vanuit Syrië. Erdoğan hekelde de publicatie van het gesprek als een aanval op de nationale veiligheid van Turkije.

Hersh, die dinsdag zijn 77e verjaardag vierde, is een van de bekendste huidige onderzoeksjournalisten. Hij schreef vooral voor de “New York Times” artikelen met het zwaartepunt op biologische en chemische oorlogsvoering. In 1969 maakte hij het bloedbad van My Lai bekend en droeg daarmee wezenlijk bij aan de aftocht van Amerika uit de Vietnamoorlog. Tien jaar geleden zorgde hij voor opzien, toen hij de folteringen in de door het Amerikaanse leger geleide gevangenis Abu Ghuraib in Irak openbaarde.

Lees hier het volledige artikel in de “London Review of Books”:

http://www.lrb.co.uk

Bron:
http://jungefreiheit.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Syrië, Turkije, VS. Bookmark de permalink .

12 reacties op Turkije vermoedelijk achter gifgasaanval in Syrië

 1. tjonge zegt:

  zo kennen we die turken weer !

  ik zeg, snel bij de eu, past helemaal in het straatje van brussel !

  Like

 2. janfreak zegt:

  Zo’n beschuldiging is natuurlijk buitenmatig gevaarlijk, maar als ik hoor dat Erdogan als scholier altijd Mein Kampf bij zich had dan is het ook niet uit te sluiten. Overigens ben ik van mening dat Turkije niet bij de EU hoort, het is géén Europees land en ik denk dat het fatale gevolgen voor de overige lidstaten zou hebben. Erdogan begint steeds meer op een niet met naam genoemd iemand te lijken.

  Like

 3. Yvonne van Cleef zegt:

  Ik zie Erdogan er best voor aan;die vent spoort voor geen meter!

  Like

 4. peterselie1 zegt:

  Pulitzerprijs journalist: Turkije achter gifgasaanval Syrië, werkt samen met Al-Qaeda. Turkije medeverantwoordelijk voor afslachten Syrische christenen – VS gaat Syrische terroristen zware antitankwapens leveren.

  Seymour Hersh, onderzoeksjournalist, winnaar van de prestigieuze Pulitzerprijs en al jarenlang criticus van de regeringen Bush en Obama, schrijft dat Turkije in 2013 achter de gifgasaanval in een buitenwijk van Damascus zat, en dat de Turken rechtstreeks samenwerken met de islamistische rebellen van Al-Nusra/Al-Qaeda. Tevens zou de Turkse premier Erdogan massavernietigingswapens aan Al-Qaeda willen geven en een false-flag aanval op touw willen zetten, om zo de VS uit te lokken tot een aanval op Syrië.

  Vorig jaar verspreidde de Westerse politiek en media de leugen dat de Syrische president Assad verantwoordelijk was voor de aanval met saringas in Ghouta, een buitenwijk van de hoofdstad Damascus. Conclusies van onder andere de Britse inlichtingendienst dat het gebruikte soort saringas niet overeenkwam met het Syrische arsenaal, waren voor de regering Obama aanleiding om een zeker lijkende aanval op het land af te blazen.

  Eind vorig jaar schreef Hersh dat niet Assad, maar de door het Westen gesteunde rebellen van Al-Nusra/Al-Qaeda achter de gifgasaanval zaten. Niet één grote krant wilde zijn artikel publiceren, omdat dit rechtstreeks inging tegen de Westerse propaganda dat de Syrische president ervoor verantwoordelijk zou zijn.

  Erdogan wil Amerikaans ingrijpen uitlokken

  De London Review of Books plaatste afgelopen zondag Hersh’ artikel ‘The Red Line and the Rat Line’. Hierin wees Hersh de Turkse regering als de ware schuldigen van de gifgasaanval in Damascus, waarbij enkele honderden mensen om het leven kwamen, aan. Volgens de onderzoeksjournalist was premier Erdogan woedend over het uitblijven van Amerikaans ingrijpen in Syrië, en ondernam hij op eigen houtje actie om dit alsnog voor elkaar te krijgen.

