Turkije: Eerste christelijke vrouwelijke burgemeester

Screenshot_24

Fabriona Benno

(Vertaling: E.J. Bron)

Verleden week nam de Aramese christin Fabriona Benno het ambt van burgemeester van Mardin op zich, een Turkse stad met 82.000 inwoners dichtbij de Syrische grens en met oeroude Mesopotamische wortels. Zodoende vormt Benno een gelijkberechtigde alliantie met een Koerdische stamvorst.

De pas 25-jarige zelfbewuste vrouw heet officieel Februniye Akyol, want deze naam heeft de Turkse staat haar gedwongen toegekend. Weliswaar werd ze gedoopt onder de naam Fabriona, maar christelijke doopnamen worden in Turkije niet erkend. De eerste christelijke burgemeester in Turkije, Sükrü Tutus, werd in 1994 door onbekenden voor zijn huis doodgeschoten, maar dat schrikt Fabriona Benno niet af.

FOCUS” bericht:

Het landschap rondom Mardin is het thuisland van haar volk, dat tot de vroegste christenen behoort en nog altijd de taal van Jezus spreekt. Een eeuw geleden woonden hier honderdduizenden Arameeërs. Vanaf 1914 vielen Koerdische guerrillastrijders in dienst van de Ottomaanse staat over hen heen. De bloedbaden golden de Armeniërs, maar de christenjagers maakten geen onderscheid. Slechts ongeveer 50.000 Arameeërs overleefden deze vreselijke periode.

“De Arameeërs zijn hier nog altijd niet vrij”

De meeste van hun nakomelingen wonen tegenwoordig in Duitsland, Zweden en Zwitserland. Ze zijn gevlucht voor armoede, onderdrukking en de strijd tussen Turken en Koerden, waar zij tussen terechtkwamen. Hoewel er de afgelopen tien jaar enkele ballingen durfden terugkeren naar Oost-Turkije, tellen de Arameeërs in hun thuisland rondom Mardin nu nog nauwelijks 5000 zielen.  

“De Arameeërs zijn hier nog altijd niet vrij, ze kunnen hier niet in vrede leven”, zegt Fabronia Benno. Anders dan Armeniërs of Grieken worden de Aramese christenen door Turkije niet als minderheid erkend en mogen ze daarom geen eigen scholen hebben. Hun dorpen werden in de Koerden-oorlog verwoest, hun bossen gekapt en hun wijngaarden platgebrand. Als ze nu uit Europese ballingschap willen terugkeren, zijn hun huizen vaak door Koerdische clans bezet, die hen met wapens bedreigen.

In haar nieuwe functie wil Fabronia Benno het voor de leden van haar volk gemakkelijker maken om naar huis terug te keren. “Iedere Arameeër, die van hier moest vertrekken, vertrok met de droom om terug te keren”, zegt ze. “Waar we ook naartoe mogen vluchten in de wereld, wij horen hier gewoon, waar onze kerken en kloosters staan en waar de stoffelijke resten van onze heiligen begraven liggen.”

Wij wensen Fabriona Benno een lang leven en veel kracht bij de politieke strijd voor de rechten van haar volk.

Bron:
www.pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Christendom, christenhaat, Christenvervolging, Islam, Koerden, Moslims, Turken, Turkije. Bookmark de permalink .

3 reacties op Turkije: Eerste christelijke vrouwelijke burgemeester

  1. Theresa Geissler zegt:

    Ik gun het haar van harte, maar ik weet het niet……
    Wie weet is die zg. democratisch gekozen president, Erdogan, niets te beroerd om op een gegeven moment een sluipschuttertje in te huren.. Of een ander islamitisch kopstuk ontplooit zo ’n initiatief.
    Die ander is in ’94 doodgeschoten door een ‘onbekende?’ Nou, ik durf er wat onder te verwedden, dat het een moslim was.
    En dan is dit ook nog eens een vrouw; daar moeten ze immers al helemààl niets van hebben!

    Like

  2. Sjaak zegt:

    Wie zich in gevaar begeeft, komt daarin om !
    En omdat de kontneukers van de moslim-overmacht
    in de turkije dit niet door de beugel laat gaan, is het
    alleen maar een vraag van tijd wanneer deze vrouw
    om haar leven vrezen moet !

    Like

  3. Syrier zegt:

    Zij is van As/syrische origine.Door de massamoorden in WO1 zijn de as/ syriers gedecimaliseerd en hun taal ,gewoontes,tradieties ,cultuur eveneens.Vandaar de identiteitscrisis en verschillende benamingen.

    Like

Plaats een reactie