Voor het eerst een meerderheid in de peilingen voor de afsplitsing van Schotland

Screenshot 20

(Vertaling: E.J. Bron)

Is Schotland niet lang Brits meer? Voor het eerst zei in een peiling de meerderheid “Ja” tegen de onafhankelijkheid van Schotland. Anderhalve week voor het referendum wordt blijkbaar de Queen ook nerveus.

Over anderhalve week beslissen de Schotten of ze nog bij Groot-Brittannië willen horen. Uit een peiling blijkt voor het eerst dat een meerderheid van de bevolking voor onafhankelijkheid is.

Koningin Elizabeth II. laat zich nu dagelijks informeren over actuele ontwikkelingen met betrekking tot het referendum.

Peiling toont voor het eerst een meerderheid voor afsplitsing

Kort voor het referendum over onafhankelijkheid in Schotland zou de zaak kunnen omdraaien: voor het eerst heeft zich in een peiling een kleine meerderheid voor afsplitsing uitgesproken. 51% van de Schotten wil zich volgens het opinieonderzoeksbureau YouGov losmaken van Groot-Brittannië, 495 wil in de unie met Engeland, Wales en Noord-Ierland blijven. Dat bericht de Britse “Sunday Times”, die opdracht had gegeven voor de peiling.

De Schotten stemmen op 18 september of ze onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk willen zijn. Bij de jongste peiling werden de geënquêteerden, die nog niet beslist hebben, niet meegerekend. Als men deze er bij optelt, ondersteunt 475 de onafhankelijkheid, 45% wil in de unie blijven.

Screenshot 19

Andere peilingen, ander resultaat

“Deze peiling kan en moet een signaal zijn voor iedereen die dacht dat het resultaat van het referendum al vaststaat”, becommentarieert de campagne “Better Together” het bericht.

In een tweede peiling, die uitgevoerd werd door het opinieonderzoeksinstituut Panelbase in opdracht van de zogenaamde “Yes”-campagne, stonden de unionisten echter nog steeds een klein beetje voor. Volgens deze peiling wilde 52% bij Groot-Brittannië blijven en 48% liever zelfstandig zijn. “Yes” maakt reclame voor de onafhankelijkheid van Schotland, in augustus had de onafhankelijkheidsbeweging er veel stemmen bijgewonnen.

Queen Elizabeth II. is bezorgd

Mocht meer dan de helft van de Schotten met “Ja” stemmen, dan zou het land al in het voorjaar van 2016 onafhankelijk worden. Volgens de “Sunday Times” maakt de Britse koningin Elizabeth II. zich inmiddels zorgen over een dreigende grondwetscrisis en wil ze dagelijks op de hoogte gehouden worden. Officieel is het paleis neutraal, de krant beroept zich echter op hoge ambtenaren.

De minister-president van Groot-Brittannië, David Cameron, wilde zondag naar de Schotse residentie van de koningin rijden, waar zij zich, volgens traditie, in de zomer ophoudt. Hij zou niet deelnemen aan de verkiezingsstrijd, deelde Downing Street 10 mee. De Conservatieve Partij van Cameron heeft weinig steun in Schotland.

Screenshot 18

Bron:
www.sueddeutsche.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Groot-Brittannië, Schotland, soevereiniteit, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

13 reacties op Voor het eerst een meerderheid in de peilingen voor de afsplitsing van Schotland

 1. Monalisa zegt:

  Dit zij min schotse vriend ook hij maakt het helaas niet meer mee 67 jaar en ontvallen, hij had zeker voor gestemd

  Like

 2. Wachteres zegt:

  De linksen, en daar zijn er nogal wat van in Schotland, zullen zeker stemmen voor de onafhankelijkheid; ze beloofden dat zij dan de grenzen wagenwijd open zouden zetten voor de instroom van ‘vluchtelingen’.

  Waar die vandaan komen kunnen we wel raden. Arm Schotland ….. .

