Erdoğan legt justitie aan de ketting

Screenshot_14

V.l.n.r.: Stafchef Nezdet Özel, parlementswoordvoerder Cemil Cicek en president Erdoğan tijdens de herdenking van staatsstichter Atatürk op diens 76e sterfdag.  

(Door: Frank Nordhausen – Vertaling: E.J. Bron)

ISTANBUL – De Turkse regeringspartij AKP zit in een netwerk van corrupte praktijken. Om zichzelf te beschermen, treedt de president tegen de onderzoekers op.

“Schande over jou, justitie”, kopt de oppositiekrant “Cumhuriyet”, nadat de hoogste officier van justitie van Istanbul, Ekrem Aydiner, het corruptieonderzoek tegen prominente personen uit de omgeving van staatspresident Recep Tayyip Erdoğan definitief heeft gestaakt. De bewijzen zouden te zwak zijn, oordeelde Aydiner. Ongeveer tegelijkertijd vroegen afgevaardigden van de religieusconservatieve regeringspartij AKP wijzigingen aan in het strafrecht en het recht op vergadering, die een aanzienlijke beperking van vrijheidsrechten kunnen betekenen. Beide acties hebben zowel in het binnen- als buitenland nauwelijks de pers gehaald, maar ze zouden de macht van de AKP over justitie dramatisch uitbreiden.

Het grootste corruptieschandaal uit de Turkse geschiedenis werd op 17 december vorig jaar openbaar, toen de toenmalige hoofdofficier van justitie van Istanbul, Zekeriya Öz, landelijk tientallen woningen liet doorzoeken en 53 personen uit de omgeving van de regering liet arresteren. Vier ministers moesten aftreden. De toenmalige minister-president en huidige staatspresident Recep Tayyip Erdoğan ging onmiddellijk tot de tegenaanval over en verdoemde de onderzoeken als “putschpoging” van een “parallelstaat”, aan het hoofd waarvan zijn voormalige medestrijder en nieuwe aartsvijand Fethullah Gülen zou staan, een prediker die in de VS woont.

Een tweede golf van doorzoekingen op 25 december werd door het ministerie van Justitie gestopt. De hoofdonderzoekers werden onmiddellijk overgeplaatst en geruild voor Erdoğan- getrouwe juristen. Meer dan duizend rechters en officieren van justitie evenals 40.000 politiemensen werden overgeplaatst, enkelen zelfs gearresteerd. De meeste gedupeerden wijzen iedere verbinding met Gülen af.

Tot op de komma authentiek

De bewering van Erdoğan van een geheim netwerk was vermoedelijk niet helemaal volledig uit de lucht gegrepen. Bewijzen voor een putschpoging kon hij echter tot op de dag van vandaag niet leveren. Daarentegen lijdt het nauwelijks enige twijfel dat de officieren op de maffia gelijkende misdaden op het spoor waren, waarbij het om onroerend goed deals met grondstukken van de staat of om goudzaken met Iran ging. Na de schorsing van de hoofdonderzoekers werden er talrijke aktes en afgeluisterde telefoongesprekken op internet gepubliceerd, die een heel duidelijk spoor trekken – ook naar Erdoğan zelf. Die probeerde eerst nog de opnames als vervalsingen of montages af te doen. Een nu gepubliceerd onderzoek van de Raad voor Forensische Geneeskunde, die ressorteert onder het ministerie van justitie, kwam inmiddels tot het resultaat dat bijna alle 2.593 afluisterprotocollen “tot op de komma authentiek” zouden zijn.

Bron:
www.berliner-zeitung.de
Auteur: Frank Nordhausen

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in corruptie, Criminaliteit, demoniseren, dictatuur, Hypocrisie, Justitie, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, meningsdictatuur, nieuw fascisme, Rotzakken, Turken, Turkije. Bookmark de permalink .

7 reacties op Erdoğan legt justitie aan de ketting

 1. koddebeier zegt:

  Wat een democratie toch dat Turkije, past goed bij de Europese Unie !!

  Like

 2. Jean zegt:

  Hopelijk leggen de Turkse burgers die smeerlap een ketting om zijn nek en leggen hem op het diepste punt in zee, echt niets aan verloren en dat tuig zou de natte dweil zelfs knuffelen! Hoe laag kunnen politiekers toch vallen…

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Als je Erdogan bedoelt: Ja. -Maar vergeet niet, dat die Turkse burgers hem zèlf gekozen hebben.
   Ik snap tot op heden niet, dat ze zó stom konden zijn!
   Verkapt verlangen naar de ‘islamitische waarden’ zeker; ik weet het ook niet anders…..

   Like

 3. Tom Hendrix. zegt:

  Wanneer grijpt het Turkse leger nu in! Zij hebben gezworen de SECULIERE STAAT, ingesteld door GENERAAL ATATÜRK te verdedigen! Waarom komen ze niet in actie?

  Like

 4. Frans Brassens zegt:

  En dan vandaag ook nog het bericht dat IS vanuit Turkije Kobani zou aanvallen……
  Gaan nu eindelijk de oogjes eens open van de ‘Nederlandse’ politici? Of blijven ze de moslim-zetbaas van de NWO-kliek uit de USA volgen in het streven om Rusland geografisch te omsingelen en moet het snel ontaardendeTurkije van de griezel Erdogan daarom ‘gespaard’ worden?

  Like

 5. Aegolius cs zegt:

  Aanklagers in corruptiezaak rond president Erdogan ontvluchten Turkije

  Twee Turkse officieren van justitie die een grootschalig onderzoek deden naar de vermeende corruptiepraktijken rondom president Recep Tayyip Erdogan, zijn het land uit gevlucht.
  Een paar uur voordat arrestatiebevelen voor hen zouden worden uitgegeven, vertrokken ze naar Armenië.

  Het gaat om de hoogste aanklager in Istanbul, Zekeriya Oz, en een collega van hem, Celal Kara. De twee worden ervan beschuldigd dat ze regering omver wilden werpen en een criminele organisatie hebben opgericht.

  Ze worden aangeklaagd met nog een andere aanklager. Het is onduidelijk of hij al is opgepakt.
  Aartsvijand……..

  http://www.nu.nl/algemeen/4104760/aanklagers-in-corruptiezaak-rond-president-erdogan-ontvluchten-turkije.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s