Charles Krauthammer: Morele helderheid in Gaza

Screenshot_12

(Door: Charles Krauthammer – Vertaling: Vederso)

Israël aanvaardt een door Egypte voorgesteld staakt-het-vuren in Gaza; Hamas blijft schieten. Hamas vuurt doelbewust raketten op burgers af; Israël probeert dat angstvallig te vermijden, telefoneert zelfs burgers in het gebied en het geeft waarschuwingsschoten, het zogenaamde “knock on the roof”. “Dit is het verschil tussen ons”, aldus de Israëlische premier. “Wij gebruiken het raketschild om onze burgers te beschermen en zij gebruiken hun burgers om hun raketten te beschermen”.

Zelden heeft de internationale politiek een dergelijk moment van morele helderheid laten zien. Maar we horen regelmatig dat deze Israël-Gaza-gevechten worden beschreven als een moreel equivalent van een “cyclus van geweld”. Dit is absurd. Welk mogelijk belang kan Israël hebben bij grensoverschrijdende vechten? Iedereen weet dat Hamas deze minioorlog is begonnen. En iedereen kent de met trots zelfverklaarde raison d’être van Hamas: de vernietiging van Israël en van de Joden.

De goedpraters van Hamas schrijven de bloeddorst toe aan de Israëlische bezetting en blokkade. Bezetting? Herinnert zich dan niemand iets? Het was minder dan 10 jaar geleden dat de wereldwijde televisie ons het Israëlische leger liet zien hoe diehard kolonisten van daken van synagogen in Gaza werden gehaald toen Israël een einde maakte aan z’n nederzettingen, z’n burgers verdreef, zijn leger terugtrok en elke centimeter van Gaza aan de Palestijnen gaf. Er was geen soldaat, geen enkele kolonist, niet één Israëli die achterbleef in Gaza.

En er was geen blokkade. Integendeel. Israël wilde dat deze nieuwe Palestijnse staat een succes werd. Om de economie van Gaza te helpen, heeft Israël de Palestijnen z’n 3000 kassen gegeven die fruit en bloemen voor de export hadden geproduceerd. Het opende grensovergangen en moedigde de handel aan.

Het hele idee was om het model van twee staten te vestigen die vreedzaam en productief naast elkaar leven. Niemand schijnt zich dat te herinneren. Gelijktijdig met de terugtrekking uit Gaza ontmantelde Israël vier kleinere nederzettingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever als een duidelijk signaal van Israëls wens om de Westelijke Jordaanoever ook te verlaten en dus een minnelijke tweestatenoplossing te bereiken.

Dit is geen oude geschiedenis. Dat was negen jaar geleden.

En hoe hebben de Gaza-Palestijnen gereageerd op wat door de Israëli’s werd verleend, wat geen eerdere heerser, noch Egyptisch, noch Brits, noch Turks ze ooit had gegeven – nl. een onafhankelijk gebied? Als eerste sloopten ze de kassen. Ze verkozen Hamas. Vervolgens in plaats van een staat op te bouwen met de bijbehorende politieke en economische instellingen brachten ze het grootste deel van een decennium door Gaza in een enorme militaire basis te veranderen, vol met wapens om onophoudelijk oorlog tegen Israël te voeren.

Waar zijn de wegen en spoorwegen, de industrie en de infrastructuur van de nieuwe Palestijnse staat? Nergens. In plaats daarvan bouwden ze mijl na mijl van ondergrondse tunnels om hun wapens verbergen en als het moeilijk werd ook hun militaire commandanten. Ze spendeerden miljoenen aan het importeren en produceren van raketten, draagraketten, mortieren, kleine wapens, zelfs drones. Zij plaatsten ze moedwillig in scholen, ziekenhuizen, moskeeën en particuliere woningen om hun eigen burgers meer aan gevaar bloot te stellen. (Juist donderdag heeft de VN bekend gemaakt dat het 20 raketten in een school in Gaza heeft gevonden). En van waaruit ze raketten afvuurden op Jeruzalem en Tel Aviv.

Waarom? De raketten kunnen niet eens ernstige schade toebrengen, worden bijna allemaal door het Israëlische Iron Dome antiraketsysteem onderschept. Zelfs de leider van de West Bank, Mahmoud Abbas, heeft gevraagd: “Wat probeer je te bereiken met het sturen van raketten?”

