Polen en Tsjechië: Geen toetreding tot de euro

Screenshot_26

Tsjechische bankbiljetten

(Vertaling: E.J. Bron)

Gezien de aanhoudende eurocrisis en de nieuwe betaling van miljarden aan het bankroete Griekenland hebben Polen en Tsjechië aangekondigd niet automatisch te willen toetreden tot de eurozone. Polen wil een referendum houden over de invoering, Tsjechië is absoluut niet bereid om voor 2020 toe te treden tot de muntunie.

Na het derde hulppakket voor Griekenland is het voor Ifo-chef Hans-Werner Sinn eens temeer duidelijk dat de eurozone zich tot een transferunie heeft ontwikkeld. Voor landen zoals Polen en Tsjechië is de toetreding tot de eurozone onaantrekkelijk geworden, aldus Sinn tegenover de “Wirtschaftswoche”.

Polen en Tsjechië zullen nu eerst vast en zeker niet toetreden, aldus Sinn. Ook Groot-Brittannië zal zich waarschijnlijk helemaal afkeren. Griekenland kreeg door het derde reddingspakket in plaats van de oorspronkelijke 53 miljard euro in werkelijkheid nog eens 86 miljard euro.

De beslissing moet een beslissing van de natie zijn

Sinn lijkt het bij het rechte eind te hebben met zijn inschatting. Zoals de adviseur buitenlandse politiek van de Poolse president Andrzej Duda, Krzysztof Szczerski, meedeelt, zal Polen, de op vijf na grootste economie binnen de EU, een referendum over de toetreding tot de euro houden. “De beslissing om te stoppen met de eigen munt moet de beslissing van de natie zijn”, aldus Szczerski en brengt volgens de “Deutsche Wirtschafts Nachrichten” zodoende tot uiting dat de toetreding tot de euro geen automatisch proces voor Polen zou zijn.

De adviseur buitenlandse politiek van de Poolse president zei dat een invoering van de euro onder Duda sowieso “zinloos” zou zijn, omdat deze bekend zou staan als een euroscepticus.

Dat kan men van de Tsjechische belastingbetalers niet verlangen

De Tsjechische president Miloš Zeman ziet volgens “Börse-online” in de Griekenland-crisis een hindernis voor een spoedige invoering van de euro in zijn land. De financiële situatie van Griekenland zou niet bevorderlijk zijn voor de toetreding van Tsjechië, omdat het land dan als lid van de eurozone zou moeten betalen voor Griekse schulden, legde de regeringswoordvoerder dinsdag het standpunt van Zeman uit. Dat zou men niet van de Tsjechische belastingbetalers kunnen verlangen.

De econoom Zeman beschouwt een uittreding uit de euro van Griekenland als een “verstandige oplossing”. De centrumlinkse regering in Praag wil de gemeenschappelijke munt op z´n vroegst in het jaar 2020 invoeren.

Bron:
www.blu-news.org

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, gezond realisme, Griekenland, Polen, Tsjechië. Bookmark de permalink .

8 reacties op Polen en Tsjechië: Geen toetreding tot de euro

 1. Cathja zegt:

  Heel verstandig! Ze hebben uiteraard meegekeken met het Griekse spektakel, en zijn huiverig geworden toen ze zagen welke absurd hoge bedragen Griekenland toch naar zich toe wist te trekken, waar linksom of rechtsom de belastingbetaler voor op moet draaien.
  Polen stelt zich ronduit democratisch op door een referendum te willen houden. Zo hoort het ook. Het volk mag zich uitspreken of de eigen munt wel of niet afgeschreven moet worden.

  Als ik Tsjech of Pool was zou ik nooit voor die rot-euro kiezen. Zie welke ellende je deel zal zijn!

  Like

 2. rs zegt:

  Ik ben bang dat Polen en Tsjechië daar zelf niets over te zeggen hebben……
  Nobel streven………..

  Like

 3. luckybee zegt:

  Ze waren net maar uit de Sovyetische invloedsmacht verlost, en nu zullen ze in een EU marxistische macht vrijwillig binnen treden?Zooooooooooo gek als wij zijn ze echt niet hoor?

  Like

 4. Giny zegt:

  Heel verstandig van die landen, zijn er toch nog mensen met gezond verstand!
  Ze hebben natuurlijk wel langer de gelegenheid gehad om erover na te denken!
  Nederland staat altijd als eerste vooraan om zonder na te denken op eigen houtje een
  beslissing te nemen!

  Like

 5. jungleelephant zegt:

  Mag toch hopen dat deze ellende in 2020 alleen nog een nare herinnering is!En wie nu nog toe wil treden tot die verdomde unie is helemaal van het padje;het mag nu toch wel bekend zijn dat zowel volk als land door de unie helemaal naar de knoppen wordt geholpen!

  Like

 6. Ekster zegt:

  Laten we hopen dat ze hun poot stijf houden. Het zijn daar niet zulke “brave jongetjes in de klas” zoals ruggengraatloze landen als Nederland en Duitsland. Gewoon de Europese dictaten negeren als ze onverstandig of dom zijn. Misschien kan de Europese unie op die manier gesloopt worden. Weg met de Euro, weg met de Europese dictatuur!

  Like

 7. De e.u wordt bestuurd door witte boorden dictators in Brussel en de landen er om heen zijn hun slaafjes, ze schelden wel op Putin,maar ze zijn geen haar beter, ze verrijken zich over de ruggen van Jan modaal, die als maar minder in de knip heeft, met hun dikke villa’s ,auto’s en salarissen onze oudjes worden mateloos afgestraft door al de bezuinigingen welke door Brussel indirect worden opgelegd gezien de hoge bijdragen die ze eisen van hun lidstaten…als ze hier in Nederland een referendum hielden wil de overgrote meerderheid weg uit de e.u. en weg met de euro…we zijn lang genoeg leeg gezogen door Brussel..het is tijd dat heel die Rutten en zijn hol maatjes opdonderen en een fatsoenlijk bestuurlijk kabinet welke weer aan zijn eigen volk denkt…en eerst de zooi hier is goed aanpakt. Voor de euro had nagenoeg iedereen werk, voldoende middelen van bestaan en men was gelukkig tot we die achterlijke euro in de strot geduwd kregen.Wij waren toch grotendeels tegen de euro, maar we zijn gewoon bezeikt…Democratie in Nederland..o ja joh… waar dan? Polen en Tsjechie, hou u been stijf en laat je niet overrompelen door de e.u Dictators…..

  Like

 8. Ray B. zegt:

  Engeland houd ook ook al 14 jaar de boot af en voert de Euro niet in.
  Ik hoop dat Polen en Tjechie het ook niet gaan doen. gezien de ellende die de Euro brengt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s