  De regering Obama was op de hoogte van Erdogans pogingen om Al-Nusra/Al-Qaeda massavernietigingswapens te geven en een false-flag aanval op touw te zetten, schreef Hersh. Amerikaanse inlichtingenspecialisten hadden al snel in de gaten dat Assad de gifgasaanval niet kon hebben gepleegd. De verdenking viel op de Turken, omdat die wel die mogelijkheid hadden. Omdat Washington dit weigerde naar buiten te brengen, kan Turkije zich nog steeds blijven inmengen in de Syrische burgeroorlog.

  Turkse false-flag aanval om invasie te rechtvaardigen Lees verder >>>>>

  http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/04/Pulitzerprijs-journalist-Turkije-achter-gifgasaanval-Syri-werkt-samen-met-Al-Qaeda

  Like

 5. Syrier zegt:

  De Russische geheime diensten waren al vanaf het begin op de hoogte,maar de westerse media hebben oogkleppen op of zij worden dik betaaldt door de arabische duivels.Die erDOGan en zijn vriendjes wilden Bassar ook van duizenden martelingen beschuldigen.Daar horen wij ook niks meer van.Ik denk dat die moslim- hond veel meer op zijn geweten heeft.

  Like

 6. maria zegt:

  Ik weet eerlijkgezegd helemaal niet meer wat ik moet geloven over Syrië en of die gifgasaanval werkelijk heeft plaatsgevonden. Vergeleken met Halabja (gegifgast door Hafez-al-Assad) lagen die doden in Damascus er nogal gaaf en vredig bij. Maar dat is het verraderlijke met die dubbele PR-agenda van de door de EU/USA gesteunde islamisten en het “foute” (voor minderheden gezegende) Assad-regime. Maar dat Turkije een vuile rol speelt is wel duidelijk. En uitgerekend daar staan onze Patriots om de Turken te “beschermen” voor de raketten van Assad. Gelukkig heeft Poetin Obama teruggefloten. Nooit gedacht dat ik voor een Russische president meer respect zou hebben dan voor de Amerikaanse. De wereld is letterlijk omgekeerd. Mijn vader zei op zijn sterfbed (1994): “Jullie gaan nog een hele rare tijd beleven”. Hij moest eens weten…..

  Like

 7. Igor Svoboda zegt:

  Erdogan de nieuwe Hitler van het Ottomaanse rijk. Total freak

  Like

 8. lucky bee zegt:

  Bij de Ottomanen hebben mensen leven nooit veel betekent.

  Like

 9. Henk.V zegt:

  Probeer deze Engelstalige YouTube video te volgen.
  Deze houdt met bovenvermelde kwestie verband .
  Deze film was een van de redenen dat Erdogan zijn landgenoten van de toegang tot YouTube wil ontzeggen. Daar verschijnt teveel informatie die de politiek van Erdogan in een voor hem zeer ongunstig daglicht plaatst.

  Like

 10. Jan zegt:

  Turkije helpt terroristen en moordenaars in Syrië en hielp hen bij de aanval op het Armeense dorp Kasab

  Turkey ‘aided Islamist fighters’ in attack on Syrian town
  In an operation that was months in the planning, Turkish authorities gave rebel groups the mandate they needed to attack, allowing them access through a heavily militarised Turkish border post, whose location was strategically vital to the success of the assault.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/turkey/10765696/Turkey-aided-Islamist-fighters-in-attack-on-Syrian-town.html

  De NATO vecht dus een illegale oorlog tegen Syrië en dit alles met medeweten van het uitschot in Brussel (en in Den Haag)

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Jan:16.46. uur. Verbazen doet mij dat allang niet meer, Jan. De NATO, de EU en de USA, hebben sedert het Joegoslavië conflict duidelijk laten merken, dat ze alles doen voor de MOSLIMS, als het zijn moet zelfs tegen de wil van de eigen bevolking in Europa en Amerika in.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s