“Grexit” komt steeds dichterbij. En dan?

Screenshot_51

(Door: “trias politica”)

Een Grieks vertrek uit de eurozone (grexit) zou een catastrofe zijn voor Griekenland, het licht zou doven in Athene. Toch komt dat scenario naderbij. Hoe gaat zo’n Grexit eigenlijk in zijn werk? FTM legt uit en schetst scenario’s.

Wat gebeurt er eigenlijk precies na een ‘default’ en een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone? Hoe gaat dat in zijn werk? Moeten de Grieken dan ook de EU uit? Kunnen ze met euro’s blijven betalen? En zo niet, waarmee dan wel? Kunnen de Grieken wel een nieuwe munt invoeren? En wat voor consequenties heeft een Grexit voor de vakantiegangers in Griekenland? Werkt hun pinpas of creditcard nog wel? En wat zijn de consequenties voor de eurozone en Europa als geheel?

Lees verder>>>
Follow the money

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, Europa, EUSSR, Griekenland. Bookmark de permalink .

15 reacties op “Grexit” komt steeds dichterbij. En dan?

 1. lucky bee zegt:

  Liever vanaag als Morgen dat de Grieken weg gaan; als ze liever door Communisten geregeerd worden is dat hun zaak maar laat ons daar buiten.

  Like

 2. Aegolius cs zegt:

  Uitstekend artikel door Jean Wanningen/trias politica?

  De vele vragen als gesteld als Griekenland uit de monetaire EU zou treden behoeft zeker geen international politieke veiligheidsgevolgen te verkrijgen.
  De Griekse uitreding zal naar mijn mening ook niet geschieden alhoewel ik “ergens” heb gelezen dat de EU in geval van…. Griekenland zal steunen bij de “wederopbouw”’.

  Het financiële spel wordt voor de bühne schitterend opgevoerd maar uiteindelijk zal de politieke wil (Merkel?) of externe “omstandigheden” zoals het recente Grieks-Russisch gasleidingakkoord, a.s. maandag tot overeenstemming leiden. Wellicht naar IJslands voorbeeld alwaar de “executabele bankvorderingen” na onderhandelingen over een termijn van 40 jaren werden “uitgesmeerd”. Met, hoewel geringe inflatie van 2%, zal het uiteindelijk met “minder” geld worden terugbetaald.
  Alhoewel wij als belastingbetaler de sponsors zijn der Grieken en vermoedelijk hopen dat er snel een einde aan zal komen, geen Grexit, of toch wel?!

  Like

 3. Jean zegt:

  Als onbekwaam tuig zoals de huidige politiek met voorop de Eu misdadigers ons leven bepalen dan is er geen leven meer, meer woorden zijn daar niet voor nodig.
  Wij burgers moeten bepalen wat er te gebeuren valt en de politiekers hebben enkel uit te voeren wat wij ze opdragen, willen ze 1 euro uitgeven aan vreemdelingen of vreemde landen dan hebben ze onze toestemming daar voor nodig, als 50+1 neen zeggen is het “neen”.

  Like

 4. dendieje zegt:

  Deze is herblogd op–> https://nl4nl.wordpress.com/2015/06/19/grexit-komt-steeds-dichterbij-en-dan/
  Zal niet gebeuren omdat Brussel/EU er alles aan zal doen om de Grieken binnenboord te houden. Want ze weten dat, als het tot een Grexit komt, er andere landen zullen volgen. En die risico durven ze niet te nemen.

  Like

 5. Driek zegt:

  Ik lees zojuist op de site van De Telegraaf:

  Huis ten Bosch voor 59 miljoen opgeknapt
  DEN HAAG –
  Paleis Huis ten Bosch, het toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin, wordt in één keer helemaal opgeknapt voor het bedrag van 59 miljoen euro. De opknapbeurt gaat veertig maanden duren en is eind 2018 klaar. Voordat de werkzaamheden beginnen, wordt de beroemde Oranjezaal voor publiek opgesteld.

  Aanvankelijk was ook sprake van renovatie is fases, maar dat zou nu, volgens nieuwe berekeningen, 73 miljoen kosten. Daarbij komt dat bepaalde delen ook meer snelheid vereisen: uit technisch onderzoek is naar voren gekomen dat de renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel binnen tien jaar moet plaatsvinden. De eerste fase werd destijds berekend op 35 miljoen, maar die werkzaamheden komen nu al uit op 41,5 miljoen. Er was echter meer asbest dan gedacht en ook meer problemen met dak, schoorstenen en bordestrap.
  Het kabinet is destijds te stellig geweest dat de klus in twee delen zou kunnen worden uitgevoerd en dat had niet gemoeten, aldus premier Mark Rutte vrijdag na afloop van de ministerraad. Zoiets moet in de toekomst beter, erkende hij. Bezichtiging van de Oranjezaal zal straks gratis zijn. In augustus volgt er meer informatie over deze zeer bijzondere mogelijkheid om een kijkje te nemen in het paleis.

  Wij smijten werkelijk met geld, of het niet op kan. Eerst die Ploumen met 250 miljoen voor een ontwikkelingsprogramma. Nu weer 73 miljoen voor een paleis van een nutteloos koningspaar. En de werkende burger moet inmiddels twee banen hebben om de maandelijkse kosten op te hoesten. Is daar nou helemaal niks aan te doen?
  Ik vind het schaamteloos, om in deze tijd, een vermogen te spenderen aan een paleis. Hoe verzin je het. En zo’n koning Willem gaat maar door met z’n nutteloze reizen en geldverkwisting aan vakantieverblijven. Wat heb ik een verschrikkelijke hekel aan dit land gekregen. Ik kan er werkelijk niks leuks meer aan vinden.

  Like

 6. Jan zegt:

  Er komt een burgeroorlog en de Grieken vragen massaal asiel aan in Duitsland. Probleem opgelost.

  Like

 7. wouteenhoorn zegt:

  Ik blijf er nog steeds bij dat er geen Grexit komt.We worden gewoon belazerd.

  Like

 8. Luchtpint zegt:

  Grieken denken dat politiek bedrijven hoofdzakelijk bestaat uit om de haverklap molotov cocktails gooien. Zo’n volk kunnen we missen als kiespijn.

  Like

 9. Republikein zegt:

  Doel of middel.
  Als je dat verschil niet onderkent blijf je de?

  Like

 10. Jan zegt:

  Mooi stuk van Broder over Griekenland en wat Brussel is:

  Met haar eigenzinnigheid, hun koppigheid en dwarsheid hebben zij zichzelf mogelijkerwijs geen dienst bewezen, daarentegen hebben zij de toeschouwers aan de rand van de arena brutaal en radikaal duidelijk gemaakt wat de Europese Unie ifeitelijk is: geen waardengemeenschap zoals door haar aanhangers altijd wordt beweerd, maar een ideologische constructie, diens belangrijkste opgave uit overleven bestaat, een kaartenhuis zonder uitgang, een bouwwerk met het uiterlijk van Neuschwanstein, gemaakt om de bouwmeesters te huldigen en overweldigende feesten te vieren.

  http://www.welt.de/debatte/kommentare/article142812103/Warum-wir-den-Griechen-unseren-Dank-schulden.html

  Like

  • Jan zegt:

   (sorry voor de typefouten, maar ik schrijf altijd direct in dit vak en dan gaat er wel eens iets mis: diens=wiens en ifeitelijk had ik eerst in feite, dus zo wordt het af en toe een beetje rommelig)

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s