Dit is onzinnig. Tenzij u begrijpt, zoals dinsdag in een redactioneel artikel in de Washington Post werd verklaard, dat het hele punt is om Israëlisch tegenvuur naar zich toe te trekken.

Dit levert dode Palestijnen voor de internationale televisie op. Dat is waarom Hamas zijn eigen mensen pervers oproept om zich niet in veiligheid te brengen als Israël met folders waarschuwt voor een dreigende aanval.

Om bewust oorlog te voeren zodat je eigen mensen kunnen worden gedood is inderdaad morele en tactische krankzinnigheid. Maar het berust op een zeer rationele vooronderstelling: Gezien de Orwelliaanse toestand van de behandeling van Israël door de wereld (zie: de groteske Human Rights Council van de VN), gevoed door een mengeling van klassiek antisemitisme, bijna totale historische onwetendheid en reflexieve sympathie voor de ogenschijnlijke underdog van de Derde Wereld, ondermijnen deze uitbarstingen met Palestijnse slachtoffers uiteindelijk de steun voor Israëls legitimiteit en recht op zelfverdediging.

In een wereld van dergelijke Kafkaëske ethische omkeringen begint de verdorvenheid van Hamas zinvol te zijn. Dit is een wereld waarin het bloedbad van München een film is en de moord op Klinghoffer een opera – beide met diepe sympathie voor de moordenaars. Dit is een wereld waarin de VN de ergste oorlogsmisdadigers van de mensheid negeert, terwijl hij onophoudelijk Israël veroordeelt, een staat die al 66 jaar aangevallen wordt en die toch buitengewone moeite doet om te vermijden dat het zeer onschuldigen raakt die z’n vijanden als schild gebruikt.

De Israëli’s krijgen lof voor het feit dat ze niet te midden van al deze waanzin hun morele scrupules hebben verloren. Of hun zenuwen hebben verloren. Degenen van buiten de regio hebben minimaal de verplichting om de waanzin bloot te leggen en de waarheid te spreken. Zelden is het zo overduidelijk geweest.

Video met Bill Maher waarin bovenstaand artikel ook nog even aan bod komt;


Bron:
www.washingtonpost.com
Auteur: Charles Krauthammer

Vertaald uit het Engels door:
Vederso
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", Gazastrook, Hamas, Israël, Joden. Bookmark de permalink .

3 reacties op Charles Krauthammer: Morele helderheid in Gaza

 1. windwens zegt:

  Palestijnen er is toch wel degelijk wat mis met dit volk. Bij onderzoek naar de empathie van dit volk voor een ander zal het cijfer onder het vriespunt dalen vrees ik. In zo’n kleine gemeenschap wordt dit steeds sterke door gegeven vrees ik. De wereld moet daar maar eens van doordrongen raken. Bordeline Syndroom is ook erfelijk en vele malen meer dan men ooit dacht.

  Like

 2. Vederso zegt:

  Via Vlad Tepes; dit is niet de een of andere obscure organisatie die dit doet, het is de VN.

  The UN agency for Palestinian Arab “refugees,” UNRWA, has caused outrage by apparently giving rockets to Hamas.

  On Thursday, UNRWA confirmed that 20 rockets had been found in one of its vacant schools in Gaza.

  UNRWA staff said last week that they had “informed the relevant parties and successfully took all necessary measures for the removal of the objects.”

  However, Channel 2 reports Sunday that – rather than destroying the rockets – UNRWA workers called Hamas to come remove them.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  De VERENIGDE NAZIES, geheel gedomineerd door de ISLAM LANDEN. Daar kan Israël NIETS GOEDS meer van verwachten. Steeds weer tracht men met alle middelen, Israël, als de boosdoener af te schilderen. Helaas werkt daar de RODE LINKSE KERK, heel graag aan mee, samen met de politiek-correcte bende, en uiteraard de gehele MSM. Maar zich druk maken over Christenen, Joden en andersdenkenden, die massaal worden vermoord in Syrië, Irak en de andere islamlanden, DAAR ZEGGEN ZE NIETS VAN! Huichelaars!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s