  Like

 3. koddebeier zegt:

  Misschien willen de Schotten niet meer bij het Islamitisch bolwerk Groot-Brittannië horen ?????

  Like

 4. Tempelier. zegt:

  Ik gun het de schotten van harte, eindelijk los !?

  Like

 5. W.H.Hoorn zegt:

  @Wachteres
  En zo is het.
  Ken het land en de mensen daar goed.
  De meeste voorstemmers hebben een hekel aan UKIP, de tories en new labour en zijn doorgaans ouderwetse socialisten. Schotland is nog redelijk islamvrij vergeleken met andere West Europese landen en dat maakt veel Schotten ook erg naief wat dat betreft. De tientallen jaren lange policor indoctrinatie en linkse hersenspoeling van de BBC, heeft geresulteerd in een massale linkse Gutmenscherei, en een cultureel marxistische mind control, waarbij de PvdA alhier vergeleken nog kinderspel is.
  Dat loopt dus gewoon verkeerd af, temeer daar het dan ook te verwachten is dat Schotland zich veel meer aan de EU zal gaan onderwerpen dan Engeland tot nu toe.
  Daarnaast zijn Schotten ook erg vatbaar gebleken voor het brood en spelen van de voetbal-idioterie, die men van overheidswege in West Schotland aanmoedigde met het oogmerk om het Noord Ierse conflict niet naar een metropool als Glasgow, met zeer veel etnische Rooms Katholieke Ieren, te laten overslaan en het sectarisme aldus te kanaliseren.
  Deze strategie bleek succesvol.
  Schotten blijken dus erg makkelijk te manipuleren en een onafhankelijk Schotland zou, samen met een al geheel aan de EU onderworpen Ierland, nog wel eens een graat in de keel voor naar onafhankelijkheid van Brussel strevende Engelsen kunnen worden.

  Like

 6. W.H.Hoorn zegt:

  @koddebeier @Tempelier
  Was het maar zo.
  Maar zo is het dus niet.
  Een ”onafhankelijk” Schotland wordt gewoon de zoveelste marionet van de EU en is het slechtste wat het Britse volk en alle eurosceptici in het V.K. kan overkomen.
  Divide et impera!

  Like

 7. meneertje zegt:

  Het lijkt puur een zaak van Schotten en Engelsen. Voor de meeste landen zal het weinig uitmaken hoe de uitslag zal zijn.
  Maar voor de E.U. is het wel een klap als Schotland zich afscheidt, zelfs als het direct om toelating tot de E.U. vraagt.

  In Spanje wil Catalonië een referendum over de vraag of het een deel van Spanje blijft dan wel een onafhankelijke staat wordt. Ik meen te hebben begrepen dat Spanje tot dusverre een dergelijk referendum categorisch weigert.
  Maar als de Catalanen volhouden (en dat doen zij zeker), zal Spanje toch een keer moeten toegeven. En dan zal, naar het zich laat aanzien, de meerderheid van de Catalanen voor onafhankelijkheid stemmen (vandaar dat Spanje dat referendum niet wil!).

  Als na Schotland ook Catalonië een eigen staat wordt (en er staan nog in andere landen landsdelen te dringen die onafhankelijk willen worden), dan kan de E.U. dat vermoedelijk niet meer verdragen en uit elkaar vallen.
  Ik moet bekennen dat ik niet meer weet waarom dat zo is, maar ik herinner me wel dat het met veel kracht is verzekerd.

  Like

 8. meneertje zegt:

  Correctie
  De zin moet luiden: ….dan kan de E.U. dat vermoedelijk niet meer verdragen zal zij uit elkaar vallen.

  Like

 9. Jaantje zegt:

  Britten in paniek lol.
  Krijgen koekie eigen separatisten deeg.

  Like

 10. Pingback: Zelfstandig Schotland is veel meer dan Britse kwestie | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s