Catalonië: Referendum voor onafhankelijkheid vindt plaats op 9 november

Screenshot 72

(Vertaling: E.J. Bron)

De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging heeft nieuw elan gekregen door het referendum in Schotland van afgelopen donderdag. Hoewel de Schotten in meerderheid voor een verblijf van Schotland in het Verenigd Koninkrijk hadden gestemd, zien de Catalanen dit als een aanmoediging voor hun aanspraak op onafhankelijkheid van Madrid. Slechts enkele uren na de bekendmaking van het Schotse resultaat besloot het regionale parlement in Barcelona met een meerderheid van 80% om een referendum te laten houden op 9 november 2014.

Artur Mas: Catalonië zou ouder zijn dan de Spaanse grondwet

De regionale regeringschef van Catalonië, Artur Mas, rechtvaardigt het referendum met een historische aanspraak van de Catalanen hun eigen zaken te mogen regelen. Hij beschuldigt de centralisten in Madrid ervan niet te erkennen dat de pas sinds 1978 uitgevaardigde Spaanse centrale grondwet het regionale onafhankelijkheidsreferendum helemaal niet zou kunnen regelen.

De Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging krijgt ook veel op gemeentelijk niveau, die in hoge mate onafhankelijk willen zijn van Madrid. In tegenstelling tot Groot-Brittannië heeft Spanje geen plan B in de bureaula bij een succesvol referendum, wat het referendum extra explosiviteit geeft.

Screenshot 71

Bron:
www.unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Catalonië, Nationalisme, Patriottisme, soevereiniteit, Spanje, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

15 reacties op Catalonië: Referendum voor onafhankelijkheid vindt plaats op 9 november

 1. L'esprit de Lois zegt:

  Ik denk dat die Catalanen meer ruggegraat hebben dan die Schotse broekepoepers.
  Wat een zielige vertoning, voor de keuze staan voor vrijheid en je lot in eigen hand en dan kiezen om geknecht te worden.
  Maar ja, als ze voor onafhankelijkheid hadden gekozen was hun eerste stap geweest het lidmaatschap van de EU. Tel uit je winst.

  Like

  • Joost Visser zegt:

   Heb ik mij ook over verbaasd. Een gezapige coordinatie met Engeland inruilen voor een dictatuur. Of ze zijn geschift, of ze zien de vleespotten gevuld door andere landen. Maar de dictatuur heeft Engeland geholpen. Zelfstandig maar het EU-dictatuurschap voor jullie is moeilijk.Braveheart zou zich schamen.

   Like

   • Lucie zegt:

    De Schotten zijn bedrogen,als het eerlijk gegaan was,hadden ze met veel meer tegengestemd,maar op die filmpjes,oa bij http://www.wanttoknow.nl kan je zien hoe gemeen het gegaan is.
    En dat gebeurd in heel Europa,die smeerlappen in Brussel willen met alle geweld de baas blijven dus bedriegen we de bevolking.

    Like

   • Lucie zegt:

    Voor gestemd moet het zijn,ze wilden onafhankelijk worden.

    Like

  • jitskesez zegt:

   Er gaan youtubes rond met BEWIJS dat er dik gefraudeerd is met stemmentellen, om. een tafel vol NO biljetten waar je duidelijk kunt zien dat er YES op sommige staat!

   Like

 2. Wachteres zegt:

  In Catalonië wonen de meeste moslims en, net als Schotland, is dat gebied behoorlijk links.

  Het zou me niet verwonderen als de islam in zo’n gebied, als het zelfstandig wordt, als eerste de macht overneemt.

  En dan hebben ze een bruggenhoofd via Frankrijk en Portugal..

  Like

 3. Leo zegt:

  Het uitslag is al bekend NEE !

  Like

 4. joopklepzeiker zegt:

  Gaat echt niet gebeuren !

  Like

 5. luckybee zegt:

  Voor de Franken was Spanje altijd het buitenland.De Pyreneen was voor het Frankenrijk, de West Grenze.

  Like

 6. Tom Hendrix. zegt:

  Tja, wat is wijsheid in deze. Als het afbreuk doet aan de ondemocratische eussr, dan vind ik het prima dat er een referendum wordt gehouden.

  Like

 7. Jean zegt:

  Catalanen laat die huichelaar vanRAMPay maar eens een flink poepje ruiken, zo vlak voor zijn pensioen nog vlug arresteren en voor de rest van zijn leven in een vergeetput flikkeren.

  Like

 8. Jean zegt:

  Laten we niet vergeten dat de gevaarlijkste misdadigers tegen onze vrijheid en onafhankelijkeid samenhokken in die EU misdaadorganisatie.
  Lees wat de gucht uit zijn bek braakte,
  “Het Europa zoals wij (onbetrouwbare politiekers) dat kennen werkt niet met volkeren die zichzelf besturen”.
  Dat zouden wij moeten overlaten aan dictators, zakkenvullers en huichelaars, ze kunnen de pot op, leve het Europa van onafhankelijke republieken waar monarchiën niet in thuis horen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s